بهارستان بر مدار اقتصاد - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 29364
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 26 شهریور 1399 - 0:49 |
گزارشی از محتوای جلسه دیروز مجلس با وزیرنفت؛

بهارستان بر مدار اقتصاد

بهارستان‌نشینان علی‌رغم جولان کرونا در سرزمین ایران اسلامی، روزهای شلوغی را پشت سر می‌گذرانند و با تکاپوی مستمر درصدد حل مشکلات ریزودرشتی هستند که قاطبهٔ آن‌ها محصول تفکری است که مدعی بود با دادن امتیاز به غرب می‌شود مشکلات کشور را حل کرد؛ حتی به نقل از ظریف تیتر زدند «می‌شود»، ولی دیدند و دیدیم که همان «نمی‌شود» جلیلی شد.
بهارستان بر مدار اقتصاد

گروه سیاسی
بهارستان‌نشینان علی‌رغم جولان کرونا در سرزمین ایران اسلامی، روزهای شلوغی را پشت سر می‌گذرانند و با تکاپوی مستمر درصدد حل مشکلات ریزودرشتی هستند که قاطبهٔ آن‌ها محصول تفکری است که مدعی بود با دادن امتیاز به غرب می‌شود مشکلات کشور را حل کرد؛ حتی به نقل از ظریف تیتر زدند «می‌شود»، ولی دیدند و دیدیم که همان «نمی‌شود» جلیلی شد.
 دستورکار اقتصادی
وکلای ملت با آغاز به کار پارلمان یازدهم، دستور کار خود را رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی اعلام کردند و حتی غالب ۱۴ طرحی که به‌عنوان اولین اعلام وصولی این مجلس قلمداد می‌شود اقتصادی بود؛ همچون طرح‌های «جهش تولید دانش‌بنیان»، «تعارض منافع»،  «بانکداری اسلامی»، «حمایت از اقتصاد ملی و رونق تولید در مقابل اقدامات خصمانه آمریکا»، «اصلاح نرخ ارز مبنای حقوق ورودی»، «ساماندهی سیاست‌های حمایتی»، «ارتقاء حکمرانی در حوزه ریال»، «مالیات بر عایدی سرمایه»، «تخصیص ارز با نرخ ترجیحی به کالاهای اساسی»، «اساسنامه شرکت ملی گاز ایران»، «مبارزه با جرائم اقتصادی» و «تشکیل ستاد جذب سرمایه‌های داخلی و صدور مجوز ایجاد واحدهای تولیدی.»
 پاسخ به ملت
مجلس شورای اسلامی که صرفاً روزهای یک شنبه و چهارشنبه صحن علنی داشت و روزهای سه‌شنبه را به انضمام عصرهای یک شنبه به جلسات کمیسیون‌های تخصصی اختصاص داده بود، از هفته جاری تغییر رویه داده و روزهای سه‌شنبه نیز جلسه علنی برگزار می‌کند تا بیشتر بتواند با دعوت از وزرا و مسئولان دولتی به سؤالات انبوه ملت در خانه ملت پاسخ بیابد. هرچند برخی مسئولان به جای ارائه گزارش عملکرد و اینکه از «آنچه شد»ها گزارش بدهند چنان از مشکلات و «باید بشود»ها سخن می‌گویند کأنَُه رفع مشکلات وظیفه مردم است نه آن‌ها.
 جلسه علنی
جلسه علنی روز سه‌شنبه ۲۵ شهریور مجلس شورای اسلامی ابتدا به مدت ۵۵ دقیقه  به‌صورت غیرعلنی برگزار شد تا وکلای ملت درباره مسائل داخلی مجلس و هماهنگی در امور مجلس رایزنی کنند. سپس از ساعت۹:۱۳ تا۱۱:۵۷ دقیقه علنی شد. در این فاصله زمانی،  بیژن زنگنه وزیر نفت به ارائه گزارشی درباره عملکرد وزارت نفت و طرح‌های توسعه‌ای پرداخت. البته این جلسه مجددا به درخواست یکی از نمایندگان و موافقت مجلس به‌منظور بررسی سؤال از وزیر «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» غیرعلنی شد.
 محور گزارش‌ها
افزایش ظرفیت تولید از میادین مشترک نفت و گاز، دوری از خام فروشی با صنعت پتروشیمی و پالایش و تکمیل زنجیره ارزش، «توسعه گازرسانی، افزایش صادرات گاز و فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی، حمایت از ساخت داخل و شرکت‌های دانش‌بنیان، جمع‌آوری گازهای مشعل و مقابله با تحریم‌های نفتی و ریل‌گذاری برای آینده ازجمله محورهای گزارش وزیر نفت بود.
 میدان‌های مشترک
زنگنه در بخشی از گزارش خود اعلام کرد «ازنظر افزایش ظرفیت در میدان‌های مشترک باید به این نکته اشاره کنیم که ما میدان‌های مشترکمان را اولویت‌بندی کرده و به همه آن‌ها پرداختیم، اما مهم‌ترین میدان نفتی برای ما، دو بخش میدان‌های غرب کارون، خوزستان و میدان پارس جنوبی است. تولید میدان‌های غرب کارون در این مدت ۷ سال از ۷۰ هزار بشکه در سال ۹۲ به ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و از همسایگانمان در این زمینه عقب نیستیم».
 او همچنین گفت «تعدادی از میدان‌ها در فاز یازده پارس جنوبی، آبان و پایدار غرب در ایلام، چشمه خوش، سپهر و جبیر است. از طرفی طرح‌های دیگری برای توسعه و نگهداشت توان تولید از سال ۹۷ تاکنون ۲۳ قرارداد امضاشده که شروع عملیات آن‌ها با سفر دکتر قالیباف به استان خوزستان آغاز شده و قرار است تولیدمان را حفظ و افزایش دهند». زنگنه همچنین گفت «تولید پارس جنوبی در سال ۸۴ روزانه حدود ۱۴۰ میلیون مترمکعب بود که این رقم در سال ۹۲ به ۲۸۰ میلیون مترمکعب و در حال حاضر به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. در طول ۷ سال گذشته حدود ۴۲۰ میلیون مترمکعب معادل ۲/۶ میلیون بشکه نفت روزانه به ظرفیت تولید پارس جنوبی افزوده شده است. اگر می‌خواستیم این میزان از سوخت را تأمین کنیم، باید ۱۰ پالایشگاه با ظرفیت ۲۶۰ هزار بشکه‌ای احداث می‌کردیم که موجب آلودگی در کشور می‌شد.»
 دوری از خام‌فروشی
زنگنه آن‌طور که خانه ملت گزارش داده است، دوری از خام فروشی با توسعه صنعت پتروشیمی را ازجمله برنامه‌های وزارت نفت توصیف کرد و ادامه داد: «در بحث پتروشیمی توانستیم تولید را از ۱۲ میلیون تن در سال ۷۵ به ۵۶ میلیون تن در سال ۹۲ و ۶۶ میلیون تن در سال ۹۸ ارتقاء دهیم و براساس برنامه‌ریزی‌ها مقرر است این عدد در سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۰۰ میلیون تن برسد. تولیدات پتروشیمی در سال ۷۵ حدود ۲ میلیارد دلار بود که در سال ۹۲ به ۱۱ میلیارد دلار و در سال ۹۸ حدود ۱۵ میلیارد دلار رسیده است. در سال جاری ۱۷ طرح به بهره‌برداری می‌رسد. تولید بنزین در سال ۹۱ در حدود ۵۲ میلیون لیتر بود که این ظرفیت در سال ۹۸ به ۱۰۷ میلیون لیتر رسیده است».
 توسعه گازرسانی
وزیر نفت در بخشی دیگری از گزارش خود اظهار داشت «توسعه گازرسانی یکی دیگر از اقدامات وزارت نفت است، این کار با ابتکار مشترک دولت و مجلس انجام شده است. مجلس با تصویب ماده ۱۲قانون رفع موانع تولید گام بزرگی را در این مسیر برداشت. بر همین اساس ۸۳ درصد جمعیت روستایی، ۹۹ درصد جمعیت شهری و درمجموع ۹۴ درصد جمعیت کشور از گاز طبیعی استفاده می‌کنند. وزارت نفت مصمم است پوشش گازرسانی به ۹۵ درصد با اولویت مناطق سرد و جنگلی برساند. با افزایش گاز طبیعی، سوخت مایع در نیروگاه‌ها از ۴۳ درصد در سال ۹۲ به ۱۰ درصد رسیده، همچنین به محیط‌زیست و اشتغال‌زایی کمک بسیاری شد».
 زنگنه در پایان این بخش یادآور شد «۴ سند تهیه کردیم که برای شرایط کنونی و ریل‌گذاری آینده مفید است، نخست سند سوخت حمل‌ونقل تا ۱۴۲۰، دوم تراز مصرف و تولید گاز تا ۱۴۲۰، سوم تولید نفت تا ۱۴۲۰ و چهارم تولید پتروشیمی در پایین‌دست تا ۱۴۲۰ است. نظرات مجلس و کمیسیون انرژی باید در این زمینه مطرح شود.»
 قراردادهای مشکل‌زا
در ادامه برخی نمایندگان به ارائه نظرات پرداختند. علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ازجمله نمایندگانی بود که در صحن علنی نطق کرد. او در بخشی از سخنانش گفت «در بحث گاز فلر سالانه یک میلیارد عدم‌النفع و آلایندگی را شاهد بودیم و در سهمیه‌بندی بنزین بالغ‌بر ۱۵۰ هزار میلیارد تومان خسارات دیدیم این در حالی است که می‌توانستیم از این منابع برای سازندگی کشور استفاده کنیم، در بحث تبدیل NPG و استفاده از ظرفیت‌های کشور نیز به‌جای استفاده بهینه از آن‌ها حداقل سالی ۱/۲ میلیارد دلار به خودمان ضربه زدیم». زاکانی همچنین گفت «مشکل بعدی ناظر به قراردادهایی است که اخیراً بسته شده مثل فاز چهارم ستاره خلیج‌فارس که البته زمین آن هنوز تحویل داده نشده است. آقای وزیر اصرار به قرارداد سیراف دارد درحالی‌که در سیراف نسبت به ستاره خلیج‌فارس سه برابر زمان به خود اختصاص می‌دهد و قیمت خلیج‌فارس نیز یک‌دوم آن خواهد بود.»
 کارهای نباید
رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی به «نباید»تا هم اشاره کرد و گفت «وزیر نفت سلسله کارهایی را نیز نباید انجام دهد و به اعتقاد مرکز پژوهش‌های مجلس تجدیدنظری باید در ارتباط با اولویت‌ها صورت گیرد ازجمله ایجاد انحصار در فروش که به مشکل جدی تبدیل شده یا فساد در فروش نفت خام، متأسفانه با قاچاق سازمان‌یافته شده با ۱۹۰۰ پرونده مواجهیم».
 زاکانی در پایان سخنانش پیشنهاد داد کارگروهی متشکل از نمایندگان کمیسیون انرژی، وزارت نفت و مرکز پژوهش‌ها تشکیل شود و طی ۱۰ روز ضمن بررسی ابعاد مشکلات حوزه نفت پیشنهادات عملیاتی موردتفاهم را به مجلس ارائه دهد.
 موافقت وزیر
وزیر نفت در بخش دوم و پایانی گزارش خود گفت «بنده پیشنهاد آخر آقای زاکانی را قبول دارم، چراکه در این جلسه با انبوهی از انتقادات و پیشنهادات مواجه شدم که  نمی‌توان در مدت‌زمان کوتاه پاسخگو باشم، بنابراین از رئیس مجلس و هیئت‌رئیسه می‌خواهم تا ترتیبی دهند با محوریت کمیسیون انرژی در یک بازه زمانی مشخص در این راستا ۴ سندی که ارائه شد را موردبررسی قرار دهم.»
زنگنه همچنین گفت «نباید همه تلاش‌های ما نادیده گرفته شود. از ما تشکر کنید و بعد بگویید که باید بیشتر کار کنید، نه اینکه مدام بر سر ما بزنید! بیایید مجموع صادرات نفتی و فرآورده‌ها را با تحریم‌های قبلی مقایسه کنید و ببینید در چه وضعیتی قرار داریم. من نمی‌توانم برخی از موضوعات را علنی اعلام کنم، اما شما می‌توانید خصوصی بیایید و اقدامات ما را مشاهده کنید.»

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای بهارستان بر مدار اقتصاد بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.