ترمیم روابط با مصر تکمیل حلقه محور مقاومت را رقم خواهد زد
سید هادی سید افقهی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح استقبال از روابط با مصر پرداخت و دراین باره بیان داشت: روابط ایران و مصر، کهن و دیرینه میباشد. پیش از انقلاب اسلامی، روابط پر فراز و فرودی با مصر شکل گرفته و پس از انقلاب اسلامی نیز این روابط به گونهای دیگر ادامه و استمرار پیدا کرد. پیش از انقلاب، روابط ایران و مصر در قالبهای مختلف سیاسی و خانوادگی وجود داشت تا اینکه کودتای مصر اتفاق افتاد و ملک فاروق بن فواد از مصر اخراج شد و نظام جمهوری شکل گرفت. با شکلگیری نظام جمهوری و به سبب آنکه شاه با اسرائیلیها ارتباط دوستانه داشت، روابط ایران و مصر به شدت تیره و تار شد.
وی افزود: هنگامی که انور سادات پیمان کمپ دیوید را به امضا رساند، خالد بن احمد شوقی اسلامبولی به همراه تنی چند از همفکرانش انور سادات رئیسجمهور مصر را ترور کردند. این اتفاق در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی رخ داد و به منظور تجلیل از وی، خیابانی به نام وی در تهران نامگذاری شد. پس از روی کار آمدن حسنی مبارک، مصریها دچار فراز و فرود با ایران شدند. اگرچه ارتباط ایران و مصر به صورت کامل قطع نشد اما روابط تیرهای شکل گرفت. دراین میان ایران در مصر نماینده داشت و برخی بانکهای کشور همواره در قاهره به فعالیت میپرداختند. افزون براین حضور و سهم ایران در شرکت ریسندگی و بافندگی نیز امری قابل توجه بود.
سید افقهی تصریح کرد: با سرنگونی حسنی مبارک به سبب آنکه مصریها ملزم به پیمان کمپ دیوید بودند، نتوانستند سطح روابط با ایران را ارتقاء دهند و در قالب حافظ منافع روابط با ایران را حفظ کردند.
کارشناس مسائل بین الملل همچنین خاطرنشان کرد: طی ماههای اخیر شاهد میانجیگریهای متفاوتی از سوی عمانیها و قطریها بودیم؛ تمایل بسیاری از سوی آنها برای ارتقاء سطح روابط با ایران دیده میشود. همچنین برآنند که سفارت و تبادل وزیر صورت بگیرد. بدین منظور سلطان عمان، هیثم بن طارق به ایران سفر و با مقام معظم رهبری درتهران به دیدار نشست. وی در دیدار عنوان کرد که مصریها علاقهمند به عادی سازی روابط با جمهوری اسلامی ایران میباشند. مقام معظم رهبری از این تمایل استقبال کردند و عنوان داشتند که ایران نیز از افزایش و تقویت سطح روابط استقبال خواهد کرد. وی متذکر شد: در وضعیت فعلی، روابط ایران و مصر درحال ترمیم میباشد. این ترمیم با شیب ملایمی در حال انجام میباشد چراکه بازگشایی سفارتخانه ها
نیاز به برخی تمهیدات دارد و به سهولت امکان پذیر نیست. آماده سازی سفارتخانه و تعیین سفرا امری زمان بر است و بوروکراسی اداری دارد. اکنون اراده تحقق این امر شکل گرفته و خطوط هواپیمایی به صورت چند وقت یکبار میان تهران و قاهره انجام خواهد شد.
او یادآور شد: امروز مصریها به تقویت روابط با جمهوری اسلامی ایران نیازمند میباشند و درمقابل نیز ما نیازمند تقویت روابط با مصر میباشیم. مهمترین دلیل این امر روابط دیرینه دو کشور با یکدیگر است و از طرفی دیگر جایگاه جغرافیایی مصر حائز اهمیت است.
سیدافقهی گفت: جبهه مقاومت مصر تا پیش از انور سادات به شدت ضد اسرائیلی بوده و حال نیز ملت مصر، علیرغم پیمان کمپ دیوید روی خوشی نسبت به اسرائیلیها نشان ندادهاند. باید توجه داشت که مصر به عنوان یک کشور مهم آفریقایی تلقی میگردد و در نوار شمال آفریقا قرار دارد. بنابراین از مسیر مصر میتوان به دروازه آفریقا راه پیدا کنیم و بسیاری از کالاهای خود به ویژه در حوزه انرژی را صادر کنیم.
وی اظهارکرد: صادرات انرژی به مصر میتواند امری نتیجه بخش باشد چراکه مصریها پس از پیمان کمپ دیوید به شدت دچار چالش اقتصادی شدند و درحوزه انرژی افت پیدا کردند. در آن زمان آمریکا کوشش بسیاری کرد تا مصر تمام و کمال وابسته و از استقلال خود دور شود. امروز مصریها تصمیم گرفته اند
وارد معادلات و موازنه های راهبردی منطقه غرب آسیا شوند. گفتنیست که علیرغم منطقه جغرافیایی مصر اما به یک معنا جزو منظومه غرب آسیا محسوب میشوند و در معادلات راهبردی غرب آسیا نقش دارد.
وی در پایان این گفتوگو بیان داشت: با ترمیم روابط ایران و مصر آرامش و ثبات بسیاری در منطقه حاکم خواهد شد. افزون بر این مصر میتواند با تکیه بر کشورهای دوست و مسلمان خود از رژیم صهیونیستی فاصله بگیرد و اقتصاد خود را ترمیم و امنیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خود را رقم بزند و از قدرت انتقال فناوری که امروز جمهوری اسلامی ایران به خوبی داراست، بهره بگیرد. سابقه صنعت مصریها بسیار خوب است و چنانچه گشایشهای اقتصادی حاکم شود، در موازنه منطقه و در تکمیل حلقه محور مقاومت ثبات و اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد.
سید هادی سید افقهی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.