دست دوستی ایران با همسایگان - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 56090
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 21 آذر 1400 - 1:18 |
گردهمایی رؤسای نمایندگی‌های ایران در کشورهای همسایه بررسی شد

دست دوستی ایران با همسایگان

«ارتقای روابط با کشورهای همسایه»، مهم‌ترین واصلی‌ترین اولویت سیاست خارجی دولت مردمی است که سید ابراهیم رئیسی ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در آیین تحلیف رئیس‌جمهور با تأکید بر آن در جمع مهمانان داخلی و خارجی صراحتا اعلام کرد «جمهوری اسلامی ایران، کشورها و ملت‌های همسایه را خویشاوند خود می‌داند، مهم‌ترین و اصلی‌ترین اولویت سیاست خارجی خود را ارتقای روابط با کشورهای همسایه دانسته و خواهان عزت و اعتلای آن‌ها هستیم.
دست دوستی ایران با همسایگان

گروه سیاسی
«ارتقای روابط با کشورهای همسایه»، مهم‌ترین واصلی‌ترین اولویت سیاست خارجی دولت مردمی است که سید ابراهیم رئیسی ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در آیین تحلیف رئیس‌جمهور با تأکید بر آن در جمع مهمانان داخلی و خارجی صراحتا اعلام کرد «جمهوری اسلامی ایران، کشورها و ملت‌های همسایه را خویشاوند خود می‌داند، مهم‌ترین و اصلی‌ترین اولویت سیاست خارجی خود را ارتقای روابط با کشورهای همسایه دانسته و خواهان عزت و اعتلای آن‌ها هستیم. دیپلماسی باید ارتباط ملت‌های منطقه را بیشتر و اشتراکات آن‌ها را در حوزه اقتصاد، فرهنگ، علم و فناوری تقویت کند.» رئیس‌جمهور کشورمان البته در همان جلسه به همه کنشگران روابط بین‌الملل یادآور شد «جهان در حال دگرگونی است و تأمین منافع ملت‌ها منوط به درک جهان جدید و تعامل راهبردی با قدرت‌های نوظهور بوده و سیاست خارجی موفق، سیاست خارجی متوازن خواهد بود.» حال دولت مردمی در تلاش برای تعامل راهبردی با قدرت‌های نوظهور و سیاست خارجی متوازن است به‌طوری‌که مقصد دو سفر خارجی حجت‌الاسلام رئیسی شرکت در دو اجلاس مهم منطقه‌ای با ابعاد بین‌المللی یعنی شانگهای و اکو بوده و در تلاش برای بهبود روابط با کشورهای همسایه است.
ناگفته پیداست اجرای سیاست راهبردی تقویت روابط با کشورهای همسایه درگرو افراد زبده و شایسته‌ای است که به رهیافت جدید سیاست خارجی دولت مردمی اعتقاددارند و از همه مهم‌تر طبق سیاست‌گذاری دستگاه دیپلماسی کشورمان حرکت می‌کنند. قاعدتا بخش مهمی از چنین افرادی به جامعه سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهایی هستند که اگر همسو با دولت مردمی بوده و مهم‌تر از آن فارغ از نگاه جناحی بر اساس مسیر طراحی‌شده جدید یعنی تقویت با کشورهای همسایه حرکت کنند، قطعا نتیجه بهتری خواهیم داشت و ظرفیت‌های اقتصادی قابل‌توجهی پیش روی کشورمان قرار خواهد گرفت که لازمه دیپلماسی اقتصادی موفق و تأمین منافع ملی است.
دولت مردمی در حالی ۱۰۰ روز بودن خود را پشت سر گذاشت که رفته‌رفته زیر ذره‌بین می‌رود و منتقدان و موافقان انتظار خروجی مثبت عملکردی دارند و معتقدند مردم به‌واسطه بد تدبیری‌های دولت گذشته به حدی زیر فشار اقتصادی قرارگرفته‌اند که نباید انتظار اقدام معمولی از سوی دولت رئیسی داشت بلکه باید با اقدام جهادی و قاطع هرچه زودتر نتیجه درخور توجهی به ارمغان بیاورد. از طرفی دولت مردمی برخلاف دولت‌های قبلی که با اتوبوس اقدام به جابه‌جایی مدیران و مسئولان می‌کردند اقدام به تسویه‌حساب سیاسی نکرده و اجازه داده است آن دسته از مدیران و مسئولانی که عملکرد خوب دارند کماکان به فعالیت خود ادامه دهند.
دستگاه دیپلماسی کشورمان یکی از همین دستگاه‌هایی است که دولت مردمی از جابه‌جایی حزبی مسئولان آن پرهیزکرده و اجازه داده است تا مسئولان به‌قاعده شایسته‌سالاری به کار خود ادامه دهند بنابراین غالب بدنه اصلی وزارت امور خارجه با همان ترکیب قبلی در حال انجام خدمت هستند؛ البته این نکته نیز مطرح است که مسئولان وزارت خارجه مجری سیاست‌های کلی نظام هستند و آمدوشد دولت‌ها تأثیر چندانی بر وضعیت کاری آن‌ها ندارد. بااین‌حال تجربه نشان داده است برخی دولت‌ها فارغ از این اصل اساسی، با حزبی کاری
 اقدام به جابه‌جایی مسئولان این دستگاه مهم حاکمیتی می‌کردند.
فارغ از سیاسی‌کاری‌های برخی دولت‌ها درگذشته، دولت مردمی بنا دارد با غالب مسئولان دستگاه دیپلماسی طی طریق کند. سید ابراهیم رئیسی روز شنبه میزبان سفرا و رؤسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور بود در همین جلسه صراحتا اعلام کرد «مُصر هستیم سیاست ارتباط با همسایگان را دنبال کنیم و این رویکرد، راهبردی است نه تاکتیکی.»این جمله، ترجمان دیگری ازجمله مشهور سید ابراهیم رئیسی در مراسم تحلیف بود که در خانه ملت با صدای بلند اعلام کرد «دست دوستی و برادری به‌سوی همه کشورهای منطقه به‌خصوص همسایگان دراز می‌کنم و دست آن‌ها را به گرمی می‌فشارم.»
همچنین سید ابراهیم رئیسی در این گردهمایی با اشاره به جایگاه محوری بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و تأکید بر تحول برای حل مشکلات، بیان داشت: «ما به یک تحول برای جبران عقب‌ماندگی‌ها نیازمند هستیم.»رئیس‌جمهور خطاب به رؤسای دفاتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کشور‌های همسایه گفت: «شما در مأموریت کاری خود باید نماینده هویت انقلاب اسلامی و منافع جمهوری اسلامی ایران باشید که رسالت مهمی است.»
حجت‌الاسلام رئیسی بیان داشت: «تا فردی ظرفیت مأموریت محوله نداشته باشد نمی‌تواند موفق باشد. سردار شهید حاج قاسم سلیمانی چهره با ظرفیتی بود. اگر قرار بود با سختی‌ها و ناملایمات کنار نیاید و صبر پیشه نکند نمی‌توانست در منطقه موفقیت به‌دست آورد لذا رمز موفقیت حاج قاسم داشتن ظرفیت و صبر بود.» رئیس‌جمهور با طرح این پرسش که سهم وزارتخانه‌های خارجه در توسعه کشور‌های پیشرفته چقدر است؟ تصریح کرد: «نمی‌شود مشکلی در درون کشور وجود داشته باشد و وزارت خارجه بگوید به من مربوط نیست. در همین موضوع کرونا اگر اقدامات وزارت خارجه نبود شاید نمی‌توانستیم کاری از پیش ببریم پس سهم وزارت خارجه مهم است.»
رئیس شورای عالی امنیت ملی کشورمان در ادامه، سیاست ارتباط با همسایگان را یک حرکت استراتژیک برای ایران دانست و گفت: «تولید داخلی باید فعال شود و وزارت خارجه نیز در همین مورد باید نقش خود را ایفا کند. باید سرکنسول‌ها و سفرا به میان ایرانیان خارج از کشور بروند و منتظر نباشند آن‌ها به سفارتخانه‌ها مراجعه کنند ایرانیان ساکن در خارج از کشور مردم ما هستند و حقوقی دارند که باید پیگیری و دنبال شود. ایرانیان متعهد که علاقه‌مند به سرزمین اجدادی خود هستند به‌جای سرمایه‌گذاری در خارج از کشور باید در داخل ایران سرمایه‌گذاری کنند. امور تجاری ایرانیان خارج و داخل و بازرگانان خارجی باید تسهیل شود تا ارتباطات بازرگانی با سهولت بهتری فراهم شود.»
رئیس‌جمهور در ادامه گفت: «تا امروز که حدود ۱۰۰ روز از فعالیت دولت سیزدهم می‌گذرد
 ۱۰۰ ارتباط با سران کشور‌ها و هیئت‌های خارجی داشتم که بدون استثنا  همه تمایل به ارتباط با ایران داشتند و هیچ‌کدام به ارتباطی که الان بین کشور ما و کشور خودشان است قانع نبودند. یکی از مؤلفه‌های قدرت همین ارتباطات و تعامل با دیگر کشور‌ها است.» 
رئیسی با اشاره به اینکه گشایش‌هایی در تعاملات خارجی در حال پدیدار شدن است به نقش مؤثر مرز‌ها در تعامل خارجی اشاره کرد و گفت: «مرز‌های ما تهدید نیست بلکه برای کشور ایجاد فرصت می‌کند، راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی یک فرصت خوب برای کشور است.»
رئیسی اقتدار خارجی را امتداد اقتدار داخلی برشمرد و اظهار داشت: «معتقدیم روابط با کشور‌های همسایه باید پایدار باشد. همه می‌دانند ارتباط با رژیم صهیونیستی توسط برخی کشور‌های منطقه برایشان امنیت‌ساز نیست. هر جا رژیم صهیونیستی نفوذ پیداکرده کشور میزبان متضرر شده است. کشور‌های منطقه با تعامل با جمهوری اسلامی ایران می‌توانند به امنیت و صلح کمک کنند.»
رئیسی بابیان اینکه زیربنای ارتباط اقتصادی با همسایگان وجود دارد، اظهار داشت: «شناخت عمیق ظرفیت‌های داخل کشور برای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج بسیار مهم است و آن‌ها باید توانمندی‌های علمی و فنی ایران را به جهان معرفی کنند.» رئیسی با تأکید بر اینکه مُصر هستیم سیاست تعامل با همسایگان را دنبال کنیم، گفت: «امروز تحریمی که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع‌شده اقتصادپایه است راهبرد دشمن این است که چتر تحریم را بر کشور قرار دهد، اما 
ما دو گام خنثی‌سازی تحریم‌ها و برداشتن آن‌ها را دنبال می‌کنیم.»رئیس‌جمهور در پایان وزارت خارجه را موظف کرد که نتیجه این همایش را در قالب نقشه راه عملیاتی همکاری‌های پایدار اقتصادی با کشور‌های منطقه به‌خصوص همسایگان تدوین کرده و به ایشان ارائه کند.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای دست دوستی ایران با همسایگان بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.