تحکیم وحدت اسلامی در گرو پیروی از سیره نبوی
گروه فرهنگی
در روزهای ابتدایی هفته وحدت آنچه بیش از هر چیزی باعث میشود تا مسلمانان از هر قوم و قبیله و گرایشی به هم نزدیک شوند بیان و یادآوری سیره رسولالله صلالله علیه و آله در تمامی شئون زندگی است. اینکه در دنیای امروز به دلیل مشکلات زیاد و بروز و ظهور انواع و اقسام ناملایمات و ستمهایی که بر بشر میشود یاد و نام و سیره پیامبر مهربانیها به اشکال مختلف بیان شود وظیفهای است که هر مسلمان آگاهی باید از آن تبعیت نماید.
در این عصر و دوران کشورهای غربی با ارائه چهرهای مخدوش و غیرواقعی از اسلام ناب و پیامبر صلالله علیه و آله تلاش میکنند تا به مقابله با دستاوردهای آن پرداخته و علاقه و گرایش مردم جهان بهویژه نسل جوان را از آن دور سازند. فراهم کردن زمینه برای ظهور نگاه تکفیری در جهان اسلام با ساختهوپرداخته کردن گروههایی مانند داعش آنهم در دل سرزمینهای اسلامی خود نشان از این سیاست خطرناک و خزنده دارد. حال در این دوره باید با بیان خصایل و سیره رسولالله صلالله علیه و آله در بین جوامع و استفاده از منش ایشان برای رفع اختلافات زمینه را برای تحکیم وحدت نهتنها در بین مسلمانان بلکه در بین تمام اقوام و مذاهب فراهم نمود.
یکی از این خصایل، خلقوخوی ایشان است که در عصر جاهلیت مدرن میتواند در برابر تمام بداخلاقیهای حاضر از بروز اختلاف بین جوامع بشری جلوگیری کرده و زمینه را برای گفتوگو ، تعامل و رفع مشکلات جهان حاضر فراهم آورد. پیامبر صل الله علیه و آله در دوران حیاتشان بارها با استفاده از خلق نیک خود گرههای بسیاری را گشود و در امربهمعروف و نهی از منکرهای خود با صفات رحمانی و خصایل انسانی برگرفته از اخلاق نیک خود در بزنگاههای تاریخی مسیر پیشرفت و تعالی اسلام را هموار نمود. این ویژگی ایشان برگرفته از راهنماییهای کلام وحی نشئت میگرفت که خداوند متعال بارها در سورههای مختلف قرآن کریم به آنها اشاره دارند. برای آشنایی بیشتر با این ویژگی رسول مکرم اسلام صلالله علیهو آله، پای صحبتهای آیتالله
سید محمدعلی ایازی قرآنپژوه و استاد حوزه نشستیم تا از منظر ایشان در این زمینه بیشتر جویا شویم.
وی در ابتدا درباره لزوم وجود حسن خلق در مراودات فرهنگی و اجتماعی بهویژه امربهمعروف و نهی از منکر به «رسالت» گفت: «قرآن کریم درباره جایگاه خلقوخوی پیامبر(ص) در سوره مبارکه قلم میفرماید: «وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظيمٍ» به معنای آنکه تو در جایگاه عظیم و برجسته اخلاق قرارگرفتهای. نبیاکرم همواره با خلق مهربان خود همگان را به منش نیک دعوت میکرد. ایشان در روایتهای خود میفرماید: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکارِمَ الْأَخْلَاقِ.»
و معنای آن این است که بهراستیکه ایشان برای به کمال رساندن مکارم اخلاق مبعوث شدهاند.»
وی افزود: اخلاقمداری، امری فرا دینی است و تمامی جوامع بر آن تکیه میکنند و پیامبر صلالله علیه و آله نیز همواره بر آن بود که ارزشهای اخلاقی را ارتقا بخشد.
او تصریح کرد: «در قرآن کریم آمده است که گفتار و رفتار رسول خدا اقتدای نیکویی برای شماست. اقتدا به رسول خدا از عهده همه مدعیان ایمان برنمیآید، بلکه آن کسی پیرو اوست که به خدا و روز واپسین امید دارد و خدا را بسیار یاد میکند. آیه ۲۱ سوره مبارکه احزاب دراینباره میگوید: «لَكُمْ فِي رَسُولِ اللهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ.» بنابراین ایشان چه در منش و چه در امربهمعروف و نهی از منکر الگوست و پیروی از خلق و خویایشان اهمیت دارد.»
آیتالله ایازی همچنین خاطرنشان کرد: «خوشرویی پیامبر(ص) از بارزترین حس خلق در مراودات ایشان است. قرآن مجید دراینباره در سوره آلعمران میگوید:
« به سبب رحمتی که از جانب خداست با آنان مهربان و خوشخوی هستی.» همین موضوع بهخوبی آشکار میکند که در فرهنگ دینی اسلام خشونت و نامهربانی مطرح نیست.»
وی ادامه داد: « لزوم حسن خلق از جانب خدای متعال بهگونهای است که در آیه ۱۵۹ سوره آلعمران میفرماید: «وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ» و اگر تندخو و سختدل بودی مردم از گرد تو متفرق میشدند. بنابراین از خلق نیک ایشان میتوان درس گرفت که تنها حرف زدن کافی نیست بلکه خوب حرف زدن اهمیت دارد.»
این استاد حوزه ادامه داد: «سخنی که با تندخویی بیان گردد از سوی جامعه پذیرفته نمیشود و برای هدایت افراد و امربهمعروف باید از زبان خوش استفاده کرد. همانگونه که پیامبر مکرم اسلام از آن برای دعوت به اسلام استفاده میفرمود.»
آیتالله ایازی اظهار کرد: «قرآن کریم در آیه ۱۲۵ سوره نحل میفرماید: «ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ» ای پيامبر! مردم را با حكمت و پند نيكو، به راه پروردگارت بخوان و با مخالفان به شيوهاى كه نيكوتر است جدال و گفتوگو كن. این آیه همواره به پند نیک و جدال نیکتر دعوت میکند. موعظه نيكو آن است كه واعظ به آنچه مىگويد عمل كند و جدال نيكو آن است كه در آن توهين و تحريک غلط احساسات نباشد. به همین دلیل میبینیم که پیامبر صلالله علیه و آله با مردم بر اساس همین توصیه قرآنی معاشرت و رفتار میفرمود و ما هم باید به تأسی از ایشان اینگونه رفتار نماییم.»
او در پایان این گفتوگو بیان کرد: «کسانی که در جامعه مبلغ امربهمعروف و نهی از منکر هستند میبایست از حکمت و موعظه استفاده کنند و اگر اهل مجادله هستند باید بدانند که قرآن همگان را به جدال نیک دعوت میفرماید؛ و توصیه قرآن و عترت هم این است که از جدالی که در آن برتریجویی است، اجتناب کنید.»
اسلام , پیامبر اسلام , هفته وحدت
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.