تهران و جده در مسیر جدید
گروه سیاسی
ایران و عربستان دو کشور مهم و البته تأثیرگذار در منطقه هستند که همواره روابط پر فرازوفرودی داشتهاند و برخلاف نظر برخیها، عامل اصلی تیره شدن روابط دو کشور نیز حماقت و حسادت رژیم سعودی بوده است چه آنکه از طرفی قدرت و جسارت جمهوری اسلامی ایران را که محصول نیروی انسانی معتقد و متعهد و متخصص است، ندارد و از طرف دیگر بهواسطه وابستگی کامل رژیم سعودی به کشورهای غربی ازجمله آمریکا، همواره مطیع محض دستورات آنها بوده است و طبعا حتی اگر خودش هم مایل به ایجاد تنش در روابط با تهران نداشته باشد، کشورهای غربی ازجمله رژیم آمریکا بهعنوان ارباب عربستان، راهبردهای ضد ایرانی خودشان را به این رژیم تحمیل میکنند کمااینکه طی چند سال گذشته شاهد تلقین و تحمیل سیاستهای ظالمانه فشار بهاصطلاح حداکثری رژیم آمریکا علیه مردم کشور عزیزمان ایران اسلامی بودیم که عربستان نیز در خط مقدم این سیاست از هر تلاشی که میتوانست، دریغ نکرد اما جمهوری اسلامی ایران در تمام این سالها به دنبال روابط برادرانه با کشورهای اسلامی و همسایه بوده و معتقد است مسائل منطقه باید توسط خود کشورهای منطقه و بدون دخالت و حضور کشورهای خارجی و جرثومههای فساد همچون رژیم وحشی صهیونیستی حلوفصل شود و از طرفی ورود ایران به تشدید تنش با کشورهایی مثل عربستان بهمنزله بازی در زمین طراحیشده دشمنان مردم مسلمان ازجمله آمریکا بود بنابراین با هوشیاری و زیرکی تمام موضوع را مدیریت کرد و بار دیگر طعم تلخ شکست را به مقامات تروریست آمریکا چشاند.
دولت مردمی در حالی تمشیت امور اجرایی کشور را در اختیار گرفته است که شاهد پارادایم شیفت حکمرانی در حوزههای مختلف هستیم و یکی از این حوزهها سیاست خارجی هستیم. سید ابراهیم رئیسی پنجشنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در آیین تحلیف که با حضور مقامات داخلی و خارجی در محل صحن علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، دست دوستی و برادری بهسوی همه کشورهای منطقه بهخصوص همسایگان دراز کرد و بابیان اینکه در این جلسه تاریخی و در پیشگاه نمایندگان عزیز و انقلابی ملت و در حضور مهمانان گرانقدر خارجی علاقهمندم اشارهای به رویکرد دولت مردمی در حوزه سیاست خارجی داشته باشم، خاطرنشان کرد: در دولت همه مؤلفههای قدرت ملی تقویت خواهد شد و از همه ابزارهای قدرت ملی ازجمله دیپلماسی و تعامل هوشمند با جهان استفاده میکنیم تا منافع و مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران تأمین شود. رئیسجمهور قدرت جمهوری اسلامی ایران را در منطقه امنیت ساز دانست و گفت: ظرفیتهای منطقهای ایران حامی صلح و ثبات در کشورهاست و صرفا برای مقابله با تهدید قدرتهای سلطهگر و ظالم به کار گرفته خواهد شد. بحرانهای منطقه باید از طریق گفتوگوهای واقعی درون منطقهای و بر اساس تأمین حقوق ملتها حلوفصل شود. آیتالله رئیسی بابیان اینکه دخالت بیگانگان در منطقه نهتنها هیچ مشکلی را حل نمیکند، بلکه خود مشکل است، اضافه کرد: دست دوستی و برادری بهسوی همه کشورهای منطقه بهخصوص همسایگان دراز میکنم و دست آنها را به گرمی میفشارم.
یکی از کشورهایی که میتوانست مخاطب رئیسجمهور کشورمان باشد، عربستان است چراکه روابط سیاسی تهران و جده در حالت طبیعی قرار ندارد و این روزها بهواسطه برخی رایزنیها، میرود تا تغییر وضعیت کرده و وارد مسیر جدیدی شود چه آنکه اخیرا با اعزام سه دیپلمات ایرانی، نمایندگی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی فعالیت مجدد خود را در جده پس از ۶ سال وقفه از سرمیگیرد و همین روند نشانه مطلوبی برای آینده جدید در روابط سیاسی تهران و جده است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان دوم دیماه ۱۴۰۰ در یک نشست خبری با همتای عراقی خود در تهران گفته بود عربستان سعودی با صدور ویزا برای سه تن از دیپلماتهای ایران بهعنوان دیپلماتهای مستقر در سازمان کنفرانس اسلامی در جده موافقت کرده و ویزای این دیپلماتها دریافت شده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه ۲۷ دیماه ۱۴۰۰ در بخشی از نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه درباره روابط ایران و عربستان اعلام کرد: تمرکز بر آغاز فعالیت نمایندگی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی در جده است و دیپلماتهای ما ویزا گرفتند که این امکانسنجی انجام شود و همانطور که جناب آقای رئیسی در مصاحبه مطبوعاتی اوایل انتخابشان اشاره کردند، جمهوری اسلامی ایران آمادگی گشایش سفارت خود را در عربستان دارد و بستگی بهطرف سعودی دارد که چه اقدامات عملی را انجام دهد. تمام تمهیدات را خواهیم اندیشید که این مسیر به سمت اجرایی شدن برود. خطیبزاده در نشست خبری دیماه ۱۴۰۰ نیز در خصوص ادامه مذاکرات با عربستان گفته بود دور آتی گفتوگوها به میزبانی عراق در دستورکار است. درخصوص موضوعات فیمابین ما و عربستان سعودی، تلاش کردیم بهرغم تمامی پروندههای اختلافی بنا به مصلحت دوجانبه و منطقه با فاصلهگذاری در نقاط اختلاف براساس صراحت و درعینحال تلاش برای برقراری روابط پایدار بین دو کشور گفتوگوهایمان را ادامه دهیم. موضوعات اختلافی در جای خود بحث میشود.
نکتهای که در مورد ازسرگیری روابط تهران و جده از آن غافل نشد، نیاز مبرم عربستان به این ارتباط است و شکستهای مختلف این رژیم در حوزههای مختلف ازجمله همکاری با آمریکا در تحمیل فشار اقتصادی به مردم ایران، شکست سنگین در مواجهه با مردم مقاوم یمن و مشکلات داخلی این کشور را مجبور به حرکت به سمت ایران اسلامی کرده است بهطوریکه بازهم متوجه قدرت و نقش اثرگذار جمهوری اسلامی ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی شده است و ازاینجهت نمیتواند بدون بهبود روابط با تهران به حیات طبیعی خود ادامه دهد.
روایط ایران و عربستان , عربستان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.