بازی باخت -باخت در آشیانه غرب - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 51170
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 31 شهریور 1400 - 6:31 |
سرنوشت منازعه واشنگتن و پاریس مبهم است

بازی باخت -باخت در آشیانه غرب

بحران در روابط فرانسه با سه کشور استرالیا، آمریکا و انگلیس همچنان ادامه دارد. بسیاری از تحلیلگران غربی معتقدند که حداقل در آینده‌ای نزدیک چشم‌اندازی در خصوص حل‌وفصل این بحران وجود ندارد زیرا عقب‌نشینی هر یک از طرفین از مواضع خود، هزینه‌های بین‌المللی و اعتباری سختی برای آن‌ها به همراه خواهد شد.
بازی باخت -باخت در آشیانه غرب

گروه  بین‌الملل 
بحران در روابط فرانسه با سه کشور استرالیا، آمریکا و انگلیس همچنان ادامه دارد. بسیاری از تحلیلگران غربی معتقدند که حداقل در آینده‌ای نزدیک چشم‌اندازی در خصوص حل‌وفصل این بحران وجود ندارد زیرا عقب‌نشینی هر یک از طرفین از مواضع خود، هزینه‌های بین‌المللی و اعتباری سختی برای آن‌ها به همراه خواهد شد.
پالس‌های منفی پاریس به لندن و واشنگتن 
در ادامه بحران ناشی از لغو قرارداد خرید زیردریایی‌های فرانسه از سوی استرالیا، فلورانس پرلی، وزیر دفاع فرانسه، ملاقات از قبل پیش‌بینی‌شده‌اش را با همتای انگلیسی خود، بن والاس‌لغو کرد، درحالی‌که امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، سفر رئیس کنفدارسیون سوئیس، گی پرمولن، به پاریس را لغو نمود،اما ماجرا به این نقطه نیز ختم نشده است. بر اساس گزارش رادیوفرانسه، دولت سوئیس نیز تصمیم گرفته است که به‌جای خرید جنگنده‌های فرانسوی رافال، جنگنده‌های آمریکایی«اف‌۳٥» را خریداری کند. پس‌ازآنکه دولت استرالیا قرارداد خرید دوازده زیردریایی فرانسوی را لغو و به‌جای آن خرید زیردریایی‌های آمریکایی را در دستور کار خود قرار داد، تنش در مناسبات پاریس، واشنگتن و استرالیا کاهش نیافته است.
 معمای پیچیده در میان شرکای آتلانتیکی 
بحرانی که میان واشنگتن و پاریس ایجاد شده است، به‌زودی حل‌وفصل نخواهد شد.جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا، برای رفع«سوءتفاهم‌» آمادگی خود را برای گفت‌وگو با همتای فرانسوی خود، امانوئل ماکرون، اعلام کرده و نخست‌وزیر انگلستان مناسبات کشورش و فرانسه را استوار و ریشه‌دار خوانده است.بااین‌حال، متحدان اروپایی فرانسه ازجمله آلمان تعجیلی از خود برای حمایت از پاریس نشان نمی‌دهند و خود دولت فرانسه نیز گزینه‌های چندانی پیش رو ندارد.
کاخ الیزه درنهایت سفیر خود را به آمریکا بازمی‌گرداند اما تلاش می‌کند به‌گونه‌ای این اقدام را صورت دهد که از آن بوی شکست و تسلیم به مشام نرسد. اگر امانوئل ماکرون در این منازعه، در کسوت یک بازنده ظاهر شود، سند شکست خود در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در کشورش را امضا کرده است. از سوی دیگر، اگر واشنگتن، کانبرا و لندن پیمان موسوم به آکوس و محتوای آن را تغییر داده یا حتی فروش زیردریایی‌های آمریکایی به فرانسه را لغو یا حتی تعلیق کنند، این به معنای شکست دولت‌های بایدن و بوریس جانسون در مقابل پاریس خواهد بود. 
 اختلافی که به نشست سازمان ملل خواهد کشید 
بدون شک تبعات و آثار اختلاف کاخ الیزه و کاخ سفید ( و متحدان استرالیایی و انگلیسی واشنگتن) محدود به روابط فیمابینی آن‌ها نخواهد ماند و به نشست سازمان ملل متحد در نیویورک نیز کشیده خواهد شد. سلیا بلن، کارشناس مناسبات اروپا و آمریکا در گفت‌وگو با رادیو فرانسه، بحران حاضر میان پاریس و واشنگتن را ضربه سختی برای فرانسه دانسته است. همزمانی این بحران با نشست مجمع عمومی سازمان ملل پس از سرشکستگی خروج آمریکا از افغانستان ممکن است کل حضور ژان-ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک را تحت‌الشعاع خود قرار بدهد. بحران ناشی از فسخ قرارداد خرید زیردریایی‌های فرانسوی مشکلات عدیده‌ای را در خصوص مناسبات کشورهای متحد با یکدیگر و اتخاذ رویکردی جمعی در قبال چین به‌ویژه در منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام برانگیخته است. فرانسه امیدوار است که بحران جاری به تأملات راهبردی در ناتو و نقش احتمالی این پیمان در این دو منطقه گسترده منجر شود.بی‌دلیل نیست که فرانسوی ها اصرار ویژه‌ای بر تشکیل ارتش واحد اروپایی دارند. حتی برخی تحلیلگران معتقدند که اقدام اخیر لندن و واشنگتن، پاسخی از سوی این دو بازیگر به تلاش فرانسوی‌های برای تفکیک معادلات امنیتی اروپا از چارچوب‌ها و مؤلفه‌های تعریف‌شده در ذیل پیمان آتلانتیک شمالی محسوب می‌شود. 
در این چارچوب، قرار است ، ژان-ایو لودریان با همتای هندی خود ملاقات و گفت‌وگو کند. بعد از بحران مناسبات با استرالیا، هند یکی از پایه‌های راهبرد فرانسه در منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام به شمار می‌رود. قرار بود در این ملاقات وزیر امور خارجه استرالیا نیز شرکت کند؛اما، فرانسه به نشانه اعتراض ملاقات سه‌جانبه با حضور استرالیا را لغو کرد.
ادعای جنجالی دولت استرالیا
در این میان، مقامات دولت استرالیا، واکنش سخت و خشمگینانه فرانسوی‌ها در قبال توافق آکوس را غیرقابل‌قبول تلقی می‌کنند. نخست‌وزیر استرالیا، اسکات مورسیون، چند  روز پس از آغاز تنش در مناسبات این کشور با پاریس، یک‌شنبه ١٩ سپتامبر اطمینان داد که دولت فرانسه در موقعیتی بوده است که از ملاحظات و انتقادات کشور او درباره‌قرارداد خرید زیردریايی‌ها آگاه باشد. ناخرسندی دولت فرانسه دراین‌باره از لغو ناگهانی قراردادی است که پیش‌ازآن هیچ اشاره‌ای به‌احتمال آن نشده بود. ازنظر دولت فرانسه، مذاکرات میان کانبرا و واشنگتن برای جایگزین کردن قرارداد با فرانسه بدون تردید از ماه‌ها پیش آغاز شده و در تمام این مدت گفت‌وگوهايی که نتایج آن به لغو قرارداد پراهمیتی با فرانسه منجر می‌‌شده، از این کشور پنهان نگاه داشته شده است. ازاین‌روست که وزیر امور خارجه فرانسه آن را «خنجری از پشت» توصیف کرده و آن‌را مصداق خیانت آشکار کانبرا، لندن واشنگتن نسبت به کشورش می‌داند. 
بااین‌حال، هنوز اقدامی درراستای سنجش صحت یا سقم ادعای دولت کانبرا در این خصوص صورت نگرفته است. درصورتی‌که صحت این ادعا اثبات شود، امانوئل ماکرون و لودریان بیش‌ازپیش ازسوی شهروندان فرانسوی مورد عتاب و انتقاد قرار خواهند گرفت. پیتر داتون، وزیر دفاع استرالیا نیز مدعی شده است  که کشور او درباره‌نگرانی‌های خود در این زمینه رفتاری «صریح، آزاد و صادقانه» با فرانسه داشته است. او گفت «رنجش و نارضایتی فرانسه» را درک می‌کند، اما «اظهاراتی حاکی از این‌که دولت استرالیا نگرانی‌های خود را در این زمینه ابراز نکرده است، با آنچه در پرونده وجود دارد و آنچه از مدت‌ها پیش آشکارا و به‌صورت عمومی ابراز شده
در تضاد است.درهرحال ، مشخص است که در این معادله، یکی از دو بازیگر ( استرالیا یا فرانسه) دارند به افکار عمومی دروغ می‌گویند. درهرحال گذشت زمان ابعاد و عمق این پرونده جنجالی را پیچیده‌تر خواهد کرد. 

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای بازی باخت -باخت در آشیانه غرب بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.