در مورد نامزدها پیش داوری نمیکنیم
وحید عظیمنیا
روز شنبه درحالیکه پاستورنشینان پس از حدود سه ماه بیعملی و به گروگان گرفتن معیشت مردم با عدم ابلاغ مصوبه ستاد تنظیم بازار درباره ممنوعیت صادرات مرغ، جلسه تشکیل داده بودند تا به قول خودشان تدبیری برای بازار شب عید بیندیشند، کمی آنطرفتر سخنگوی شورای نگهبان با همان لحن آرام و صمیمیت همیشگی به میان خبرنگاران آمد
تا در آخرین نشست خبری هفتگی سال جاری، به سؤالات ریزودرشت آنها پاسخ دهد. قاعدتا غالب سؤالات این نشست که به دلیل شرایط کرونا و تمهیدات بهداشتی در محوطه باز برگزار شد، درباره سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری بود، اما اظهارنظرهایی با رگههای حزبی هم دیده میشد.
بودجه همچنان در انتظار نظر شورای نگهبان
کدخدایی همان ابتدا درباره لایحه بودجه ۱۴۰۰ که بهتازگی از بهارستان راهی شورای نگهبان شده است، گفت: هنوز پاسخ رسمی شورای نگهبان درخصوص لایحه بودجه به مجلس شورای اسلامی ارسال نشده است، اما متأسفانه دوستان ما در مجلس در اطلاعرسانی عجله کردند و نظر غیررسمی ما را بهعنوان نظر شورای نگهبان اعلام کردند درصورتیکه ممکن است ایرادات تغییراتی داشته باشد و همچنان اعضای شورای نگهبان مشغول بررسی هستند و متعاقبا نظر رسمی اعلام خواهد شد.
تشکیل هیئتهای نظارت بر انتخابات
سخنگوی شورای نگهبان، سپس وارد فضای انتخابات شد و درخصوص فعالیت شورای نگهبان در حوزه نظارت بر انتخابات گفت: هیئتهای نظارت شورای نگهبان در همه استانها ، شهرستانها و بخشها تشکیلشده است؛ حدود ۳۵۰۰ حکم برای اعضای هیئتهای نظارت صادرشده است که در استانها هیئتهای نظارت پنجنفره و در شهرستانها سهنفره است. هماهنگیهای لازم هم برای برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ با دوستان وزارت کشور داشتهایم که تمهیدات و پیشبینیهایی هم با توجه به وجود شرایط کرونا در نظر گرفتهشده است؛ نظارت بر چاپ تعرفهها هم بهدقت انجامشده و این نظارت تا زمان توزیع تعرفهها استمرار دارد.
موافقت با تفکیک موقت انتخابات سراسری ۱۴۰۰
کدخدایی درباره آخرین وضعیت تفکیک موقت «ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا» و «سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری» که اخیرا از سوی شورای نگهبان بهمنظور تضمین تأمین سلامت رأیدهندگان مطرحشده است، گفت: بهموجب قانون هر دو انتخابات سراسری در یک دوره برگزار میشود؛ به دلیل اینکه انتخابات شوراها یک انتخابات محلی-منطقهای است پیشنهاد کارشناسی ما این بود که اگر بتوانیم این انتخابات را بهصورت محلی و منطقهای برگزار کنیم این مسئله میتواند توجه شورای نگهبان و وزارت کشور را بیشتر معطوف به برگزاری هرچه بهتر انتخابات ریاست جمهوری کند.
تلاش برای کاهش تجمعات انتخاباتی
عضو حقوقدان شورای نگهبان که ردای استاد دانشگاه تهران را هم به تن دارد، درباره تمهیدات صورت گرفته برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا در روز انتخابات نیز گفت: ما جلسات هماهنگی را با وزارت کشور داشتیم و همچنان این جلسات ادامه دارد و مواردی ازجمله افزایش ۱۵ درصد
صندوقهای رأیگیری راداریم و همچنین موارد و دستورالعملهایی هم که در این خصوص لازم باشد ابلاغ خواهد شد. کدخدایی با اشاره به اینکه تأکید ستاد ملی مبارزه با کرونا بر عدم تجمع است، گفت: ما در انتخابات مرحله دوم یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی هم که در شهریورماه برگزار شد، محدودیت تجمعات را داشتیم که انشاءالله این مسئله در انتخابات پیشرو نیز رعایت خواهد شد.
توجه به فضای مجازی در بررسی صلاحیتها
وی یکبار دیگر به مقوله مهم تبلیغات زودهنگام اشاره کرد و گفت: فعالیتهای تبلیغاتی که افراد قبل از انتخابات انجام میدهند، طبق نقص قانونی است که همواره وجود داشته و متأسفانه هنوز هم وجود دارد و باید رفع شود، اما اگر حضور افراد در عرصه انتخاباتی پیش از ثبتنام به مفهوم دقیق بهمنزله تبلیغات باشد قطعا درروند بررسی صلاحیتها این موضوع لحاظ خواهد شد. البته به این نکته نیز اشاره کرد و گفت: درباره تبلیغات باید به استناد قانون عمل کنیم، اما، چون قانون شفاف نیست اگر تبلیغات غیرمجاز باشد در بررسیها موردتوجه قرار میدهیم.
برای داوطلبان، سقف تعیین نمیکنیم
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان درباره تعیین سقف معین برای تعداد نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری نیز گفت: شورای نگهبان هیچوقت نمیتواند سقفی برای تعداد نامزدها درنظر بگیرد و ملاک برای ما شرایطی است که در قانون اساسی و قوانین عادی ذکرشده و شورای نگهبان بر اساس مرّ قانون عمل میکند؛ چنانچه اگر شما به تعداد افرادی که در ادوار گذشته تأیید صلاحیت شدهاند نگاه کنید، میبینید که تعداد نامزدها مختلف بوده است.
شاید مهمترین موضوعی که سخنگوی شورای نگهبان به آن پاسخ داد، زمزمههای ثبتنام فلان چهره سیاسی و فلان مسئول ارشد پیشین است که درباره آنها گفت: حتی بنده بهعنوان عضو شورای نگهبان نمیدانم نسبت به افرادی که ثبتنام میکنند یا ثبتنام خواهند کرد، شورای نگهبان چه نظری خواهد داشت و باید منتظر بمانیم و ببینیم که شورای نگهبان در زمان بررسی صلاحیتها نظرش چه خواهد بود و نظر جمعی شورای نگهبان، ملاک خواهد بود. نسبت به افراد هم طبیعتا قانون اینطور حکم کرده که برای هر دوره از انتخابات بررسی صلاحیت جداگانهای داشته باشیم و تا زمانی که کسی ثبتنام نکند، نمیتوانیم نسبت به وی اظهارنظری داشته باشیم.
انتخابات , عباسعلی کدخدایی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.