توطئه‌های جدید آمریکا و فرانسه در سرزمین سروها - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 38251
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 13 بهمن 1399 - 6:08 |
هرج‌ومرج در شمال لبنان نشانه چیست؟

توطئه‌های جدید آمریکا و فرانسه در سرزمین سروها

 اهالی شهر طرابلس در شمال لبنان از روز دوشنبه 6 بهمن 99 در اعتراض به اوضاع اقتصادی و معیشتی و همچنین تمدید قرنطینه سراسری دست به تظاهرات زده و با نیروهای امنیتی درگیر شده‌اند. در طول این روزها، معترضان با سنگ و بمب‌های آتش‌زا به مراکز دولتی حمله کرده و مراکزی مانند شهرداری این شهر را به آتش کشیدند.
توطئه‌های جدید آمریکا و فرانسه در سرزمین سروها

گروه بین‌الملل 
 اهالی شهر طرابلس در شمال لبنان از روز دوشنبه ۶ بهمن ۹۹ در اعتراض به اوضاع اقتصادی و معیشتی و همچنین تمدید قرنطینه سراسری دست به تظاهرات زده و با نیروهای امنیتی درگیر شده‌اند. در طول این روزها، معترضان با سنگ و بمب‌های آتش‌زا به مراکز دولتی حمله کرده و مراکزی مانند شهرداری این شهر را به آتش کشیدند. همچنین جاده‌ها و خیابان‌های شهر را مسدود و اقدام به آتش زدن لاستیک در میادین «عبدالحمید الکرامی» و «القبه» کرده‌اند. 
به دنبال آن، ارتش اطراف مراکز مهم و دولتی حلقه امنیتی تشکیل داده و مانع نزدیک شدن معترضان به این مراکز شد.با گسترش دامنه اعتراضات، نیروهای امنیتی علاوه بر گاز اشک‌آور، برای پراکندن مردم از سلاح‌های گرم استفاده کرده و به گفته منابع لبنانی، تاکنون ۴۰۰ نفر زخمی و دو تن کشته‌شده‌اند. در این درگیری‌ها ده‌ها تن از نیروهای امنیتی نیز زخمی شده‌اند.طرابلس به عنوان یک شهر بندری که پایتخت شمال لبنان نامیده می‌شود، یکی از فقیرترین شهرهای این کشور محسوب می‌شود و بیش از نیمی از ساکنان این شهر زیر خط فقر زندگی می‌کنند. این شهر یکی از کانون‌های جنبش بی‌سابقه اعتراضی در اکتبر ۲۰۱۹ علیه طبقه حاکم بود که به فساد و بی‌کفایتی متهم شده بودند.همزمان، در سایر مناطق لبنان مانند بیروت، صیدا و بقاع نیز وقوع تظاهرات و اعتراضات گزارش‌شده است.
 مشکلات زیرساختی در لبنان 
لبنان بدترین بحران اقتصادی خود را از زمان پایان جنگ داخلی در سال ۱۹۹۰ تاکنون تجربه می‌کند. این بحران با شیوع ویروس کرونا و اعمال قرنطینه عمومی، ابعاد گسترده‌تری یافته و بسیاری از قشرهای مختلف جامعه را به زیر خط فقر کشانده است.به گزارش سازمان ملل در حال حاضر نیمی از جمعیت لبنان زیر خط فقر و یک‌چهارم لبنانی‌ها زیر خط مطلق فقر زندگی می‌کنند.یکی از معضلات دیگر لبنان، گسترش فساد مالی در این کشور است. سازمان شفافیت بین‌الملل در تازه‌ترین گزارش خود درباره فساد مالی در کشورهای مختلف جهان اعلام کرد از مجموع ۱۸۰ کشور، لبنان با رتبه ۱۴۹ یکی از کشورهای پرفساد محسوب می‌شود.
این در حالی است که لبنان همچنان با خلأ دولت مواجه است. دولت حسان دیاب پس از انفجار مهیب در بندر بیروت که منجر به کشته شدن بیش از ۲۰۰ نفر و ویرانی چندین محله شد استعفا کرد. برای بسیاری از لبنانی‌ها فاجعه انفجار بیروت نمادی از بی‌تفاوتی رهبران سیاسی بوده است. هنوز هم مردم می‌پرسند، چرا ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم در بندر بیروت انبارشده بود و چرا دولت و دستگاه‌های ذی‌ربط نسبت به خطرات آن بی‌تفاوت بوده‌اند؟
 سعد حریری به دنبال فرصت  است 
سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان که قبلا در پی تظاهرات گسترده لبنانی‌ها کناره‌گیری کرده بود اکنون دوباره به صحنه سیاست بازگشته و در پی تأسیس کابینه جدید خود است. اما با توجه به اختلافات بین گروه‌های سیاسی هنوز موفق به تشکیل کابینه نشده است. حوادث طرابلس نیز از محبوبیت او کاسته و کار او را مشکل‌تر خواهد کرد. برخی ناظران علاوه بر ضعف دولت در ارائه خدمات به لبنانی‌ها ازجمله در طرابلس، به ضعف جریان المستقبل به رهبری سعد حریری اشاره‌کرده‌اند که سال‌ها بر مناطق سنی ازجمله طرابلس سیطره داشته است.این در حالی است که سایر شخصیت‌های سنی طرابلس مانند نجیب میقاتی، فیصل کرامی و محمد الصفدی هم نتوانسته‌اند این خلأ  را پر کنند. برخی رسانه‌های لبنانی هم گفته‌اند بهاء حریری (برادر سعد حریری) به تحریک معترضان پرداخته و سعی دارد در رقابت با جریان المستقبل، خود را مطرح کند.از سوی دیگر، برخی منابع لبنانی به نقش جریان  ۱۴ مارس ازجمله «اشرف ریفی» از سیاستمداران غرب‌گرا در حوادث طرابلس اشاره‌کرده‌اند که اعتراضات مردم را انتفاضه خوانده و به تداوم آن فراخوانده است.
 حمایت جریانات غربی از آشوبگران 
ظاهرا جریان ۱۴ مارس با محوریت المستقبل تلاش می‌کند تا با حمایت از آشوبگران در طرابلس، میشل عون را به پذیرش ترکیب موردنظر حریری برای کابینه جدید وادار سازد. به عبارتی حریری حوادث طرابلس را محملی برای مخابره پیام خود به بیروت در جهت تحقق اهداف سیاسی خود قرار داده است. منابع امنیتی لبنان درباره تحرکات اخیر معترضان لبنانی در طرابلس گزارش دادند که گروه‌های متشکل از افراد حرفه‌ای و دارای تجربه خرابکاری در حمله به اماکن عمومی وارد اعتراضات طرابلس شدند و در این جریان پنج نفر ازجمله چهار لبنانی و یک سوری دستگیر شدند.در بیانیه نیروهای امنیتی دراین‌باره آمده است در تحقیقات اولیه مشخص شد که افراد دخیل در اتفاقات اخیر طرابلس سابقه شرکت در فعالیت‌های خرابکارانه ازجمله حمله به بانک‌ها را داشتند و برخی از آنان از بقایای گروه‌های غیر سازمان‌یافته در احزاب چپ‌گرا هستند.طبق بیانیه مذکور علاوه بر لبنانی‌ها عناصر خارجی ازجمله سوری‌ها و فلسطینی‌ها نیز که از خارج از طرابلس وارد این شهر شدند در آشوب‌های اخیر دست داشتند و سرویس‌های اطلاعاتی در حال تحقیق برای یافتن هویت واقعی این افراد هستند.در هر حال با توجه به ضعف اشراف اطلاعاتی و فضای باز لبنان، امکان نفوذ عوامل بیگانه به ویژه از طرف آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی درروند اعتراضات لبنان بسیار بالاست.
 آمریکا پشت پرده ناآرامی‌هاست 
از طرفی، همزمان با تشدید درگیری‌ها در طرابلس، «دورثی شیا» سفیر آمریکا در لبنان در سخنانی تحریک‌آمیز خطاب به مقامات این کشور گفته است واشنگتن نمی‌تواند قبول کند که حزب‌الله در دولت جدید لبنان مشارکت کند. درواقع آمریکا قصد دارد درحالی‌که لبنان شاهد هرج‌ومرج در شمال است، شروط و خواسته‌های خود را درباره دولت جدید به مسئولین این کشور به ویژه میشل عون رئیس جمهوری لبنان تحمیل کند.
وضعیت آشفته لبنان از جنبه اقتصادی و سیاسی، آبستن حوادثی مانند اعتراضات و درگیری‌های طرابلس در مقاطع مختلف می‌باشد. نکته قابل‌توجه آن است که تظاهرات اخیر طرابلس به سرعت تبدیل به درگیری و خشونت شده و دولت ناچار شد برای سرکوب معترضان کماندوهای ارتش را وارد عمل کند. همین امر موجب افزایش خشم و انزجار لبنانی‌هایی می‌شود که باانگیزه اعتراض به وضعیت معیشتی به خیابان‌ها ریخته‌اند.
این در حالی است که هیئت حاکمه و غالب گروه‌های سیاسی تاکنون عزمی برای حل مشکلات این کشور از خود نشان نداده و متأسفانه بیش از آن‌که به فکر مشکلات مردم باشند، در پی کشمکش‌های سیاسی و تأمین منافع خاص خود می‌باشند.نکته قابل‌توجه آن‌که حوادث طرابلس به جای آن‌که موجب تنبه مسئولین و سیاسیون شود، دستمایه تشدید اختلافات میان گروه‌های سیاسی شده و به ویژه جریان ۱۴ مارس و المستقبل قصد دارند از آب گل‌آلود ماهی بگیرند.تلاش‌ها و دخالت‌های خارجی ازجمله تحرکات امانوئل ماکرون رئیس‌جمهوری فرانسه نیز گرهی از کار لبنانی‌ها نگشوده و در حد مانورهای سیاسی و تبلیغاتی باقی‌مانده است.فراتر از آن، دخالت‌های فرانسه ، برای لبنانی‌ها هزینه‌ساز و مولد بحران بوده است. 

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای توطئه‌های جدید آمریکا و فرانسه در سرزمین سروها بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.