حقطلبی در سایه اقتدار دیپلماسی
حانیه مسجودی
اکنون مدتی است که خطوط استراتژی بهواسطه اقدامات مقاومتی تقویت شده است. نمونه آن را میتوان در برخورد با مقامات کره جنوبی درراستای آزادسازی منابع بلوکهشده ایران در این کشور دانست.
البته سیاست مقاومتی فعال ایران این روزها حتی آمریکاییها را نیز نگران کرده است و علت آن را میتوان قانون اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی بر «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» دانست.
جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر غنیسازی ۲۰ درصد اورانیوم را در سایت فردو آغاز کرد و در هفته اخیر نیز اعلام کرد که اگر تحریمها لغو نشود بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از کشور اخراج میکند که واکنش فوری وزیر امورخارجه آمریکا را در پی داشت.
بنابراین با مرور این اتفاقات، میتوان گفت که دیپلماسی فعال و پنهان کردن نقاط ضعف همیشه جواب میدهد.
صبح روز دوشنبه ۱۵ دیماه بود که روابط عمومی نیروی دریایی سپاه از توقیف یک فروند شناور کره جنوبی با نام تجاری هانکوک چیامی، به دلیل نقض پروتکلهای زیستمحیطی توسط دریادلان این نیرو در خلیجفارس خبر داد.
نیروی دریایی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: «این شناور از مبدأ بندر الجبیل عربستان سعودی عازم بمبئی در هند بود که در خلیجفارس به دلیل نقض پیاپی قوانین زیستمحیطی دریایی توقیف شد.»
این کشتی با پرچم کرهجنوبی در حال تردد و حامل ۷۲۰۰ هزار تن اتانول بوده است. خدمههای این شناور از ملیتهای کره، اندونزی، ویتنام و میانمار هستند.
این شناور که پس از توقیف در لنگرگاه بندرعباس پهلو گرفت و پرونده آن برای طی مراحل قانونی تحویل مراجع قضائی کشور خواهد شد، توقیف این شناور به درخواست اداره بنادر و کشتیرانی و با حکم دادستانی استان هرمزگان در ساعت ۱۰ صبح
پانزدهم دیماه انجام شد.
پسازآن بلافاصله مقامات کرهای خواستار آزادسازی این شناور شدند و بیان کردند که مذاکرات توقیف این شناور در آستانه سفر قائممقام وزیر امورخارجه کره جنوبی با قصد قبلی صورت گرفته ، اما رسانهها اعلام کردند که سفر مقامات کرهای بهمنظور مذاکره برای بازپسگیری شناور توقیف شده صورت گرفته است.
اما پسازآنکه وزارت امور خارجه کره جنوبی از سفر قریبالوقوع هیئت دیپلماتیک خود به تهران
خبر داد، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز پنجشنبه ۱۷ دی در مورد ورود دیپلماتهای کرهای به تهران گفت: «هیئتی که وارد کشورمان شده است بخشی از هیئت قائممقام وزارت خارجه کره جنوبی است که قرار است روز یکشنبه به تهران سفر کند.»
وی افزود: «سفر این هیئت قبل از توقیف این کشتی متخلف کرهای موردتوافق قرارگرفته و دستور کار اصلی آن مذاکره در مورد چگونگی دسترسی به منابع مالی ایران در کره است.»
به دنبال این موضوع روز گذشته دوشنبه، ۲۲ دیماه هیئت کره جنوبی به تهران سفر کرد. «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه گفت: «چوی جونگ کان» قائممقام وزیر امور خارجه دیروز با ظریف وزیر امورخارجه کشورمان دیدار و گفتوگو کرد. دیروز هم با آقای عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه دیدار و گفتوگو داشت.
همچنین معاون اول وزارت امور خارجه کره جنوبی که در رأس هیئتی از مقامات سیاسی و مالی آن کشور به تهران سفر کرده با سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار چوى جونگ کان گفت: این سفر نشاندهنده اهمیتی است که کره برای توسعه مناسبات با ایران قائل است.کره جنوبی در صدد است که در سال جدید میلادی با حل مشکلات در روابط دو کشور، اعتماد را به روابط بازگرداند.
عراقچی: پولهای بلوکهشده ایران در کره بهسرعت بازگردد
سید عباس عراقچى نیز اظهار کرد: «حدود دو سال و نیم است که بانکهای کرهای بهطور غیرقانونی منابع ارزی ایران را به دلیل آنچه ترس از تحریمهای آمریکا ذکر میشود، مسدود کردهاند.این اقدام که تنها تسلیم شدن در برابر باجخواهی آمریکا است قابلقبول نمیباشد و طبعا توسعه روابط نیز تنها زمانی معنادار خواهد بود که این مشکل حل شود.»
او گفت: «مذاکرات مختلفی که در این مدت با مقامات کرهای بهویژه توسط بانک مرکزی کشورمان صورت گرفته ناموفق بوده است.ازنظر ما مسدود ماندن منابع ارزی ایران در کره بیش از آنکه بهدلیل تحریمهای ظالمانه آمریکا باشد ناشی از فقدان اراده سیاسی نزد دولت کره جنوبی است.»عراقچی در پاسخ به درخواست قائممقام وزیر خارجه کره مبنی بر کمک به حل موضوع توقیف نفتکش کرهای گفت: «توقیف این کشتی در خلیجفارس و آبهای ایران صرفا اقدامی بر پایه ملاحظات فنی و به دلیل آلودگی زیستمحیطی بوده و رسیدگی به موضوع از سوی مقامات قوه قضائیه آغاز شده است.»
او اظهار کرد: «توصیه میکنیم سئول از سیاسی کردن
موضوع و تبلیغات بیحاصل خودداری کند و اجازه دهد روال قانونی رسیدگی در دادگاه مربوطه در آرامش طی شود.»
همتی: کره جنوبی، رفتار مستقل داشته باشد
از طرفی عبدالناصر همتی نیز در دیدار با چوی جونگ کان، قائممقام وزیر امور خارجه کره جنوبی ضمن ابراز امیدواری درخصوص نتایج این مذاکرات گفت: بانکهای کشور کره جنوبی سالهاست منابع ما را در این کشور متوقف کردهاند و موضوع را تعیین تکلیف نمیکنند و حتی به سپرده ما سود نیز تعلق نگرفته است.همتی با تأکید بر استقلال رفتار کره جنوبی در قبال منابع ایران در این کشور گفت: ۷ میلیارد دلار متعلق به ملت ایران بیش از ۲ سال است که در بانکهای کره جنوبی متوقف شده، این نکته امری غیرقابل قبول است و قطعا ایران نسبت به تداوم این مسئله بیتفاوت نخواهد بود. کره جنوبی نباید مبنای روابط قدیمی و صمیمی خود با ایران را براساس روابط سایر کشورها و شخصی همچون ترامپ قرار دهد.
کره جنوبی به آزادسازی ذخایر ارزی ایران متعهد شد
درنهایت روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد: همتی در جلسه مشترک با هیئت کرهای بر این امر تأکید کرد که هیچ بهانهای برای تداوم مسدودسازی ذخایر ارزی بانک مرکزی که متعلق به ملت ایران است وجود ندارد. طرف مقابل به پیگیری برای رفع سریع مشکل متعهد شد.
اکنون بیش از ۲ سال است که به گفته رئیسکل بانک مرکزی پول بلوکهشده حاصل از فروش نفت ایران به کره جنوبی به مبلغ ۷ میلیارد دلار و طبق رسانههای کره جنوبی حدود ۱۰ تریلیون وون (۹٫۲ میلیارد دلار) وجوه ایرانی در بانکهای کره جنوبی به دلیل تحریمهای احمقانه آمریکا بر سربرنامه هستهای تهران، مسدود شده است.
خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی روز سهشنبه، ۱۶ دیماه گزارش داد که از شهریور سال ۱۳۹۸، حدود ۳ تریلیون وون، پول ایران در یک بانک کره جنوبی مسدود شده است. این پول توسط شعبه بانک ملت ایران در سئول واریز شده است. طبق این گزارش علاوه بر این ۳ تریلیون وون، حدود ۷ میلیارد دلار پول نفت ایران در دو بانک کره جنوبی به نامهای بانک صنعتی کره و «ووری» بانک مسدود شده است.
حال باید دید که آیا منابع بلوکهشده ایران در کره آزاد خواهد شد یا خیر. درحال حاضر به نقل از پایگاه خبری آسیا تایمز حدود ۱۰۰ میلیارد دلار از داراییهای ایران در نقاط مختلف جهان به دلیل تحریمهای آمریکا مسدود شده است.
حانیه مسجودی , کره جنوبی , نفتکش کره جنوبی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.