بازی برجامی دموکراتها تکرار میشود
گروه بینالملل
جو بایدن ، رئیسجمهور جدید آمریکا هنوز در مقابل«معمای ایران قدرتمند»سرگردان به نظر میرسد! وی از یکسو حمایت از برجام و مخالفت با اقدامات غیرقانونی ترامپ را در مبارزات انتخاباتی مطرح کرده و ازسویدیگر، به قول خود سعی دارد استراتژی «فشار حداکثری ترامپ» علیه ایران را به استراتژِی «فشار هوشمندانه» تبدیل کند! بدون شک جمع این دو موضوع در عمل ممکن نیست و بایدن ناچار است میان این دو مقوله دست به انتخاب بزند.
رمزگشایی از تیم برجامی بایدن
منابع آمریکایی و رسانههای غربی معتقدند که بایدن تیمی از مذاکرهکنندگان باسابقه را برای بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران جمع کرده است. شبکه یورونیوز در یکی از تازهترین گزارشهای خود مینویسد:
«بایدن در حالی وارد کاخ سفید خواهد شد که در آخرین روزهای ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تنش میان ایران و آمریکا بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. آمریکا تحریمهای بیشتری را علیه نهادها و چهرههای ایرانی وضع کرده و اقدام تهران در توقیف نفتکش کرهای همچنین افزایش سطح غنیسازی اورانیوم و انجام آزمایشهای موشکی جدید، باعث شده نگرانی از وقوع درگیری جدیدی در منطقه خاورمیانه بار دیگر در سطح بینالملل تقویت شود.»جو بایدن در حالی سکان امور را در قدرتمندترین کشور جهان به دست میگیرد که حتی پیش از واقعۀ حمله به ساختمان کنگره نیز آشفتگیها در داخل آمریکا، گمانهزنیها درباره تضعیف جایگاه بینالمللی ایالاتمتحده قوی بود.بایدن کشوری را تحویل میگیرد که دچار اختلافات شدید سیاسی است، هزاران نفر در آن به دلیل ابتلا به کرونا در حال مرگ هستند و نرخ بیکاری همچنان بالاست. در چنین شرایطی اولین پرسش متحدان و منتقدان او این است که با توجه به مشکلات متعدد داخلی، این کشور تا چه اندازه میتواند روی هرگونه دغدغه حوزه سیاست خارجی ازجمله موضوع فعالیتهای هستهای ایران تمرکز کند و آیا تعهدات بایدن (مانند آنچه در دوران ترامپ روی داد) توسط جانشینش لغو خواهد شد یا خیر.
آغاز بهانهگیریهای جدید در دولت آمریکا
جو بایدن و همراهانش، درحالیکه اولین روزهای حضور خود در کاخ سفید را سپری میکنند، بهانهگیریهای همیشگی خود را جهت «عدم رفع تحریمهای ایران» آغاز کردهاند! وندی شرمن و دیگر اعضای تیم سیاست خارجی دولتهای اوباما و بایدن، معتقدند که برخی تحریمهای وضعشده توسط ترامپ، بهسادگی از سوی بایدن قابلرفع یا تعلیق نیست و کنگره باید در خصوص آنها نظر بدهد! به عبارت بهتر، مقامات آمریکایی «دوگانهسازی کاخ سفید –کنگره» را باردیگر در دستور کار قرار دادهاند. در جریان برگزاری سلسله مذاکرات هستهای در ژنو و وین که منتهی به انعقاد برجام شد، جان کری وزیر خارجه اسبق آمریکا و دیگر مذاکرهکنندگان آمریکایی، بسیاری از مطالبات و خواستههای تیم مذاکرهکننده هستهای ایران را به بهانه «تحریمهای کنگره» ، بیپاسخ گذاشته و خود را در پروسه «تعلیق تحریمهای ایران» دارای قدرت محدود میدانستند. اکنون، بار دیگر شاهد تکرار همان بازی از سوی دولت دموکرات آمریکا هستیم.
البته، بایدن دراینخصوص نمیتواند بهانهای داشته باشد! درحالحاضر اکثریت مجلس نمایندگان و مجلس سنا در دست دموکراتهاست و همین مسئله، بازی نخنما و تصنعی بایدن و همراهانش را دچار مشکل میسازد.
وندی شرمن، گزینه بایدن برای معاونت وزارت خارجه که پیشازاین هدایتکنندۀ تیم باراک اوباما در مذاکرات هستهای با ایران بود، ماه گذشته در جریان گفتوگو با شبکه خبری بوستون آمریکا، هنگامیکه بهطورکلی درباره برنامههای پیشروی واشنگتن در حوزه سیاست خارجی ازجمله توافق هستهای با ایران صحبت میکرد، گفت: «باید دراینباره بهسختی تلاش کنیم زیرا اعتبارمان را ازدستدادهایم و اکنون ضعیفتر به نظر میرسیم.»
برخی رسانههای غربی تأکید کردهاند که اولویت اول بایدن در قبال مسئله ایران، ازسرگیری مذاکرات است .اما در این راه، هم با فشار دموکراتها و هم جمهوریخواهان آمریکا روبه روست.زیرا آنها نمیخواهند تا زمانی که نگرانیهای اسرائیل و همسایگان عرب ایران در منطقه خلیجفارس برطرف شود، اهرم تحریمها را به دور بیندازد . بایدن قول داده که به همه این امور رسیدگی شود! درهرحال، بایدن باید میان«بازگشت واقعی به برجام» و«امتناع از بازگشت به برجام»دست به انتخاب بزند. در این میان، گزینه سومی وجود ندارد! آنچه مسلم است اینکه بایدن جهت بازگشت به توافق هستهای با کشورمان، باید مطابق سند برجام، تحریمهای مشخصشده علیه کشورمان را لغو کند .اگر رئیسجمهور آمریکا نخواهد یا به هر دلیلی نتواند چنین اقدامی را صورت دهد، قطعا نمیتواند از بازگشت به برجام سخن بگوید!
هشدار اعضای تیم ترامپ به بایدن!
در این میان، برخی اعضای دولت ترامپ نیز به بایدن در خصوص تعلیق تحریمهای ایران هشدار دادهاند. بهعنوانمثال، ریچارد گولدبرگ، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی که مشاور دولت ترامپ بود، معتقد است قانونگذاران كنگره مانع از لغو تحریمهای سپاه پاسداران و سایر بازیگران ایرانی كه آمریكا به بهانه وقیحانه حمایت از تروریسم آنها را در لیست تحریمهای خود قرار داده است ، خواهند شد. همچنین به نظر او بعید است که کنگره حاضر شود فشارهای مالیِ تحمیلشده بر ایران که با هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای طراحیشده، لغو کند.
تجربه برجام ( سلسله مذاکرات هستهای) بهوضوح نشان داده است که باید«کاخ سفید» و « کنگره» را در مواجهه با کشورمان، بهعنوان یک مجموعه واحد تلقی کرد. آدرسها و نشانههایی که برخی سیاستمداران و رسانههای آمریکایی و اروپایی میدهند، نشاندهنده تلاش آنها برای تفکیک میان این دو نهاد قدرت در آمریکاست! آنها سعی دارند این«دوگانهسازی کاذب» را از اکنون تقویت کرده و به این وسیله، بایدن را فردی«مشتاق به تعلیق تحریمهای ایران» و کنگره را«بازیگری سرسخت» در این معادله معرفی کنند! قطعا دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان باید مراقب این دوگانهسازی از سوی مقامات آمریکایی و شبکههای تحلیلی و رسانهای وابسته به آنها باشد. در غیر این صورت، شاهد تکرار وعدههای دروغین مذاکرهکنندگان آمریکایی بهجای ارائه تضمینهای واقعی از سوی آنهاخواهیم بود.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.