بسته پیشنهادی برای نجات بازار سرمایه
نفیسه امامی
سازمان بورس روز سهشنبه بسته پیشنهادی ۳+۷ بازار سرمایه را برای حمایت از بورس به دولت اعلام کرد که سه بند از این بسته آماده اجراست و اجرای هفت بند دیگر منوط به تصویب در شورای عالی هماهنگی اقتصاد است. محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اجرای سه مصوبه برای حمایت از بازار سرمایه را شامل اختصاص ۲۰۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی از طریق کارسازی بازار سهام، رفع ممنوعیت نهادهای مالی بازار سرمایه برای استفاده از تسهیلات بانکی و اعطای اقامت ۵ ساله برای سرمایهگذاران خارجی برای خرید سهام اعلام کرد.
سازمان بورس پیشنهادات دیگری ازجمله امکان سرمایهگذاری صندوق توسعه ملی در بازار سرمایه ، جبران زیان خریداران ETFها، تزریق۸۰ درصد از درآمد ناشی از مالیات نقلوانتقال سهام در سال ۱۴۰۰ در حساب صندوق تثبیت و مستثنیشدن بانکها از قانون رفع موانع تولید در خرید سهام بورسی غیر مدیریتی ارائه کرده است.
سازمان بورس اوراق بهادار با راهکارهای ارائهشده به دنبال تقویت، توسعه بازار و ایجاد پایداری بیشتر در بازار سرمایه است. در جلسهای که مدیران ارشد سازمان بورس با دولت و قبل از آن با رئیس مجلس و اعضای کمیسیون اقتصادی برگزار کردند، راهکارها و پیشنهاداتی برای خروج بازار سرمایه از روند فعلی ارائه شد و حالا با جمعبندی پیشنهادات ارائهشده در جلسات مذکور، قرار است دوشنبه هفته آینده نیز جلسهای با سران سه قوه برگزار گردد و درباره موضوعات مطرحشده بحث و بررسی صورت بگیرد.
نوسان در شاخص کل بورس از ابتدای سال ۱۴۰۰ گریبان آن را گرفت تا جایی که شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات یک شنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ به یکمیلیون و ۱۸۵ هزار واحد رسید، اما بازهم به محدوده ۲/۱ میلیون واحدی وارد شد و دیروز با رشد ۷۳۵۶ واحدی به یکمیلیون و ۲۰۹ هزار واحد رسید.
در شرایط فعلی بزرگترین مشکل بازار نبود نقدینگی است و سهامداران هم به دنبال جبران زیان خود و خروج نقدینگی از بازار هستند، زیرا باوجود عدم اعتماد از سمت سهامداران به بازار و خطر خروج نقدینگی از بازار سرمایه، تعادل و ثبات در بازار کمرنگ شده است.
از سوی دیگر در شرایط فعلی نگاه همه بازارها ازجمله بازار سرمایه به مذاکرات وین و احتمال توافق ایران با اروپا و آمریکا، نوعی بلاتکلیفی ایجاد کرده است و همه منتظر نتایج آن و تعیین نرخ دلار هستند. بنابراین مشخص نیست روند صعودی فعلی بازار تداوم داشته باشد و احتمال میرود این سبزپوشی مقطعی شود.
بازار منتظر نتایج جلسه مسئولان بورس با سران قوا
همایون دارابی کارشناس بورس در گفتوگو با «رسالت» درباره اثرگذاری پیشنهادات ارائهشده اخیر پیرامون بازار سرمایه گفت: مشکل اصلی بازار کمبود نقدینگی است و پیشنهادات خوبی هم برای جبران آن ارائه شد ازجمله حمایت بانک مرکزی از انتشار ۲۰ تا ۲۴ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگی بازار، انتقال ۲۰۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، تعلیق واریز مالیات بازار سرمایه و استفاده از آن برای صندوق توسعه ملی و رفع ممنوعیت اعطای وام به شرکتهای سرمایهگذاری که میتواند به بازار برای بهبود وضعیت نقدینگی کمک کند.
دارابی تصریح کرد: اکنون باید منتظر بمانیم که چه تعداد از این مصوبات نهایی میشوند و چه زمانی به مرحله اجرا درخواهند آمد. طرحهای حمایتی ارائهشده ازنظر روانی تأثیر خوبی بر بورس گذاشت و دیروز و امروز شرایط بهتری را در بازار سرمایه شاهد بودیم، چون بخش عمدهای از وضعیت بازار به مباحث روانی مربوط میشود. اگر مشخص شود که دولت و نظام از بورس حمایت میکنند، وضعیت بازار هم بهبود پیدا میکند.
وی درباره احتمال ادامه روند صعودی بورس در روزهای آتی اظهار کرد: این صعود نیاز به نتیجه جلسه روز دوشنبه مسئولان بورس با سران قوا دارد و اینکه چقدر جدیت در دولت برای عمل به پیشنهادات ارائهشده دیده میشود. سبزپوشی بورس امروز در واکنش به جلسات برگزارشده اخیر درباره وضعیت بازار سرمایه و پایین آمدن قیمتها انجام شده است.
این کارشناس بازار سرمایه طرح پایین آمدن دلار توسط دولت را اشتباه محرز در ایجاد روند نزولی در بازار عنوان کرد و افزود: همانطور که رهبر انقلاب در پیام نوروزیشان اشاره کردند نباید اقتصاد را معطوف به مذاکره کنیم. اگر مذاکرات به نتیجه رسید که از آن استقبال میکنیم، در غیر این صورت نباید اقتصاد را گروگان مذاکرات نگهداریم. نوسان و افزایش و کاهش شدید نرخ ارز برای اقتصاد مخرب است. برای اینکه در اقتصاد تصمیم به سرمایهگذاری گرفته شود و یا واردات و صادرات انجام بگیرد، باید دورنمای ثابت یا حداقل قابل پیشبینی از نرخ ارز داشته باشیم.
دارابی اضافه کرد: طی ماههای اخیر فعالان اقتصادی امکان تصمیمگیری نداشتند، زیرا احتمال کاهش نرخ ارز را میدادند. این موضوع یعنی گروگان گرفته شدن اقتصاد کشور توسط مذاکرات با طرفهای خارجی. طرفهای غربی هم وقتی متوجه این اشتباه شوند، سعی میکنند این بازی را ادامه دهند.
وی تأکید کرد: طرح موضوع کاهش نرخ دلار از ابتدا غلط بود، زیرا باید منتظر نتیجه مذاکرات میماندیم. در صورت انجام توافق، سیاست شفاف ارزی اعلام میگردید و یا در صورت بینتیجهبودن مذاکرات، همین شرایط فعلی ادامه پیدا میکرد. دارابی با اشاره به اینکه بلاتکلیفی در اقتصاد از کاهش نرخ دلار آسیب بیشتری میبیند، افزود: بازار میداند اگر توافقی هم انجام بگیرد و دلار هم کاهش پیدا میکند، فشار تا حدودی از روی شرکتها برداشته میشود، ولی اکنون بازار به لحاظ روانی گروگان گرفته شده است. وی درباره کاهش نرخ ارز و تأثیر آن بر وضعیت شرکتهای حاضر در بورس گفت: درصورتیکه دلار کاهش پیدا کند، هزینه شرکتهای ارزی در چند بخش پایین میآید. اکنون در حدود
۵ درصد هزینه «اور» برای نقلوانتقال مالی وجود دارد که اگر دلار از ۲۴ هزار تومان به ۲۰ هزار تومان برسد، ۵ درصد از هزینههای نقلوانتقال مالی، در حدود ۳ تا ۴ درصد هزینه حملونقل دریایی و حدود ۵ درصد هزینه تأمین ماشینآلات و قطعات هم کاهش مییابد.
دارابی در پایان اظهار کرد: با کاهش نرخ ارز در عمل برای شرکتها تغییری حاصل نمیشود، زیرا اگر درآمد حاصل از فروش پایین بیاید، در مقابل هزینهها هم نازل میشوند و سود شرکتها ثابت میماند و بعضا افزایش هم مییابد. به همین علت کاهش نرخ دلار در وضعیت شرکتهای بورسی بیشتر مسئلهای روانی است.
بازار سرمایه , بورس , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.