جدال بر سر تصاحب کاخ الیزه
گروه بینالملل
دور اول انتخابات ریاستجمهوری فرانسه در حالی امروز برگزارخواهد شد که امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری کنونی این کشور بخت اصلی برای پیروزی در این رأیگیری محسوب میشود.بااینحال نزدیکتر شدن مارین لوپن نامزد جریان راست افراطی ( جبهه ملی فرانسه) به ماکرون سبب شده است تا احتمال دو دورهای شدن انتخابات افزایش پیدا کند.در دور دوم انتخابات، پیروزی آسانی در انتظار رئیسجمهور فعلی فرانسه نخواهد بود.
ماکرون چه میگوید؟!
او پنج سال پیش در حالی بهعنوان هشتمین رئیسجمهوری فرانسه پس از استقرار نظام جمهوری پنجم انتخاب شد که در برنامههای خود بر نقش و قدرت اتحادیه اروپا تأکید زیادی میکرد. امانوئل ماکرون در جشن پیروزی به مناسبت انتخابش بهعنوان رئیسجمهوری فرانسه با سرود اتحادیه اروپا در محوطه موزه «لوور» در پاریس حاضر شد.به گزارش یورونیوز، تاکیدماکرون بر نقش و قدرت اتحادیه اروپا چه بهصورت نمادین و چه در برنامههایش در حالی صورت میگرفت که بریتانیاییها کمتر از یک سال قبل از آن به برکسیت رأی داده بودند. دونالد ترامپ نیز چند ماه قبل از انتخاب امانوئل ماکرون در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروزشده بود.رئیسجمهوری فرانسه اکنون در حالی اولین دوره پنجساله حضورش در کاخ الیزه را به پایان میبرد که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد.هرچند ریاست فرانسه بر اتحادیه اروپا از بیش از یک ماه پیش تاکنون تحتالشعاع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین قرارگرفته است اما امانوئل ماکرون امیدوار است تا بتواند از این بحران نیز مانند بحران همهگیری ویروس کرونا برای پیشبرد برنامههایش در سطح اتحادیه اروپا بهره ببرد.در این گزارش کارنامه اروپایی امانوئل ماکرون در کنار برنامههای او برای آینده این اتحادیه به همراه برنامههای برخی از رقبایش در انتخابات ریاستجمهوری پیشرو در همین زمینه بررسیشده است.
ناکامی نسبی دولت فرانسه
امانوئل ماکرون پس از آغاز دوره ریاستجمهوریاش در سال ۲۰۱۷ در جریان یک سخنرانی در دانشگاه سوربن پاریس برنامهها و اهدافش برای اتحادیه اروپا را تشریح کرد.یکی از اولین اقدامات امانوئل ماکرون در مقام رئیسجمهوری تغییر نام وزارت امور خارجه فرانسه به «وزارت اروپا و امور خارجه» بود. او بااینحال نتوانست بسیاری از برنامههای بلندپروازانهاش برای اتحادیه اروپا را حداقل در نیمه اول دوره ریاستجمهوریاش پیش ببرد.مذاکرات طولانی احزاب در آلمان برای تشکیل آخرین دولت ائتلافی آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان در سال ۲۰۱۷ یکی از موانع جدی پیشروی امانوئل ماکرون برای پیشبرد اهداف اروپایی خود بود.عدم آمادگی برلین برای تغییرات و اصلاحات در اتحادیه اروپا طی سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ نیز باعث شد تا امانوئل ماکرون تا پیش از همهگیری ویروس کرونا که در نهایت واکنش منسجم و هماهنگ رهبران اتحادیه اروپا را به دنبال داشت دستاورد مشخصی در عرصه اروپایی نداشته باشد.
ماکرون و استقلال راهبردی اروپا
رئیسجمهوری کنونی فرانسه تا پیش از همهگیری ویروس کرونا اشاره چندانی به لزوم «استقلال راهبردی» اتحادیه اروپا نکرده بود. بااینحال رقابت بین کشورهای عضو اتحادیه در روزهای اولیه شیوع بیماری «کووید ۱۹» برای خرید ماسک و مواجهه بروکسل با کمبود برخی از کالاها، داروها و تجهیزات پزشکی باعث شد تا امانوئل ماکرون از سال ۲۰۲۰ به بعد از لزوم «استقلال راهبردی» اتحادیه اروپا سخن بگوید.هواداران امانوئل ماکرون خرید دستهجمعی واکسنهای کرونا از سوی کشورهای عضو را یکی از نقاط قوت اتحادیه اروپا معرفی کردند. آنها اکنون همزمان با تهاجم نظامی روسیه به اوکراین نیز با اشاره به این تجربه موفق از لزوم خرید دستهجمعی گاز سخن میگویند.هرچند «استقلال راهبردی» از محورهای اولیه برنامه اروپایی امانوئل ماکرون نبود اما سیاست خرید دستهجمعی واکسن یا گاز درنهایت همراستا با سخنان سال ۲۰۱۷ رئیسجمهوری فرانسه در دانشگاه سوربن است.او در آن سخنرانی گفته بود که امیدوار است کشورهای عضو اتحادیه بتوانند روزی به بودجه واحد، مقررات مالیاتی مشترک و برنامه دفاعی مشترک دست پیدا کنند.
از بودجه واحد و مقررات مالیاتی مشترک این روزها کمتر سخن گفته میشود اما پیشنهاد برنامه دفاعی مشترک کشورهای عضو اتحادیه اروپا به دنبال خروج نظامیان آمریکا از افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۱ و حمله به اوکراین در ابتدای سال ۲۰۲۲ در کانون توجهها قرارگرفته است.
امانوئل ماکرون پیش از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و در آستانه ریاست کشورش بر اتحادیه اروپا گفته بود که تمرکز پاریس در دوره ۶ماهه ریاست بر اتحادیه بر روی امنیت و سیاست دفاعی خواهد بود.رئیسجمهوری فرانسه ضمن تأکید بر لزوم هماهنگی بیشتر کشورهای عضو اتحادیه اروپا در زمینه سیاست خارجی و دفاعی گفته بود: «ما باید از اروپایی که اعضایش در درون مرزها با یکدیگر همکاری میکنند به اروپایی برسیم که در سطح جهان قدرتمند و کاملا مستقل است، میتواند انتخابهایش را خودش انجام دهد و سرنوشتش در دستان خودش است.»
نظرسنجیها چه میگوید؟
کارزار انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نیمهشب جمعه پایان یافت. نتایج آخرین نظرسنجیها حاکی از رقابت تنگاتنگ امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری این کشور با مارین لوپن، رهبر حزب راستگرای افراطی «اجتماعی ملی» است.دور نخست انتخابات ریاست جمهوری امروز یک شنبه برگزار میشود. از زمان تأسیس جمهوری پنجم و تبدیل نظام حقوقی فرانسه از یک سیستم پارلمانی به ریاست جمهوری هیچ کاندیدایی نتوانسته در دور نخست انتخابات رأی بیش از ۵۰ درصد شهروندان را کسب کند. تکرار این سناریو در انتخابات پیش رو بههیچوجه بعید نیست.
دوازده نامزد در این انتخابات با یکدیگر رقابت میکنند. بر اساس نتایج آخرین نظرسنجیها، میزان حمایت از امانوئل ماکرون پس از اوج گرفتن در زمان آغاز جنگ اوکراین کاهشیافته و تنها ۲۶ درصد شهروندان قصد رأی دادن به وی رادارند. بر همین اساس، ۲۵ درصد هم در این انتخابات از کاندیداتوری مارین لوپن حمایت میکنند. پسازاین دو نامزد، ژان لوک ملانشون، با ۱۷/۵ درصد در مکان سوم قرار دارد. وی نامزد حزب فرانسه تسلیمناپذیر است و یکی از ۶ کاندیدای چپگرا، با احتساب حزب سوسیالیست بهعنوان یک جریان چپ، به شمار میرود.
انتخابات ریاست جمهوری فرانسه , فرانسه , مارین لوپن , ماکرون
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.