برقی‌ها، ترمز بنزینی‌ها را می‌کشند - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 21910
  پرینتخانه » اجتماعی, اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 27 اردیبهشت 1399 - 8:13 |
بررسی محاسن تولید خودروهای هیبریدی و برقی؛

برقی‌ها، ترمز بنزینی‌ها را می‌کشند

مجلس در روز‌های اخیر مصوبه‌ای داشته است که با توجه به آن دولت موظف به ایجاد زمینه برای تولید خودروهای هیبریدی در داخل با آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم ظرف مدت  ۵ سال را خواهد بود.
برقی‌ها، ترمز بنزینی‌ها را می‌کشند
|سارا عسكری| 
مجلس در روز‌های اخیر مصوبه‌ای داشته است که با توجه به آن دولت موظف به ایجاد زمینه برای تولید خودروهای هیبریدی در داخل با آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم ظرف مدت  ۵ سال را خواهد بود. نمایندگان در صحن علنی مجلس به‌منظور تأمین نظر شورای نگهبان با اصلاح ماده ۴ و حذف ماده ۷ طرح ساماندهی بازار خودرو موافقت کردند. بر همین اساس واردات خودرو‌های سواری تمام برقی و تمام ترکیبی
(تمام هیبریدی) ذکر شده در ماده ۳ در جهت کاهش آلودگی‌های محیط  زیستی و پایین آمدن مصرف سوخت‌های فسیلی آزاد و تا زمان تولید داخلی از دریافت و ارائه گواهی اسقاط خودرو معاف شدند. اکنون این سؤال پیش می‌آید که شرکت‌های بزرگ خودروسازی داخلی که برای ارتقا کیفی و زیست‌محیطی خودرو موظف به رعایت استانداردهایی هستند اما به هر بهانه از رعایت آن‌ها سر  باز می‌زنند چگونه حاضر به تولید انبوه خودروهای برقی می‌شوند. این در حالی است که بیشتر کشورهای تولیدکننده خودرو به‌منظور کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی به تولید خودروهای هیبریدی روی آورده‌اند اما خودروسازان داخلی کشور حتی حاضر به رعایت استاندارد یورو ۵ نیز نیستند. البته ساخت و تولید این‌گونه خودروها می‌تواند انگیزه‌ای برای شرکت‌های دانش‌بنیان و ارائه طرح‌های گوناگون خودروهای برقی یا هیبریدی باشد تا با اتکا به جوانان و توان داخلی شاهد تولید داخلی باشیم. شاید همین تولید خودروهای هیبریدی و برقی بتواند اسب سرکش افزایش قیمت خودروهای بنزینی را رام کند.   «رسالت» دراین‌باره با فریدون احمدی،عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و حسن کریمی سنجری، کارشناس صنعت خودرو به گفت و گو پرداخت.
رفع مشکلات ارزی می‌تواند واردات خودروهای برقی را آسان کند
 فریدون احمدی،عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت و گو با «رسالت» با اشاره به مصوبه اخیر مجلس مبنی بر تولید خودروهای های هیبریدی بیان کرد:« مجلس با تصویب طرحی به دولت برای واردات خودرو‌های هیبریدی را تا زمان تولید این‌گونه خودروها  در داخل کشور اجازه داد، اما با توجه به سیاست‌های ارزی کشور واردات خودرو‌های برقی با مشکلاتی مواجه روبه‌رو است.»
وی افزود: «همچنین این مصوبه با اصلاح نمایندگان بعد از ایرادات شورای نگهبان به این قانون تصویب شد، اما در عمل به دلیل مشکلات ارزی فعلی امکان اجرای این قانون وجود ندارد. بر این اساس واردات خودرو‌های برقی و هیبریدی تا زمان داخلی سازی این‌گونه خودروها آزاد خواهد بود.»
احمدی توضیح داد: «تولید این نوع خودروها مستلزم دانش است که با توجه به بالا بودن سطح علمی کشور باید به سراغ شرکت‌های دانش‌بنیان رفت. این شرکت‌ها به علت حرکت در مسیر فناوری می‌توانند موتور محرک ساخت خودروهای برقی باشند. در سال‌های اخیر نیز برخی از شرکت‌ها  مانند مپنا قدم‌هايی برداشته‌اند اما برای تولید انبوه ،نیازمند حمایت دولت هستند.»
مادامی که قیمت بنزین پایین باشد، مردم خودروی هیبریدی نمی‌خرند 
او در ادامه گفت: «زمان تعیین شده برای عمل به این مصوبه با توجه به زیان دیدن کشور از معین کردن زمان نمی‌تواند مناسب باشد و به نتیجه رسیدن این امر منوط بر اصلاح سیاست‌های ارزی و نحوه قیمت‌گذاری سوخت خواهد بود. مادامی که قیمت بنزین پایین باشد مردم به سمت خرید خودروهای  برقی نمی‌آیند. خودروهای هیبریدی از دو زاویه مقرون  به صرفه هستند، ابتدا از لحاظ سازگار با محیط زیست و دوم از نظر  به صرفه بودن هزینه مصرف سوخت.»
احمدی تصریح کرد: «تنها عامل موفقیت تولید خودروهای برقی در بازار کشور را می‌توان واقعی کردن نرخ بنزین دانست زیرا هیچ دولتی برای حفظ محیط زیست حاضر به صرف هزینه نخواهد بود، بنابراین با قیمت‌گذاری مناسب سوخت می‌توان قدمی در راه حفظ محیط زیست برداشت. در شرایط فعلی ساخت خودروی  برقی در کشور توجیه اقتصادی نداشته و تنها به‌منظور حفاظت از محیط‌زیست این تصمیم گرفته شده است.» عضو کمیسیون صنایع و معادن در پایان تأکید کرد: «دولت باید با تخصیص بودجه لازم به شرکت‌ها به تولید این نوع خودروها کمک کند زیرا دنیا در حال حرکت به سمت تولید خودروهای هیبریدی و برقی است  بنابراین برای هم مسیر شدن با کشورهای دنیا ایران نیز باید در این مسیر گام بردارد.»
شکاف بین عرضه و تقاضا باید اصلاح شود 
حسن کریمی سنجری، کارشناس صنعت خودرو در گفت وگو با  «رسالت» با اشاره به مزایا  و معایب تولید خودروهای هیبریدی و برقی
بیان کرد:«شکاف کنونی بازار خودرو که مابین عرضه و تقاضا، نیازمند اصلاحات است و هرگونه اقدامی که به تقویت عرضه بینجامد، از التهاب بازار می‌کاهد. اما با توجه به عدم توانایی ساخت خودروهای هیبریدی و مشکلات نرخ ارز واردات  نیز با مشکل مواجه خواهد شد.»
وی افزود: «واردات خودرو‌های برقی و هیبریدی با توجه به سیاست‌های ارزی بانک مرکزی مشکل خواهد بود و با توجه به توان ارزی محدود کشور، نمی‌تواند تأمین‌کننده نیاز داخلی باشد. در زمان اوج فروش نفت، کشور توانست تنها بین ۷۰ تا ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو وارد کشور کند و سهم چشمگیری از نیاز بازار را خودروهای داخلی تأمین می‌کردند. پس در شرایط کنونی شاید کشور بتواند ۵ هزار خودرو وارد کند که نشان‌دهنده عدم توانایی برطرف کردن نیاز داخلی است.» 
کریمی سنجری تصریح کرد: «واردات این خودروها با توجه به نرخ ارز و تبدیل آن به ریال نوید بالا بودن قیمت خودروهای برقی را می‌دهد. خودروهای هیبریدی و برقی نیز مانند خودروهای داخلی به دلیل کافی نبودن عرضه با افزایش بی‌محابا قیمت روبه‌رو می‌شوند.» این کارشناس خودرو توضیح داد: «خودروسازان داخلی نیز می‌توانند با تولید این نوع خودروها خود را به شرکت‌های بزرگ خودروسازی جهان برسانند. اما با توجه به تحریم‌ها و نرخ ارز و نوع مدیریت شرکت‌های خودروسازی داخلی رسیدن به تولید و در نهایت به مطرح شدن در جهان زمان‌بر خواهد بود.»
بالا بودن تقاضا و محدودیت واردات، قیمت خودرو را افزایش می‌دهد 
او در ادامه گفت: « همچنین به‌طور مثال یک خودروی برقی یا هیبریدی در کشور بیش ۲۰۰ میلیون تومان  قیمت دارد که در حال حاضر خودروی معمولی داخلی نیز نزدیک به همین قیمت است و با توجه به محدودیت واردات و تقاضای  فراوان قیمت این نوع خودروها بالا و به‌تبع آن قیمت خودروهای داخلی نیز افزایش پیدا می‌کند.»
کریمی سنجری اشاره کرد: «مکانیزم عرضه و تقاضا باید متناسب با یکدیگر باشند اگر توازن بین این دو موضوع از بین برود به‌طور طبیعی بازار با مشکل مواجه خواهد شد. در سال ۹۶ بیش از يك میلیون و ۴۰۰ دستگاه خودرو وارد بازار شد که سهم خودروهای داخلی  يك میلیون و ۲۰۰ خودرو و مابقی سهم واردات بوده است. در این سال افزایش قیمت با توجه به تورم عمومی صورت گرفت.»  این کارشناس صنعت خودرو در پایان تأکید کرد: « همچنین در سال ۹۷ و ۹۸ با توجه به ممنوعیت واردات خودرو و تولید زیر ۹۰۰ هزار دستگاه که به‌طور میانگین ۵۰۰ دستگاه کمتر از نیاز بازار خودرو بود، باعث افزایش تقاضا و عرضه  کم شد که در نهایت قیمت‌ها به صورت نامتعارف بالا رفته و مردم را با  مشکل مواجه شدند.» 
نویسنده : سارا عسکري‌‌ |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای برقی‌ها، ترمز بنزینی‌ها را می‌کشند بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.