حافظ منافع آمریکا در تهران
معصومه پورصادقی-دبیر گروه سیاسی
سفر وزیر امور خارجه سوییس که قرار بود اواخر سال گذشته و به دنبال روند سفرهای مقامات اروپایی به تهران انجام شود، به دلیل کرونا با بیش از۶ ماه تأخیر انجام شد.
اما باگذشت ۶ ماه، شرایط بهگونهای رقم خورده است که ايگنازيو كاسيس که کشورش منافع آمریکا در ایران را هم حفاظت میکند حالا بعد از چهار شکست پیدرپی واشنگتن در عرصههای بینالمللی، پا به تهران بگذارد: ناکامی در تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران ناکامی در بازگرداندن قطعنامههای ایران در شورای امنیت، سفر مدیرکل آژانس انرژی اتمی به ایران و توافق تهران و آژانس، برگزاری و بیانیه کمیسیون مشترک برجام در وین.
بااینکه گفتهشده است وزیر خارجه سوییس برای گرامیداشت یکصدمین سال روابط دو کشور به تهران سفرکرده و به گفته سخنگوی وزارت خارجه، این سفر ربطی به مناسبات ایران و آمریکا ندارد اما بیراهه نیست اگر بگویم در تمام سالهای پس از انقلاب و بهویژه در سالهای اخیر و روزهای تحریمی و فشار حداکثری واشنگتن بر مردم ایران، سوییس بیش از هر چیز، به نام «آمریکا» و از دریچه رفتارهای آمریکا دیده میشود تا خود این کشور.
سفیر این کشور مرتبا به دلیل رفتارها و سیاستهای آمریکا به وزارتخارجه احضار میشود و باید پاسخگوی کشوری باشد که پیگیری منافعاش را برعهدهگرفته است. سفیر این کشور سالانه حداقل یکبار با سفری به آمریکا با بسیاری از مقامات ردهبالای این کشور دیدار میکند و با حضور در اندیشکدهها و محافل علمی و تصمیمگیری آمریکا، گزارشی از وضعیت داخلی ایران را به آنها منتقل میکند و میکوشد تصویری واقعی از درون جامعه ایران بهویژه نگاه ایرانیان (مردم و مسئولان) به آمریکا را به آنها نشان دهد و دستورالعملهای لازم را اخذ و به محل مأموریت خود برمیگردد.
هرچقدر سفیر سوییس در تهران بهواسطه پیگیری و حفاظت از منافع آمریکا شناختهشده و در صدر اخبار و تحولات قرار دارد، پاکستان بهعنوان حافظ منافع ایران در آمریکا ناشناخته و کمتحرک است.
شاید اگر در نقطه مقابل سوییس، حافظ منافع ایران در آمریکا هم میتوانست همان تحرک و جنبوجوش و پیگیریها را داشته باشد، شاید میشد از منافع و حقوق ملت ایران بیشازپیش دفاع گردد.
ايگنازيو كاسيس، پزشک دو تابیعتی سوییسی _ ایتالیایی که بهواسطه حرفه پزشکیاش و سمت وزیر خارجهایاش میتوان او را دکتر ولایتی سوییس
نام نهاد، دانشآموخته و پژوهشگر رشته پزشکی است و سابقه کار و مدیریت در مؤسسات، دانشگاهها و مراکز پزشکی متعددی در سوییس را دارد و حالا احتمالا چند جنبه کاری و حرفهای خود را به کار گرفته است تا بتواند هم روابط صدساله تهران و برن را وارد دومین صدسال خود کند و هم در مقام حافظ منافع آمریکا در ایران، در این حوزه نیز نقشآفرینی کند.
دو هفته پیش وزارت خارجه آمریکا با اعلام تحریم ۱۳ فرد ایرانی به اتهام ترور برادر سرکرده منافقین در ژنو در سال ۶۹ تلاش کرد این سفر را تحت تأثیر قرار دهد و اگر هم نمیتواند مانع انجامش شود اما به تحریک فعالان حقوق بشر و جریانهای حقوق بشری ایرانی و غیرایرانی، سوییس را که میزبان اصلیترین و مهمترین رکن حقوق بشری سازمان ملل یعنی شورای حقوقبشر است، تحتفشار قرار دهد تا این سفر بیش از اینکه جنبه اقتصادی و تجاری داشته باشد رنگ و بویی سیاسی و حقوق بشری به خود بگیرد.
روابط ایران و سوییس ظرفیتهای اقتصادی و تجاری گسترده و متنوعی در ذات و نهاد خود دارد اما تحت تأثیر تحریمهای آمریکا و ناتوانی اروپاییها در پیش گرفتن رویکردی کارآمد برای مقابله با این تحریمها و ایجاد و تثبیت روابطی مستقل از نفوذ و فشار و دخالتهای واشنگتن، محدود به یک کانال یکطرفه و مورد به موردی در قالب «امور بشردوستانه» شده است.
در ظاهر امر قرار است INSTEX هم به بازوی اجرایی این نوع از روابط ایران و سوییس و در سطحی وسیعتر با تعداد دیگری از کشورهای اروپایی و جهان تبدیل شود. کانالی کاملا هماهنگ شده با واشنگتن، محدود و البته همچنان تحتفشار و زورگویی آمریکا برای منت نهادن بر سر مردم ایران که به ازای پایبندی شما به برجام، ما هم روزنهای برای نفس کشیدنتان ایجاد کردهایم.
انجام سفرهای تشریفاتی و تبلیغی مقامات اروپایی به تهران برای نشان دادن اراده آنها به تلاش برای تأمین منافع ایران در عوض تداوم پایبندی به برجام، چیزی نیست که ایرانیان خواهان آن باشند.اگر از دل اینگونه سفرها گامی، توافقی و یا اقدامی بلندمدت در حوزه اقتصادی و تجاری صورت نگیرد و در همان وجه تشریفاتی و سیاسی خود باقی بماند، اثری کوتاهمدت و زودگذر دارد و نمیتواند فشارها و سیاستهای خصمانه آمریکا را که سوییس پیگیری منافعاش در ایران را برعهده دارد، جبران کند.
اینگونه سفرها در شرایط سخت اقتصادی داخلی کشور انجام میشود و باید حداقلهای اینگونه سفرها ملموس و عملیاتی به مردم گزارش شود تأکید وزیر خارجه سوییس به توسعه روابط دو کشور در حوزههای علمی و گردشگری شاید بهنوعی متأثر از همین نکته باشد که این دو حوزه احتمالا از کمخطرترین حوزههایی است که میتوان بهدوراز بیم از تحریمهای آمریکا به آن پرداخت مخصوصا وقتی به صورتی غیر از قالبهای دولتی انجام شود. اما باید توجه داشت که در کوتاهمدت و متأثر از تداوم شرایط کرونایی، حداقل در حوزه گردشگری امکان گشایش و ایجاد تحرکی در مناسبات دو کشور وجود ندارد پس نباید خیلی بر روی آن حساب باز کرد.
روابط علمی ایران با جهان نیز سالهاست تحتفشار و محدودیتهای تحریمی آمریکاست. این تأثیرپذیری یا مستقیما متوجه بخشهای خاصی از روابط علمی ایران با جهان است و یا کلیت مناسبات و تعاملات علمی ایران با جهان بهصورت غیرمستقیم از تحریمها در سایر حوزهها متأثر شده است. لذا، کمی دور از ذهن است که در این حوزه نیز بتوان امیدوار بود که این سفر اتفاق خاصی را رقم بزند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با «ایگنازیو کاسیس» وزیر خارجه سوییس دیروز در تهران گفتوگو کرد.
همچنین سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد سفر وزیرخارجه سوییس به تهران گفت: سفر وزیر خارجه سوییس در چارچوب سفرهای عادی وزرای خارجه دو کشور است و به دلیل کرونا چند وقتی به تعویق افتاد. ما روابط کمی-کیفی عمیقی با سوییس داشتهایم. سوییس فقط حافظ منافع آمریکا نیست، بلکه حافظ منافع در عربستان و کانادا هم هست. رژیم ترامپ نشان داده که از هیچ فرصتی برای فشار حداکثری بر ایران دست برنمیدارد. قبل از سفر گروسی هم با او دیدار کردند تا او را از سفر به ایران منصرف کنند. منابع ایران در خارج بسیار زیاد است، آمریکا سعی میکند این منابع وارد کانال سوییس نشود، ما سنگاندازیهای آمریکا را شاهد هستیم.
وی افزود: من گزارشهای ضدونقیض زیادی دیدم. اگر طرفی بخواهد قطعنامه ۲۲۳۱ را به نحوی نقض کند، پاسخ ایران متناسب خواهد بود. روابط ما با سوییس در حوزههای مختلف اولویت دارد و بهطور یکسان آنها را پیگیری میکنیم. بعید میدانم که دولت سوییس بر مسائل بانکهای خصوصی اشراف داشته باشد یا آنها را نمایندگی کند. ولی ما مسائل و دغدغهها را مطرح میکنیم.
سوییس کشوری کوچک(ازنظر مساحت جغرافیایی)، کمجمعیت، ثروتمند، صنعتی و کاملا شناختهشده در عرصه بینالمللی با ظرفیتهای بالا و مشخص و تعریفشدهای برای توسعه مناسبات دوجانبه و یا تسهیل و روانسازی مناسبات جامعه بینالمللی با ایران است؛ مشروط به اینکه میزبانان ایرانی وزیر خارجه سوییس در تهران با ایدهها و طرحهای مشخص مبتنی بر ظرفیتهای واقعی و البته کاملا قابل عملیاتی شدن، از چندگانگی جایگاه برن (دوجانبه، حافظ منافع آمریکا، جایگاه اروپایی جایگاه شناختهشده و تثبیتشده سیاسی و بینالمللی سوییس) در روابط با ایران، حداکثر بهره را برده و چنین سفری را به نقطه آغاز عملیاتی شدن توافقات مهمی بکنند.
ايگنازيو كاسيس , وزیر امور خارجه سوئیس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.