خیلی دور ، خیلی نزدیک! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 45546
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 29 خرداد 1400 - 6:44 |
چرا مذاکرات وین به نتیجه نمی‌رسد؟

خیلی دور ، خیلی نزدیک!

مذاکرات ایران و اعضای 1+4 در وین در حال برگزاری است. اگرچه منابع خبری به‌مانند همیشه از پیشرفت در مذاکرات خبر می‌دهند، اما به همان اندازه نیز از وجود اختلافات جدی درروند احیای برجام سخن می‌گویند.
خیلی دور ، خیلی نزدیک!
 گروه بین‌الملل
مذاکرات ایران و اعضای ۱+۴ در وین در حال برگزاری است. اگرچه منابع خبری به‌مانند همیشه از پیشرفت در مذاکرات خبر می‌دهند، اما به همان اندازه نیز از وجود اختلافات جدی درروند احیای برجام سخن می‌گویند.
 پیشرفت همراه با اختلاف! 
سید عباس عراقچی درخصوص مذاکرات برجام در وین گفت: اکنون بیش از هر زمان در گذشته به یک توافق نزدیک هستیم و شخصا بسیار امیدوارم که توافق در همین دولت صورت گیرد. عراقچی رئیس هیئت مذاکره‌کننده ایران در مصاحبه با شبکه الجزیره، به پرسش‌هایی درخصوص مذاکرات برجام در وین پاسخ داد و درباره این‌که «رافائل گروسی مدیرکل ‌آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته برای احیای برجام ضروری‌ است تا تشکیل دولت جدید جمهوری اسلامی صبر کرد. آیا واقعا همین‌طور است؟»، گفت: گروسی احتمالا شناختی از دینامیزم‌های سیاسی در ایران ندارد. مذاکرات هسته‌ای یک موضوع کلان سیاست خارجی است و تصمیم‌گیری‌های مربوط به آن در مراجع عالی نظام صورت می‌گیرد.
وی افزود: رسیدن به توافق منوط به تأمین خواسته‌های کلیدی و رفع نگرانی‌های اصولی جمهوری اسلامی است و هر زمان که ما به چنین نقطه‌ای برسیم توافق صورت خواهد گرفت، چه در این دولت باشد چه در دولت آینده. البته باید بگویم اکنون بیش از هر زمان درگذشته به توافق نزدیک هستیم و شخصا بسیار امیدوارم که توافق در همین دولت صورت گیرد.
عراقچی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی‌براین‌که «موضوعات اصلی مورد اختلاف که هم شما و هم آمریکایی‌ها از آن‌ها صحبت می‌کنید کدامند؟ و آیا راه‌حل‌هایی برای آن‌ها وجود دارد؟»، گفت: البته موضوعاتی که پشت میزهای مذاکره مورد گفت‌وگو واقع می‌شوند باید در همان پشت میز در مورد آن‌ها تعیین تکلیف شود نه در رسانه‌ها، بااین‌حال می‌توانم به‌طورکلی بگویم که مشکل اصلی مذاکرات در رویکرد آمریکایی‌ها است که قادر نیستند اعتیاد مفرط خود به تحریم را کنار بگذارند و هنوز نمی‌توانند درک کنند که تحریم یک‌راه حل شکست‌خورده است همچنان‌که در یکی از تويیت‌های اخیر خود گفتم، ترامپ رفته است اما تحریم‌های غیرقانونی و جنایت‌آمیز او همچنان برقرارند.
 آژانس کماکان علیه ایران سنگ‌اندازی می‌کند 
 موضوع دیگری که در مذاکرات اخیر وین، به‌مثابه یک  اهرم فشار  علیه جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته‌شده، مربوط به شانتاژ غیرحقوقی و هدفمند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بازمی‌گردد. رافائل گروسی طی روزهای اخیر و در چندین اظهارنظر ، مدعی شده است که کشف ذرات اورانیوم در ایران بسیار نگران‌کننده است و ایران نیز در راستای برطرف شدن این نگرانی کمکی به آژانس نکرده و نمی‌کند! گروسی در این خصوص مدعی شده است :
« ایران همواره از ارائه توضیحات لازم درباره ذرات مواد اتمی یافت‌شده در سه مکان خودداری می‌کند و این اقدام باعث می‌شود، آژانس نتواند صلح‌آمیز بودن
 برنامه اتمی ایران را تأیید کند.»
 بدیهی است که این ادعا مربوط به گذشته‌ای دور بوده و در قالب پرونده PMD حل‌وفصل شده است. به عبارت بهتر، این ادعا  تهدیدی علیه گسترش تسلیحات اتمی به شمار نمی‌رود و مصداقی از «خدعه هسته‌ای آژانس»در آستانه برگزاری ششمین و شاید تعیین‌کننده‌ترین دور مذاکرات وین بوده است. واکنش مقامات آمریکایی نسبت به این ادعا و شانتاژ آژانس نیز قابل‌توجه است. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه ۹ ژوئن در یک کنفرانس خبری گفت که کشورش عمیقا نگران این موضوع است که ایران هنوز اطلاعات لازم درباره ذرات اتمی یافت شده و اعلام نشده را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نداده است.سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین تصریح کرد که این کشور از پیگیری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای کسب اطلاعات لازم از ایران به‌طور کامل پشتیبانی می‌کند. ایران باید به‌طور کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند و این کار را باید بدون تأخیر انجام دهد!
بدون شک، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اساسا حق ندارد مستند به مطالعات ادعایی  و   ترویج ادعاهای کاذب در خصوص ابعاد نظامی برنامه هسته‌ای ایران ، آن‌هم در گذشته!  کشورمان را به‌عنوان یکی از اعضای این سازمان تحت‌فشار قرار دهد.
   گفت‌وگوی ظریف و بورل در خصوص برجام 
از سوی دیگر، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا که برای شرکت در مجمع دیپلماسی آنتالیا در ترکیه حضور دارند، در حاشیه این نشست دیدار و گفت‌وگو کردند.ظریف و بورل در دیدار صبح دیروز  در حاشیه این رویداد، موضوعات مربوط به افغانستان و مذاکرت هسته‌ای در وین را موردبررسی و ارزیابی قراردادند.ظریف در این دیدار ضمن مرور آخرین وضعیت مذاکرات ایران در وین بر رویکرد این کشور در خصوص لزوم رفع تحریم‌های آمریکا و عدم امکان مذاکره مجدد در مورد برجام تأکید کرد.ظریف همچنین ابراز امیدواری کرد تا مذاکرات در حال انجام در وین، نتیجه‌بخش باشد.جوزف بورل نیز در این دیدار ضمن ابراز امیدواری نسبت به نتیجه‌بخش بودن مذاکرات وین، به‌مرور آخرین وضعیت منطقه غرب آسیا ، افغانستان و آمریکای لاتین پرداخت.
    غرب عزمی برای بازگشت واقعی به برجام ندارد
«خیلی دور و خیلی نزدیک»خواندن توافق هسته‌ای، تأثیری در اصل ماجرا و حقیقتی که در مذاکرات وین جریان دارد نخواهد گذاشت! بدون شک آمریکا و تروئیکای اروپایی کماکان عزمی واقعی برای بازگشت به توافقی که خود از آن خارج‌شده و نسبت به آن بی تعهد مانده‌اند، ندارند. به عبارت بهتر، واشنگتن و اتحادیه اروپا به‌خوبی راه بازگشت به توافق هسته‌ای را می‌دانند اما ترجیح می‌دهند اقدامی واقعی در راستای بازگشت به آن صورت ندهند. آن‌ها قصد دارند تحریم‌های ضد ایرانی را به هر نحو ممکن و در قالب هر بهانه‌ای ، حفظ کرده و از آن به‌مثابه اهرمی برای وادارسازی کشورمان به مذاکرات فرابرجامی استفاده کنند. قطعا این بازی واشنگتن و متحدانش باید مورد رصد و تحلیل کامل قرار گیرد. بدیهی است که کاخ سفید در این مسیر تنها یک‌راه دارد و آن بازگشت بدون کم‌وکاست به توافق هسته‌ای است. 
|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای خیلی دور ، خیلی نزدیک! بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.