تئاتر در معیت کووید
گروه فرهنگی
جشنواره تئاتر فجر امسال از ۱۱ تا ۲۰ بهمن ماه برگزار خواهد شد و در دورانی که انتظار میرفت دیگر کرونا تمامشده باشد اما امسال هم جشنواره در فضایی کرونایی و بر اساس مقتضیات آن برپا خواهد شد تا این چراغ کمسو خاموش نشود.
این اتفاق و برگزاری جشنواره در دل کرونا میتواند فرصتی باشد برای تمامی هنرمندان تئاتر تا بتوانند در فرم و قالبهای جدید، هنر خود را ارائه دهند. گرچه ممکن است این نظر در تضاد با نفس تئاتر بهعنوان یک هنر زنده و حاضر باشد اما این تغییر میتواند در راستای حفظ همان ذاتی که از آن نام بردیم باشد. تئاتر همانطور که مثل سالیان سال راه خود را یافته و به ما رسیده است، بازهم میتواند به راهش ادامه دهد و جان سالم به در ببرد. نقش هنرمندان خلاق، آفرینشگر و آفریننده در این برهه میتواند نقشی شایسته و سزاوار در جان دادن به این موجود به اغما رفته و غش کرده باشد. کرونا شاید باعث تعلل کارها شد اما تعطیلی هرگز. همانطور که دیدیم و گذشت. جشنواره تئاتر فجر هم از این قاعده مستثنی نیست، میشود در معیت کووید ۱۹ با حفظ صددرصدی پروتکلها، جشنواره داشت، تئاتر داشت و اجرا رفت. خوشبختانه دبیرخانه هم با اعتنا و مراعات تمام این موارد ازجمله استفاده از نصف ظرفیت سالنها، استقرار گروهها بهصورت محدود با اقل عوامل، نظارت بر تمرینها و … این مراقبت و ملاحظت را انجام داده است.
باید در نظر داشت که کرونا در طول یک سال گذشته تمامی رویدادهای حوزه تئاتر را با تعطیلی مواجه کرد و اهالی این هنر با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم کردند تا این هنر زنده بماند. حالا که فصل جشنواره فرارسیده این فرصت میتواند مهیا باشد تا با حفظ دستورالعملهای بهداشتی شاهد ظهور و بروز دوباره استعدادها و کارهای ناب باشیم.
جا دارد تا از تلاشهای صورت گرفته از سوی جوانان خلاق و علاقهمند به تئاتر نیز در این ایام قدردانی شود که اجازه ندادند چراغ این خانه خاموش شده و باوجود محدودیتها کارهای خوبی را به جشنواره رساندهاند.
جشنواره تئاتر فجر ۹۹ به معنای اعلام حیات آثار هنری است
شهرام گیلآبادی رئیس هیئتمدیره خانه تئاتر در تشریح مهمترین کارکردهای جشنواره تئاتر فجر سال ۹۹ به خبرنگار فرهنگی «رسالت» گفت: «جشنوارهها در تمامی ادوار با چندین هدف برگزار میشدند و یکی از این اهداف؛ نمایش آثار هنری بود که طی یک سال تولید میشد. بهطور مثال در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، هرساله قدرت فرهنگی و هنری برای برنامهریزی درست فرهنگی کشور نمایان میشد و بهموجب این قدرت، سیاستگذاران تصمیم درست را اتخاذ و بهسوی عملیاتی شدن تصمیمات گام برمیداشتند.»وی افزود: «بهطور حتم برگزاری جشنوارهها و حرکت بهسوی عملیاتی کردن تصمیمات یکی از سیاستهای کلان فرهنگی بود که در توسعه فکری و اجتماعی نقش بسزایی داشت.»
گیلآبادی تصریح کرد:«در سال جاری با توجه به شیوع ویروس کرونا، نحوه برگزاری جشنوارهها دچار محدودیت شده و مطابق سالهای گذشته نیست. بیشک مهمترین رویکرد برگزاری جشنواره تئاتر فجر سال جاری، اعلام حیات آثار هنری و تزریق امید در این فضا بود.»رئیس هیئتمدیره خانه تئاتر همچنین خاطرنشان کرد: « بازیابی هنر و امید در هنرمندان نیز از دیگر رویکردهای این جشنواره بود. با برگزاری جشنواره تئاتر فجر در بهمنماه سال جاری تلاش شد تا از امتداد تعطیلی آثار هنرمندان در فضای فرهنگی و هنری جلوگیری شود و با تزریق امید، حیات به آثارشان بازگردد.»
تزریق امید برای بازیابی هنرمندان
وی گفت: «جشنواره تئاتر فجر ۹۹ میتواند دو کارکرد بسیار جدی داشته باشد؛ نخست امتداد و اجرای آثار هنری است که میتواند در بهبود فضای حال حاضر بسیار اثرگذار باشد. اگرچه که امتداد آثار هنری با توجه به شرایط پیشآمده، مخدوش شده است اما میتوان به شرایط برگزاری امید داشت و روزنهای از نور را در این فضا دید.»
گیلآبادی بابیان اینکه شکل جشنواره تئاتر فجر سال جاری به نفع فضای فرهنگی و هنری جامعه خواهد بود، یادآور شد: «دیگر کارکرد جشنواره امسال تئاتر فجر، کمک به هنرمندان برای بازیابی خود در شرایط موجود و حمایت از آثار هنریشان بود.»
رئیس هیئتمدیره خانه تئاتر در پایان این گفتوگو اظهار کرد: «اگر کارکردهای گفتهشده بهدرستی شکل نگیرد
به معنای آن است که جشنوارهها نتوانستند خود را با شرایط حال حاضر تطبیق دهند. بهطور حتم عدم تطابق برگزاری جشنوارهها با شرایط موجود، میتواند جشنواره را به دوره باطل هدایت و به امتداد تعطیلی بکشاند.»
تئاتر , جشنواره تئاتر فجر , شهرام گیل آبادی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.