تکرار بازی نخ‌نمای کنگره آمریکا در برجام - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 39799
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 11 اسفند 1399 - 6:53 |
تأملی بر قطعنامه ضد برجامی سناتورهای آمریکایی

تکرار بازی نخ‌نمای کنگره آمریکا در برجام

درحالی‌که جوبایدن و همراهانش در کاخ سفید، بر روی مسئله برجام متمرکز بوده و در حال طراحی تاکتیک‌های جدید واشنگتن در قبال توافق هسته‌ای با ایران هستند، جمهوری‌خواهان بازی موازی و همزمان دیگری را علیه برجام آغاز کرده‌اند.
تکرار بازی نخ‌نمای کنگره آمریکا در برجام

 گروه بین‌الملل 
درحالی‌که جوبایدن و همراهانش در کاخ سفید، بر روی مسئله برجام متمرکز بوده و در حال طراحی تاکتیک‌های جدید واشنگتن در قبال توافق هسته‌ای با ایران هستند، جمهوری‌خواهان بازی موازی و همزمان دیگری را علیه برجام آغاز کرده‌اند. در رأس این حرکت، بار دیگر «تام کاتن» سیاستمدار ضد برجام و یکی از سناتورهای وابسته به لابی آیپک در کنگره ایالات‌متحده قرار دارد. بدون شک این بازی ، بر اساس هم‌پوشانی نهایی مواضع دو حزب سنتی آمریکا در قبال برجام و ایران تنظیم‌شده است. در این میان، دولت بایدن سعی دارد از دوگانه «دموکرات-جمهوریخواه» یا «کنگره- کاخ سفید» به عنوان ابزار هدایت بازی تبلیغاتی خود در قبال برجام استفاده کند. 
 قطعنامه جمهوری‌خواهان علیه برجام 
تام كاتن و بیش از ۴۰ عضو جمهوری‌خواه کنگره روز چهارشنبه قطعنامه‌ای را برای مخالفت با هرگونه اقدامی در جهت لغو تحریم‌های ایران ارائه كردند. این اقدام قانون‌گذاران جمهوری‌خواه نشان‌دهنده مخالفت‌هایی است که دولت بایدن در تلاش برای بازگشت به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با آن‌ها مواجه شده است.این قطعنامه مطابق با نسخه‌ای که در اختیار بلومبرگ قرارگرفته، با کاهش مجدد تحریم‌های ایران و هر اقدامی برای لغو ممنوعیت دسترسی ایران به سیستم مالی ایالات‌متحده مخالفت می‌کند.
امضاکنندگان این قطعنامه در مجلس نمایندگان و سنا در بیانیه‌ای گفتند: «ایالات‌متحده باید تحریم‌های ایران را تا زمانی که این کشور جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود را کنار بگذارد و به حمایتش از خشونت و ترور در منطقه پایان دهد، حفظ کند. ایران در زمان دولت اوباما از سیاست‌های ضعیف اوباما استفاده کرد و رئیس‌جمهور بایدن نباید همان اشتباهات را تکرار کند.»
با توجه به ترکیب سناتورها در مجلس سنای آمریکا و حضور جمهوری‌خواهان در اقلیت، قطعنامه صادرشده از سوی تام کاتن و همراهانش قابل اجرا نخواهد بود. این قطعنامه عمدتاً نمادین است و با توجه به کنترل دموکرات‌ها بر هر دو مجلس کنگره، شانس کمی برای تصویب دارد. با این وجود، صدور چنین قطعنامه‌ای به صورت کاملا هدفمند صورت گرفته است! جمهوری‌خواهان معتقدند که باید با ارسال پالس‌های منفی و بازدارنده به شرکت‌ها، مؤسسات اعتباری و بانک‌های بین‌المللی هشدار بدهند که هرگونه همکاری با ایران در آینده، می‌تواند بار دیگر با «خروج دولت بعدی آمریکا از برجام» توأمان شود! 
 آیپک هم پشت ماجراست 
تام کاتن، سناتور ۴۳ ساله ایالت آرکانزاس طی سال‌های اخیر ، اصلی‌ترین رهبر جریان‌های ضد برجامی و ضد ایرانی در کنگره آمریکا بوده است. همان‌گونه که اشاره شد، یکی از اصلی‌ترین دلایل این موضوع، حمایت ویژه‌ای است که «لابی آیپک» از تام کاتن در ایالت آرکانزاس صورت داده است. ماجرا به این نقطه ختم نمی‌شود! «آنا پکهام» همسر تام کاتن از اعضای سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی ( موساد) محسوب می‌شود. این  سناتور جوان و افراطی سنای آمریکا سعی دارد طی روزهای اخیر حضور پررنگی در کنگره آمریکا ایفا کند. در سال ۲۰۱۵ میلادی،  زمانی که توافق هسته‌ای میان ایران و اعضای ۱+۵ به تصویب طرفین رسید، تام کاتن تلاش زیادی برای عدم تصویب این توافق در سنای آمریکا کرد، اما درنهایت با رأی مثبت ۴۲ سناتور دموکرات به برجام، تلاش وی به نتیجه‌ای نرسید.در حال حاضر نیز بازی تام کاتن معطوف به همان روش قبلی است. تام کاتن به‌وضوح می‌داند که با وجود ترکیب کنگره و فراتر از آن، اختیارات ویژه‌ای که قانون اساسی آمریکا به رئیس‌جمهور داده است ، امکان تصویب قطعنامه اخیر جمهوری‌خواهان در کنگره بسیار پایین و حتی ناممکن به نظر می‌رسد.  اما تام کاتن قصد دارد زمینه را برای بازی دولت بعدی آمریکا( در صورتی که دولتی جمهوری‌خواه باشد) فراهم سازد. 
آیا فقط جمهوری‌خواهان مخالف برجام هستند؟!
این بازی بدون شک از سوی شخص تام کاتن طراحی نشده است! همراهی بیش از ۴۰ سناتور جمهوری‌خواه با نامه ( قطعنامه اخیر) تام کاتن نشان می‌دهد که سناتورهای این حزب نیز در خصوص همراهی با این موضوع تام کاتن( به‌مثابه یک دستور حزبی با فقرا حزبی) توجیه شده‌اند. به نظر می‌رسد با توجه به روابط خاصی که میان لابی آیپک و سناتورهای جمهوری‌خواه وجود دارد، این قطعنامه خروجی هم‌افزایی این دو باشد. همان‌گونه که تأکید شد، اصلی‌ترین هدف لابی‌های صهیونیستی و سناتورهای جمهوری‌خواه، ارسال سیگنال‌های بازدارنده و منفی به بازار تجارت جهت هرگونه همکاری احتمالی در آینده با ایران است .
البته نباید تصور کرد که دولت بایدن به‌طور کامل مخالف چنین رویکردی است! دموکرات‌ها در جریان برگزاری سلسله مذاکرات هسته‌ای با ایران نیز بارها عدم تعلیق تحریم‌های ایران یا عدم ارائه امتیازها و تضمین‌های لازم به کشورمان را به فشارهای جمهوری‌خواهان ربط داده و متعاقب آن، خود را به‌مثابه سیاستمدارانی فداکار معرفی می‌کردند که جلوی زیاده‌خواهی و طغیان امثال تدکروز، تام کاتن و لیندسی گراهام را گرفته‌اند!
 نقش تام کاتن در خروج رسمی آمریکا از برجام 
تام کاتن در دوران ریاست جمهوری ترامپ، نقش پررنگ‌تری در حوزه سیاست خارجی ایالات‌متحده آمریکا ایفا کرد. پس از شکست هیلاری کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶،  تام کاتن از اصلی‌ترین طرفداران لغو توافق هسته‌ای و بازگشت تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران بود. متعاقب حضور دونالد ترامپ در رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ میلادی نیز کاتن موافقت خود را با رویکرد سلبی وی در قبال برجام اعلام کرد.کار به جایی رسید که در برخی موارد، تام کاتن به سخنگوی دولت ترامپ در قبال برجام تبدیل‌شده بود!تام کاتن دریکی از مواضع جنجالی خود قبل از خروج رسمی دولت ترامپ از برجام ، از مخالفان ابطال برجام در داخل دولت ترامپ  تا از سمت خود استعفا دهند یا با استراتژی رئیس‌جمهور ایالات‌متحده در مخالفت با توافق هسته‌ای همگام شوند.این اظهارات کاتن جنجال زیادی در سال ۲۰۱۷ میلادی در فضای رسانه‌ای ایالات‌متحده بر پا کرد. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه سابق  و جیمز ماتیس، وزیر دفاع  سابق آمریکا اصلی‌ترین مخاطبان تام کاتن بوده و معتقد بودند که نتیجه خروج یک‌جانبه دولت ترامپ از توافق هسته‌ای، قطعا به سود منافع ملی و بین‌المللی ایالات‌متحده نخواهد بود. آن‌ها قویا معتقد بودند که درنتیجه این رویکرد، انزوای بین‌المللی ایالات‌متحده تقویت‌شده و در مقابل، جمهوری اسلامی ایران نیز امتیازی بابت باج‌خواهی‌های دولت ترامپ به کاخ سفید و کنگره آمریکا نخواهد داد.

|
برچسب ها
, ,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای تکرار بازی نخ‌نمای کنگره آمریکا در برجام بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.