تحریم به سبک اروپایی
مصطفی هدایی
کشورهای اروپایی در تازهترین دور تهدیدات و دخالتهای خود در امور ایران، با تصویب قطعنامهای خواستار تحریم مقامات ایرانی شدند. پارلمان اروپا قطعنامهای را به تصویب رساند که خواستار اعمال برخی تحریمهای هدفمند علیه مسئولان ایرانی به بهانه بازداشت اتباع اتحادیه اروپا شد. در بخشی از این قطعنامه، پارلمان اروپا از شورای اروپا خواسته اعمال تحریمهای هدفمند اعم از انسداد داراییها برای آن دسته از مقامهای و نهادهای ایران اعمال شود که «در بازداشت خودسرانه و صدور حکم اعدام برای اتباع اتحادیه اروپا نقش داشتهاند»در بخشی از اظهارات مداخلهجویانه پارلمان اروپا، آنها خواستار توقف حکم اعدام احمدرضا جلالی، جاسوس موساد شدهاند. جلالی استاد دانشگاه ایرانی مقیم سوئد است. وی اردیبهشتماه سال ۱۳۹۵ به دلیل ارتباط با سازمان جاسوسی موساد دستگیر و به زندان اوین منتقل شد. دخالتهای غرب در امور قضائی کشورمان سابقه طولانی دارد و هر بار به دلایل واهی تحریمهایی را علیه مقامات قضائی و امنیتی کشور اعمال کردهاند.
دخالت در امور ایران به بهانههای مختلف
هرچند جمهوری اسلامی ایران در زمینه روابط فیمابین با غرب خواهان تقویت و گسترش ارتباطات است، اما کشورهای اروپایی هر بار به بهانهای مانع از شکلگیری پیوندهای قوی و باثبات شدهاند. زمانی اروپا مرکز تحولات در جهان محسوب میشد. کشورهای استعماری چون انگلیس، فرانسه، اسپانیا…، با بهرهگیری از ضعف کشورهای عقبمانده از صنعت و فناوری، آنها را در سیطره خود درآورده و ملتها را تا مرز نابودی پیش میبردند. با وقوع جنگ جهانی اول و دوم، مرکز تحولات از اروپا خارج شد و کشورهای قدرتمند اروپایی تا سالها به دنبال بازسازی خرابههای جنگ بودند. اما بااینحال و پس از جنگ سرد، کشورهای این قاره به دنبال ایفای نقش در معادلات منطقهای و جهانی برآمدند و با تشکیل اتحادیه اروپا، این ایفای نقش را سازماندهیتر کردند. به دنبال قدرتگیری مجدد اروپاو بهتبع آن دخالتهای برخی از کشورهای این منطقه در امور کشورهای دیگر بیشتر و پررنگتر شد. ایران نیز بهعنوان کشوری مستقل و تأثیرگذار در منطقه خاورمیانه با دخالتها و سنگاندازیهای کشورهای اروپایی در زمینههایی چون حقوقبشر، توانایی هستهای، موشکی و منطقهای با تحریمها و فشارهای ناجوانمردانه روبه رو شد. هرچند زمانی که نامی از غرب برده میشود مجموعه کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکا را مدنظر قرار میدهند اما میتوان در بررسیهای دقیقتر، کشورهای اروپایی را بهصورت منفک نیز موردتحقیق قرار داد.در طول دوران معاصر، همواره کشورهای اروپایی خود را مبدأ و خاستگاه تمدن پیشرفته بشر، دموکراسی و حقوق و آزادیهای بشر معرفی کرده ولی فراموش میکنند که دوران سیاه قرونوسطی در تاریکخانههای این قاره رویداده و بزرگترین جنگهای دنیا با میلیونها کشته نیز از اروپا آغازشده است. رهبر معظم انقلاب نیز با یادآوری این پسزمینه همواره این نکته را مدنظر قرار دادهاند که اروپا در جایگاهی نیست که بخواهد برای ایران تعیین تکلیف کند. دخالتهای اروپا در امور ایران در چهار دهه گذشته فراز و نشیبهای بسیاری داشته و در برخی مواقع تهدید به قطع رابطه کرده و حتی آن را عملی کردهاند. این دخالتها مخلوطی از مسائل حقوق بشری، هستهای و اخیرا منطقهای و موشکی بوده است. دریکی از مهمترین تحولات تاریخی در دهه ۷۰ شمسی، کشورهای اروپایی به خاطر حادثه میکونوس، سفرای خود را از تهران فراخواندند. اما پاسخ جمهوری اسلامی قاطع و کوبنده بود که نشان از اوج عزت خواهی
و عدم عقبنشینی از مواضع اصلی خود بود. رهبر انقلاب در این زمینه گفته بودند: « یک روزی یکی از دولتهای اروپایی نسبت به جمهوری اسلامی اظهار علاقه و ارتباط و اینها میکرد؛ همان دولت سر قضیه قهوهخانه میکونوس دادگاه تشکیل داد، مسئولین درجهیک کشور را در آن دادگاه متهم کرد! دولتهای اروپایی با آنها همدست شدند، همهشان سفرای خود را از تهران فراخوانی کردند؛ اینها که یادمان نرفته. خواستند سیلی بزنند، البته سیلی سختتری خوردند. از همین حسینیه(امام خمینی (ره) ) آنچنان سیلیای خوردند که بعد تا مدتها دنبال علاجش بودند! هر وقت توانستند، آنها درصدد سیلی زدن برآمدند. هر وقت ما کوتاه آمدیم، یک خردهای سست برخورد کردیم، آنها پرروتر شدند. نخیر؛ ایستادگی جمهوری اسلامی، تصریح به شعارهای انقلاب، تصریح به مبانی انقلاب، عزت ما را در دنیا بیشتر کرده است.» (۱۶/۵/۱۳۹۰)
در بر همان پاشنه میچرخد
در طول چند دهه گذشته رفتارهای اروپا با ایران برخلاف رویههای معمول دیپلماتیک و روابط اقتصادی و سیاسی، در اکثر موارد بر دخالت و استفاده از ابزارهای فشار و تحریم برای رسیدن به مقاصد خود بوده است. این رفتار باقیمانده از دوران استعمار با پاسخهای کوبنده نظام جمهوری اسلامی نیز همراه بوده ولی ترکیبی از پروندههای سیاست خارجی و همچنین اتکای ایران به نفت، تحریم را به مهمترین ابزار سیاست غرب در قبال ایران بدل ساخته است. ازاینرو تا زمانی که ظرفیتهای داخلی در کشور برای بیتاثیرکردن تحریمها، به کار گرفته نشوند، غرب همچنان اهداف جاهطلبانه خود در قبال کشورمان را از راه تهدید و تحریم دنبال خواهد کرد. در پرونده هستهای علیرغم عقبنشینی دولت ایران از توانمندیهای هستهای، وعدههای غرب توخالی از کار درآمد و برای بازگشت آمریکا به همان برجام، خواهان تعهدات بیشتری از سوی ایران شدهاند که شامل موضوعات منطقهای و موشکی میشود. نباید بار دیگر منتظر زمانی بود که تیتر خروجی رسانههای کشور به پیشنهادات تشویقی غرب اختصاص یابد و بازی روانی مذاکرات بر زندگی مردم تأثیر منفی بگذارد. راه همان است که از ابتدای انقلاب اسلامی مشخصشده بود، راه مقاومت، خودکفایی، تکیهبر داراییهای انسانی و درونزای کشور و درنهایت رسیدن به نقطهای که دشمنان قادر نباشند با مذاکره و غیره، ایران را از حقوق مسلم خود محروم سازند. نقطهای که بدون شک در دنیای کنونی اقتدار دفاعی، علمی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و بینالمللی، جهان را وادار به سرفرود آوردن خواهد کرد. مقاومت هوشمندانه در رأس امور باید قرار گیرد و دولت جدید ایران براساس اظهارات رئیسجمهور منتخب، استفاده از ابزار داخلی برای کاهش تأثیر تحریمها و عدم وابسته کردن سفره مردم به مذاکرات را بهعنوان سیاست قطعی خود اعلام کرده است. امید است این رویه در عمل باقدرت و جدیت دنبال شود تا در کوتاهمدت شاهد عقبنشینی غرب و بهویژه کشورهای اروپایی از خواستههای زیادهخواهانه باشیم.
اتحادیه اروپا , اروپا , تحریم , مصطفی هدایی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.