دعوای آمریکاییها بر سر بن سلمان
محمد مهرعلی
پس از شکست جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بسیاری از نزدیکان جوبایدن رئیسجمهور جدید این کشور از ایزوله سازی ریاض و تغییر سیاستهای دوستانه ترامپ در قبال بن سلمان و دیگر اعضای دربار سعودی خبر دادند. البته با توجه به نقش مهم پترودلارهای سعودی در سیاست خارجی آمریکا و معاملاتی که بهصورت سنتی میان ریاض با سران دو حزب دموکرات وجمهوریخواه وجود داشت، از ابتدا نسبت به وعدههای بایدن در تقابل با دربار سعودی تردید وجود داشت. رئیسجمهور جدید آمریکا در ابتدا سیاستهای سلبی و ظاهرا خصمانهای را علیه ریاض وضع کرد، از قطع حمایت تسلیحاتی آمریکا از جنگ یمن تا عدم ملاقات بایدن با بن سلمان !
پس از گذشت حدود یکسال، مشخص شد که وعده بایدن در خصوص عدمحمایت از عربستان در جنگ یمن کاملا دروغین و غیرواقعی بوده است. فراتر از آن، رئیسجمهور آمریکا بر سر پرونده قتل جمال خاشقچی نیز اقدامی عملیاتی در مواجهه با بن سلمان انجام نداد و حتی صدور دستور انتشار اسناد محرمانه این ماجرا توسط او نیز در عمل بهصورت کامل اجرا نشد. برخی دموکراتها معتقدند بایدن بیشازاندازه با بن سلمان مصالحه کرده و با توجه به پیوندی که میان ترامپ و بسیاری از جمهوریخواهان با ولیعهد سعودیها وجود دارد، ممکن است بار دیگر شاهد حمایتهای پنهان او از نامزدهای انتخابات میاندورهای سنا و مجلس نمایندگان باشیم. از سوی دیگر، بر همگان مسجل است که ولیعهد سعودیها برای بازگشت ترامپ یا فردی مانند وی در رأس هرم قدرت در آمریکا لحظهشماری میکند. هنوز ارتباطات نزدیک خانواده ترامپ « ازجمله جرد کوشنر داماد رئیسجمهور سابق آمریکا»
با بن سلمان به قوت خود باقی است. در چنین شرایطی نمایندگان و سناتورهای دموکرات در کنگره تصمیم گرفتهاند بایدن را وادار به اتخاذ برخوردی آشکارتر، سختتر و تأثیرگذارتر در قبال بن سلمان کنند.
در یکی از این موارد،سران کمیتههای امور خارجی و اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا به همراه ۲۰ قانونگذار دموکرات دیگر قصد دارند «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا را برای اتخاذ مواضع سختتر علیه عربستان سعودی تحتفشار قرار دهند.در نامهای که به رؤیت روزنامه والاستریتژورنال رسیده قانونگذاران آمریکایی به امتناع عربستان سعودی از همکاری با آمریکا در موضوع حمله روسیه به اوکراین و نقض حقوق بشر توسط ریاض اشارهکردهاند.قانونگذاران دموکرات آمریکایی در این نامه شدیدترین انتقاد را بابت مدیریت روابط واشنگتن با عربستان سعودی روانه دولت بایدن کردهاند.بااینحال حقوق بشر در اینجا تنها یک بهانه است. بایدن در دوران رقابتهای انتخاباتی عربستان سعودی را بهعنوان «دولت مطرود» توصیف کرده و وعده داده بود که ریاض را به دلیل نقض حقوق بشر تحت پیگرد قرار دهد. با وجود این، بایدن هنوز گامی در این راستا برنداشته و حتی حمایت تسلیحاتی خود از ریاض را در جنگ یمن و کشتار کودکان و زنان بیگناه در این کشور تشدید کرده است؛اما این نامه در شرایطی قرار است برای «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا ارسال شود که روابط میان واشنگتن و ریاض به دلیل امتناع عربستان سعودی از همکاری با اوکراین در ماجرای جنگ اوکراین دچار تنش شده است.قانونگذاران آمریکایی یادآوری کردهاند که عربستان سعودی درخواست آمریکا را برای تولید بیشتر نفت و کاستن از قیمت سوخت در آمریکا درنتیجه جنگ اوکراین رد کرده است. به گفته این نمایندهها، ریاض همچنین وارد گفتوگوهایی با چین برای انجام بخشی از معاملات نفت با ارز یوان شده است.یکی دیگر از نگرانیهای قانونگذاران دموکرات آمریکایی این است که وزیر خارجه عربستان سعودی با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دیدار و بر روابط مثبت ریاض با مسکو تأکید کرده است.
آمریکا , بن سلمان , محمد مهرعلی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.