در سوگ مادر مؤمنان - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 21227
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 15 اردیبهشت 1399 - 8:39 |
گوشه ای از فضائل ام المؤمنین حضرت خدیجه (س)؛

در سوگ مادر مؤمنان

اهمیت و نقش زنان در تاریخ درخشان اسلام از ابتدای رسالت نبی مکرم اسلام(ص) تا به امروز بر کسی پوشیده نیست و اسلام عزیز به واسطه ارزش و حرمتی که برای انسان قائل است همواره تفاوتی بین مرد و زن قائل نشده است.
در سوگ مادر مؤمنان

‌|معصومه شمسینی غیاثوند‌|
اهمیت و نقش زنان در تاریخ درخشان اسلام از ابتدای رسالت نبی مکرم اسلام(ص) تا به امروز بر کسی پوشیده نیست و اسلام عزیز به واسطه ارزش و حرمتی که برای انسان قائل است همواره تفاوتی بین مرد و زن قائل نشده است. شاید یکی از تأثیرگذارترین زنان تاریخ و اسلام ام المؤمنین حضرت خدیجه (س) باشد که از زوایای مختلف زندگی این زن بزرگ قابل بررسی و الگو گیری نسل های مختلف است. از حضور و حمایت اقتصادی در نخستین روزهای نبوت رسول گرامی اسلام(ص) تا حمایت های معنوی و  ایستادگی در برابر زیاده خواهی های قریش در دوران شعب ابی طالب بخش هایی ماندگار از این حضور پررنگ و تأثیرگذار در تحول اسلام است.
نکته مهمی که در زندگی درخشان این بانوی بزرگوار همیشه عنوان می شود عنوان«ام المؤمنان» است که نشان از جایگاه ارزشمند ایشان در نزد مسلمان و مؤمنان دارد. یقینا خصایص و ویژگی های مادرانه این الگوی ارزشمند که در حمایت و پایه گذاری اسلام عزیز در نخستین روزهای رسالت از خود نشان داد و سیره عملی ایشان در مواجهه با مشکلات و اثراتی که این همراهی و حمایت در تحکیم پایه هایاسلام گذارد موجب شد تا نهال اسلام به خوبی آبیاری شده و مسلمانان جهان در تمامی اعصار تاریخ از این حضور ارزشمند بهره بردند.
حضرت خدیجه (س) یکی از تأثیرگذارترین بانوان صدر اسلام است که نقش مهمی در پیشبرد اهداف دین  مبین اسلام در نخستین روزهای پایه‌ریزی آن داشت. این بانوی گرانقدر، ۶۸ سال پیش از هجرت پیامبر (ص) در مکه مکرمه به دنیا آمد و روز دهم رمضان سال دهم بعثت چشم از جهان فروبست.  وی دختر «خويلد بن عبد العزى»، از پاکدامن‌ترین زنان عرب و اولین زن مسلمانی است که به دین اسلام ایمان آورد. ایشان از ثروتمندان و اشراف مكه و زنى با درايت به شمار می‌رفت تا آنجا كه در دوران جاهليت به نام‌های «بانوی دوراندیش و خردمند» و «بانوی عاقل»  مشهور بود. حضرت خدیجه (س) علاوه بر کثرت اموال و املاک، ازنظر عقل و زیرکی، برتری فوق‌العاده‌ای داشت و او را «ملکه بطحاء» نامیده بودند.
از فضائل حضرت خدیجه (س) به‌عنوان همسر گرامی رسول خدا (ص) و ام المؤمنین، این است که مقامی در بهشت از سوی خداوند به ایشان وعده داده‌شده است. پیامبر اکرم (ص) نیز بارها این مسئله را به خدیجه (س) بشارت می‌داد و می‌فرمود: «در بهشت، خانه‌ای داری که در آن رنج و سختی نمی‌بینی.»
 حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره ویژگی‌های حضرت خدیجه (س) می‌فرمایند: «جناب خدیجه (سلام‌الله‌علیها) حقیقتامظلوم است؛ به‌خاطر این‌که شَرف همسرى پیغمبر در مورد ایشان داراى یک ارزش مضاعف است؛ دیگران مشرّف به شَرف همسرى پیغمبر شدند لکن این رنج‌هایى را که پیغمبر در عمده دوران رسالت به آن‌ها مبتلا بودند ندیدند. ۱۰ سال در مدینه بود، خب عزت بود، احترام بود وزندگی راحت بود نسبت به آن دوره؛ جناب خدیجه سلام‌الله‌علیها دوران رنج پیغمبر را، دوران سختى‌هاى پیغمبر را تحمل کردند و دیدند.» 
در تاریخ پرفرازونشیب اسلام، کمتر بانویی همانند حضرت خدیجه درخشیده است. بهره‌مندی از صفات عالی و رفتار برخاسته از بینش متعالی این حضرت چنان شخصیتی از وی ساخته که تا سال‌ها پس از رحلت جانسوز حضرت ، هرگاه پیامبر اکرم (ص) نام او را می‌شنید اشک بر گونه‌های مبارکشان جاری می‌شد و از این بانوی بزرگوار  به بزرگی یاد می‌کردند.  
حجت‌الاسلام  سید مجتبی بدری، مدیر حوزه علمیه امام قائم (عج) تهران در گفت‌وگو با «رسالت» درباره جایگاه و نقش تأثیرگذار حضرت خدیجه (س)  در دین اسلام می‌گوید: «حضرت خدیجه (س) به همراه حضرت علی (ع) از یاران باوفای پیامبر اکرم (ص) بودند که به دین اسلام ایمان آوردند. آن‌ها یاوران خستگی‌ناپذیر پیامبر در ترویج اسلام بودند و اولین نماز جماعت را با رسول‌الله(ص) در مسجدالحرام برپا کردند. »
وی با اشاره به ویژگی‌ها و فضائل اخلاقی این بانوی گرانقدر گفت: «حضرت خدیجه (س) دارای صفات اخلاقی نیک فراوانی بودند و جایگاه والای این بزرگ بانوی اسلام غیرقابل‌انکار است.  به همین علت بعد از رحلت ایشان جامعه مسلمین در آن زمان در حزن و اندوه فرورفت و آن سال را «عام الحزن» نامگذاری کردند که بیانگر اهمیت جایگاه و مقام این بانوی بزرگوار نزد پیامبر اکرم (ص) است، چراکه ایشان بعد از رحلت همسر بزرگوارشان بسیار متأثر بودند و روایت‌هایی نقل می‌شود که پیامبر (ص) برای فقدان از دست دادن حضرت خدیجه (س) اشک ریختند.»
مدیر حوزه علمیه امام قائم (عج) درایت و کاردانی حضرت خدیجه (س) را از ویژگی‌های ممتاز این بانوی بزرگوار برشمرد و گفت: «ایشان در سفرهای تجاری که داشتند با پیامبر(ص) آشنا شدند و درنهایت این آشنایی به ازدواج ختم شد.آن حضرت همه اموال خود را برای دین اسلام بخشیدند و از وجود ایشان حضرت فاطمه زهرا (س) متولد شدند که خیروبرکت فراوانی برای دین اسلام به همراه داشتند.»
حجت‌الاسلام بدری بابیان این‌که حضرت خدیجه (س) نقش مهمی در یاری‌رساندن به دین اسلام و پیامبر اکرم (ص) داشت، خاطرنشان کرد: «بعد از ماجرای شعب ابی‌طالب و محاصره شدید اقتصادی که مشرکان مکه  وضع کردند ایشان بیشتر اموال خود را برای یاری‌رساندن به مسلمانان در آن شرایط بحرانی بخشیدند. هنگامی‌که تصمیم به ازدواج با پیامبر(ص) گرفتند با سرزنش و نکوهش سران قریش مواجه شدند و باوجود مخالفت خویشاوندان، پیامبر اکرم (ص) را انتخاب کردند و هرچه داشتند برای حفظ دین اسلام در طبق اخلاص گذاشتند.»
 وی  تأکید کرد: «ویژگی‌های عملی، رفتاری و گفتاری حضرت خدیجه (س) می‌تواند سرمشق و الگویی برای همه زنان
 مسلمان باشد. ایشان   باوجود مشکلات و سختی‌های فراوان، وفادار به همسرشان بودند و لحظه‌ای از تلاش درراه  خدا دست برنداشتند. حضرت خدیجه (س) نه‌تنها در آن شرایط سخت، یار و یاور همسرشان بودند بلکه این بانوی بزرگوار تمام زندگی و اموال خود را در اختیار پیامبر(ص) قرار داد تا دین اسلام پیشرفت کند.»
 مدیر حوزه علمیه امام قائم (عج) بابیان این‌که به‌پاس زحمات و خدمات حضرت خدیجه (س) برای دین اسلام نام این حضرت همیشه در دل‌های مسلمانان جهان باقی خواهد ماند، گفت: « نسل امروز و آینده باید ایثار و همدلی
این بانوی بزرگوار را موردتوجه قرار دهد چراکه حضرت خدیجه (س) در همه ابعاد زندگی شخصی و اجتماعی خود نقش مهمی برای پیشرفت دین اسلام داشتند. 

نویسنده : معصومه شمسيني غياثوند |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای در سوگ مادر مؤمنان بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.