تولید خودروی برقی در ایستگاه سرمایه گذاری مانده است
امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح طراحی و ساخت خودروی بومی برقی تا ۱۴۰۴ پرداخت و دراینباره عنوان کرد: در حوزه اقتصاد مصرفکننده با مشکلاتی مواجه هستیم که امکان ساخت و عرضه خودروی برقی بهویژه باقیمت ارزان را در شرایط فعلی دور از ذهن میسازد. وی افزود: واقعیت امر این است که در شرایط فعلی اقتصادی، تکنولوژیهای برقی توأم باصرفه اقتصادی نخواهد بود. بسیاری از کشورها علیرغم قیمتهای آزاد اما بهمنظور توسعه خودروهای برقی به مصرفکنندگان یارانه پرداخت میکنند و مکانیزمهای مختلف مالی درنظر میگیرند.
افزون بر مکانیزمهای مالی، سایر مؤلفهها نیز در دستورکار قرار میگیرد؛ به طورمثال برنامههای اساسی زیرساختی مطرح میگردد. بدیهی است که خودروهای برقی نیازمند برنامههای اساسی و زیرساختی ویژه میباشد. یکی از مهمترین زیرساختها، شارژ برقی است. این مؤلفه هرچند که در گفتار ساده به نظر میرسد اما در عمل امری دشوار و نیازمند تدابیر ویژه است. کاکایی تصریح کرد: راهاندازی ایستگاههای شارژ بهسان راهاندازی پمپ گاز یا بنزین نیست و به لحاظ برنامهریزی زمانی امری دشوار است چراکه در پمپبنزین سه الی پنج دقیقه صرف پرشدن باک بنزین میگردد، در جایگاه گاز حدود ۱۰ دقیقه زمان صرف میگردد اما برای ایستگاههای شارژی حدود ۳۰ الی ۳۵ دقیقه زمان نیاز است.
دراین میان باید توجه داشته باشیم که اخبارهایی با مبنای ایستگاههای شارژ پنج دقیقی فاقد امکان و صحت در شرایط حال حاضر است و از طرفی دیگر بسیار گرانقیمت میباشد. کارشناس صنعت خودرو همچنین خاطرنشان کرد: خودروهای برقی همانطور که از اسمشان پیداست، نیازمند برق میباشند و درشرایط فعلی تحقق این امر نیازمند زیرساختهای ویژه است که برای مردم نیز مقرونبهصرفه باشد. اگرچه تئوریهایی در این زمینه مطرح میباشد اما تجربه در حوزه خودروهای گازسوز ثابت کرده که این امر موفق نخواهد بود.
به طورمثال مادامیکه قیمت گاز بالا میرود، تمایل مردم به استفاده از خودروی گازسوز کاهش پیدا میکند و به استفاده از بنزین روی میآورند. به سبب آنکه مردم به دنبال سوخت ارزانی همچون بنزین هستند، کلیه کسانی که درزمینه تولید خودروهای گازسوز سرمایهگذاری کرده بودند، ورشکست و با چالشهای فراوانی روبهرو شدند. او متذکر شد: اقتصاد مصرفکننده امری مهم است که متأسفانه در شرایط فعلی با چالشهایی روبهرو میباشد. گفتنی است که تولید خودروهای برقی به همین سبب امری توأم با چالش و نیازمند زمان و فراهمسازی زیرساختهای موردنیاز خواهد بود. تولید خودروهای برقی مادامی ممکن خواهد بود که سرمایهگذاری رقم بخورد و هزینه صرف شود. کاکایی بیان کرد: یکی از مؤلفههای مهم در حوزه تولیدات خودرو، تعمیر و نگهداری است. بنابراین برای ساخت خودروهای برقی میبایست به امکان تعمیر و نگهداری آن توجه ویژه داشته باشیم.
متأسفانه درشرایط حالحاضر بخش تعمیر نگهداری بهویژه در بخش باتری و لاستیک ضعیف است و چنانچه امکان تولید وجود داشته باشد، هزینه نهایی برای مصرفکننده بسیار بالا میرود. او اظهارکرد: هدف ایجاد رضایتمندی برای مصرفکننده است که در شرایط فعلی، تولید خودروی برقی گرانقیمت تمام خواهد شد و به نفع مصرفکننده نخواهد بود. برای مصرفکننده تنها هزینه خرید خودرو اهمیت ندارد، بلکه هزینه بهرهبرداری نیز دارای اهمیت میباشد. به طورمثال تصور کنید در حال پیمایش با خودرو هستید و در میانه راه نگران شارژ برق خودرو میشوید و امکان شارژ خودرو را نیز ندارید. بیشک در آن شرایط احساس خوبی تجربه نخواهد شد.
وی با اشاره به لزوم تولید خودروهای هیبریدی گفت: به نظر میرسد در شرایط فعلی تولید خودروی تمام برقی دور از منطق باشد. اکنون نیازمند تولید خودروهای هیبریدی هستیم که زیرساختهای موجود و گستردهای در بخش بنزین دارند. اگرچه این روزها تمرکز بر تولید خودروهای برقی است و بیان میشود که با تولید این نوع خودرو، جهش پیدا خواهیم کرد اما مطلوب این است که بهمنظور جهش در شرایط فعلی، نوآوری را در دستورکار قرار دهیم و با نوآوری رشد و توسعه در صنعت خودرو را رقم بزنیم.او همچنین ادامه داد: اعلام معاون وزیرصمت از طراحی و ساخت خودروهای بومی برقی خبری خوش برای روحیه غمگین صنعت خودرو است و موجب شادابی این صنعت خواهد شد اگرچه که در بطن به لحاظ فناوری و سرمایهگذاری امری دشوار و نیازمند تدابیری ویژه است. شایانذکر است تا بگوییم اخباری مبنی بر ارزان شدن باتری در دنیا مطرح است؛ بهطورحتم ارزان شدن باتری درحال اتفاق است اما همچنان قیمت آن گران است و مقرونبهصرفه نیست. از طرفی دیگر مبرهن نیست این روند استمرار داشته باشد یا با تغییرات همراه شود. کاکایی در پایان این گفتوگو گفت: برای تولید، نیازمند ساختار ویژه هستیم و ساختار تولید خودروهای برقی نیازمند سرمایهگذاری است. مطلوب این است که درگام نخست تولید خودروهای هیبریدی در دستورکار قرار بگیرد تا در صنعت خودرو تحول ایجاد شود.
امیرحسن کاکایی , خودروی برقی , صنعت خودرو
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.