جاده ناهموار عراق پیش‌روی الکاظمی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 22034
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 29 اردیبهشت 1399 - 8:27 |
بررسی گرایش ها و فعالیت‌های سیاسی نخست‌وزیر جدید عراق؛

جاده ناهموار عراق پیش‌روی الکاظمی

مصطفی عبد اللطیف مشتت نخست‌وزیر فعلی عراق که با نام مستعار مصطفی الکاظمی شناخته شده در ابتدا روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای بوده است. وی متولد 1967 در بغداد و دانش‌آموخته رشته حقوق است.
جاده ناهموار عراق پیش‌روی الکاظمی

|گروه سیاسی|
مصطفی عبد اللطیف مشتت نخست‌وزیر فعلی عراق که با نام مستعار مصطفی الکاظمی شناخته شده در ابتدا روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای بوده است. وی متولد ۱۹۶۷ در بغداد و دانش‌آموخته رشته حقوق است. او همچنین نویسنده چندین کتاب مانند «مسئله عراق؛ آشتی بین گذشته و آینده» می‌باشد. الکاظمی به دلیل فعالیت علیه صدام دیکتاتور عراق به انگلیس تبعید و در دادگاهی غیابی محکوم به اعدام شد. آمریکایی‌ها که در سال ۲۰۰۳ عراق را اشغال کردند موجب سقوط رژیم صدام شدند. بعد از بین رفتن دیکتاتوری صدام   الکاظمی به عراق بازگشت و مجدد به فعالیت‌های رسانه‌ای خود ادامه داد و با رئیس‌جمهور فعلی عراق برهم صالح هفته‌نامه «الاسبوعیه» را تأسیس کردند. وی مدیرعامل «الذاکره العراقیه» به منظور مستندسازی جنایات رژیم صدام تأسیس شد و به علت تجارب الکاظمی در جمع‌آوری اطلاعات حیدر العبادی نخست‌وزیر سابق عراق وی را در سال ۲۰۱۶ به عنوان رئیس سازمان اطلاعات و امنیت عراق انتخاب کرد. برهم صالح رئیس‌جمهور عراق بعد از انصراف عدنان الزرفی از نخست‌وزیری، الکاظمی را به پارلمان معرفی کرد. پس از رأی اعتماد پارلمان به او نخست‌وزیر جدید عراق ملزم به تشکیل کابینه شد. در ابتدا نخست‌وزیر شدن الکاظمی با مخالفان و موافقانی روبه‌رو بود، بسیاری از گروه‌های مقاومت در عراق با وی مخالف بودند، زیرا در زمان مسئولیت او در سازمان اطلاعات و امنیت، ترور ناجوانمردانه شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس صورت گرفت و بسیاری از این گروه ها حتی الکاظمی را به همکاری با آمریکایی‌ها در ترور این شهدا متهم می‌کنند. وی پس اینکه به نخست‌وزیری منصوب شد، مواضع خود را این‌گونه بیان کرد که حق حاکمیت و حفظ کرامت مردم عراق خط قرمز او می‌باشد. برای مبارزه با کرونا و کمک به مردم به سرعت تشکیل کابینه خواهد داد و همچنین هیچ‌کس حق ندارد که عراق را وابسته به کشور دیگری بداند. الکاظمی با بیان تلاش برای استقلال عراق بر خروج نظامیان آمریکایی از این کشور تأکید داشته است. این در حالی است که آمریکایی‌ها و غربی‌ها و از وی حمایت کردند. همین موضوع شک و شبهه‌ها در مورد گرایش‌های سیاسی الکاظمی را بیشتر می‌کند. در آینده مشخص خواهد شد که الکاظمی چه سیاست‌هایی را در پیش خواهد گرفت. 
 «رسالت» دراین‌باره با هادی سید افقهی، کارشناس غرب آسیا و تحلیلگر مسائل سیاسی به گفتگو پرداخت.
اظهارات الکاظمی نشان‌دهنده اعتدال سیاست داخلی و خارجی است
وی با اشاره به گرايش سیاسی نخست‌وزیر جدید عراق بیان کرد:«اظهارات مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر منتخب عراق اعتدال در رفتارهای  داخلی و خارجی را نشان می‌دهد. اما در تمایل افکار سیاسی وی به غرب با توجه به حضور وی در آمریکا و انگلیس شکی نیست. رویکرد او بیشتر لیبرالیستی به نظر می‌آید تا ایدئولوژیک یا مذهبی.» 
وی افزود: «نخست‌وزیر جدید عراق با بسیاری از احزاب و گروه‌های اسلامی مانند حزب الدعوه ارتباط خوبی داشته و آن‌ها نیز وی را تأیید کرده‌اند. بااین‌حال در عمل مشخص خواهد شد که او می‌تواند مستقل عمل کند یا خیر؟ در آینده نمایان می‌شود که الکاظمی برای اداره کشورش چه مقدار امتیاز به کشورهای غربی و آمریکا خواهد داد.» 
این کارشناس غرب آسیا تصریح کرد: «همچنین بعد از روی کار آمدن  مصطفی الکاظمی، اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها و حتی ایران در پیام‌های جداگانه به وی تبریک گفتند. اما برخی از جریان‌های مذهبی در عراق به او بدبین بوده زیرا در زمان مسئولیت وی در سازمان امنیت عراق، حادثه دردناک ترور سردار بزرگ شهید سلیمانی رخ داد. بیشتر گروه‌های مقاومت در عراق حتی او را مظنون به مشارکت در این ترور ناجوانمردانه می‌دانند.» 
گروه‌های مقاومت الکاظمی را در ترور شهید سلیمانی مظنون می‌دانند
او در ادامه گفت: « حزب «کتائب حزب‌الله» یکی از اصلی‌ترین گروه‌های مظنون به مصطفی الکاظمی بوده و این حزب معتقد است که بعد از ترور سرداران شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس او حتی مانع بررسی جدی عوامل مزدور داخلی که با آمریکا همکاری کرده، شده است. نگرانی‌ گروه‌های مذهبی بر سر رفتار سیاسی نخست‌وزیر جدید عراق با گروه‌های مقاومت مانند حشدالشبی و مسئله اخراج نیروهای آمریکایی از این کشوراست.»
سید افقهی توضیح داد: «همچنین بعد از ترور ناجوانمردانه شهید سلیمانی و همراهانش پارلمان عراق توافقنامه استراتژیک با آمریکا را لغو کرده و خواهان اخراج نیروهای آمریکایی از عراق شد. اکنون مشخص نیست که مصطفی الکاظمی این مصوبه پارلمان را با توجه به حمایت‌های آمریکا از وی اجرایی خواهد کرد یا خیر.» 
این تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار کرد: «نخست‌وزیر جدید عراق به‌سختی توانست از ۲۲ وزیر معرفی شده به پارلمان ۱۵ رأی اعتماد کسب کند. برخی از وزرای معرفی شده منتصب به حزب بعث عراق بوده و برخی دیگر پرونده فساد مالی، سیاسی و وابسته به آمریکا و سعودی‌ها دارا هستند ،به همین دلیل الکاظمی به سختی رأی اعتماد تعدادی از وزرا را از پارلمان دریافت کرد. جمهوری اسلامی ایران نیز  به منظور ثبات سیاسی و تشکیل کابینه قانونی در عراق تلاش فراوان کرد.» 
الکاظمی با چالش  کرونا، تروریسم و اخراج نیروهای آمریکایی روبه رو است
وی اشاره کرد: « همچنین بعد از ۶ ماه بحث‌وجدل، تشکیل کابینه قانونی نویدبخش آینده خوب برای این کشور خواهد بود. اما الکاظمی با چالش‌های فراوانی مانند کرونا، تروریسم، کاهش قیمت نفت، مشکلات اقتصادی و اخراج نیروهای آمریکایی
 روبه رو است. درست است که آمریکایی‌ها و گروه‌های مقاومت  و حتی ایران از او حمایت کردند اما بعد از یک هفته از روی کار آمدن وی معترضان عراقی با حمایت آمریکا به پایگاه‌های حشد الشعبی حمله کردند.» 
سید افقهی اظهار کرد: « جالب این است که معترضان عراقی که دست‌آویز آمریکا بوده  همواره بعد حمله به مقرهای گروه‌های مقاومت به دفاع حشد الشعبی از پایگاه‌های خود معترض هستند. یکی از اقدامات مهم الکاظمی شناسایی این معترضان و پشت پرده اقدامات  این افراد است. به همین علت راه پیش روی  نخست‌وزیر عراق سخت خواهد بود.» 
ایران تنها کشوری بود که برای مبارزه با داعش به کمک عراق رفت
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به روابط بین ایران و عراق تصریح کرد: «تمام نخست‌وزیران عراق  با هر گرایش سیاسی نیاز مبرم به ایران دارند. چراکه در زمان داعش هیچ کشوری جز ایران برای کمک به عراق وارد میدان نشد، آمریکایی‌ها نیز که حتی با عراق توافقنامه استراتژیک به معنای همکاری امنیتی به صورت آموزشی و مستشاری و فروش سلاح امضا کرده بودند هیچ‌گونه کمکی به عراق برای مبارزه با داعش نکردند.»
این تحلیلگر سیاسی در پایان تأکید کرد: «کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس مانند عربستان، قطر و امارات  که باید یار يکديگر باشند بالعکس با سلاح و خودروهای بمب گذاری شده از داعشی ها
 حمایت کردند.
 همچنین در حال حاضر نیز ایران در صادرات گاز و برق و کالا به عراق همراه عراق است. پس الکاظمی با برهم زدن روابط خود با ایران متضرر خواهد شد. اما سؤال اینجاست که آیا  او می‌تواند بدون گوش به دستورات آمریکا، کشور را به صورت مستقل و با در نظر گرفتن منافع ملی عراق اداره کند؟ به زودی و در آینده‌ای نزدیک جواب این سؤالات مشخص خواهد شد.» 

نویسنده : گروه سیاسی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای جاده ناهموار عراق پیش‌روی الکاظمی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.