دیپلماسی التماسی آمریکا
| گروه بین الملل|
این روزها ترامپ امید خود را نسبت به آینده ازدستداده است! نهتنها ترامپ، بلکه مقامات ارشد هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در برابر حقیقت و قدرتی به نام « جمهوری اسلامیایران» بیش از هر زمان دیگری احساس ناکامی و شکست میکنند.ترامپ طی مدت حضور خود در کاخ سفید مدعی بود که مقامات ایرانی حتی پس از خروج آمریکا از توافق هستهای ، درخواست مذاکره جدید با واشنگتن را مطرح خواهند کرد.بااینحال جمهوری اسلامی ایران در ذیل استراتژی «مقاومت حداکثری» پاسخ اقدامات دولت آمریکا را داد. امروز اکثریت قریب بهاتفاق کارشناسان و تحلیلگران آمریکایی معتقدند که استراتژی فشار حداکثری واشنگتن در برابر تهران شکستخورده است. از سوی دیگر، اکثر تحلیلگران معتقدند که ترامپ در قبال کره شمالی و پرونده پیونگیانگ نیز ناموفق عمل کرده و نتیجه سه دور مذاکره وی باکیم جونگ اون، چیزی جز تحقیر و شکست واشنگتن نبوده است. اکنون ترامپ از لاک «طلبکارانه» و ژست «قدرتطلبی» خود خارجشده و ملتمسانه از تهران و پیونگیانگ و حتی کاراکاس ( ونزوئلا) میخواهد تا با کاخ سفید مذاکره کنند.
ناامیدی سناتورهای آمریکایی از سیاستهای ضد ایرانی کاخ سفید
در چنین شرایطی سناتورهای جنگطلب آمریکایی نیز چاره جز اذعان نسبت به قدرت ایران و ناکامی کاخ سفید در مواجهه با کشورمان نمیبینند. سناتورهای هر دو حزب اصلی آمریکا که درصدد تأثیرگذاری استراتژی فشار حداکثری ترامپ بر روی سیاستها و اصول کلان سیاست خارجی و منطقهای ایران بودند، اکنون شاهد شکست این سرمایهگذاری هنگفت استراتژیک هستند. سرمایهای که دیگر بربادرفته است! «بابمنندز»عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا در این خصوص میگوید :
«ترامپ باید اعتراف کند که تلاشهای وی برای ایجاد بازدارندگی در مقابل ایران و جلوگیری از مسیری که این کشور در پیشگرفته ، با شکست مواجه شده است. »
علاوهبر منندز یک نماینده دیگر مجلس سنا هم جمعه سیاستهای ترامپ در قبال ایران را به باد انتقاد گرفت.کریس مورفی، سناتور دموکرات آمریکایی از سیاستهای افراطی «دونالد ترامپ» در قبال ایران انتقاد کرد و گفت :
«این سیاستها صرفابه تقویت ایران منجر شده است.بهعنوانمثال قرار بود حمله به(سردارسلیمانی) قدرت بازدارندگی آمریکا علیه ایران را احیا کند اما این اتفاق نیفتاد. امروز ایران در منطقه قویتر و ما(آمریکا) ضعیفتر شده است. اینها محصول سیاستهای ترامپ مبنی بر فشار حداکثری به ایران بوده است.»
دیپلماسی التماسی آمریکا در شرق آسیا
ماجرا به این نقطه ختم نمیشود. ترامپ عجله دارد هر چه سریعتر برای جبران شکستها و ناکامیهای خود در حوزه سیاست داخلی و اجتماعی آمریکا، اقدامی در حوزه سیاست خارجی صورت دهد. ازاینرو در تازهترین این موارد، دولت ترامپ رو به دیپلماسی التماسی در قبال پیونگیانگ آورده است.
«مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا، «کونو تارو» وزیر دفاع ژاپن و «لیندا رینولدز» وزیر دفاع استرالیا در بیانیهای مشترک از کره شمالی درخواست کردند تا به میز مذاکرات خلع سلاح اتمی بازگردد.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، در این بیانیه که پنتاگون آن را منتشر کرد، آمده است: «لیندا رینولدز وزیر دفاع استرالیا، کونو تارو وزیر دفاع ژاپن و مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا در تاریخ هفتم ژوئیه (بهوقت واشنگتن) یک نشست سهجانبه مجازی در سطح وزرا دفاع تشکیل دادند.»
در ادامه این بیانیه در خصوص محور گفتوگوهای سهجانبه آمده است: «وزرای سه کشور، نگرانی شدید خود را از یکسری آزمایشات موشکهای بالستیک کره شمالی که تهدیدی جدی برای امنیت بینالمللی ایجاد میکند، به اشتراک گذاشتند و اقدام این کشور در نقض مداوم چندین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را محکوم کردند.»
آنطور که در این بیانیه ذکرشده است، مقامهای سه کشور آمریکا، استرالیا و ژاپن در خصوص بیانیه کره شمالی مبنی بر اینکه دیگر خود را موظف به توقف آزمایشات اتمی و پرتاب موشکهای بالستیک بینقارهای نمیداند، ابراز نگرانی کردند.
وزرای دفاع سه کشور مذکور در ادامه از پیونگیانگ درخواست کردند تا اقداماتی را که به «افزایش تنشها منتهی میشود و ثبات منطقه را در معرض خطر قرار میدهد، بپرهیزد» و به تعهدات بینالمللی خود پایبند بوده و گامهای شفافی را برای دستیابی به هدف از بین بردن کامل و غیرقابلبازگشت سلاحهای کشتارجمعی و برنامه موشکهای بالستیک بردارد.
این بیانیه با اشاره به تأکید وزرای دفاع سه کشور آمریکا، استرالیا و ژاپن برای بازگشت کره شمالی به میز مذاکرات خلع سلاح اتمی توضیح داد: «به همین منظور، آنها تلاشهای دیپلماتیک برای تعامل با کره شمالی را موردتقدیر قرار داده و از کره شمالی درخواست کردند که به میز مذاکرات بازگردد و تعهد پایداری به گفتوگو داشته باشد. درعینحال، آنها برتعهد خود برای اجرای تحریمهای کره شمالی تأکید کردند که این شامل همکاری مداوم برای نظارت و مقابله با انتقال غیرقانونی کشتی به کشتی نفت تصفیهشده، ذغال سنگ و کالاهای تحت تحریم (به کره شمالی) میشود.»
دست رد کرهایها به سینه ترامپ
بااینحال، تلاش ترامپ برای برگزاری دور جدید مذاکرات با پیونگیانگ بیهوده بوده است. اوایل هفته جاری، کره شمالی احتمال ازسرگیری مذاکره با ایالاتمتحده را رد کرد و واشنگتن را به در پیش گرفتن «سیاست خصمانه» در قبال پیونگیانگ و بیتوجهی به توافقات قبلی متهم کرد.
روابط میان دو کشور آمریکا و کره شمالی بعد از شکست نشست ماه فوریه ۲۰۱۹ «هانوی» رو به تیرگی رفته است. نشست هانوی در تاریخ ۲۸فوریه (۱۰ اسفند ۹۸) بدون حصول هرگونه توافقی بهواسطه عدم توافق در خصوص زمانبندی کاهش تحریمهای کره شمالی به پایان رسید و مذاکرات درباره خلع سلاح اتمی کره شمالی از آن زمان به بعد متوقفشده است.
رهبر کره شمالی در حالی سال ۲۰۲۰ را آغاز کرد که قول داد بازدارندگی هستهای کشورش در مقابل تحریمها و فشارهای «گانگستری» آمریکا را تقویت کند. کره شمالی پیشازاین اعلام کرده بود دیگر به ترامپ اجازه نخواهد داد از این دیدارها بهعنوان دستاورد سیاست خارجی خود بهرهبرداری کند.خبرگزاری یونهاپ در گزارشی نوشت که معاون وزیر خارجه آمریکا در مذاکرات شبهجزیره کره در دیدار با رئیس تیم مذاکرهکننده کره جنوبی، گفت: واشنگتن آماده است از سئول دررسیدن به اهدافش با پیونگیانگ، حمایت کند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.