بازی برجامی جدید واشنگتن - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 45405
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ - ۶:۳۲ |
پای کنگره آمریکا هم به میان مذاکرات وین آمد!

بازی برجامی جدید واشنگتن

بازی های پنهانی و مزورانه مقامات آمریکایی بر سر بازگشت به توافق هسته‌ای وارد فاز تازه‌ای شده است!
بازی برجامی جدید واشنگتن
گروه بین‌الملل
بازی های پنهانی و مزورانه مقامات آمریکایی بر سر بازگشت به توافق هسته‌ای وارد فاز تازه‌ای شده است! در تازه ترین موارد، سناتورها و نمایندگان کنگره آمریکا بر لزوم بررسی بازگشت واشنگتن به توافقی که دولت ترامپ به صورت یک‌جانبه و غیرقانونی از آن خارج شده تأکید کرده اند. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که اکثریت کنگره آمریکا در اختیار دموکرات‌ها  یعنی هم حزبی‌های جوبایدن است. 
 خط و نشان کنگره آمریکا برای برجام 
حال که چندین ماه است بایدن روی کار آمده است و در ازای آن مذاکرات وین برای احیای برجام شروع شد، نه تنها آمریکا برای توافقی که خود تعهد داده است حاضر به اجرای آن نیست بلکه درصدد گرفتن امتیازات دیگر از جمهوری اسلامی ایران است. به نظر می‌رسد که در داخل آمریکا نیز برای عدم اجرای برجام و گرفتن امتیازات دیگر  از ایران تقسیم کار صورت گرفته است. گروهی از نمایندگان مجلس سنای آمریکا جمعه طرحی ارائه کردند که در صورت تصویب، هر گونه توافق با ایران در موضوع برنامه هسته‌ای را به کسب مجوز از نهاد قانونگذار آمریکایی منوط می‌کند.پایگاه «واشنگتن‌فری‌بیکن»، از رسانه‌های نزدیک به جریان‌نو محافظه‌کار در آمریکا می‌گوید نسخه‌ای از این طرح در اختیار این رسانه قرار گرفته است.
با آنکه سناتورهای جمهوری‌خواه امید چندانی برای به تصویب رساندن این طرح در مجلس سنا که کنترل آن در اختیار قانونگذاران دموکرات است ندارند ارائه آن نشان‌دهنده آخرین تلاش‌های مخالفان برجام برای سنگ‌اندازی در مسیر بازگشت آمریکا به این توافق است. «ران جانسون»، نماینده جمهوری‌خواه ایالت ویسکانسین در مجلس سنا و ۲۱ نفر دیگر از سناتورهای جمهوری‌خواه این طراح را ارائه کرده‌اند.به نظر می‌رسد برخی سناتورهای دموکرات نیز نسبت به این طرح بی میل نبوده اند زیرا فعلا مخالفتی با آن نشان نداده اند. برخی تحلیلگران این اقدام را یک بازی از پیش طراحی‌شده از سوی کاخ سفید و کنگره( با هدف بهره‌برداری در مذاکرات وین) قلمداد کرده اند .
این گروه از سناتورها می‌گویند: توافق با ایران توسط دولت «جو بایدن» بایستی به شکل معاهده باشد. طبق قوانین آمریکا، معاهده‌ها  بایدبه تأیید دو سوم اعضای مجلس سنا برسند.واشنگتن‌فری‌بیکن، یکی از اهداف معرفی این طرح را ارسال پیامی به ایران دانسته، مبنی بر اینکه هر گونه توافق با دولت بایدن چنانچه به تصویب کنگره نرسد، از شانس اندکی برای بقا در دولت بعدی آمریکا برخوردار خواهد بود.این طرح در حالی معرفی‌شده که دولت
 «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینه‌های لازم برای بازگشت کشورش به توافق هسته‌ای برجام را فراهم کند.«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور سابق آمریکا اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهدات آن کشور از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را در دستور کار قرار داد.مقام‌های دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کرده‌اند اما تاکنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زده‌اند.واشنگتن می‌گوید تنها در صورتی که دو طرف را  به برجام بازگرداند حاضر است تحریم‌ها علیه ایران را رفع کند. این ادعای واشنگتن در حالی مطرح می‌شود که تعهدات ایران به صورت کمی قابل راستی‌آزمایی هستند، اما راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها به دستکم ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد.
 موضوعی که بایدن فراموش کرده است! 
گویا بایدن فراموش کرده است که آمریکا در سال ۲۰۱۸ میلادی به صورت یک‌جانبه از برجام خارج شده است! جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.دولت آمریکا از زمان اجرایی شدن برجام در دوران ریاست‌جمهوری «باراک اوباما» کارشکنی‌ها را برای به حداقل رساندن منافع ایران از این توافق آغاز کرد.دولت اوباما 
علی‌رغم ادعای رفع تحریم‌ها سیاست‌های مختلفی از جمله هراس‌افکنی در بانک‌ها و مؤسسات مالی بین‌المللی را برای از بین بردن آثار عملی رفع تحریم‌ها در دستور کار قرار داد. جمهوری اسلامی ایران با توجه به این تجربه خواستار راستی‌آزمایی برای رفع تحریم‌ها است.«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا چند روز پیش در یک جلسه در مجلس سنا گفت که حتی در صورت بازگشت آمریکا به برجام، صدها تحریم از جمله تحریم‌های اعمال‌شده در دوران ترامپ باقی خواهند ماند.
  آمریکا و اروپا باید دست به انتخاب بزنند
این آمریکا و اروپا هستند که با توجه به خروج از توافق هسته‌ای و بدعهدی در قبال آن، باید در قبال بازگشت به این توافق و عملی ساختن تمامی تعهداتی که در برجام آمده است، دست به انتخاب بزنند. واقعیت امر این است که آمریکا و تروئیکای اروپایی طی هفته‌های گذشته و اخیر با به‌کارگیری تاکتیک‌هایی مانند«تقسیم‌بندی و تفکیک تحریم‌های ضد ایرانی» و « القای پیچیدگی بازگشت به برجام از سوی کاخ سفید»، در صدد آن هستند تا بازگشت پوچ و بی‌خاصیت به توافق هسته‌ای را در دستور کار قرار دهند. در چنین شرایطی اصرار برخی جریان‌های سیاسی از جمله دولت ، در خصوص  احیای برجام به هر قیمت ممکن ، انگیزه مشترک آمریکا و مهره‌های اروپایی واشنگتن را در راستای  بازگشت بدون هزینه به برجام  را تقویت خواهد کرد. در این صورت، آمریکا به عنوان یکی از اعضای رسمی برجام، نه تنها همه تحریم‌های مغایر با برجام را علیه جمهوری اسلامی ایران را به بهانه‌هایی مانند  پیچیدگی لغو برخی تحریم‌ها  یا  عدم مغایرت برخی تحریم‌ها با سند برجام  لغو نمی‌کند، بلکه به عنوان یکی از اعضای رسمی برجام، امکان استناد به مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های چندجانبه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کشورمان را پیدا خواهد کرد. بدیهی است که در چنین وضعیتی، باید از آمریکا و اتحادیه اروپا خواست تا تکلیف خود را به صورت شفاف و آشکار، در قبال مطالبات حقوقی و اصولی جمهوری اسلامی ایران( در پروسه بازگشت آمریکا به برجام و احیای توافق هسته‌ای ) مشخص کنند. بدیهی است که اگر دولت بایدن و دولت‌های اروپایی قصد ندارند این اصول و پیش شرط‌های معقول را رعایت کنند، دیگر جایی برای ادامه مذاکرات با آن‌ها وجود ندارد.
|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.