دام جدید اروپایی با برجام پلاس!
گروه سیاسی
اگر تا پیشازاین دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، مفاهیم کارکردی همچون اجماع جمعی و همسویی عملی با دیگر بازیگران بینالمللی بر سر دغدغههای مشترک را به چالش کشید و اقدامات غیرحقوقی او در قبال برجام نیز موجب انزوا و مسدود شدن مسیری شد که آمریکا با اروپاییها آغاز کرده بود، اما با روی کار آمدن جو بایدن دموکرات، که سعی میکند چهره متعادلتری از خود به نمایش بگذارد، موجب شده تا امید در دل اروپاییها برای احیای برجام زنده شود و آنها خواهان دستیابی به توافقی بزرگتر از برجام با ایران شوند.
اروپاییها بهخصوص آلمانیها در هفتههای اخیر، فعالیتهای ضد ایرانی را در دستور کار قرار داده و اظهاراتی را علیه ایران مطرح میکنند. به نظر میرسد در حال حاضر اروپا با پیروزی جو بایدن، قصد دارد تا خود را بهعنوان بازیگر مهمی در عرصه بینالملل نشان دهد و با دولت جدید آمریکا علیه ایران دست به اجماع بزند.
اروپاییها همواره در طول این سالها سعی کردهاند در کنار تأمین منافع آمریکا حرکت کرده و به بهانههای مختلف، زمان را بهمنظور کند شدن فعالیتهای هستهای بخرند تا فعالیتهای هستهای ایران همچنان نامحدود بماند چراکه آنها سیاست مستقلی از آمریکا نداشته و نمیتوانند بهتنهایی تصمیمگیر باشند.
هایکو ماس وزیر خارجه آلمان در مصاحبهای با هفتهنامه اشپیگل در این خصوص گفته است:«ما به چیزی فراتر از توافق هستهای کنونی نیاز داریم، چیزی که به نفع ما هم باشد. انتظار ما از تهران روشن است، ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد و نه برنامه موشکی که کل منطقه را تهدید میکند. ایران باید نقش دیگری در منطقه ایفا کند. ما دقیقا به چنین توافقی نیاز داریم.»
موضعگیری آلمان درباره برجام
همچنین وزارت خارجه آلمان نیز روز شنبه اعلام کرد که اروپا منتظر دیدگاههای دولت جدید آمریکا در رابطه با توافق هستهای ایران است و سپس در رابطه با آن تصمیمگیری میکند. هایکو ماس در اظهاراتش صراحتا از توافق هستهای پلاس سخن به میان آورده است. این در حالی است که فرانسه، آلمان و انگلیس با ادعای اینکه تصمیم ایران برای نصب سانتریفیوژهای جدید در نطنز، نقض توافق هستهای است، گفتند: اگر ایران درباره حفظ فضای دیپلماسی جدی است، باید از توافق تبعیت کند.
درواقع تحرکات اروپاییها برای بازگشت آمریکا به برجام و سخن از تکمیل آن در چارچوب توافقات بعدی، نهتنها از منظر ایفای تعهدات بینالمللی خود نسبت به ایران مطرح نمیشود، بلکه اروپاییها برجام و توافقات بعدی در خلال آن را بهمثابه پلی میبینند که در آنسوی پل و عبور از آن، رفع دیگر دغدغهها و مسائل نگرانکننده پیرامون ایران قرار دارد و دستیابی به آن جز با همکاری و همسویی آمریکا میسر نخواهد بود.
موضوعی که بهخوبی اهداف اروپاییها را از بیعملی نسبت به تعهدات برجامی، درخواست دوباره برای تکمیل برجام و گنجاندن مفادی دیگر در آن نشان خوشخیالی مقامات دولتی از ادامه مسیر برجام با آنها را از سوی دیگر به اثبات رساند.
سیاست نفرتانگیز کووید آپارتاید را متوقف کنید
اقدامات اروپاییها در چند روز اخیر واکنشهای زیادی را در برداشت .وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به اظهارات وزیر خارجه آلمان در توییتی نوشت: «اینها کارهایی است که هایکو ماس و سه کشور اروپایی باید انجام دهند پیش از آنکه بگویند ایران چهکارهایی انجام دهد: سیاست نفرتانگیز کووید آپارتاید را متوقف کنید، به تعهداتتان ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل پایبند باشید و نقض برجام را متوقف کنید، به رفتارهای خصمانهتان در منطقه ما – ازجمله فروش ۱۰۰ میلیارد دلار تسلیحات به خلیجفارس و حمایت کورکورانه از تروریسم اسرائیل- پایان دهید.»
البته خود مقامات اروپایی نیز بهخوبی میدانند که کارنامه عملکرد آنها پیرامون برجام از یکسو و اقدام تروریستی علیه شهید فخریزاده در روزهای اخیر نیز از سوی دیگر، موضوع برجام و مذاکرات احتمالی را در مسیر سخت و پیچیدهای قرار داده است، چنانکه جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز پنجشنبه در مصاحبه با شبکه خبری یورونیوز اعلام کرد که تغییر مواضع ایران در قبال برجام پس از ترور شهید دکتر فخریزاده امری محتمل است و در این مورد باید به ایران حق داد.
اعتراف اتحادیه اروپا به خیانت در قبال ایران
جوزپ بورل افزوده است: «وظیفه من [بهعنوان هماهنگکننده برجام] این است که برجام را زنده نگه دارم. این توافق به خواب زمستانی رفته اما هنوز نمرده است اما حالا باید دید که نظر ایرانیها چیست؛ زیرا آنها اکنون حق دارند که فکر کنند به آنها خیانت شده است. شاید آنها دیگر نخواهند با کارتهای قبلی به این بازی [برجام] ادامه دهند، باید منتظر بود.»
علاوه بر آن، بررسی دوفوریتی طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در مجلس و اجماع بالای نمایندگان بر تصویب آن و تأیید مصوبه توسط شورای نگهبان و درنهایت حمایت تلویحی که شورایعالی امنیت ملی که در بیانیه اخیر خود نسبت به قانون اقدام راهبردی داشت، همگی این پیام را به اروپا و آمریکاییها مخابره میکند که دیگر مسیر پیشین و طی شده در تجربه برجام تکرار نخواهد شد و به گفته مقامات کشورمان، درباره توافقی که پیشازاین بر سرش مذاکره کردهایم، مذاکره نخواهیم کرد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.