بازی دردسرساز اردوغان
برگزاری نهمین نشست «سازمان کشورهای تُرک» در سمرقند پایتخت ازبکستان، یکی از رویدادهایی است که در رسانههای ترکیه، بازتاب گستردهای پیدا کرده است. اگرچه «سازمان کشورهای تُرک» بهعنوان یک گروه و باشگاه منطقهای، از قدرت و ظرفیت چندانی برخوردار نیست، اما دولت ترکیه تلاش میکند تا این گروه را به شکلی اغراقآمیز به جهانیان معرفی کند.اعضای سازمان کشورهای ترک عبارتند از: ترکیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان. همچنین ترکمنستان و مجارستان نیز دو عضو ناظر این گروه هستند و بهتازگی مشخص شد که بخش ترکنشین جمهوری قبرس نیز به عضویت سازمان مزبور درآمده است.
با نگاهی به اخبار و حواشی نهمین نشست «سازمان کشورهای تُرک» در سمرقند، میتوان این واقعیت را دریافت که نشست بزرگ سمرقند، بهطور کامل و نمایان، به محلی برای نمایش قدرت رئیسجمهور ترکیه تبدیلشده است.نشست کشورهای ترک در شرایطی برگزار میشود که رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدلت و توسعه و رئیسجمهور این کشور، تنها در عرض یک ساعت، دو جایزه و نشان مهم دریافت کرد و رسانههای ترکیه این موضوع را به شکلی اغراقآمیز پوشش دادند.
اغلب روزنامههای ترکیه، تریبونهای تحت امر حزب عدالت و توسعه و دولت اردوغان هستند. نگاهی به تیتر و عکس صفحه اول روزنامههای آنکارا و استانبول، نشان میدهد که همگی در اقدامی هماهنگی، یک واژه را همچون «بسامد استراتژیک و حیاتی» تکرار میکنند: رهبر. همه روزنامهها، در تیتر و لید خود، به این اشارهکردهاند که گرد هم آمدن کشورهای ترکزبان و تبدیل شورای آنها به یک سازمان قدرتمند منطقهای، ابتکار اردوغان و زاییده هوش و کاریزمای رهبری او بوده است. شوکت میرضیایف رئیسجمهور ازبکستان و میزبان اجلاس مزبور، اردوغان را لایق دریافت «نشان عالی جهان تُرک» دانست و این نشان را به او تقدیم کرد.بر اساس گزارش تسنیم، میرضیایف اردوغان را به دلیل آنچه بهعنوان «خدمات شایسته به جهان تُرک» میدانست، رئیسجمهور ترکیه را به دریافت این نشان مفتخر کرد. اما در ماورای این تعارفات، اتفاقات دیگری رخ داده است! جمهوری قبرس، یک کشور واحد و یک جزیره توریستی و راهبردی در شرق مدیترانه است که بهطور رسمی، عضو اتحادیه اروپا است و دولت آن، درواقع یک دولت رومی یا یونانی است. اما در پنجاه سال گذشته، بخش شمالی این جزیره تحت استیلای قوای ترک قرارگرفته و نزدیک به یکصد هزار نفر از نیروهای ارتش و پلیس ترکیه، در آنجا حضور دارند.ترکیه، اداره محلی بخش ترکنشین را بهعنوان یک دولت مستقل میشناسد و آن را «جمهوری ترک قبرس شمالی» نام نهاده است. اما این فقط ترکیه است که چنین کشوری را به رسمیت میشناسد و حتی دوستان بسیار نزدیک ترکیه یعنی جمهوری آذربایجان و پاکستان، تاکنون جرأت نکردهاند برای به رسمیت شناختن قبرس ترک، قدمی بردارند. چراکه هر اقدامی که له ترکهای قبرس و علیه رومیان جزیره باشد، به معنی حمایت از تجزیه یک کشور رسمی اروپایی است و آمریکا، اتحادیه اروپا، ناتو و رژیم صهیونیستی با این روند مخالف هستند. پیشتر، ابراهیم کالن، سخنگوی اردوغان و رئیس مشاورین سیاست خارجی و امنیتی ملی ترکیه وعده داده بود که قبرس شمالی عضو ناظر سازمان کشورهای ترک خواهد شد. درنتیجه بهراحتی میشد فهمید که این تصمیم ترکیه بوده و اعضای کشورهای ترک نیز عملاً در برابر عمل انجامشده و تحمیلی قرارگرفتهاند. اما انتظار نمیرفت که اجرای این تصمیم، تا این حد، توأم بااحتیاط و محافظه باشد و یک وزیر، آنهم به شکل توییتری خبر را منتشر کند.
اردوغان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.