تزریق دز یادآور برای همه الزامی است - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 69225
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 21 تیر 1401 - 6:53 |
بازگشت رنگ های قرمز و نارنجی به نقشه کرونایی کشور با کاهش استقبال از واکسن

تزریق دز یادآور برای همه الزامی است

کرونا نرفته بود که حالا بازگردد، اما عادی انگاری ها وضعیت را به نفع ویروس تغییر داده است و برای آنهایی که ماسک از صورت برداشتند و لغو محدودیت ها را به پایان عصر کرونا تعبیر کردند؛ بازگشت رنگ‌های قرمز و نارنجی به نقشه كشور و افزایش آمار ابتلا و مراجعات سرپايی و بستری‌ها نشانه ای از تغییر اوضاع است و پیامی برای متولیان سلامت کشور که ویروس مهار شده، دوباره جان گرفته و نباید محدوديت‌ها و فاصله‌گذاری‌ها را به کلی کنار گذاشت و نسبت به نظارت‌ها و سخت‌گيری‌ها بی تفاوت بود. 
تزریق دز یادآور برای همه الزامی است
گروه اجتماعی- نکورا رسولی
کرونا نرفته بود که حالا بازگردد، اما عادی انگاری ها وضعیت را به نفع ویروس تغییر داده است و برای آنهایی که ماسک از صورت برداشتند و لغو محدودیت ها را به پایان عصر کرونا تعبیر کردند؛ بازگشت رنگ‌های قرمز و نارنجی به نقشه كشور و افزایش آمار ابتلا و مراجعات سرپايی و بستری‌ها نشانه ای از تغییر اوضاع است و پیامی برای متولیان سلامت کشور که ویروس مهار شده، دوباره جان گرفته و نباید محدوديت‌ها و فاصله‌گذاری‌ها را به کلی کنار گذاشت و نسبت به نظارت‌ها و سخت‌گيری‌ها بی تفاوت بود. 
نقشه رنگ بندی کرونا به روشنی تغییر وضعیت را نشان می دهد، اکنون چهار شهر در وضعیت قرمز قرار دارد. آخرین بار هشتم اردیبهشت ماه این رنگ در نقشه کرونایی کشور پیدا بود، اما حالا پس از ۷۰ روز، دوباره رنگ قرمز به این نقشه بازگشته است. رنگ نارنجی هم نیمه اردیبهشت ماه در نقشه کرونایی کشور نمایان بود و حالا دوباره پس از گذشت ۶۳ روز  با نارنجی شدن ۱۴ شهر، این رنگ در نقشه پدیدار شده است. ۱۴۲ شهر هم در وضعیت زرد و ۲۸۸ شهر در وضعیت آبی قرار دارند. بعد از گذشت ۶۲ روز، تعداد فوتی‌های کرونایی در ۱۹ تیرماه دو رقمی شد و به ۱۰ تن رسید. 
سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت اعلام کرده، میزان بستری‌ها در هفته‌ای که گذشت نسبت به هفته پیش از آن، ۲۰ درصد افزایش داشته است. 
افزایش مبتلایان روزانه کرونا نیز در آمارها مشهود است. ۱۳ تیرماه، ۱۰۰۷ نفر به عنوان مبتلای جديد كرونا در كشور به ثبت رسید و در ۱۹ تير ماه، ۲۳۷۵ مبتلای جديد در كشور شناسايی شد، ۲۰ تیرماه  و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۴۵۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هرچند نسبت به روز قبل از آن کمتر است، اما آمار ۱۹ تیرماه، بالاترین میزان از ۲۳ فروردین ماه امسال بوده، موضوعی که در کنار کاهش رعایت موازین بهداشتی، متخصصان را به واکنش و اظهار نگرانی واداشته است. 
میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کشور حدود ۴۰٫۵۲ درصد است و گزارش ها نشان می دهد که کمتر از ۱۰ درصد جامعه از ماسک استفاده می کنند، برهمین اساس ستاد ملی مبارزه با کرونا در تازه ترین تصمیم خود، استفاده از ماسک در فضاهای باز و سرپوشیده در شهرهای قرمز و نارنجی را اجباری کرده و در شهرهای آبی و زرد، در نقاط سرپوشیده یا پر ازدحام، استفاده از ماسک ضروری است. به جز این اما میزان تزریق واکسن هم در کشور خوب نیست و در حالی متخصصان بر تزریق دز سوم تاکید می کنند که بیش از ۶۰‌درصد مردم این دز را تزریق نکرده‌اند. کرونا دوباره طغیان کرده و زیرسویه‌های «بی ای. ۴ و بی ای. ۵» اُمیکرون مسری‌تر است، بنابراین توصیه جدی بر تزریق دز یادآور و دز چهارم واکسن کرونا است و کسانی که واکسیناسیون شان را تکمیل نکرده‌اند در معرض خطر جدی قرار دارند. 
 چه واکسنی برای دز چهارم مناسب است؟
معاون بهداشت وزیر بهداشت در نامه‌ای خطاب به دانشگاه‌های علوم پزشکی بر تزریق دز یادآور کرونا در تمامی گروه‌های سنی که بیش از ۶ ماه از آخرین نوبت تزریق واکسن آن‌ها گذشته، تاکید کرده، اما باتوجه به آنکه زیرسویه های «بی ای. ۴ و بی ای. ۵» واکسن‌گریزتر است، برای دز چهارم چه نوع واکسنی باید تزریق کرد؟ باتوجه به آنکه ما در آستانه ورود به موج جدیدی از شیوع کرونا قرار داریم و بالا بودن ایمنی جامعه در برابر این ویروس، نقل محافل تخصصی است، ایمنی‌ای که واکسن‌ها در ارتقاء آن نقش مهمی دارند و با گذشت زمان، جهش ویروس می‌تواند اثر واکسن‌ها را کاهش دهد. 
دکتر حمید سوری، اپیدمیولوژیست و عضو کمیته علمی ستاد کرونا در این باره به «خبرآنلاین» می گوید: «اثربخشی واکسن‌های تولید شده به مرور زمان که ویروس جهش پیدا می‌کند کم می‌شود، همچنین با گذشت زمان سطح ایمنی افرادی که واکسن تزریق کردند کاهش پیدا می‌کند، این دو مورد سبب می‌شود آسیب‌پذیری مردم در برابر واریانت‌های جدید بیشتر شود. ما از گذشته یک تعدادی واکسن در کشور داریم که بعید است آن‌ها اثربخشی زیاد در برابر زیرسویه جدید اُمیکرون داشته باشند، در چنین شرایطی خیلی از کشورها به دنبال این هستند که واکسن‌ها را اصلاح کنند تا اثربخشی آن‌ها بر واریانت‌های جدید افزایش پیدا کند، این اتفاق باید در میان واکسن‌سازهای کشور ما هم انجام شود، یا باید از واکسن‌هایی استفاده شود که اثربخشی مناسبی در برابر واریانت‌های جدید دارند، اگر در این‌باره اقدامات جدی صورت نگیرد می‌شود برای آینده نگران بود.»
اظهارات دکتر «مسعود یونسیان»، اپیدمیولوژیست و عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا نیز حاکی از آن است که «در حال حاضر و در آینده نزدیک دسترسی به واکسن‌های مناسب برای زیرسویه «بی ای. ۵» وجود ندارد.» موج بالا رونده کرونا هم در چند هفته آینده به پیک می‌رسد و فروکش می‌کند، بنابراین تنها کاری که از نظر «یونسیان» می‌توان انجام داد این است: «افرادی که از واکسن‌ها با نوع ویروس کشته شده استفاده کرده‌اند برای دز یادآور (سوم یا چهارم) از پلتفرم‌های ویکتوری استفاده کنند، یعنی همان واکسن‌هایی که ماده ژنتیکی را روی یک ویروس بی‌خطر سوار کردند مانند واکسن‌های آسترازنیکا و اسپوتنیک. یا از واکسن با پروتئین ویروسی که در کشور ما مدل مشخص آن واکسن پاستور (پاستوکووک) و اسپایکوژن هست استفاده کنند. استفاده از این نوع واکسن‌ها می‌تواند تقویت ایمنی مناسب‌تری ایجاد کند.» 
برخی از اعضای کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، تمایلی ندارند که از واکسن خاصی نام ببرند و بر موثر بودن واکسن‌های موجود در سبد واکسیناسیون کشور تاکید دارند. دکتر مجید مختاری در همین طیف جای می گیرد. او در پاسخ به اینکه برای دز چهارم چه نوع واکسنی باید تزریق شود، به روزنامه ایران گفته است: «اولاً مطالعات بسیار قوی که انجام شده نشان می‌دهد واکسن‌های موجود در سبد واکسیناسیون کشور واکسن‌های مؤثری هستند و حتی اثربخشی‌شان روی سویه اُمیکرون نیز ثابت شده است. در شرایط فعلی ما نه تنها واکسن‌های غیرفعال شده بلکه واکسن‌های پروتئینی و نوترکیب از جمله اسپایکوژن و پاستوکووک را در سبد واکسیناسیون مان داریم. نمی‌توان گفت که واکسن‌های چینی غیرفعال را نمی‌توان به عنوان دز سوم یا چهارم تزریق کرد، چرا که مطالعه بسیار جدی در چین نشان داد واکسن‌های غیرفعال یا ضعیف شده با برخی تغییرات گرچه به اندازه فایزر به عنوان دز اول و دوم کارآمد نبوده‌اند اما در دزهای بالاتر بسیار خوب عمل می‌کنند.»
دکتر مختاری با بیان اینکه نباید با نام بردن از اسامی واکسن‌ها باعث ایجاد هرگونه شائبه و تبلیغ شویم، مطرح کرده: «ستاد ملی مقابله با کرونا هیچ گرایشی به اعلام اسامی نوع واکسن‌ها برای تزریق دز چهارم ندارد ما حتی به استناد مطالعات علمی توصیه کردیم به دلیل اثربخشی، همه واکسن‌ها می‌توانند به عنوان دز سوم و چهارم تزریق شوند و ارجحیتی را به واکسن دیگری ندادیم. از طرفی گرایش زیاد به تزریق واکسن آسترازنکا در کشور شکل و شمایل سیاسی پیدا کرده درحالی که آسترازنکا برای زنان زیر ۵۰ سال توصیه نمی‌شود حداقل توصیه ما این است کسانی که سه دز واکسن نوترکیب زده‌اند برای دز چهارم به فکر واکسن ضعیف شده یا پروتئینی باشند.»
  دلایل عدم توجه به تکمیل واکسیناسیون 
اگرچه به دلیل احتمال شیوع گسترده زیرسویه های اُمیکرون، نوع واکسن تزریقی، به دغدغه این روزها تبدیل شده، اما به اذعان گروهی از متخصصان، مشکل امروز ما عدم استقبال از تزریق واکسن است و برای جلوگیری از تلفات موج هفتم باید نسبت به تکمیل واکسیناسیون اقدام کرد. در صورتی که شواهد عینی نشان می‌دهد مراکز واکسیناسیون کرونا خلوت شده‌اند و حتی برخی از این مراکز تعطیل هستند. مراجعه برای تزریق دٌز دوم و سوم واکسن کرونا کم شده و تعداد موارد واکسیناسیون با وجود تامین واکسن در کشور به روزی ۱۲ هزار نفر رسیده است! 
دکتر «حمید سوری»، اپیدمیولوژیست و عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد دلایل این مسئله به «رسالت» می گوید: «یکی از مداخلات موثر که برای مقابله با پاندمی کووید ۱۹ نتیجه داده، واکسیناسیون است، اما عادی انگاری از سوی متولیان سلامت کشور به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به جامعه القاء شده و با صفر شدن آمار جان باختگان روزانه، به دنبال برگزاری جشن پایان اپیدمی بودیم، درحالی که بیش از ۱۶۰ کشور تا زمانی که ما اولین روز بدون مرگ را اعلام کردیم، در ۳۰ ماه گذشته چنین روزی را تجربه کرده بودند. حتی در ستاد ملی مقابله با کرونا، یک هفته قبل از اینکه شاهد خیزش مجدد موارد ابتلا باشیم، نسبت به برداشتن ماسک در فضاهای باز تصمیم گیری شد و پیش تر ، تمام محدودیت ها و فاصله گذاری ها را لغو کردیم، همه این موارد نشان می دهد متولیان امر برای مقابله با شرایط خاص پیش رو آمادگی لازم را نداشته اند.
 درحالی که  باید بر روی احتمالات بسیار ضعیف در بازگشت خیزش اپیدمی هم حساب باز کرد و طبق برنامه و فرمول مواجهه با اپیدمی پیش رفت. بنابراین دلایل کاهش استقبال از واکسیناسیون، به همین ساده انگاری ها و پیام های اشتباه از سوی متولیان حوزه سلامت بازمی گردد، به گونه ای که مردم تصور کردند اپیدمی خاتمه یافته است و دیگر به تزریق واکسن نیازی نیست. دومین نکته ای که در این جریان موثر بوده، کاهش آموزش ها در خصوص اطلاع رسانی به مردم است و از سوی دیگر، به جای آنکه ما به سراغ مردم برویم، از آنان خواستیم تا به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند و همه این ها در بی رغبتی جامعه برای تزریق دُز دوم و سوم نقش داشته است.»
دکتر «سوری»، عدم شفافیت در ارائه گزارش های لازم به مردم در خصوص عوارض واکسیناسیون را از دیگر عواملی می داند که در کاهش تمایل به تزریق واکسن موثر است و در این باره تاکید می کند: «پرهیز از ارائه داده ها و اطلاعات و نامحرم دانستن متخصصان و پژوهشگران به زیان کشور است. اگر وزارت بهداشت با شفافیت گزارش مناسبی را در خصوص عوارض ناشی از واکسیناسیون به جامعه ارائه می کرد، بازار شایعات و القائات منفی به حداقل می رسید. چنانچه شفافیت نباشد؛ ممکن است شبکه های اجتماعی و افراد ضد واکسن، در بیان عوارض این مسئله بزرگ نمایی کنند. واقعیت امر آن است که در واکسیناسیون عمومی باید منافع جمعی را در نظر داشته باشیم، به عنوان مثال اگر به هزار نفر واکسن تزریق کنیم، احتمال دارد ۱۰ نفر نیز به عوارض ناشی از واکسیناسیون دچار شوند و حتی یک نفر هم فوت کند اما چنانچه واکسنی تزریق نشود، ممکن است صد نفر دچار عارضه شده و جانشان را از دست بدهند، بنابراین به طورکلی انجام واکسیناسیون به نفع جامعه است و ایجاد عارضه برای ۱۰ نفر براثر تزریق واکسن، هزینه ای است که باید بپردازیم تا کل جامعه از سود واکسیناسیون منتفع شوند.»
این عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا در ادامه، برانجام اقدامات پژوهشی و مطالعاتی، برای بررسی اینکه چه افرادی از تزریق واکسن خودداری و یا به تزریق دُز سوم اقدام نکرده اند، اشاره و می گوید: «باید بررسی کرد که چرا این افراد تمایلی به تزریق و تکمیل چرخه واکسیناسیون ندارند. نتایج برخی از مطالعات ما، نشان می دهد، گروهی از افراد به دلیل عوارض ناشی از تزریق و مشکلات واکسن رغبتی به این مسئله ندارند و گروهی به علت دسترسی دشوارتر و محدودتر، از این اقدام امتناع می ورزند. گروهی دیگر هم به واکسن موردنظر خود دسترسی ندارند. در برخی افراد نیز این تصور باطل ایجاد شده که وزارت بهداشت تعداد زیادی واکسن وارد کرده و می خواهد تا قبل از فرارسیدن تاریخ انقضا، مردم را برای واکسیناسیون ترغیب و تشویق کند. بنابراین آسیب شناسی موارد ذکر شده از نظر علمی بسیار اهمیت دارد. از طرفی بررسی اولویت های واکسیناسیون در چه مناطق و گروه هایی، مستلزم انجام مطالعات سرواپیدمیولوژی است و شاید تزریق دز یادآور به تمام جمعیت کشور ضرورتی نداشته باشد. ما در حال حاضر نمی دانیم چه بخش هایی از کشور ما، سطح ایمنی شان پایین آمده و امکان ابتلای مجدد در آنها بالاست.  بدیهی است که وقتی ویروس به جهش های متعدد دچار
 می شود، از میزان اثربخشی واکسن ها کاسته می شود و همین مسئله موجب شده تا جامعه به این باور غلط برسد که خیلی ها واکسن تزریق کرده اند، اما دوباره مبتلا شده اند،  درحالی که این موارد باید تبیین شود؛ هیچ واکسنی در سطح دنیا اثربخشی صددرصدی ندارد و یک تا چند بار تزریق، مصونیت همیشگی در برابر ویروس ایجاد نمی کند. اثربخشی واکسن ها و ماندگاری سطح ایمنی به طور متوسط حدود ۶ ماه است و بعد از آن، سطح ایمنی پایین می آید و در ویروس هم جهش های جدیدی ایجاد می شود و مردم هم آسیب پذیرتر
 خواهند شد. بنابراین تزریق دُز بوستر لازم است اما در کشورهای دیگر بر روی این مسئله مطالعه کرده اند که چه کسانی باید این دُز را تزریق کنند و صرفا تصمیم کلی نمی گیرند. این کشورها با متقاعد سازی و ارائه نتایج مطالعات خود به صورت شفاف و همراه با اعمال ضوابط و مقررات؛ مردم را به سمت تزریق دز یادآور هدایت می کنند. درحالی که ما در تصمیم گیری هایمان کمتر به مستندات علمی توجه داریم و به طورکلی مستند علمی- بومی نداریم تا براساس آن تصمیم بگیریم. درحال حاضر برای تزریق دز چهارم نمی توان تا زمان دسترسی و تهیه مستندات علمی؛ مردم را در معرض خطر نگه داشت، بنابراین توصیه شده تمام افرادی که ۶ ماه از آخرین دُز واکسن شان گذشته، برای دریافت دُز یادآور اقدام کنند.»
نویسنده : نکورا رسولی |
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای تزریق دز یادآور برای همه الزامی است بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.