خشم جمهوریخواهان از ترامپ
محمد مهرعلی
جمهوریخواهان آمریکا از جمله دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق این کشور طی روزهای گذشته به نتایج انتخابات میان دورهای و پیروزی قاطع نامزدهای مورد حمایتشان در این رأیگیری امید زیادی داشتند. هرچند هنوز تکلیف بسیاری از رقابتهای انتخاباتی به طور قطعی مشخص نشده است؛ اما به نظر میرسد که نامزدهای جمهوریخواه از آنچه تصور میشد نتایج ضعیفتری کسب کردهاند. جمهوریخواهان و دونالد ترامپ پیش از برگزاری انتخابات میاندورهای از «موج بزرگ قرمز» به نشانه رنگ حزب جمهوریخواه سخن میگفتند.
با این حال نتایج انتخابات نشان میدهد که جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده از دو رئیسجمهوری دموکرات پیشین یعنی باراک اوباما و بیل کلینتون در انتخابات میاندورهای نتیجه بهتری کسب کرده است. دموکراتها در انتخابات میاندورهای سالهای ۱۹۹۴ و ۲۰۱۰ «اولین انتخابات میاندورهای پس از انتخاب بیل کلینتون و باراک اوباما»
با شکست سنگینی روبهرو شده بودند.حزب دموکرات با توجه به نتایجی که تاکنون منتشر شده است، احتمالا کنترل مجلس نمایندگان را از دست خواهد داد اما اکثریت شکننده خود در مجلس سنا را حفظ خواهد کرد. حتی اگرجمهوریخواهان در سنا نیز اکثریت نسبی وحداقلی را به دست بیاورند، قدرت ادعایی خود در خصوص ایجاد موانع غیر قابل عبور در برابر جوبایدن و دموکراتها را نخواهند داشت.نتایج رأیگیری اخیر نشان میدهد که دموکراتها از آنچه تصور میشد کرسیهای کمتری را در مجلس نمایندگان از دست دادند. تخمینهای اولیه حکایت از این دارد که دموکراتها در کنگره آینده حدودا ۲۱۱-۲۱۰ کرسی مجلس نمایندگان را در اختیار خواهند داشت و جمهوریخواهان کنترل ۲۲۵-۲۲۴ کرسی این مجلس را بهدست میآورند.
بزرگترین چالش پیشروی جو بایدن و دموکراتها در انتخابات میزان مشارکت پایههای رأی این حزب بود. دموکراتها به طور معمول در انتخابات میاندورهای به ویژه اگر کنترل کاخسفید را در دست داشته باشند با افت حدودا ۲۰ درصدی میزان مشارکت رأیدهندگان خود روبه رو میشوند. این در حالی است که به نظر میرسد تبلیغ جو بایدن بر روی «تهدید دموکراسی آمریکا» از سوی هواداران دونالد ترامپ و مطرح شدن موضوع حق سقط جنین در کارزار انتخاباتی باعث شد تا مشارکت رأیدهندگان دموکرات در سطح بالایی باشد. جمهوریخواهان امیدوار بودند تا بهدنبال افزایش هزینههای زندگی، تورم بالا و نارضایتی از وضعیت اقتصادی بتوانند در انتخابات میاندورهای پیروزی قاطعی بهدست بیاورند. هرچند نتیجه نظرسنجیهای انجام شده در پای صندوقهای رأی نشان میدهد که شرایط اقتصادی یکی از دغدغههای اصلی رأیدهندگان بوده است اما حق سقط جنین نیز برای بسیاری از رأیدهندگان عاملی تأثیرگذار در حضورشان پای صندوقها بود.تصمیم دیوان عالی آمریکا مبنی بر لغو حق سقط جنین به عنوان یکی از حقوق فدرال که چند ماه پیش از برگزاری انتخابات میاندورهای اتخاذ شد در بسیج رأیدهندگان دموکرات نقش داشت. به این ترتیب دموکراتها به کمک مشارکت بالای هوادارانشان در انتخابات میاندورهای موفق شدند تا در ایالت پنسیلوانیا یکی از کرسیهای جمهوریخواهان در مجلس سنا را تصاحب کنند.
هر چند نتیجه رأیگیری برای تعیین نماینده ایالتهای جورجیا، آریزونا و نوادا در مجلس سنا هنوز مشخص نیست؛ اما به نظر میرسد دموکراتها بخت بیشتری برای کسب اکثریت در این مجلس دارند. نتیجه رأیگیری در این ایالتها ممکن است تا چند روز دیگر مشخص نشود زیرا شمارش آرای ارسالی از طریق پست وقتگیر خواهد بود. از سوی دیگر در ایالت جورجیا احتمال کشیده شدن انتخابات به دور دوم وجود دارد.
در هر حال، اکثر تحلیلگران مسائل داخلی در آمریکا، ترامپ را اصلی ترین بازنده انتخابات میاندوره ای کنگره می دانند. با این حال به نظرمی رسد رئیس جمهور سابق آمریکا حداقل در ظاهر چنین ادعایی را قبول ندارد! اگرچه ترامپ اذعان کرده است که در برخی حوزه ها نتایج انتخابات ناامید کننده بوده است، اما در کل خود و حزب جمهوری خواه را پیروز انتخابات میاندوره ای کنگره دانسته است.
آمریکا , ترامپ , محمد مهرعلی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.