خط قرمز وزیر ارتباطات!
نفیسه امامی
سالن الغدیر وزارتخانه فناوری و ارتباطات صبح دیروز میزبان اصحاب رسانه در اولین نشست خبری عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات بود و او به سؤالاتی پیرامون کندی اینترنت در ماههای اخیر، بررسی طرح صیانت فضای مجازی و فیلترینگ پلتفرمهای خارجی پاسخ داد.
نشست خبری وزیر طبق اعلام قبلی و بدون تأخیرهای معمول رأس ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه صبح آغاز شد و جمال هادیان رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارتخانه مدیریت جلسه را به عهده گرفت. بر اساس برنامهریزی جلسه به دو بخش توضیحات زارع پور پیرامون دستاوردهای وزارتخانه از ابتدای استقرار تاکنون و برنامهها آتی و پرسش و پاسخ وزیر با خبرنگاران تقسیمشده بود.
معاونان زارع پور نیز در این جلسه حضور داشتند تا در صورت لزوم به سؤالات مطرحشده از سوی خبرنگاران پاسخ دهند.
یکی از نکات مهم در پرسش و پاسخهای مطرحشده، گزینشی نبودن خبرنگاران و رسانهها از جناحهای مختلف بود؛ موضوعی که در بعضی از نشستهای خبری موردتوجه قرار نمیگیرد اما شخص وزیر باحوصله به سؤالات تمام خبرنگاران پاسخ گفت. هرچند که از بیان پاسخ صریح به بعضی از سؤالات مانند راهکارهای ارائهشده وزارتخانه به مجلس برای طرح صیانت و فیلترینگ نیز طفره رفت.
این وزارتخانه دو سال بود که در پی شیوع کرونا هیچ نشست خبری را برگزار نکرده بود و جلسه دیروز بعد از گذشت یک فاصله دوساله با اولین جلسه وزیر دولت سیزدهم با اصحاب رسانه کلید خورد و با استقبال زیادی هم از سوی خبرنگاران و عکاسان همراه شد.
هادیان رئیس دایره روابط عمومی از ابتدا تأکید کرد خبرنگاران به ذکر یک سؤال اکتفا کنند تا زمان برای پاسخ به همه پرسشهای مطرحشده برسد اما این روال بهقدری طولانی شد که وقتی خبرنگاری اعلام کرد سؤالش توسط خبرنگاران دیگر پرسیده شده، با خوشحالی و ذکر صلوات برای سلامتی وی از سوی زارع پور مواجه شد.
طعم شیرین فناوری را به مردم بچشانیم
زارع پور در ابتدای سخنان خود نگاه دولت سیزدهم به فناوری را یک فرصت عنوان کرد که ممکن است تهدیداتی هم به همراه داشته باشد و بر ضرورت تدبیر در مواجهه با تهدیدات تأکید کرد.
وی نگاه وزارت ارتباطات را فرصت محور اعلام کرد که نیازمند توسعه شبکه ملی اطلاعات است و تلاش زیادی برای تحقق این شبکه در حال انجام است. زارع پور شبکه ملی اطلاعات را دارای دو بال اساسی دانست که بال اول شبکه پرسرعت قابل دسترس در همه نقاط کشور است که فیبر نوری تا منازل را در دستور کار قرار داده و تا پایان دولت اینترنت پرسرعت در همه کشور راهاندازی شود. زارع پور بال دوم شبکه ملی اطلاعات را خدمات و ارائه با کیفیت پرسرعت به انواع سرویسها ازجمله خدمات دولت الکترونیک، ارائه خدمات یکپارچه عمومی و خدمات پایه کاربردی به موتورهای جستجو و شبکههای اجتماعی عنوان کرد.وزیر ارتباطات تأکید کرد که میخواهیم طعم شیرین فناوری را به مردم بچشانیم اما پاشنه آشیل و نقطه بحرانی آن امنیت است بهطوریکه اگر شبکه پرسرعتی در کشور وجود داشته باشد ولی امنیتی نباشد، بحران شکل میگیرد. برای رفع این موضوع هم نقش همه دستگاههایی که در تضمین امنیت فناوری اطلاعات نقشآفرین هستند، اهمیت دارد.
محدودیتی برای ترافیک خارجی ایجاد نمیکنیم
وزیر ارتباطات در جریان نشست پرسش و پاسخ خبرنگاران درباره کاهش سرعت اینترنت بینالملل بیان کرد: سیاست دولت ایجاد محدودیت در دسترسی به اینترنت و ترافیک خارجی کاربران نیست چون اگر سرویسدهنده داخلی با کیفیت خدمات خود را ارائه دهد میتواند جای خود را میان کاربران باز کند و ما محدودیتی برای ترافیک خارجی ایجاد نمیکنیم.
زارع پور توسعه اینترنت ثابت در سالهای قبل را عقبافتاده عنوان کرد بهطوریکه گزارش یکی از سایتهای مرجع در اندازهگیری سرعت اینترنت (speed test) نشان میدهد ایران طی سه ماه گذشته در اینترنت موبایل در رتبه ۷۰ در بین ۱۴۰ کشور قرار دارد اما درعینحال در اینترنت ثابت، رتبه ۱۴۲ را بین ۱۸۰ کشور کسب کرده که رتبه خوبی نیست بهاینعلت که در ۱۰ سال گذشته در توسعه اینترنت سازه خوب عمل نکردیم.
خط قرمزم حضور در پلتفرمهای خارجی فیلتر شده است
یکی از سؤالاتی که موردتوجه خبرنگاران بود، حضور زارع پور در شبکههای اجتماعی فیلتر شده و استفاده از فیلترشکن بود که وی در پاسخ عنوان کرد از پلتفرمهای خارجی فیلتر نشده استفاده میکند و خط قرمزش حضور در پلتفرمهای خارجی فیلتر شده است.
زارع پور بیان کرد که در تلگرام حضور ندارد و از اینترنت معمولی استفاده میکند اما حضور معاونان و مدیران وزارت ارتباطات در شبکههای اجتماعی فیلتر شده مانند تلگرام و توییتر تصمیم شخصی است نه سازمانی و اینکه حضور داشته باشند و یا نباشند به اختیار خودشان است و سازمان محدودیتی برای آنها ایجاد نمیکند.
وزیر ارتباطات در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه موضع شفاف وزارت ارتباطات در مورد فیلترینگ چیست؟ اعلام کرد: موضع فیلترینگ صفر و یک نیست اما تمامی کشورها برای سالمسازی فضای مجازی، اعمال محدودیت را پذیرفتهاند. اعتقادم این است که فضای مجازی تبدیل به شئون زندگی مردم شده و باید قاعدهمند باشد.
زارع پور در برابر سؤالی که مشخصا نظر وی را درباره فیلترینگ توییتر و یوتیوب پرسیده بود، پاسخ شفافی نداد و اعلام کرد وزارت ارتباطات تنها یک رأی برای تصویب طرحهایی مانند صیانت از فضای مجازی دارد و بهتنهایی در این زمینه تصمیمگیرنده نیست و هر زمان که از ما بخواهند، نظر خودمان را در قالب این رأی اعلام میکنیم.
پلتفرمهای خارجی باید الزامات ما را بپذیرند
وی تأکید کرد: هر پلتفرمی که قواعد ما را بپذیرد، اجازه فعالیت در کشور را دارد و شاهبیت نظر ما در مورد طرح حمایت از حقوق کاربران این است که پلتفرمهای خارجی باید الزامات ما را بپذیرند؛ همانطور که بحث حاکمیت فضای مجازی ، نگرانی همه کشورها است.
زارع پور در دفاع از ساماندهی فضای مجازی بیان کرد: اگر سری به دادسرای جرائم رایانهای، زده و مراجعات مردمی را در خصوص مشکلات ناشی از فضای مجازی دیده باشید، باید از ما بخواهید که بهعنوان حاکمیت از حقوق مردم در این فضا دفاع کنیم.
وزیر ارتباطات، طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی را منجر به شفافیت و احقاق حقوق مردم عنوان و اعلام کرد: شواهد نشان میدهد برخی کشورها در حوزه فضای مجازی هرسال یک قانون جدید تصویب میکنند یا قانونهای گذشته را بهروزرسانی میکنند.زارع پور تأکید کرد که این طرح جای بهبود و ارتقا دارد و بر این اساس ما در تعامل با همه بازیگران پیشنهادی را تهیهکردهایم تا بخشی از نگرانی بخش خصوصی در مورد این طرح تأمین شود و امیدواریم طرح باعث رشد کسبوکارها شود.
وی درباره راهکارهای ارائهشده به مجلس توضیح بیشتری ارائه نداد و آن را منوط به خواست مجلس برای رسانهای شدن دانست. درعینحال عنوان کرد که هیچ نکتهای برای مردم نباید مخفی بماند.
حمله سایبری در هفتههای اخیر نداشتیم
یکی دیگر از سؤالاتی که وزیر ارتباطات به آن پاسخ داد درباره ارائه برخی گزارشها از وقوع حملات سایبری به اپراتورهای ارتباطی کشور بود.
وی در پاسخ، تأمین امنیت زیرساختهای اطلاعاتی و ارتباطی مسئله بسیار جدی عنوان کرد و مرکز پایش امنیت بهطور هفتگی گزارش حملات را رصد میکند.
به گفته زارع پور، حملات سایبری با درجههای مختلف در همه جای دنیا اتفاق میافتد. برخی از این حملات شناختهشده هستند و وزارتخانه بهطور دائم این حملات را رصد کرده و به دستگاهها اعلام میکند اما در دو هفته گذشته اتفاق خاصی در حوزه حملات سایبری در شبکه اپراتورهای کشور گزارش نشده است.
جذب سرمایهگذاری خارجی با رفع موانع دستگاه دیپلماسی
وزیر ارتباطات در پاسخ به سؤالی مبنی بر جهتگیری وزارت ارتباطات برای صادرات حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بیان کرد که ازنظر من ظرفیت خوبی در حوزه صادرات در این بخش وجود دارد چون جوانان ما چند سر و گردن بالاتر از جوانان کشورهای دیگر هستند. باید این ویروس خودناباوری که ما مزیت نسبی نسبت به سایر کشورها نداریم را از بین ببریم وقتی توانمندی جوانان ایرانی را در حوزههای سختافزاری و همچنین پلتفرمهای خدمات رسان و محتوایی میبینیم این مزیت کاملا مشهود است.زارع پور بر پیگیری دیپلماسی اقتصاد دیجیتال برای حضور پلتفرمهای ایرانی در منطقه و کشورهای همسایه اشاره کرد و در همین راستا رایزنی را آغاز کرده است. وی سیاست وزارت ارتباطات در توسعه شبکه ملی اطلاعات را با استقبال از سرمایهگذاری خارجی عنوان کرد که در صورت رفع موانع از سوی دستگاه دیپلماسی کشور، امیدوار به جذب سرمایهگذاری خارجی در این پروژه است.
افزایش ۵ برابری بودجه صنعت فضایی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه ایران قصد دارد ماهوارهای به فضا پرتاب کند، گفت: فعالیتهای فضایی ایران در دهه ۷۰ تا ۸۰ رشد خوبی داشت و ماهواره هم پرتاب کردیم که همه آن را به یاد دارند، اما در ۸ سال گذشته شاهد افت صنعت فضایی کشور بودیم.
وی بودجه صنعت فضایی کشور از ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار را در ۸ سال گذشته به یکدهم عنوان کرد که این بودجه در دولت سیزدهم
۵ برابر شده اما درواقع عدد چشمگیری نیست و پاسخگوی حجم عظیم بودجههای موردنیاز در صنعت فضایی نخواهد بود.
به گفته زارع پور، ایران یکی از ۵ کشوری است که در لایه جئو حضور دارد، اما توان اصلی فعلی در لایه لئو و در ارتفاع ۲۰۰۰ کیلومتری است اما برنامه جدی برای تثبیت در لایه لئو و ورود در لایه ۳۶ هزار کیلومتری جئو در دستور کار قرار دارد.
زارعپور , طرح صیانت از فضای مجازی , فیلترینگ , نفیسه امامی , وزیر ارتباطات
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.