تولیدکنندگان داخلی در مقابل موج واردات
چالشهای تولید داخلی در برابر واردات ارزانقیمت موضوعی است که از سالهای پیش تاکنون در بسیاری از کشورها بر اقتصاد و صنایع مختلف تأثیر گذاشته است و طی سالهای اخیر نیز در صنایع داخلی کشور مبرهن گشته است. متاسفانه به موجب این روند کاهش رقابتپذیری تولید داخلی بیش از پیش به چشم میخورد. درحقیقت با واردات کالاهای ارزانقیمت، بهویژه از کشورهایی با هزینههای پایین تولید مانند چین، ترکیه و برخی کشورهای آسیای شرقی، کاهش قدرت رقابتی تولیدکنندگان داخلی رقم خورده و از چندین جهت اثرات خود را اعمال کرده است. نخست موجب کاهش سهم بازار تولیدکنندگان داخلی گشته چراکه کالاهای وارداتی به دلیل قیمت پایین، انتخاب اول بسیاری از مصرفکنندگان میشوند. افزون براین موجب کاهش کیفیت تولیدات داخلی شده است. متاسفانه برخی تولیدکنندگان داخلی به منظور رقابت و حضور فعال در بازار، کیفیت محصولات خود را کاهش میدهند. هرچند که این روند به مرور زمان به شهرت برندهای داخلی لطمه میزند. در حوزه پوشاک، چالش اصلی این روزها واردات پوشاک ارزانقیمت از کشورهای آسیایی است که به شدت بازار داخلی را تحت تأثیر قرار داده است. تولیدکنندگان داخلی به موجب بالا بودن هزینههای تولید (مواد اولیه، نیروی کار، مالیات) قدرت رقابت کافی برای محصولات وارداتی را ندارند و در بسیاری از موارد متضرر میشوند. براین اساس است که همواره بر لزوم حمایت از برندهای داخلی تاکید میگردد. فعالان حوزه تولید پوشاک براین باورند که از مسیر کمپینهای ملی، افزایش تعرفه واردات، و توسعه فناوری تولید میتوان حمایت از تولیدکنندگان داخلی در حوزه پوشاک را عملیاتی ساخت و کوشید تا صنعت پوشاک تولیدداخل رنگ جدیدی به خود بگیرد و شکوفاتر از پیش شود. شایان ذکر است تا بگوییم که چالشهای تولید داخلی در برابر واردات ارزانقیمت تنها به صنعت پوشاک ختم نمیشود و صنعت لوازم خانگی را نیز تحتالشعاع قرار داده است. از مطرحترین چالشهای واردات لوازم خانگی ارزان، ورود محصولاتی مانند یخچال، ماشین لباسشویی، و کولر از کشورهایی همچون چین و کره جنوبی است. به موجب این روند برخی کارگاههای تولیدی راکد یا نیمهتعطیل شدهاند و بدیهی است که به موجب چنین روندی کاهش اشتغال در این بخشها نیز افزایش مییابد. فعالان حوزه لوازم خانگی معتقدند که افزایش حمایتهای دولتی، ایجاد مشوقهای مالیاتی برای تولیدکنندگان، و تنظیم بازار از طریق تعرفههای گمرکی گامی ضروری است و میبایست به قوت در دستورکار قرارگیرد.
چالشهای صنعت محصولات غذایی در برابر واردات ارزانقیمت چیست؟
مشکلات تولیدکنندگان داخلی در صنعت محصولات غذایی ورود محصولات غذایی ارزانقیمت، کاهش اقبال مصرفکنندگان به محصولات محلی و تحت تأثیر قراردادن امنیت غذایی کشور در بلندمدت به دلیل وابستگی به واردات است. از این رو همواره تاکید و عنوان میگردد که حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان داخلی اولویت قرارگیرد و مصرف محصولات محلی نیز ترویج شود. شایان ذکر است تا بگوییم که هزینههای انرژی، مواد اولیه و نیروی انسانی در کشور نسبت به کشورهای صادرکننده کالا بالاتر است. از طرفی دیگر به موجب نبود زیرساختهای مناسب و کافی صادراتی تولیدکنندگان داخلی به طورمعمول نمیتوانند در بازارهای بینالمللی نقش آفرینی بدارند. البته که محصولات تولید داخلی کشور به مقاصد بسیاری صادر میگردد و بخشی قابل توجهی از این محصولات مرتبط با کالای الکترونیکی و محصولات غذایی است اما همچنان ضرورت دارد تا بیش از پیش بسترسازی شود و رونق صادرات عملیاتی گردد. متاسفانه ضعف در بازاریابی و برندسازی یکی از چالشهای اساسی تولیدکنندگان داخلی است و بسیاری از تولیدکنندگان داخلی توانایی رقابت با برندهای خارجی را در زمینه برندسازی و تبلیغات ندارند. برهمین اساس به ضرورت توسعه برندسازی و تقویت بستهبندی محصولات تاکید میگردد.
راهکارهای حمایت از تولیدات داخلی
افزایش تعرفههای وارداتی یکی از راهکارهای مطرح برای تقویت تولیدات داخلی است. همچنین به عقیده فعالان و کارشناسان ضرورت دارد تا تعرفهگذاری بر کالاهای وارداتی اعمال شود، امری که مشابه آن در داخل تولید شکل میگیرد. توامان با این موارد حمایتهای مالی و تسهیلات ارزانقیمت نیز از راهکارهای اساسی و حائزاهمیت است. به بیان دیگر ضرورت دارد تا فضای حمایتی پررنگتر گردد و تسهیلات بانکی کمبهره به تولیدکنندگان ارائه شود. به طورحتم تحقق مواردی از این دست افزایش هرچهتمامتر کیفیت محصولات داخلی را رقم خواهد زد و مصرف کالای داخلی را برای متقاضیان تقویت خواهد کرد.
واردات توامان با نظارت و رویکرد تقویت تولید
واردات ارزانقیمت اگرچه ممکن است در کوتاهمدت برای مصرفکنندگان مزیت داشته باشد، اما در بلندمدت به زیان تولید داخلی، اشتغال، و چهبسا امنیت غدایی کشور منجر میشود. بنابراین، اجرای سیاستهای حمایتی و توسعهای برای افزایش توان رقابتی صنایع داخلی ضروری است. درحقیقت میتوان بیان داشت که تقویت تولیدات داخلی یک فرآیند چندجانبه است که نیازمند همافزایی میان دولت، تولیدکنندگان، و مصرفکنندگان میباشد. به طورحتم در این مسیر نقش دولت و ابزارهایی مانند حمایتهای مالی و تعرفهها بسیار حیاتی است. از اینرو در ادامه راهکارها و نقش این ابزارها را بررسی خواهیم کرد که میخوانید. بهبود زیرساختهای تولید یکی از ابزارهای تقویت تولید است و عوامل مختلفی را به شرح زیر دربردارد:
سرمایهگذاری در فناوریهای نوین: ایجاد زیرساختهای صنعتی و تأمین فناوریهای پیشرفته برای افزایش بهرهوری.
کاهش هزینههای تولید: دولت میتواند با کاهش هزینههای انرژی، مالیات و بیمه تولیدکنندگان داخلی، به کاهش قیمت تمامشده کمک کند.
تقویت زنجیره تأمین داخلی: حمایت از صنایع بالادستی و تأمین مواد اولیه باکیفیت و ارزان.
ارتقای کیفیت محصولات داخلی نیز در از دیگر ابزارهای تقویت تولید میباشد که به باور فعالان و کارشناسان حوزه اقتصادی میتواند بسترساز بازار رقابتی و نقشآفرینیهای بینالمللی شود. این مهم نیز به چندین روش زیر قابل تحقق و انجام است:
حمایت از تحقیق و توسعه (R&D): ارائه تسهیلات برای توسعه محصولات جدید و بهبود کیفیت.
تشویق استانداردسازی: اعمال استانداردهای جهانی برای افزایش اعتماد مصرفکنندگان به محصولات داخلی.
بهبود طراحی و بازاریابی: کمک به تولیدکنندگان برای توسعه برندهای قویتر و جذب بازار.
شایان ذکر است تا بگوییم که افزون بر موارد مطرح شده، توسعه بازار داخلی و خارجی نیز اهمیت فراوانی دارد.بدین معنا که واردات در صورت نیاز انجام شود و در مقابل مبادی صادراتی تقویت گردد. همچنین میبایست فرهنگسازی مصرف کالای داخلی بیش از پیش رقم بخورد تا متقاضیان به صرف تولیدات داخلی ترغیب و تشویق شوند. علاوه براین موارد ارائه مشوقها برای حضور در بازارهای بینالمللی و ایجاد تسهیلات حملونقل و گمرکی نیز گامی موثر است که به همراهی دولت و بخش خصوصی قابلیت تحقق خواهد داشت. آگاهان این عرصه میگویند که در مسیر رونق تولیدات داخلی و بازاریابی جهانی، مبارزه با قاچاق و کنترل واردات غیرضروری اهمیت فراوانی دارد. درحقیقت جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق که رقابت را برای تولیدکنندگان دشوار میکند گامی مثمرثمر خواهد بود و تقویت تولیدات داخلی را سبب خواهد شد. اعمال استانداردهای سختگیرانه بر واردات نیز از دیگر راهکارهای مطرح است تا محدود کردن واردات کالاهای بیکیفیت عملیاتی گردد.
نقش دولت در حمایت از تولید داخلی
دولت از طریق سیاستگذاریهای هوشمندانه میتواند به رشد تولید داخلی کمک کند. همانطور که پیشتر عنوان گشت دولت میتواند با ارائه تسهیلات بانکی کمبهره، تأمین سرمایه در گردش برای تولیدکنندگان با نرخ سود پایین را عملیاتی سازد و با کاهش مالیاتها همچون معافیتهای مالیاتی برای صنایع نوپا و استراتژیک تقویت هرچهتمامتر تولید را سبب شود. خوشبختانه معافیتهای مالیاتی طی سالهای اخیر به عنوان ابزاری تسهیلگر موردتوجه قرار گرفته و نتايج حائزاهمیتی را رقم زده است. بنابراین استمرار آن میتواند توسعه بیشتری را رقم بزند. افزون بر موارد مذکور ایجاد صندوقهای حمایتی یا به بیان دیگر ایجاد صندوقهای دولتی برای حمایت از کسبوکارهای کوچک و متوسط نیز گامی ضروری است. همچنین جلوگیری از نوسانات شدید ارزی که هزینههای تولید را افزایش میدهد و وضع تعرفههای مناسب بر کالاهایی که در داخل تولید میشوند، میتواند حمایت از تولید داخلی را عملیاتی سازد. گفتنی است که در این فرآیند ایجاد قوانین حمایتی و از حقوق مالکیت معنوی به منظور جلوگیری از کپیبرداری محصولات داخلی حائزاهمیت است و میبایست توامان با مشارکت بخش خصوصی و تسهیل ورود سرمایهگذاران داخلی و خارجی به بخش تولید عملیاتی گردد.
نقش تعرفهها در حمایت از تولید داخلی
تعرفهگذاری با افزایش قیمت کالاهای وارداتی، رقابت ناعادلانه کالاهای خارجی ارزانقیمت را کاهش میدهند و به تولیدکنندگان داخلی فرصت میدهند تا جایگاه خود را تثبیت کنند. همچنین درآمد حاصل از تعرفهها میتواند بهعنوان منبعی برای حمایت از صنایع داخلی، توسعه زیرساختها، و بهبود فناوری به کار رود. افزون براین موارد صنایع نوپا در مراحل اولیه فعالیت خود توان رقابت با کالاهای وارداتی را ندارند و تعرفههای حمایتی میتوانند زمان کافی برای رشد و توسعه به این صنایع بدهند و ظرفیتی را فراهم سازند تا وابستگی به کالاهای خارجی به حداقل میزان ممکن برسد و تولید داخلی در بلندمدت تقویت شود. گفتنی است که اعمال تعرفههای حمایتی چالشهایی نیز دارد؛ به عنوان مثال در کوتاهمدت ممکن است کالاهای داخلی گرانتر باشند اما در بلندمدت توامان با نظارت بر واردات قاچاق ثمربخش خواهد بود و نتايج اقتصادی قابلتوجهی را رقم خواهد زد.
سخن پایانی
تقویت تولیدات داخلی نیازمند ترکیبی از سیاستهای حمایتی، نظارت دقیق بر واردات، و افزایش توانمندیهای تولیدکنندگان است. دولت میتواند با ارائه حمایتهای مالی، تنظیم تعرفهها و تسهیل قوانین، فضایی مناسب برای رشد صنایع داخلی فراهم کند و تولید داخلی را از آسیبهای ناشی از واردات کالاهای ارزانقیمت مصون بدارد. در این میان، مصرفکنندگان نیز با انتخاب آگاهانه کالاهای داخلی میتوانند نقش مهمی در حمایت از تولید ملی ایفا کنند و سبب شوند تا بازار داخلی
بیش از پیش تقویت شود و حضوری پررنگ در فضای بینالمللی ایفا کند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.