جانمایی نمایندگان جدیدالورود در کمیسیون‌های تخصصی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 33803
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 01 آذر 1399 - 7:34 |
واکاوی تصویب طرح افزایش عضویت نمایندگان در کمیسیون‌ها؛

جانمایی نمایندگان جدیدالورود در کمیسیون‌های تخصصی

در جلسه روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی، وکلای مجلس در حالی طرح دوفوریت افزایش سقف عضویت نمایندگان در کمیسیون‌های تخصصی را به تصویب رساندند که تا پیش از این، 10 نماینده راه یافته به مجلس، به دلیل تکمیل اعضای کمیسیون‌های تخصصی عملا بی‌کمیسیون مانده بودند.
جانمایی نمایندگان جدیدالورود در کمیسیون‌های تخصصی

گروه سیاسی
در جلسه روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی، وکلای مجلس در حالی طرح دوفوریت افزایش سقف عضویت نمایندگان در کمیسیون‌های تخصصی را به تصویب رساندند که تا پیش از این، ۱۰ نماینده راه یافته به مجلس، به دلیل تکمیل اعضای کمیسیون‌های تخصصی عملا بی‌کمیسیون مانده بودند.
بر اساس این طرح دو فوریتی، که در راستای الحاق تبصره‌ای به ماده ۳۸ آیین‌نامه داخلی مجلس بود، قرار است هیئت‌رئیسه مجلس، کمیسیون‌های تخصصی هر یک از نمایندگان مرحله دوم را بر اساس سوابق و با افزایش سقف حداکثر کمیسیون‌های تخصصی تعیین کند.
البته بررسی و تصویب این طرح در صحن مجلس بدون حاشیه هم نبود و برخی از نمایندگان مخالفت‌هایی را نسبت به این امر داشتند و تصویب آن را در راستای تضییع حقوق نمایندگانی دانستند که نمی‌توانند به عضویت کمیسیون دلخواه خود در بیایند. 
این در حالی است که موافقان طرح استدلال می‌کنند، باتوجه به شرایط کرونایی و به دلیل برگزاری دیر هنگام انتخابات، نمایندگان جدید الورود وقتی به مجلس راه یافته‌اند که کمیسیون‌های تخصصی مجلس به نوعی اعضای خود را شناخته و حد نصاب آنان تکمیل شده است و همین موضوع نمایندگان دور دوم را از عضویت در کمیسیون تخصصی و مرتبط با سابقه کاری و تحصیلاتی خود باز می‌دارد.
 بلاتکلیف ماندن نمایندگان دور دوم درست نیست
موضوعی که امیر حسین قاضی‌زاده هاشمی عضو هیئت‌رئیسه مجلس نیز در ضرورت این طرح اظهار کرد: اگر نمایندگان دوره دوم نتوانند بر اساس سوابق و مدارک خود وارد کمیسیون‌ها شوند حق آن‌ها تضییع می‌شود. باید ظرفیت کمیسیون‌ها را افزایش دهیم تا این افراد بتوانند بر اساس جایگاه خود در کمیسیون‌های تخصصی متناسب با سابقه و تجربه خود حاضر شوند. بلاتکلیف ماندن این افراد بیش از این درست نیست و با تصویب دو فوریت می‌توان زمینه ورود هرچه سریع تر آن‌ها به کمیسیون‌های تخصصی مرتبط را فراهم کرد.
اما تقاضا و عضویت در کمیسیون‌های تخصصی، همواره یکی از موضوعات حساس و جنجالی دوره‌های مختلف مجلس بوده و نمایندگان بسیاری متقاضی عضویت در کمیسیون‌های مهمی مانند کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی یا کمیسیون اقتصادی هستند که در همین راستا، تکمیل کمیسیون مربوطه و عدم عضویت نماینده در کمیسیون دلخواه موجب اعتراضات می‌شود. 
البته همین موضوع در زمان انتخابات کمیسیون‌ها هم مباحث حاشیه‌ای را ایجاد می‌کند. در همین راستا بود که در تیرماه و ابتدای آغاز به کار مجلس یازدهم، تعدادی از نمایندگان، طرح مربوط به تغییر کف و سقف عضویت در کمیسیون‌های تخصصی مجلس را مطرح کردند و بر اساس آن، هیئت‌رئیسه می‌توانست کمیسیون‌هایی را که کمتر از ۱۹ نفر یا بیشتر از ۲۳ نفر عضو دارند، نیز ثبت کنند تا این کمیسیون‌ها رسمیت پیدا کنند. 
البته این طرح با مخالفت اکثریت نمایندگان مجلس روبه رو شد و رای نیاورد. بدیهی است که تصویب و اجرایی شدن این موضوع به عنوان یک رویه ثابت مجلس می‌توانست تبعات بعدی را در پی داشته باشد و به دلیل استقبال زیاد نمایندگان از برخی کمیسیون‌ها، بحث و چانه‌زنی با هیئت‌رئیسه بر سر عضویت در کمیسیون‌ها شدت می‌یافت. یا حتی از سوی دیگر، عدم درخواست برای عضویت در برخی کمیسیون‌ها و عدم تکمیل ظرفیت  آنان عملا کمیسیون را از تشکیل قانونی و ادامه کار موثر خود باز می‌داشت.
 عضویت در کمیسیون‌ها بر اساس امتیازبندی
البته هیئت‌رئیسه مجلس نیز همان ابتدای انتخابات درون کمیسیونی به فکر راه‌حلی برای جلوگیری از بروز چنین مسائلی بود تا عضویت در کمیسیون‌ها بر اساس یک روند مشخص و کارشناسی جلو برود. به همین خاطر امتیازبندی بر اساس شاخص‌های تحصیلات، سوابق اجرایی مرتبط، نمایندگی مجلس و سابقه عضویت در کمیسیون انجام می‌شود.با تمام این تفاسیر، تصویب طرح دو فوریتی افزایش سقف عضویت نمایندگان در کمیسیون‌های تخصصی مجلس، باعث می‌شود تا منتخبینی که دیرتر از سایر نمایندگان به مجلس راه یافته‌اند و امکان درخواست برای عضویت در کمیسیون‌های مدنظر خودشان را نداشته‌اند، بر اساس این طرح بتوانند به کمیسیون مرتبط با تحصیلات و سابقه کاری خود دربیایند  تا جبران عدم حضور آنان در زمان انتخابات کمیسیون‌ها باشد.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای جانمایی نمایندگان جدیدالورود در کمیسیون‌های تخصصی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.