ترسیم منظومه دیپلماتیک جدید در تهران - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 69642
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 29 تیر 1401 - 6:20 |
ایران میزبان اردوغان و پوتین است

ترسیم منظومه دیپلماتیک جدید در تهران

  دفتر ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری این کشور در جریان سفر خود به ایران، با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد. به گزارش رادیوفرانسه ،  نشست سران ایران، روسیه و ترکیه در چارچوب گفت‌وگوهای آستانه در تهران برگزار می‌شود. دفتر ریاست جمهوری ترکیه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که اردوغان قصد دارد در تاریخ ۱۸ تا ۱۹ جولای«دوشنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۲۸ تیر» به‌منظور شرکت در اجلاس کمیته عالی روابط ایران و ترکیه و هفتمین اجلاس سران ابتکار آستانه، به ایران سفر کند.
ترسیم منظومه دیپلماتیک جدید در تهران

گروه بین‌الملل
  دفتر ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری این کشور در جریان سفر خود به ایران، با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد. به گزارش رادیوفرانسه ،  نشست سران ایران، روسیه و ترکیه در چارچوب گفت‌وگوهای آستانه در تهران برگزار می‌شود. دفتر ریاست جمهوری ترکیه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که اردوغان قصد دارد در تاریخ ۱۸ تا ۱۹ جولای«دوشنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۲۸ تیر» به‌منظور شرکت در اجلاس کمیته عالی روابط ایران و ترکیه و هفتمین اجلاس سران ابتکار آستانه، به ایران سفر کند.
 بیانیه دفتر ریاست جمهوری ترکیه 
براساس این بیانیه، هفتمین اجلاس کمیته عالی روابط ایران و ترکیه در تاریخ ۱۹ ژوئیه برگزار می‌شود و قرار است اقداماتی برای توسعه بیشتر روابط دوجانبه مورد توافق قرار گیرد. همچنین در این اجلاس، در کنار مسائل دوجانبه مسائل منطقه‌ای و جهانی نیز موردبحث و بررسی قرار خواهد گرفت.» در ادامه این بیانیه آمده است که  رجب طیب اردوغان در همان روز در هفتمین اجلاس سران ابتکار آستانه به ریاست ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهوری ایران و با حضور ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه شرکت خواهد کرد؛ در این اجلاس، طرفین در مورد وضعیت و تحولات اخیر سوریه، مبارزه با سازمان‌های تروریستی که امنیت منطقه را تهدید می‌کنند مانند حزب کارگران کردستان و داعش، وضعیت انسانی و بازگشت داوطلبانه سوری‌ها به کشور خود، گفت‌وگوهای سیاسی انجام خواهند داد. همچنین به گفته دفتر ریاست جمهوری ترکیه، اردوغان قصد دارد در حاشیه سفر خود به ایران، با ولادیمیر پوتین دیداری دوجانبه نیز داشته باشد. 
این در حالی است که دگرگونی معادلات بین‌المللی در پی حمله روسیه به اوکراین محدود ماندن این اجلاس به جنگ داخلی سوریه را با تردیدهای جدی مواجه کرده است.به عبارت بهتر، ایران در این معادله تبدیل به بازیگری فعال و پیونددهنده «میان بازیگران درگیر» شده‌اند. بی‌دلیل نیست که پس از سفر پوتین به تهران، رایزنی‌های کشورمان با مقامات اوکراینی«به‌عنوان یک کشور واسطه‌گر و طرف ثالث که خواستار تحقق صلح می‌باشد» آغاز خواهد شد. 
هفته گذشته، سفیر ایران در آنکارا از برگزاری دو اجلاس مهم «کمیته عالی روابط ایران و ترکیه» و هفتمین «اجلاس سران ابتکار آستانه» در تهران خبر داده بود. محمد فرازمند، سفیر جمهوری اسلامی ایران در آنکارا در صفحه توییتر خود نوشت: «‏در بحبوبه تحولات سرنوشت‌ساز منطقه‌ای و بین‌المللی، تهران در یک روز میزبان دو اجلاس مهم خواهد بود «هفتمین اجلاس کمیته عالی روابط ایران و ترکیه» و «هفتمین اجلاس سران ابتکار آستانه» که هر دو اجلاس پس از یک وقفه چندساله برگزار می‌شود.
همچنین روز جمعه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با مولود چاوش اوغلو وزیر، امور خارجه ترکیه درباره موضوعات مرتبط با مناسبات سیاسی و کنسولی دو کشور و سفر دوجانبه رسمی اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه به تهران بحث و تبادل‌نظر کردند. 
نخستین دور این اجلاس با حضور نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه به‌منظور برقراری آتش‌بس در سوریه، پس از نشست‌های مقدماتی در شهر آستانه«نورسلطان» پایتخت قزاقستان، در تاریخ اول آذر ۱۳۹۶ در سوچی روسیه تشکیل شده بود.آخرین سفر ولادیمیر پوتین و اردوغان به تهران به شهريور سال ۱۳۹۷ بازمی‌گردد که این سفر در چارچوب برگزاری دور دیگری از همین اجلاس انجام شده بود.
دیدار دوجانبه پوتین و اردوغان در تهران 
در حالی صورت خواهد گرفت که در روزهای اخیر نشستی چهارجانبه در استانبول با حضور مقامات روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان 
ملل متحد برای ازسرگیری صادرات غلات اوکراین به جهان برگزار شده بود.سفر ولادیمیر پوتین به تهران، دومین سفر خارجی رئیس‌جمهوری روسیه از زمان آغاز حمله‌نظامی مسکو به اوکراین است. 
 تأکید بر دیپلماسی پویای غیر برجامی
در این میان، دیپلماسی پویای غیر برجامی که مبتنی بر نقش‌آفرینی خلاقانه ایران در منطقه و نظام بین‌الملل می‌باشد، در حال شکل‌گیری است. به عبارت بهتر، به‌موازات دیپلماسی برجامی«مربوط به مذاکرات احیای توافق هسته‌ای» شاهد هدایت ظرفیت‌های حوزه سیاست خارجی کشور در ذیل استراتژی دیگری به نام تکثیر زمین‌های بازی هستیم. پیش‌فرض و مبنای نگاه دولت سیزدهم نسبت به این استراتژی این است که توافق هسته‌ای حتی درصورتی‌که احیا شود به سبب قابلیت ابطال‌پذیری از سوی دولت بعدی با حتی فعلی آمریکا، نمی‌تواند حکم یک نقطه ثقل راهبردی و اقتصادی را در معادلات اقتصادی و سیاست خارجی کشور ایفا کرد. در چنین شرایطی، دولت تمرکز عملیاتی و ویژه‌ای بر حوزه دیپلماسی منطقه‌ای و نقش‌آفرینی در پروژه‌های جمعی کرده است. فعال‌سازی ظرفیت‌های حوزه بریکس، شانگهای و اوراسیا به سود اهداف اقتصادی و منطقه‌ای و حتی فرامنطقه‌ای ایران بر همین اساس صورت گرفته است. در حوزه دیپلماسی منطقه‌ای و خصوصا ارتباط با همسایگان نیز شاهد بازتعریف مناسبات پیرامونی با حوزه همکاری خلیج‌فارس، آسیای میانه، افغانستان و شبه‌قاره هند و همسایگان غربی حول محور منافع ملی کشور هستیم.
 درنتیجه این اقدامات، دیگر ما محکوم به بازی در یک زمین محدود و مبهم«برجام» نخواهیم بود که اتفاقا می‌توانیم از ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل نهفته در زمین‌های بازی دیگر، همزمان جهت تقویت استراتژی رفع تحریم‌ها و خنثی‌سازی تحریم‌ها استفاده کنیم.
 ظرفیت‌هایی که باید بازخوانی شود 
امروز ما از ترسیم منظومه دیپلماتیکی جدید در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان سخن می‌گوییم.کشورمان قطعا  با بهره‌گیری از تجربیات تلخ دیپلماسی فرامنطقه‌ای و غربگرایانه ، ریل‌گذاری جدیدی را در حوزه سیاست خارجی و مناسبات بین‌المللی خود آغاز کرده است .این پروسه، شامل بازخوانی، بازتعریف و بازآفرینی بسیاری از ظرفیت‌ها در این عرصه است. 
قطعا ثمرات این نگاه گسترده و عملیاتی به عرصه دیپلماسی در آینده‌ای نزدیک و در عرصه‌های راهبردی، تاکتیکی و عملیاتی قابل رصد و مشاهده خواهدبود.

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای ترسیم منظومه دیپلماتیک جدید در تهران بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.