بایدن زمان را از دست میدهد
گروه بینالملل
درحالیکه مقامات کاخ سفید و تروئیکای اروپایی درصدد وارونه نمایی صحنه مذاکرات وین و سخن گفتن از منظر «طلبکار» در این معادله هستند، جمهوری اسلامی ایران خطوط قرمز خود در مسیر احیای توافق هستهای را بهصورت کامل برای مخاطبان در مذاکرات وین تشریح کرده است. در ۷۶ مین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، حسین عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با وزرای خارجه آلمان، انگلیس، فرانسه، سوئیس، اتریش و دیگر کشورها دیدار کرد. وزیر ایرانی سیاستهای رسمی کشور خود در قبال توافق هستهای را در اختیار همکاران خود گذاشت.بر این اساس، ایران در موضوع مذاکرات محورهای اصلی سیاست رسمی برجامی بر اصولی چون عدم اتلاف وقت، تسلیم نشدن در برابر زیادهخواهی غربیها، عدم پذیرش بازنگری در توافق اولیه، عدم پذیرش متممهای جدید، ضرورت راستیآزمایی و اجرای بدون تنازل قانون مجلس مبنی است.از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده است که احیای صوری برجام را تحت هیچ عنوانی نمیپذیرد و رفع واقعی و تضمین محور تحریمها، تنها مجرایی است که واشنگتن میتواند از طریق آن بار دیگر در جمع بازیگران اصلی برجام حضور پیدا کند.
زیادهخواهی در حوزههای پنجگانه ممنوع
یکی از اصلیترین دلایلی که منجر به شکست در مذاکرات ایران و اعضای ۱+۴ در وین شده است، مربوط به زیادهخواهی ایالاتمتحده و همپیمانان آن در حوزههای اختلافی ۵ گانه است. این موارد بهصورت خلاصه عبارتند از :
لغو کلیه تحریمهای هستهای و غیرهستهای علیه ایران که در مسیر اجرای بدون تنازل برجام مانع ایجاد کرده و بند ۲۹ برجام مبنی بر لزوم عدم ایجاد مانع در پروسه رفع تحریمهای ضد ایرانی را نقض میکند.
دوم اینکه تحریمها لغو ( و نه تعلیق) شوند. متأسفانه در جریان انعقاد برجام، ساختار تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران به قوت خود باقی ماند و حتی هندسه تحریمها و ارتباط تحریمهای اولیه و ثانویه آمریکا علیه تهران بر هم نریخت! بدیهی است که «به تاخیرانداختن تحریمها» یا «تعلیق حداقلی»آنها نمیتواند تضمینکننده حقوق کشورمان در این پرونده باشد.
سوم اینکه ایالاتمتحده آمریکا تضمینهای لازم را جهت بازگشت به توافق هستهای و رفع تحریمهای ایران به کشورمان و دیگر اعضای کمیته مشترک برجام ارائه کند. به عبارت بهتر، دولت بایدن باید رسما تعهداتی را در خصوص ضمانت اجرایی حفظ توافق هستهای در زمان حال و آینده بپذیرد. دولت آمریکا علیرغم ادعای دروغین خود مبنی بر صیانت از توافق هستهای
( که توسط دموکراتها بارها مطرح شده است )،چنین تعهدی را نپذیرفته است.
چهارم اینکه لغو تحریمهای ثانویه و ضد ایرانی آمریکا از سوی ایران و مراجع ذیصلاح بینالمللی تایید شود. بدیهی است که پس از خروج یکجانبه دولت سابق آمریکا از برجام و پایبندی دولت بایدن به مشی نادرست ، غیرحقوقی و ظالمانه دولت ترامپ، جایی برای مصالحه با کاخ سفید در این خصوص باقی نمیماند. بر این اساس، واشنگتن بهعنوان بازیگری که بهصورت یکجانبه از برجام خارجشده، باید پذیرای این راستی آزمایی( بهعنوان حق ایران در مذاکرات ) باشد.
پنجم اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تحمیل تعهدات فراپادمانی بیشتر ( نسبت به آنچه در برجام آمده است) به بهانه بازتفسیر سند برجام یا دیگر موارد، خودداری کند. متأسفانه طی هفتههای گذشته، آژانس از کسوت و قالب یکنهاد حقوقی و بینالمللی خارجشده و به بازی در زمین واشنگتن و تروئیکای اروپایی تن داده است.
توجیهات غیرقابلقبول آمریکا
مقامات آمریکایی در مقابل مطرح کردهاند که بایدن قدرت لغو تمامی تحریمهای ضد ایرانی ( تحریمهای مغایر با اجرایی شدن توافق هستهای ) را ندارد زیرا باید از کنگره در این خصوص کسب اجازه کند! این در حالی است که رئیسجمهور آمریکا اختیارات ویژه خود در این خصوص را نادیده انگاشته است. از سوی دیگر، کاخ سفید اساسا از «ارائه تضمین در خصوص آینده برجام» فرار میکند! چنانچه خبرگزاری روس اسپوتنیک گزارش داده است، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا میگوید:
« چیزی به نام ضمانت وجود ندارد و رابرت مالی نماینده ویژه ایالاتمتحده در امور ایران در مورد ضمانتنامهها به شرح زیر صحبت کرد: «این مختص دیپلماسی نیست. نه ما و نه بایدن رئیسجمهور قصد نداریم اینهمه ماهها را صرف مذاکره کنیم تا سپس از توافق صرفنظر کنیم.»
این ادعای بلینکن کاملا مضحکانه و غیرواقعی است! همگان به یاد دارند که دولت اوباما بیش از دو سال را بهصورت فشرده صرف انعقاد توافق برجام کرد و پس از اجرایی شدن این توافق در ابتدای سال ۲۰۱۶ میلادی، از عمل کردن به بسیاری از مفاد و تبصرههای برجام سرباز زد. در دوران ریاست جمهوری ترامپ نیز دولت آمریکا رسما از برجام خارج شد. ازاینرو خواسته ایران در خصوص ارائه تضمین ( در قبال آینده برجام) مستند به رفتار قبلی آمریکاست و قاعدتا اعضای دولت بایدن نمیتوانند ادعای دیگری در این خصوص داشته باشند.فراتر از آن، مقامات آمریکایی مدعی هستند که کنترل لغو تحریمها ممکن است مدتزمان زیادی طول بکشد و این البته تصویب تصمیم نهایی درباره برجام را برای مدت نامحدود به تعویق میاندازد.بدون شک در چنین شرایطی، ایران نیز نمیتواند بهصورت یکباره به برجام بازگردد. در این معادله، باید میان انجام تعهدات عملی طرفین تناسب وجود داشته باشد. این عدم تناسب در زمان اجرایی شدن برجام در حدود ۵ سال قبل، مشکلات زیادی برای کشورمان ایجاد کرد. تکرار این خطا، دیگر در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان محلی از اعراب نخواهد داشت.
بایدن فقط زمان را از دست میدهد
تکرار مواضع قبلی مقامات آمریکایی و اروپایی در خصوص مذاکرات وین، قطعا منجر به عقبنشینی ایران از خواستههای معقول و حقوقی خود در این زمینه نخواهد شد. بایدن رئیسجمهور آمریکا در ۲۱ سپتامبر در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: «ایالاتمتحده اجازه نمیدهد ایران به سلاح هستهای دست یابد. ما با گروه ۱ + ۵ کار میکنیم .
ما آمادهایم تا در صورت انجام چنین اقداماتی توسط ایران به توافق کامل برجام بازگردیم.»
ادعای رئیسجمهور و اعضای دولت آمریکا در خصوص آمادگی کاخ سفید برای ازسرگیری تعهدات این کشور در برجام، قطعا با رویکرد عملیاتی واشنگتن در جریان ۶ دور مذاکرات انجامشده در پایتخت اتریش تناسبی ندارد!
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.