برجام فرصت تعامل سازنده با همسایگان را از ایران گرفت - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 23915
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 07 تیر 1399 - 8:20 |
سارا فلاحی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

برجام فرصت تعامل سازنده با همسایگان را از ایران گرفت

مجلس دهم وهم گامی آن با برخی رفتارهای منفعلانه موجب شد تا سیاست خارجی در تعامل با همسایگان نباشد و به تقویت همه‌جانبه آن بها ندهد‌.عدم تعامل با همسایگان و سلطه‌جویی برخی کشورهای آسیای مرکزی نیز معضلات فراوانی را در سیاست خارجی به وجود آورد.
برجام فرصت تعامل سازنده با همسایگان را از ایران گرفت

|فاطمه فلاح زاده| 
مجلس دهم وهم گامی آن با برخی رفتارهای منفعلانه موجب شد تا سیاست خارجی در تعامل با همسایگان نباشد و به تقویت همه‌جانبه آن بها ندهد‌.عدم تعامل با همسایگان و سلطه‌جویی برخی کشورهای آسیای مرکزی نیز معضلات فراوانی را در سیاست خارجی به وجود آورد.
با آغاز به کار مجلس یازدهم ،‌ پرونده بسته‌شده تعامل با همسایگان کشور مجدد بازگشایی و حالا به نظر می‌رسد تعامل با همسایگان در سیاست خارجی کشور بیش از هرزمان دیگری بها دارد. طبق گفته صاحب‌نظران این حوزه ، لازمه این تعامل ، تقویت مناسبات همه‌جانبه مقامات و مردم کشورهای همسایه و پیرامونی است.«  رسالت» در بررسی بیشتر این موضوع به گفت‌وگو با سارا فلاحی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پرداخت.
*ناآرامی‌های منطقه ، تکمیل‌کننده زنجیره معضلات سیاست خارجی 
وی در ابتدا در تشریح معضل‌های موجود در سیاست خارجی دولت دوازدهم به «رسالت» گفت :« سیاست خارجی دولت دوازدهم از آغاز تاکنون با چند معضل اساسی مواجه بوده که این معضلات به شکل هم‌زمان و ترکیبی کار را برای کشور سخت کرده است. هم‌زمانی و هم‌نشینی این معضلات منجر به مهم‌ترین معضل کنونی عرصه سیاست خارجی کشور شده است.»
وی افزود: «در ابتدا به قدرت رسیدن ترامپ با رویکردی افراطی و به‌شدت ضد ایرانی  و به دنبال عملیاتی کردن شعار «اول آمریکا» با رویکردی حذفی و تهاجمی موجب شد تا ایران در عرصه سیاست خارجی با معضلات دیگری مواجه شود که خروج آمریکا از برجام و تقویت تحریم‌ها در راستای اتخاذ سیاست یک جانبه گرایی آمریکا ، پیوستن عربستان به جبهه عبری-غربی آمریکایی و به‌تبع آن افزایش ناآرامی‌های منطقه‌ای ، تکمیل‌کننده زنجیره معضلات سیاست خارجی شدند.»
*گرویدن همسایگان به غرب و چشم‌پوشی از منافع مشترک
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در ادامه بیان کرد: «اشتباه محاسباتی و گذاشتن همه تخم‌مرغ‌ها در سبد برجام و نوبت کامل دیپلماسی به‌سوی اروپا باعث غفلت از همسایگان شد. به‌موجب این غفلت ، بسیاری از همسایه‌ها به دامن غرب رفتند و منافع هم‌پوشان و مشترک با ایران را نادیده گرفتند. ظهور یک افراطی‌گری نوین در منطقه که پیشانی و پیشرو آن داعش بود و در سال ۲۰۱۴ خود را دولت عراق و شام نامید. متحدین منطقه‌ای ما در جبهه مقاومت ازجمله سوریه ، عراق و حزب‌الله لبنان را با چالش‌های اساسی مواجه کرد. متحدین باید در یک‌سو تحرکات رژیم صهیونیستی را مدیریت می‌کردند و درسوی دیگر با موج جدید افراط‌گرایی و تروریستی مبارزه می‌کردند.»
فلاح زاده تصریح کرد: «کار هنگامی سخت‌تر شد که دولت‌های غربی به رهبری آمریکا و مرتجعین عربی به رهبری عربستان حامی این افراط‌گرایی بودند و این حمایت‌های مادی و لجستیکی باعث شد این گروه‌ها بر بخش‌هایی از عراق و سوریه مسلط شوند و دولت تشکیل دهند. به طورحتم بخشی از توان ما برای مدیریت این افراط‌گرایی خرج  و نقطه تقابل جدیدی میان ما و حامیان این گروه‌ها ایجاد شد که البته امروز باقی‌مانده‌ای از این افراط‌گرایی برجای‌مانده اما در معنای کل به علت گستردگی جغرافیای دشمنان ،
 ما و جبهه مقاومت ناچار شدیم تا توان خود را در عرصه جهانی و بین‌المللی تقسیم و هم‌زمان در چند جبهه بجنگیم.»  در حال حاضر بزرگ‌ترین معضل سیاست خارجی کشور، اجماع بین جبهه‌های مقابل است و باید تلاش کرد تا درهم‌شکسته شود.
وی همچنین خاطرنشان کرد: «کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم به دنبال اتخاذ راهبردی است که فشار بر کشور را کاهش و از تمام اهرم‌های قانونی خود برای مدیریت بحران استفاده کند بی‌شک در شرایط کنونی مجلس و دولت باید به‌طور کامل در راستای یکدیگر و همدل عمل کنند.»
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی عنوان کرد: «اختلاف در داخل و اجماع در خارج بدترین نوع سیاست است که باید به‌شدت از آن پرهیز شود. اگر امروز کمیسیون امنیت ملی معتقد است باید در پاسخ به قطعنامه شورای حکام اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف شود در راستای کمک به دولت و به دلیل مقاومت قدرتمند در برابر زیاده‌خواهی آمریکا و متحدین آن است.» فلاحی در پایان این گفت‌وگو گفت: «در شرایط کنونی باید به طرف‌های مقابل خود این امر مهم را تفهیم کنیم که نمی‌شود شما ازیک‌طرف مصر بر ماندگاری برجام و از طرف دیگر با قطعنامه‌های غیر کارشناسی ،غیرحرفه‌ای و سیاسی ، مسیر جدیدی برای فشار بر ایران و پایان برجام باز کنید چراکه سیاست یک بام و دوهوا جواب نمی‌دهد. نمی‌شود فقط ما بازجویی شویم ، پاسخگو باشیم  و نظام بین‌الملل هرروز به پایان‌ترم سیاسی تبدیل شود و تنها امتحان پس بدهیم.»

نویسنده : فاطمه فلاح زاده |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای برجام فرصت تعامل سازنده با همسایگان را از ایران گرفت بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.