جهش تولید در بازار راکد لوازمخانگی
نفیسه امامی
پس از اعمال تحریمهای آمریکا از سه سال گذشته و خروج تولیدکنندگان خارجی لوازمخانگی از کشور، میزان عرضه در این بازار کاهش پیدا کرد و نتوانست جوابگوی تقاضای کالا باشد. درهمان زمان قیمت ارز نیز رشد زیادی یافت و بهتناسب آن قیمت مواد اولیه وارداتی و کالاهای خارجی هم از این مقوله مستثنی نماند و افزایش قیمت ارز بر قیمت تمامشده این کالاها اثر گذاشت.
بعد از جهشهای ارزی و خروج دو تولیدکننده بزرگ لوازمخانگی کرهای از کشور، بازار لوازمخانگی دستخوش نابسامانی شد و با توجه به کاهش عرضه با تقاضای کاذب نیز در بازار روبه رو گردید، بهطوریکه برخی از مردم از ترس اینکه با خروج این تولیدکنندگان از کشور و قطع واردات، لوازمخانگی نایاب شود، اقدام به خرید کردند و همین عاملی شد تا عدم تعادل در بازار سایه بیندازد. با نایاب و گران شدن لوازمخانگی، تولیدکنندگان داخلی با بالا بردن میزان تولید کارخانهها اقدام به تأمین کالا کرده و توانستند بخشی از نیاز بازار را پاسخ دهند، اما مشکل گرانی و افزایش قیمت لوازمخانگی همچنان باقی ماند و برخی اقلام لوازمخانگی ازجمله یخچال و فریزر خارجی باقیمتهای بسیار کلان ۸۰ تا ۱۱۰ میلیون تومانی همراه شد.تولیدکنندگان لوازمخانگی باوجود مشکلاتی که برای تأمین مواد اولیه و محدودیتهای وارداتی به کشور و قیمتهایی که بهطور دائم تغییر میکنند، در سال گذشته توانستند بهجای برنامه ۳۰ درصدی
رشد تولید به رشد ۷۸ درصدی دست یابند و سطح تولیدات خود را به لحاظ کیفی و کمی افزایش دهند، بهطوریکه امروز میزان تولید در بخش لوازمخانگی در دو سال گذشته توسط تولیدکنندگان مختلف بین ۳۰ تا ۱۵۰ درصد رشد داشته است.
صادقی نیارکی، معاون امور صنایع وزارت صمت، میزان تولید لوازمخانگی در سال ۹۹ را بیش از ۱۵ میلیون دستگاه اعلام کرده و از رشد ۸۸ درصدی تولید یخچال و فریزر و رشد بیش از ۷۰ درصدی محصولات پرمصرف مانند ماشین لباسشویی و تلویزیون خبر داده است.
درحالیکه برندهای خارجی لوازمخانگی از ایران کوچ کردهاند و تولیدکنندگان با تکیهبر ظرفیتهای داخلی توانستند جهش تولید را محقق کنند، اما بازهم محصولات خارجی بهصورت قاچاق به کشور وارد میشوند که قیمت بالایی را به خود اختصاص دادهاند و همچنان مشتریانی هستند که بهجای خرید تولیدات داخلی از محصولات خارجی استفاده میکنند، باوجوداینکه در حال حاضر بعضا تولیدات داخلی لوازمخانگی از کیفیت و خدمات پس از فروش قابل قبولی برخوردار هستند.
در حال حاضر بازار لوازمخانگی یکی از انواع بازارهایی است که در رکود کامل به سر میبرد، چون عامل مهم کاهش قدرت خرید مردم، افزایش نرخ مواد اولیه و مؤلفههای دیگری همچون نرخ ارز، زمینهساز ایجاد چنین وضعیتی شده است و باعث شده تمایل بیشتری برای تعمیر لوازمخانگی شکل بگیرد.
گرانی لوازمخانگی داریم نه گرانفروشی
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان لوازمخانگی با اشاره به افزایش قیمت لوازم برقی و مصرفی در خانه به «رسالت» گفت: ما در بازار لوازمخانگی گرانفروشی نداریم بلکه گرانی داریم. وقتی مواد اولیه مانند فولاد، پتروشیمی و مواد پلاستیکی داخلی به بورس وارد میشوند و باقیمت بالاتر به دست تولیدکننده میرسند، نباید توقع پایین آمدن قیمت داشته باشیم.
وی اضافه کرد: به دلیل اعمال تحریمها برای ثبت سفارش کالا و انتقال ارز امکان تبادلات بانکی وجود ندارد و انتقال ارز با هزینه اضافی همراه میگردد. به همین علت واردات کالا هم باقیمتهای بالاتری انجام میشود و گرانی در بازار لوازمخانگی به وجود میآید. زمانی که تولید افزایش پیدا کند و مواد اولیه هم ارزان به دست تولیدکننده برسد، رقابت در بازار به وجود میآید و قیمتها سیر نزولی پیدا میکنند.
پازوکی رقابت در بازار را یکی از عوامل مهم در ارائه بهتر کیفیت لوازمخانگی عنوان کرد و افزود: در حدود ۲۲ شرکت تولیدکننده یخچال و فریزر در داخل وجود دارند که بهطور مداوم سعی در بهروزرسانی قطعات خود میکنند و با یکدیگر در رقابت هستند تا بازار را در اختیار خود نگهدارند. ولی رقابت واقعی کالاهای ایرانی زمانی رخ میدهد که مواد اولیه بهگونهای به دست تولیدکننده برسد که اگر واردات آزاد شد، محصول به لحاظ کیفیت و ظاهر با کالای خارجی برابری کند درحالیکه اکنون فقط رقابت با محصولات داخلی است.
وی با تشریح چگونگی تشخیص کالای قاچاق با کالای اصلی اظهار کرد: لوازمخانگی خارجی امروز بهصورت قاچاق به کشور وارد میشوند. برای شناسایی کالای اصلی با فرعی میتوان به سامانه ۱۲۴ مراجعه کرد و چنانچه عنوان گارانتی در این سامانه واردشده باشد نشاندهنده اصل بودن آن کالاست.
علاوه بر این اگر کالایی با ضمانت اصلی بود یعنی شرکتی است، اما اگر کالایی توسط فروشنده ضمانت شد و یا در هنگام نصب هزینه دریافت گردید، کالا تقلبی و قاچاق محسوب میشود.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان لوازمخانگی اضافه کرد: اگر کد شناسایی و رهگیری کالا در سامانه جامع تجارت وارد شود بلافاصله مشخص میشود کالا متعلق به چه شرکتی است. اگر به شرایط قرنطینه کرونایی برنمیخوردیم، قرار بود کارت فیزیکی گارانتی را حذف کنیم و این اتفاق در ماههای آینده رخ خواهد داد و اصل بودن کالا با واردکردن کد شناسایی از طریق گوشیهای هوشمند مشخص میشود.
رکود در بازار لوازمخانگی
وی با اشاره به راکد بودن بازار خریدوفروش لوازمخانگی اظهار کرد: مردم مانند گذشته قدرت خرید لوازمخانگی ندارند و بیشتر ترجیح میدهند لوازم را تعمیر کنند. همه کالاهای مصرفی در بازار بهوفور وجود دارند بهغیراز کولرگازی که فقط یک کارخانه در داخل آن را تولید میکند و واردات بعضی از برندهای آن انجام میشود، مابقی لوازمخانگی به میزان زیاد در دسترس قرار دارد. پازوکی صادرات لوازمخانگی به دیگر کشورها را
رو به افزایش عنوان کرد و گفت: صادرات درگذشته به میزان کم وجود داشت اما از دو سال گذشته روند بهتری پیداکرده است آنهم به دلیل اینکه شرکتهای ایرانی استاندارد کالاهای خود را نزدیک به استانداردهای اروپایی کردهاند و در محصولات خود از موتورهای اینورتر استفاده کرده و از گازهای جدید در یخچالهای خود استفاده مینمایند. وی در پایان سخنانش بیان کرد:
اکنون محصولات ایرانی به کشورهای حوزه آفریقایی، آسیای میانه، خاور دور و کشورهای همسایه شامل عراق، افغانستان، پاکستان و هند صادر میشوند. ایران نمیتواند جای کالاهای اروپایی را در دیگر کشورها بگیرد، اما میتواند با آنها رقابت کند مثلا در دورهای پراید به عراق صادر میگردید و باقیمت کمتر به این کشور فروخته میشد زیرا دلار به کشور وارد میکرد و اکنون این اتفاق برای محصولات لوازمخانگی رخ میدهد.
تولیدات داخلی در صورت ارتقای کیفیت و خدمات پس از فروش و اعمال سیاستهای حمایتی برای کالاهای داخلی، این ظرفیت رادارند که با جلوگیری از واردات بیرویه در برنامه چندساله به جهش تولید و وضعیت قابل قبولی در تولید محصول دست پیدا کنند. درهرحال، با نزدیک شدن به حضور دولتی جدید، بخش صنعت و تولید کشور چشمانتظار اعمال سیاستهای حمایتی از تولیدات داخلی است که انتظار میرود با ارائه شعارهای دادهشده، به این بخش هم نگاه ویژهتری صورت بگیرد.
لوازم خانگی , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.