بهره‌برداری از سومین پروژه انرژی دنیا - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 37768
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 05 بهمن 1399 - 7:54 |
ابر پروژه پالایشگاه بیدبلند خلیج‌فارس افتتاح شد؛

بهره‌برداری از سومین پروژه انرژی دنیا

پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج‌فارس به‌عنوان بزرگ‌ترین تأسیسات جمع‌آوری و فرآورش گازهای همراه نفت کشور و یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های گازی خاورمیانه و غرب‌ آسیا با ظرفیت فرآورش روزانه بیش از 56 میلیون مترمکعب گازهای همراه نفت به بهره‌برداری رسید.
بهره‌برداری از سومین پروژه انرژی دنیا

نفیسه امامی 
پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج‌فارس به‌عنوان بزرگ‌ترین تأسیسات جمع‌آوری و فرآورش گازهای همراه نفت کشور و یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های گازی خاورمیانه و غرب‌ آسیا با ظرفیت فرآورش روزانه بیش از ۵۶ میلیون مترمکعب گازهای همراه نفت به بهره‌برداری رسید.
 پروژه بیدبلند در اواخر دهه ۷۰ تعریف شد و در سال ۸۲ مناقصه آن برگزار و برنده آن مشخص گردید. بعد از آغاز به کار ساخت، پروژه در مقاطعی به دلیل عدم تأمین منابع مالی و تغییر مالکیت‌های مداوم متوقف گردید و درنهایت ساخت آن به شرکت هلدینگ خلیج‌فارس واگذار گردید و این شرکت ساخت آن را به اتمام رساند.
 این پالایشگاه سالانه ۱۰/۴ میلیون تن متان، ۱/۵ میلیون تن اتان، یک‌میلیون تن پروپان، ۰/۵ میلیون تن بوتان، ۰/۶ میلیون تن میعانات گازی، ۰/۹ میلیون تن گاز اسیدی تولید خواهد کرد. پیش‌بینی می‌شود درآمد حاصل از صادرات محصولات تولیدی این پالایشگاه ۷۱۰ میلیون دلار و درآمد کل با لحاظ کردن فروش داخلی، ۱/۵ میلیارد دلار در سال خواهد بود. 
هدف و خاستگاه ساخت و اجرای این ابرپروژه، عینیت بخشیدن به رؤیای تاریخ ۱۱۰ ساله صنعت نفت کشور در جمع‌آوری و فرآورش گازهای همراه نفت، گازهای مشعل و منابع عظیم گازهای غنی در گستره جغرافیایی سه استان خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد است. 
با ساخت پالایشگاه گاز بیدبلند به میزان ۳ فاز گازی از هدررفت گازهای مشعل چاه جلوگیری می‌شود و حالا این طرح راهبردی وارد مدار شده است و با جمع‌آوری گازهای همراه از محدوده جنوبی کشور از اتلاف سرمایه‌های ملی جلوگیری می‌کند و از آلودگی محیط‌زیست می‌کاهد. درواقع بزرگ‌ترین هاب گازی غرب آسیا از آنچه که درگذشته می‌سوخت، حالا تولید ثروت می‌کند. 
آنچه  در ساخت این ابرپروژه حائز اهمیت است  طراحی و اجرای ۶۵ درصدی مراحل ساخت آن توسط شرکت‌های مهندسی و پیمانکاران توانمند داخلی است که باوجود تحریم‌های ظالمانه و انصراف شرکت‌های مطرح اروپایی برای ساخت این پروژه صورت گرفت.  
  پالایشگاه استراتژیک و راهبردی بیدبلند خلیج‌فارس 
محمود امین‌نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج‌فارس در گفت‌وگو با «رسالت»، بابیان این‌که این پالایشگاه سومین پروژه در بخش انرژی در سال ۲۰۲۰ در دنیا انتخاب‌شده است، افزود: بیدبلند بزرگ‌ترین هاب گازی در غرب آسیاست که فقط شامل پالایشگاه نمی‌شود، بلکه دارای هزاران کیلومتر خط لوله است. این ابرپروژه توسط وزارت نفت به هلدینگ خلیج‌فارس در تیرماه ۹۴ واگذار شد و بعد از گذشت یک‌سال و از تیر ۹۵ به‌طورجدی پروژه شکل اجرایی پیدا کرد و در اسفندماه ۹۵ اولین اعتبارات اسنادی از صندوق توسعه ملی و مشارکت پنج بانک با عاملیت بانک سپه گشایش یافت. 
وی ادامه داد: پروژه تا اسفند ۹۵ در حدود ۳۵ درصد
 پیشرفت داشت، اما ادامه کار تا اسفند ۹۸ به مرحله تزریق گاز و انجام تست‌های سرد و گرم رسید. ما باور اعتماد به این پروژه را میان همه ذی‌نفعان ازجمله وزارت صمت، وزارت نفت، سیستم‌های بانکی، گمرک و پیمانکاران ایجاد کردیم تا پروژه بیدبلند عملیاتی شود.   
امین نژاد با اشاره به تحریم ۴ نوامبر آمریکا درباره فروش تجهیزات یا خدمات به بخش نفت، گاز یا پتروشیمی ایران افزود: ما همه تلاش خود را کردیم تا قبل از این تاریخ همه دستگاه‌هایی که باید وارد می‌شدند را به کشور منتقل کنیم. ما تمهیدات لازم را قبل از ۴ نوامبر ایجاد کردیم تا تجهیزات وارداتی برای بعدازاین تاریخ باقی نماند و حمایت‌های بانکی و ریسک‌پذیری پیمانکاران داخلی در برابر ایجاد موانع ایستادگی کرد. درحالی‌که متأسفانه دستگاه‌های پروژه ستاد خلیج‌فارس و پالایشگاه پارس جنوبی با اعمال این تحریم‌ها در دوبی بلوکه شد ولی ما جلوی بروز این مشکل را گرفتیم. 
وی با اشاره به توانمندی مهندسان داخلی در طراحی و توان اجرایی پالایشگاه بیدبلند گفت: نیروهای داخلی بدون دریافت کمک از شرکت‌های خارجی که درگذشته در ایران حضور داشتند، اما بعد از مدتی خارج‌شده بودند، طراحی و اجرای این پالایشگاه را به عهده گرفتند. شرکت‌های کانادایی، اسپانیایی و انگلیسی در ابتدا در ساخت پروژه مشارکت داشتند، اما از نیمه‌راه از کشور خارج شدند، ولی مهندسان داخلی طراحی این پروژه را به دست گرفتند و سیستم بانکی هزینه‌های این پروژه را پرداخت کردند و درنهایت توانستیم کمر تحریم را بشکنیم. 
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج‌فارس، این پروژه را استراتژیک و راهبردی عنوان کرد و افزود: حجم تولید بیدبلند ازنظر حجم تولید به میزان دو فاز پارس جنوبی است و به تولید روزانه دو میلیارد مترمکعب ظرفیت پالایش می‌رسد.این  پالایشگاه به علت قرار گرفتن در گستره وسیع جغرافیایی، بزرگ‌ترین هاب گازی غرب آسیا محسوب می‌شود. امین نژاد درباره میزان تأمین مصرف داخلی و حجم صادرات توسط این پالایشگاه گفت: اگر پالایشگاه با ظرفیت صددرصدی خود فعالیت کند در سال ۱۰ و نیم میلیون تن به شبکه گازی کشور تزریق می‌کند. اکنون پالایشگاه با ۴۵ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت است که به‌تدریج آن را افزایش‌خواهیم داد، اما در حال حاضر هر ساعت ۵۰۰ تن متان به شبکه گازی کشور باوجود سرمای زمستان تزریق می‌شود. وی بابیان این‌که بیدبلند به یکی از شریان‌های اصلی انرژی کشور تبدیل‌شده است، افزود: موقعیت جغرافیایی پالایشگاه در عسلویه قرار ندارد، زیرا از عسلویه تا خوزستان افت فشار زیادی وجود دارد. اگر در داخل کشور منبع گازی به شبکه وصل شود به کاهش فشار گاز در کشور کمک زیادی می‌کند و بیدبلند چنین کمکی می‌کند. عسلویه حدود دو میلیارد مترمکعب گاز تزریق می‌کند، ولی با توجه به توزیع گاز در کل کشور، افت فشار گاز اتفاق می‌افتد، اما وقتی در میانه راه منبع انرژی دیگری، گاز به شبکه تزریق کند، به حفظ فشار شبکه کمک می‌کند. 
امین نژاد با اشاره به تأمین خوراک پالایشگاه‌ها توسط بیدبلند بیان کرد: در بندر ماهشهر پتروشیمی‌هایی مانند امیرکبیر قرار دارند که با توجه به گذشت حدود ۲۰ سال از تأسیس آن‌ها با کمبود خوراک روبه‌رو بودند، اما اکنون بیدبلند متان را به پالایشگاه امیرکبیر می‌دهد و کمبود خوراک آن را جبران می‌کند. 
وی ادامه داد: پالایشگاه بیدبلند سالانه ۳ و نیم میلیون تن ظرفیت تولید اتان، پروپان، بوتان و پنتان پلاست را به همراه ۱۰ و نیم میلیون تن گاز متان به شبکه دارد. این ظرفیت گاز متان در تابستان برای حفظ صیانت چاه‌های نفت تزریق می‌شود تا آن‌ها زنده بمانند و در زمستان هم به مصرف سوخت خانگی و نیروگاه‌ها کمک می‌کند. 
امین نژاد درباره عدم توانایی پالایشگاه در تأمین خوراکشان بیان کرد: اکنون پالایشگاه بیدبلند با ۴۰ درصد ظرفیت خود فعالیت می‌کند و ما آن را کتمان نمی‌کنیم، زیرا این مسئله دلایل متعددی دارد. بیدبلند گازهای همراه نفت را جمع‌آوری می‌کند، درحالی‌که تولید نفت ما با کاهش روبه‌رواست. وقتی تولید نفت با کاهش روبه‌رو باشد، تولید گاز همراه آن‌هم بالطبع پایین می‌آید. به‌طورقطع اگر صادرات نفت افزایش پیدا کند، خوراک پالایشگاه هم بر اساس آن افزایش پیدا می‌کند. 
وی بابیان این‌که پالایشگاه بیدبلند جمع‌آوری گازهای فلر را انجام می‌دهد که شامل ۲۷ زیر پروژه می‌شود، افزود: زیرمجموعه‌های بیدبلند به‌تدریج در سال‌ها و یا ماه‌های آتی وارد سرویس می‌شوند. ضمن این‌که خط ششم شبکه گاز سراسری در عسلویه اتان مازاد دارد که ما مجددا اتان آن را جدا کرده و به پالایشگاه ماهشهر منتقل می‌کنیم. 
امین نژاد در پایان با اظهار امیدواری از این‌که۴۰ درصد ظرفیت پالایشگاه تا پایان سال به ۵۰ درصد می‌رسد، گفت: ظرفیت تولید پالایشگاه به‌تدریج روند افزایشی خواهد داشت تا جلوی بعضی از اظهارنظرهای غیرکارشناسی مبنی بر آسیب‌دیدگی دستگاه‌های پالایشگاه باوجود کمبود خوراک گرفته شود. نباید با طرح چنین سخنانی شیرینی این طرح بزرگ ملی را تلخ کرد. 

نویسنده : نفیسه امامی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای بهره‌برداری از سومین پروژه انرژی دنیا بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.