حکایت سریالی ساختمانهای ناایمن
گروه اجتماعی- نادیا احمدی
مجتمع ۱۰ طبقه متروپل در خیابان امیری آبادان فرو ریخت و همه ما را در بُهت و حیرت فرو برد. ساعت ۱۲:۵۰ دقیقه روز گذشته این ساختمان تجاری- اداری در معرض ریزش قرار گرفت و مدتی بعد بخشی از آن دچار ریزش شد و چندین کشته و ده ها زخمی به جای گذاشت. شدت حادثه به حدی بود که بخشی از ساختمان بر روی اتومبیل ها آوار شد و ساختمان های اطراف لرزیدند و به دلیل واقع بودن در منطقهای مسکونی و احتمال افزایش آمار تلفات، دستور تخلیه مناطق اطراف ساختمان صادر شد.
هنوز ابعاد کاملی از حادثه و علت آن در دست نیست اما گفته میشود کار ساخت برجهای دو قلوی متروپل بهعنوان بزرگترین و کاملترین مجموعه پزشکی، اداری و تجاری آبادان در منطقه جنوب غرب خوزستان که در مراحل پایانی قرار داشت، بنا به دلایل فنی متوقف شده بود و همانند حوادث مشابه، نظارت های صوری و عدم پیگیری تخلفات ساختمانی این بار نیز در وقوع این فاجعه سهم پررنگی داشته است.
رئیس کل دادگستری خوزستان در پی ریزش ساختمان، دستور بررسی دقیق علت و عوامل حادثه، امدادرسانی به مصدومان و برخورد سریع و قاطع با همه مرتبطان و مسببان حادثه را صادر کرد و با حکم دادستان آبادان، پیمانکار و مالک ساختمان متروپل خیابان امیرکبیر آبادان بازداشت شدند. سید ابراهیم رئیسی که به مسقط پایتخت سفر کرده، به محض اطلاع از بروز این حادثه به معاون اول رئیسجمهور ماموریت داد «ضمن به کارگیری تمامی امکانات محلی و ملی، شخصا این موضوع را با اختیارات کامل به منظور تسریع در آواربرداری و نجات جان افراد زیر آوار مانده و رسیدگی به مصدومان حادثه، مدیریت و پیگیری کند.»
گویا از ماهها قبل هشدارهای لازم در مورد نشست ستون اصلی و شکم دادن سقف طبقات زیرین ارائه شده بود و صادق خلیلیان- استاندار خوزستان با اشاره به عدم رعایت مسائل فنی و استانداردهای لازم گفت، این مسئله عامل ریزش است، البته باید بررسیهای دقیق انجام شود و پس از آن میتوان نتیجه قطعی را اعلام کرد.
احمدرضا سرحدی ـ عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان در گفت و گو با ایسنا بر این مهم تاکید کرد که نظارتهای صوری مهندسان سازمان نظام مهندسی و بیتوجهی به هشدارهای مهندس ناظر از عوامل اصلی کاهش کیفیت ساخت و سازهاست.
این عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان عنوان کرد که شهرداری بیشتر بر روی مواردی مثل اضافه بنا حساس است و علاقهای به کنترل نقشهها ندارد. اگر هم کنترلی صورت میدهد درخصوص معماری است که اگر پروژه اضافه بنا داشته باشد بتواند عوارضش را بگیرد. کنترل نقشههای محاسباتی عملا توسط شهرداری انجام نمیشود.
وی با بیان اینکه معمولا نگاه منفعتجویانه باعث افت کیفیت ساختمانها و بروز حوادثی مشابه متروپل میشود خاطرنشان کرد، آنچه در ساختمان پلاسکو اتفاق افتاد به دلیل عدم توجه به مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان در بحث نگهداری بود که هنوز هم به نتیجه نرسیده و رها شده است. در قضیه آبادان هنوز گزارش تخلفات ارائه نشده و نمیتوان صرفا شهرداری یا سازمان نظام مهندسی را مقصر دانست و باید منتظر گزارش این حادثه باشیم.
این اتفاق، واکنش ها و انتقادات و حواشی فراوانی را به دنبال داشت، از جمله سعید حافظی، روزنامهنگار محلی در آبادان که با انتشار ویدئویی نوشت: «اینجا آبادان است…. یک سال فریاد زدم که برجهای دوقلو ریزش میکنند.اسناد نشست برجها را پیش از تکمیل ساختمان منتشر کردم و امروز همشهریهایم زیر آوار ماندهاند.»
برخی از کاربران توییتر، ناراحت کننده ترین حالت این اتفاق را بی توجهی به هشدارها دانستند: «همیشه افرادی هشدار می دهند اما گوش شنوایی نمی شنود.»
ریزش ساختمان های مسکونی تبدیل به یک سرالی تکراری شده و در این سالها مدیران شهری از وجود ساختمانهای ناایمن در بافتهای فرسوده سخن گفته اند، اما مسئله این است که ساختمان متروپل نوساز بوده و همانطور که احمدرضا سرحدی ـ
عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان مطرح کرده، ناظران و حافظان منافع عمومی باید به این موارد رسیدگی کنند اما وقتی گزارش تخلفی از طرف مهندس سازمان نظام مهندسی دریافت میشود مورد بی توجهی قرار می گیرد.
بنابر اظهارات مطلعین محلی ، آبان ماه گذشته به پیمانکار طرح اطلاع و هشدار داده شده بود که به علت عدم رعایت شرایط و ضوابط ساخت و ساز در چنین سازه بزرگی، ریزش آن قطعی خواهد بود. در واقع ماهها پیش از این حادثه به مالک و سازندگان ساختمان متروپل درباره وقوع حادثه هشدار داده شده بود.
پس از ریزش ساختمان متروپل ویدئویی متعلق به چندین ماه پیش دست به دست شد که بنابر محتویات آن، پایه و ستونهای اصلی ساختمان متروپل آبادان ماهها قبل نشست کرده بود و هر لحظه احتمال ریزش تمام ساختمان وجود داشت و آنطور که مطلعین و خبرنگاران محلی گزارش کرده اند، مالک و پیمانکار پروژه نه تنها به آن اعتنا نکردند که حتی سعی در اختفای آن از انظار عمومی کرده بودند.
تا لحظه نگارش این متن، مدیرعامل هلالاحمر خوزستان اعلام کرد، طبق ارزیابی تیمهای هلالاحمر و گزارشهای رسیده از شاهدان عینی حداقل ۸۰ نفر زیر آوار گرفتارند و با توجه به اینکه ساختمان دوم مجاور هم شرایط ناپایداری دارد و احتمال ریزش وجود دارد، عملیات امدادرسانی به سختی در حال انجام است.معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز از آمادهباش اتاقهای عمل و بخشهای جراحی بیمارستانهای اهواز در پی حادثه ریزش ساختمان متروپل در آبادان و احتمال اعزام مصدومان این حادثه به اهواز خبر داد.
دکتر حبیب حیبر در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در پی وقوع حادثه ریزش ساختمان ۱۰ طبقه متروپل در آبادان و احتمال اعزام مصدومان این حادثه به اهواز، اورژانس، اتاقهای عمل و بخشهای جراحی بیمارستانهای اهواز برای پذیرش بیماران احتمالی در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند. وی افزود: به رزیدنتهای سال سه و بالاتر و متخصصان مربوطه از جمله رشتههای طب اورژانس، جراحی، ارتوپدی، نوروسرجری، اورولوژی، ENT و زنان و زایمان، اعلام آمادهباش شده است. بر آمادگی پرسنل و تجهیزات در اورژانس و اتاق عمل و بخشها تاکید شده است و از روسای بیمارستانها خواسته شده که کلیه اقدامات در این زمینه را شخصاً مدیریت کنند.
ساختمان متروپل , نادیا احمدی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.