ترنم بهار قرآن در ماه مهمانی خدا
گروه فرهنگی
ماه مبارک رمضان روزهای ابتدایی خود را سپری میکند و توصیه و تأکید بر استفاده از برکات این ماه عزیز میتواند ما را در بهرهمندی از آن بیش از همیشه متنعم کند. بهطورقطع و یقین قرآن و تلاوت آیات نورانی آن و نیز استفاده از پیامهای نورانی بخشاش نقطه ثقل این ماه عزیز به شمار میرود و استفاده حداکثری از آن میتواند ما را در مسیر زندگی موفق و سربلند سازد. ماهی که در آن تلاوت هر آیه از قرآن کریم بهمثابه تلاوت کل قرآن است، فرصت مغتنمی را پیش آورده تا از این خوان نعمت الهی بهره وافی و کافی را ببریم.
حجتالاسلام محمدرضا طباطبایی نسب از پژوهشگران قرآنی کشور با اشاره به اعمال ماه مبارک رمضان گفت: ماه مبارک رمضان مختص مسلمانان نیست و باید در این ماه فاصله ما با خدا کمتر شود. در این زمینه پیامبر اکرم (ص) در خطبه آخرین جمعه ماه شعبان فرمودند: «یا ایها الناس قد اقبل الیکم» یعنی آن حضرت همه انسانها را مورد خطاب قرار دادهاند. بنابراین همه انسانها مخاطب این سفره الهی و ضیافت خدایی هستند و هر کس با هر دینی اگر میخواهد باخدا آشتی کند این ماه بهترین فرصت است.
وی درباره الزامات این ماه نیز گفت: اگر میخواهیم در مهمانی الهی بهترین حضور را داشته باشیم باید مقدماتی را از نظر ظاهری و باطنی فراهم کنیم. ازنظر باطنی هم باید نیتهایمان را پاک کنیم و اخلاصمان را بیشتر کنیم و با استغفار از گناهان از برکات ماه مبارک رمضان بهره ببریم. بنابراین استغفار مقدمه اصلی ماه مهمانی الهی است و با استغفار میتوانیم بهره کامل را از این ماه ببریم.
وی درباره ایجاد آمادگیهای باطنی در ماه مبارک رمضان نیز گفت: اگر قلبمان را از کینهها و بدیها پاک کنیم و در مرحله بعد نیتمان را خالص کنیم، میتوانیم بگوییم قربه الی الله یعنی برای تقرب به درگاه الهی وارد این ماه میشویم و ما باید ماه رمضانی داشته باشیم که فاصله ما را با خدا کمتر کند.
حجتالاسلام طباطبایی نسب با اشاره به فضیلت تلاوت آیات الهی در ماه مبارک رمضان گفت: بر اساس آیه ۳۰ سوره فرقان، پیامبر در روز قیامت خطاب به درگاه الهی از مظلومیت قرآن شکایت میکند و سؤال این است که ما مسلمانان چقدر تلاش میکنیم که قرآن را از مظلومیت خارج کنیم. اینکه فقط در ماه رمضان روزی یک جزء بخوانیم و بگوییم در ماه رمضان یک ختم قرآن کردهایم، کافی نیست. تلاوت قرآن در ماه رمضان تمرینی است که ما را در طول سال با قرآن مأنوس کند. بعد از ماه مبارک رمضان نیز تلاش کنیم تا حداقل روزی یک صفحه یا ۵۰ آیه تلاوت کنیم ولی مقدمات انس با کلام الهی را میتوانیم در ماه رمضان در خودمان به وجود بیاوریم.وی افزود: در نماز، ما باخدا سخن میگوییم ولی در هنگام قرآن خواندن، خدا با ما صحبت میکند. لذا وقتی خدا با ما سخن میگوید طبق آیه ۹۸ سوره نحل باید به خدا پناه ببریم و بگوییم اعوذبالله من الشیطان الرجیم؛ چون شیطان میخواهد این ارتباط را قطع کند یا در آیه ۲۰۴ سوره اعراف میفرماید هنگامیکه قرآن تلاوت میشود، به آن گوش کنید و حواستان را جمع کنید که خدا با شما سخن میگوید.
این استاد حوزه از ضرورت رعایت آداب تلاوت قرآن سخن گفت و افزود: هنگامیکه یک شخص بزرگ با ما سخن میگوید، دقت میکنیم که چه میگوید و چه منظوری دارد. لذا در قرآن توصیه میشود که در کلام الهی تفکر و تأملکنید. وقتی خدا با شما حرف میزند، تلاش کنید تا بتوانید از کلام الهی بهره ببرید و از اینکه مخاطب کلام خدا قرار گرفتهاید، استفاده کنید. اولین نتیجه قرآن خواندن، انس با کلام الهی است و هنگامیکه این انس ایجاد شد، باید آیات الهی را در زندگی به کار بست. چون قرآن، یک کتاب زندگی است و همانگونه که زندگی، ابعاد فردی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دارد قرآن نیز ابعاد مختلفی مانند تاریخ، احکام، سرگذشت پیامبران و اعتقادات دارد و ما باید بتوانیم با آیات مربوط به زندگی، اخلاق و مناسبات فردی و اجتماعی، بیشتر انس بگیریم و در زندگی پیاده کنیم.
وی بهعنوان نمونه به آیه ۶۳ سوره فرقان اشاره کرد و گفت: در این آیه به ویژگیهای بندگان الهی اشارهشده و تأکید شده که اگر میخواهیم در اجتماع با مردم ارتباط داشته باشیم، نباید دچار تکبر و غرور شویم یا اگر با یک انسان جاهل روبهرو شدیم نباید با او بحث کنیم، بلکه به او احترام بگذاریم و عبور کنیم.
این پژوهشگر قرآنی افزود: توجه به معنای آیات در کنار تلاوت قرآن را فراموش نکنیم و نگاه به آیات قرآن برای انسان نورانیت میآورد و بهتر است با توجه به شرایط کرونایی، قرآن را در کنار خانواده تلاوت کنیم و یک هماهنگی و انسجام ایجاد کنیم تا انس فرزندان را با قرآن بیشتر کنیم.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.