حرکت خزنده اروپا در برابر مبارزه با تروریسم - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 34736
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 13 آذر 1399 - 7:05 |
نگاهی به رویکرد و موضعگیری دوگانه اروپا در قبال ترور شهید فخری‌زاده؛

حرکت خزنده اروپا در برابر مبارزه با تروریسم

در حالی که دنیای غرب همواره داعیه مبارزه با تروریسم و جریانات سازمان‌یافته و گروه‌های تروریستی را جزء اصول ادعایی خود بر می‌شمرد و اروپایی‌ها نیز خودشان را سردمدار چنین مبارزه‌ای می‌بینند، اما با این‌حال در روزهای اخیر واکنش‌های آن‌ها در قبال اقدام تروریستی علیه شهید فخری‌زاده و شهادت ایشان به نوعی این ادعاها را به چالش کشید
حرکت خزنده اروپا در برابر مبارزه با تروریسم

گروه سیاسی
در حالی که دنیای غرب همواره داعیه مبارزه با تروریسم و جریانات سازمان‌یافته و گروه‌های تروریستی را جزء اصول ادعایی خود بر می‌شمرد و اروپایی‌ها نیز خودشان را سردمدار چنین مبارزه‌ای می‌بینند، اما با این‌حال در روزهای اخیر واکنش‌های آن‌ها در قبال اقدام تروریستی علیه شهید فخری‌زاده و شهادت ایشان به نوعی این ادعاها را به چالش کشید.در همین راستا، اتحادیه اروپا حتی صورت ظاهری ماجرا را رعایت نکرد و اقدام تروریستی علیه شهید فخری‌زاده را تنها عملی مجرمانه دانست که مغایر  اصول حقوق بشر است. دفتر سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ خودش درباره حادثه تروریستی شهید فخری‌زاده آورده است:«این یک اقدام مجرمانه و مغایر اصول احترام به حقوق بشر اتحادیه اروپاست. نماینده عالی مراتب تسلیت خود را به خانواده‌های قربانیان ابراز داشته و برای آن‌هایی که مصدوم شده‌اند آرزوی بهبودی دارد.در این دوران پر ابهام، بیش از هر زمان دیگری ضروری است که تمام طرف‌ها، آرامش خود را حفظ و خویشتنداری کنند تا از تشدید اوضاع که به نفع هیچ‌کس نیست، جلوگیری شود».
 سیاست‌هایی دوپهلو در راه مبارزه با تروریسم
این رویکرد دوگانه اروپایی‌ها نسبت به مقوله تروریسم در حالی است که شهید فخری‌زاده، دانشمند برجسته هسته‌ای بود و در راستای خدمات به مردم کشور خودش و از آن مهم‌تر در جهت توسعه و پیشرفت دانش بشر در حوزه هسته‌ای و افزودن یافته‌هایی بیشتر به دستاوردهای جهان تلاش کرد. این تناقض رفتاری اروپایی‌ها در برابر مبارزه با تروریسم زمانی بهتر درک می‌شود که مشاهده می‌کنیم این دولت‌ها در برابر گروه‌های افراطی همچون داعش که توسط برخی دولت‌های منطقه‌ای و دولت‌های فرا منطقه‌ای تغذیه و حمایت می‌شوند، سکوت می‌کنند یا موضعی دو پهلو دارند. اما همین دولت‌ها به محض این‌که پای تروریست‌های داعشی به اروپا باز می‌شود و به نوعی سیاست انفعالی‎شان در برابر چنین جریاناتی دامن خودشان را هم می‌گیرد، شاهدیم آن زمان حساس شده و سطح تدابیر امنیتی خودشان را به بالاترین سطح می‌رسانند.
موضعی از سر انفعال
البته موضعگیری‌ها درباره این اقدام تروریستی، تنها محدود به عکس العمل اتحادیه اروپا نبود و هر یک از دولت‌های اروپایی نیز راسا  تلاش کردند رویکردی مشابه را در پیش بگیرند. چنانکه هایکوماس، وزیر خارجه آلمان نیز نه تنها این اقدام تروریستی را محکوم نکرد بلکه خواستار حفظ خونسردی ایران برای جلوگیری از بدتر شدن اوضاع منطقه گردید و گفت: «این مسئله روشن است که ترور محسن فخری زاده، شرایط منطقه را تشدید می‌کند؛ آن هم زمانی که ما به چنین تشدید اوضاعی نیاز نداریم.»
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز در اظهار نظری مشابه تأکید کرد: « در شرایط پرتنش منطقه، تبعات آن را به دقت در ایران و منطقه رصد می‌کنیم. ما خواستار خویشتنداری و حفظ کانال‌های گفت‌وگو و مذاکره هستیم. در شرایط فعلی، به درخواست‌های خود برای اجتناب از تشدید تنش‌ها تأکید می‌کنیم.» 
در این بین حتی شورای امنیت سازمان‌ملل هم که وظیفه تأمین امنیت و حفظ صلح بین‌المللی را برعهده دارد، بار دیگر وابستگی خود به کشورهای غربی را به اثبات رساند. کمااین‌که باوجود درخواست ایران از این نهاد بین‌المللی برای محکومیت ترور شهید فخری‌زاده، هنوز شورای امنیت موضعگیری یا جلسه‌  خاصی را در این باره نداشته است.
خودشان را پشت دعوت به «خویشتنداری» پنهان می‌کنند
بدین ترتیب، به رغم این‌که دولت‌های اروپایی در موضعی همسو با یکدیگر تلاش کردند ایران را که آسیب دیده اصلی از این اقدام تروریستی بود به سکوت و خویشتنداری دعوت کنند، اما محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در رشته توییت‌هایی رویکرد دوگانه و تناقض رفتاری اروپایی‌ها را مورد انتقاد قرار داد و نوشت: « شرم‌آور است که برخی از ایستادن در برابر تروریسم خودداری کرده و خود را پشت دعوت به «خویشتنداری» پنهان می‌کنند. بی‌کیفر گذاشتن، به جسورتر شدن رژیم تروریستی منجر می‌شود که تجاوزگری در ذات آن است.»گرچه برخی از تحلیلگران، موضع انفعالی، سکوت یا حتی دعوت به خویشتنداری ایران از سوی اروپایی‌ها را در راستای تلاش آنان برای عدم تنش بیشتر در منطقه و باز بودن مسیر مذاکره دولت بعدی آمریکا با ایران می‌دانند، با این‌حال همین موضوع نشان داد تا زمانی که نهادهای بین المللی حافظ صلح و حقوق بشر زیر نفوذ قدرت‌های بزرگی باشند که خودشان در بروز تروریسم دولتی نقش دارند و یا با رویکردی انفعالی با آن برخورد می‌کنند‌، نمی‌توان شاهد ظهور و نتیجه‌دهی این نهادها در راستای کارکرد وجودی‌شان بود.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای حرکت خزنده اروپا در برابر مبارزه با تروریسم بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.