به عمل کار بر آید
سعید نوروزی
مسئله تولید داخلی، توسعه و رونق اقتصادی همواره یکی از دغدغههای رهبر معظم انقلاب بوده است که بارها بر آن تاکید داشتهاند. به عنوان نمونه حدود یک دهه است که نامگذاری سالها توسط ایشان در خصوص تولید داخلی و مسائل اقتصادی بوده است. امسال نیز به رسم هر سال، رهبر انقلاب اسلامی با ترسیم نقشه راه برای یک سال پیش رو، سال جدید را سال «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری کردند.
رهبر انقلاب در سخنانی که پس از لحظه تحویل سال منتشر شد؛ سال ۱۴۰۰ را سال «تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری و اظهار داشتند: ما بایستی تولید را محور کار قرار دهیم و حمایتهای لازم را انجام بدهیم و مانعها را از سر راه تولید برداریم.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین در سخنان نوروزی خود نیز فرمودند: اقتصاد ما با ظرفیّتها و قابلیّتهایی که در داخل دارد، میتواند یکی از شکوفاترین اقتصادهای منطقه باشد و حتّی میتواند یکی از شکوفاترین اقتصادهای دنیا باشد. ما ظرفیّتهای زیادی داریم، امکانات فراوانی داریم؛ استفاده از این امکانات هم احتیاج به معجزه ندارد، اینها مسائلی است که مسئولان و مدیران ذیربط با اهتمام، با احساس مسئولیّت و همّت بالا میتوانند آنها را حل کنند.
اما در خصوص نامگذاری سال جدید چند نکته وجود دارد که به آنها اشاره میکنیم:
۱- طی دهه ۹۰ به جز سال ۱۳۹۴ که «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» نامگذاری شد، انتخاب شعار در تمامی سالها محوریت اقتصادی داشته و به بیان دیگر تمام عناوین اقتصادی بودند یا اقتصاد بخشی از شعار محوری سال بوده است. همچنین نامگذاری سالها در دهه ۹۰ و امسال نشان میدهد در طول این دهه رهبر انقلاب به طور مشخص ۵ بار بر واژه «تولید» تاکید کردهاند. اين موضوع اهميت اقتصاد و رسيدگی به معيشت مردم در شرايط کنونی کشور را نشان میدهد و مشخصا مسئله تولید، اصلیترین دغدغه رهبر انقلاب بوده است.
۲- در حد انتظار نبودن جهش تولید و مشهود نشدن آن در اقتصاد عمومی نیز واقعیاتی است که رهبر انقلاب بر آن تاکید داشته و خواستار بسیج شدن امکانات کشور برای حمایت از تولید شدند. در همین زمینه ایشان علت تحقق نیافتن کامل جهش تولید در سال ۱۳۹۹ را وجود موانع و همچنین حمایت نشدن تولید در همه بخشها دانستند و با اشاره به معضل واردات و قاچاق، فرمودند: ضعفهای قانونی و واردات محصولی که در داخل با همت جوانان در حال تولید است و یا قاچاق آن از طریق دستهای خیانتکار، مانع تولید است و موجب شکست خوردن آن میشود.
۳- در سویی دیگر میتوان گفت اينکه رهبر انقلاب امسال را سال پشتيبانی از توليد و مانع زدایی از آن نامگذاری کردهاند به اين معناست که در سالهای گذشته، نهادها یا افرادی در کشور مانع از جهش توليد شدهاند. در این مورد مهمترين کار شناسايی اين نهادها و اقدامات مخرب آن ها
در مسير شکوفايی توليد است. برای مثال طی سالهای گذشته، تخصيص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات، جدای از فساد و رانتی که به وجود آورد؛ کشور را به يک وارداتچی تبديل کرده و واردات بیرويه بسیاری از کالاهایی که در کشور تولید میشود، چوب لای چرخ توليد گذاشته است.
۴- همچنین برای تحقق شعار امسال، نيازی به آمریکای بایدن، مذاکره، تروئیکای اروپایی، سازوکار مالی اینستکس و… نیست! رهبر انقلاب با اين نامگذاری نشان دادند که مشکل اقتصاد ايران در داخل است نه خارج. در این سالها مديريت اشتباه با رویکرد عدم پشتيبانی از توليد و مانع تراشی در جهت جهش آن، یکی از اصلیترين معضلات اقتصاد کشور بوده است. به عنوان مثال، طی سالهای گذشته و در زمانی که بايد تمرکز دولتمردان به معضلات پيش پای توليد معطوف میبود، دولت تدبیر و امید تمام تخم مرغهای خود را در سبد برجام گذاشت و نتیجه آن هم شد آنکه یک مقام دولتی گفت دستاوردش تقریبا هیچ بوده است. در واقع دولت با شرطی کردن معیشت مردم و اقتصاد به برجام (که رهبر انقلاب نیز به آن اشاره کردهاند)، مشخصا به برداشتن موانع پيش روی توليد بیاعتنا بود و در پی آن هزاران کارگر بیکار و صدها کارخانه نیز تعطیل شدند.
۵- از سویی دیگر، میبایست با اولویتبندی موضوعات مرتبط با حوزه تولیدات ضروری مورد نیاز مردم با شناسایی موانع و همچنین پشتیبانی تولید در این حوزه اقدامات سریع و فوری انجام گیرد. به بیان دیگر یعنی حمایت از تولید و تحقق شعارهای رونق و جهش تولید، مطمئنا قابل تحقق است، لیکن نیازمند تغییرات اساسی در محیط حاکم بر تولید، سیاست گذاریها
و رفتار مسئولان، تحول در کارکرد دستگاههای اجرایی و نیز اجرای قوانین و مقررات لازم در این خصوص میباشد. پس لازم است تمامی موانعی که در پیش پای جهش تولید است شناسایی و رفع گردد. همچنین مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه نیز میبایست در کنار دولت به رفع موانع جهش تولید بپردازند و اقدامات اساسی به عمل آورند.
۶- باید این نکته را هم متذکر شد که نامگذاری سال ۱۴۰۰ به نام تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها در ادامه مسیر سخنرانیها و نکاتی است که رهبر انقلاب طی سالهای اخیر درباره حمایت از کالای داخلی، مکررا تکرار کردهاند. حالا اما برای تکمیل این حرکت نیازمند حمایت بیش از پیش از تولیدات داخلی هستیم. در این راستا مسئولان از رئیس جمهور تا وزرا و نمایندگان مجلس و… بایستی با اولویت قرار دادن خرید کالای ایرانی نقش مهمی در پشتیبانی از تولیدات داخلی ایفا کنند. البته نباید از نقش تاثیرگذار مردم نیز در این مسیر چشم پوشی کرد و امروز حمایت از تولید باید مورد توجه همه جامعه قرار بگیرد.
در پایان باید گفت بیانات رهبر انقلاب را میتوان چراغ راه سال پیش رو و کلید حل مشکلات دانست. در این راه نیاز است با تلاش مضاعف مسئولان و مردم و همچنین با یک روحیه جهادی، گامهای بلندی در سال ۱۴۰۰ در راستای حمایت از تولید و رونق اقتصادی برداشت.
رهبر انقلاب , سال ۱۴۰۰ , سعید نوروزی , شعار سال
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.