تکرار سمفونی بحران در افغانستان
گروه بین الملل
سقوط همزمان غزنی، هرات و قندهار ، شرایط بحرانی و سختی را در افغانستان ایجاد کرده است. برخی منابع خبری از احتمال سقوط مزار شریف و کابل در آینده ای نزدیک خبر می دهند. جنگجویان طالبان مقر پلیس شهر هرات واقع در غرب این کشور را تصرف کردند و پرچم خود را بالای ساختمان برافراشتند.بدین ترتیب هرات سومین شهر بزرگ افغانستان و دهمین مرکز از ۳۴ ولایتی است که به دست طالبان سقوط میکند. هرات ۱۵۰ کیلومتری مرز ایران در محاصره بود و درگیریهای سنگینی در حومه آن جریان داشت.طالبان در هفتههای اخیر کنترل تقریباً تمام ولایت هرات از جمله اسلام قلعه، پست و گمرگ مرزی با ایران را به دست گرفته بودند.
تشدید بحران در افغانستان
همزمان، گزارشهای تایید نشدهای نیز از ورود طالبان به بخشیهایی از شهر قندهار حکایت دارد. طالبان ادعا میکند کنترل این شهر را نیز به دست گرفته است.افراطگرایان طالبان پیش از هرات شهر غزنی مرکز ولایت غزنی را تصرف کردند، شهری که نزدیکترین مرکز ولایت به کابل، پایتخت، محسوب میشود.گروه طالبان پیشتر در سلسلهای از حملات شهرهای زرنج (مرکز ولایت نیمروز)، شبرغان (مرکز ولایت جوزجان)، قندوز (مرکز ولایت)، تالقان (مرکز ولایت تخار)، سرپل (مرکز ولایت سرپل)، فیضآباد (مرکز ولایت بدخشان)، پلخمری (مرکز ولایت بغلان) و ایبک (مرکز ولایت سمنگان) را به تصرف در آورده بودند.
به گزارش یورونیوز،مقاومت نیروهای دولتی و مردمی در برابر حملات طالبان و برغم پیشرویهای سریع این گروه، در شماری از شهرهای افغانستان از جمله در مزارشریف و لشگرگاه ادامه دارد.یک مقام ارشد امنیتی در خصوص تسخیر هرات به خبرگزاری فرانسه گفت که طالبان «همه چیز را گرفت» و افزود که نیروهای افغان «برای جلوگیری از خسارت بیشتر در شهر» به یک پایگاه نظامی در ولسوای «گذره» در ولایت هرات عقبنشینی میکنند.
رد پیشنهاد تشکیل دولت موقت توسط اشرف غنی
اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان تا کنون درخواست تشکیل دولت موقت غیرمنتخب که شامل طالبان میشود را رد کرده است. خبرگزاری فرانسه
می نویسد که به احتمال زیاد، چرخش و تغییر موضع غنی شاید بسیار دیر خواهد بود، زیرا طالبان از زمان آغاز مذاکرات صلح در سپتامبر ۲۰۲۰ تاکنون، هیچ نشانهای که دلالت بر آمادگی آنان برای مصالحه داشته باشد از خود نشان ندادهاند.
از سوی دیگر، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در جریان نشست منطقهای در مورد صلح افغانستان در قطر، خواهان برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل شد.
آقای عبدالله در این نشست گفت: «وضعیت در افغانستان بحرانی است و دستاوردهای مردم افغانستان در سالیان پسین مورد تهدید قراردارد.»
رئیس شورای عالی مصالحه ملی، بحران افغانستان را یکی از قضایایی که صلح و امنیت جهانی را تهدید میکند دانسته و گفته است: «وقت آن رسیده است تا شورای امنیت در جلسه اضطراری خود قضیه افغانستان و عواقب امنیتی-بشری آن را به بحث گیرد و در مورد رسیدگی به بحران کشور تصمیم عاجل و قاطع اتخاذ کند.»
نیروهای افغان خود تسلیم شده اند
نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان گفت طالبان کنترل قندهار را به این دلیل به دست گرفت که نیروهای ارتش افغانستان که توسط ناتو و آمریکا آموزش دیدهاند، به جای مقاومت پا به فرار گذاشتند.
«ضمیر کابلوف» نماینده ویژه ریاستجمهوری روسیه در امور افغانستان گفت طالبان کنترل قندهار را نه در پی جنگ، بلکه به دلیل فرار ارتش افغانستان که توسط ناتو و ایالات متحده آموزش دیده، به دست گرفتند.کابلوف گفت «تصرف قندهار دقیقاً همان چیزی را نشان میدهد که ما درباره آن صحبت کردیم: این در نتیجه نبردی با مقاومت شجاعانه نیروهای افغان تصرف نشد، بلکه تصرف شد زیرا ارتش افغانستان که آمریکاییها و ناتو آن را آموزش دادند، پا به فرار گذاشت.»
به گزارش «اسپوتنیک»، وی افزود: تصرف قندهار که دومین شهر بزرگ افغانستان است، به این معنا نیست که طالبان آمادگی و توانایی تصرف پایتخت و مهمتر از آن، کنترل بر کابل را دارد. این دیپلمات روس در پاسخ به این پرسش که آیا تحولات جدید به این معناست که طالبان اکنون آماده به دست گرفتن کنترل کابل است، گفت: تصرف قندهار هیچ دری را باز نمیکند.کابلوف همچنین ابراز اطمینان کرد که مذاکرات صلح افغانستان به هر حال ادامه خواهد یافت، زیرا طالبان نمیتوانند کابل را تصرف کنند و هنوز این کار را انجام ندادهاند.
اظهارات این دیپلمات روس در حالی است که پیش از این روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» به نقل از مقامهای آگاه کنونی و پیشین آمریکا گزارش داد دولت بایدن خود را برای سقوط کابل پایتخت افغانستان بسیار زودتر از آنچه چند هفته پیش بیم آن میرفت، آماده میکند.
سخنان عمران خان در خصوص اشرف غنی نخست وزیر پاکستان گفته، مادامی که اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان است، طالبان به میز مذاکرات برای سازش سیاسی در این کشور بر نمیگردد.
به نوشته روزنامه هندوستان تایمز، عمران خان، نخست وزیر پاکستان در گفت وگو با خبرنگاران خارجی در محل سکونتش گفت، تلاش کرده تا گروه طالبان را وقتی که هیئتی از آن برای گفت وگوهای صلح در اسلامآباد حضور داشته، متقاعد کند تا به مذاکرات با دولت کابل برگردند.
وی ادامه داد: تا وقتی که اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان است چنین اقدامی صورت نمیگیرد و اوضاع به همین منوال خواهد ماند. طالبان به مذاکره با دولت غنی برنمیگردد.پاکستان مدتهاست که از سوی دولت کابل به کمک به طالبان از نظر نظامی، مالی و اطلاعاتی متهم است اما این اتهامات را رد میکند.مردم افغانستان اخیرا کارزاری در رسانههای اجتماهی علیه پاکستان به راه انداخته و این کشور را مقصر وخامت اوضاع در کشورشان میدانند.در هر حال، ایجاد صلح و ثبات و آرامش در افغانستان، اصلی ترین خواسته ای است که مردم این کشور در صدد دستیابی به آن هستند. در این میان، آمریکا و اعضای ناتو به عنوان اصلی ترین بازیگرانی که بحران را در افغانستان ایجاد کرده اند، قطعا به واسطه اقدامات بازدارنده خود در مسیر صلح و ثبات در این کشور باید پاسخگو باشند. جوبایدن رئیس جمهور آمریکا و شرکای اروپایی واشنگتن نیز در برهه فعلی به اصلی ترین موانع ایجاد صلح و آرامش در افغانستان تبدیل شده اند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.