بازگشت به مدرسه بدون واکسن؟ - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 72038
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 14 شهریور 1401 - 1:04 |
کارشناسان درحالی بر تزریق دُز یادآور تأکید می کنند که در آستانه بازگشایی مدارس الزامی برای واکسیناسیون دانش‌آموزان وجود ندارد

بازگشت به مدرسه بدون واکسن؟

سرانجام دوران پرالتهاب و تلخ کرونا را پشت سر گذاشتیم و طلسم سه  سال دوری از مدرسه به زودی شکسته می شود و دانش‌آموزان در سال تحصیلی پیش رو باید پشت میز و نیمکت های کلاس درس بنشینند، اتفاقی مبارک که ثمره واکسیناسیون است. حالا در آستانه بازگشایی مدارس، متخصصان و اساتید همه گیرشناسی، تأکید می کنند که هرچند پس از مدت‌ها تحمل مشقت، در حال گذراندن بهترین روزهای سه سال اخیرمان هستیم؛ اما احتمال غافلگیری و گرفتاری های مجدد وجود دارد، آن هم در فصل پاییز که پیش بینی ها از موج جدید بیماری حکایت دارد. 
بازگشت به مدرسه بدون واکسن؟
گروه اجتماعی
سرانجام دوران پرالتهاب و تلخ کرونا را پشت سر گذاشتیم و طلسم سه  سال دوری از مدرسه به زودی شکسته می شود و دانش‌آموزان در سال تحصیلی پیش رو باید پشت میز و نیمکت های کلاس درس بنشینند، اتفاقی مبارک که ثمره واکسیناسیون است. حالا در آستانه بازگشایی مدارس، متخصصان و اساتید همه گیرشناسی، تأکید می کنند که هرچند پس از مدت‌ها تحمل مشقت، در حال گذراندن بهترین روزهای سه سال اخیرمان هستیم؛ اما احتمال غافلگیری و گرفتاری های مجدد وجود دارد، آن هم در فصل پاییز که پیش بینی ها از موج جدید بیماری حکایت دارد. 
وزیر بهداشت نیز به رغم خرسندی از فروکش کردن آمارهای کرونایی، توصیه کرده است که با توجه به نزدیک بودن پاییز و بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها، شهروندان برای کنترل بیماری نسبت به تزریق دُز یادآور اقدام کنند.
برخی اساتید همه گیرشناسی هم مشابه این توصیه را به زبان آورده و تأکید می کنند که باید پیش از آموزش حضوری، تزریق دُز سوم برای دانش آموزان الزامی شود. این درحالی است که سخنگوی وزارت آموزش و پرورش می گوید، الزامی برای واکسیناسیون دانش‌آموزان وجود ندارد و ثبت‌نام دانش‌آموزان در مدارس مشروط به واکسیناسیون نبوده است. 
صادق ستاری‌فرد این آمار را روایت کرده که ۹۲ درصد دانش‌آموزان دُز اول و ۸۰ درصد هم دُز دوم را دریافت کردند و درصد بالایی از افراد جامعه هم واکسینه شدند. 
سال گذشته برای دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ سال مصوب شده بود که صرفا دو دُز واکسن تزریق شود و حالا افراد علمی و متخصص از اهمیت تزریق دُز سوم پیش از بازگشایی مدارس می گویند. استقبال کم جامعه از تزریق دُز سوم موضوعی است که بارها از سوی وزارت بهداشت مطرح شده و مطابق آمارها  ۳۰ میلیون و ۸۹۷ هزار و ۲۱۱ نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده اند.
 مسئولان رده‌بالای دولتی بر ضرورت تزریق این دُز برای جلوگیری از وقوع پیک‌های بعدی کرونا تأکید می‌کنند. رئیس جمهور هم در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، تزریق نوبت سوم واکسن کرونا را در آستانه اربعین حسینی و بازگشایی مدارس ضروری خوانده است. 
 ضرورت تزریق دُز سوم پیش از فرارسیدن مهر
هرچند «مسعود یونسیان»، دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ مبتنی بر مطالعات علمی تأکید می کند در مدارس و دانشگاه‌ها انتقال ویروس قابل ملاحظه نیست، اما به این مسئله هم اشاره دارد که دانش آموزان می توانند بیماری را به جامعه منتقل کنند، بنابراین تزریق دُز سوم باید پیش از فرارسیدن مهرماه در دستور کار باشد. یونسیان با ارائه توضیحات کامل تر به‌«رسالت» می گوید: «مطالعات متعدد نشان داده در مراکز آموزشی (مدارس و دانشگاه) چنانچه حداقل ۸۰ درصد جمعیت، دو دُز واکسن را دریافت کرده باشند، انتقال ویروس قابل ملاحظه نیست. اما از سوی مجامع بین المللی و دانشمندان مطرح دنیا،  تزریق دُز سوم مورد تأکید قرار گرفته و دُز چهارم برای جمعیت مسن و افراد دچار نقص ایمنی و کارکنان بخش بهداشت و درمان توصیه شده است، بنابراین پیش‌از بازگشایی مدارس، باید نسبت به تزریق دُز سوم اقدام کرد. اگر در حال حاضر که
 ۱۷ روز به آموزش حضوری باقی مانده،دانش آموزان برای تزریق دُز سوم ترغیب و تشویق شوند، در هفته اول پس از تزریق واکسن، می توان اثرات محافظتی آن را به عینه دید. از سوی دیگر تا زمان بازگشایی مدارس باید بررسی کرد، افرادی که هنوز دُز سوم را دریافت نکرده اند، چه نسبتی از جامعه را تشکیل می دهند و سپس مشوق های لازم را برای تزریق این دُز ارائه کرد.» 
«محمد حسین یزدی»، رئیس مرکز تحقیقات واکسن دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز بر اهمیت تزریق دُز یادآور پیش از دایر شدن کلاس‌های درس صحه می گذارد. «یزدی» در گفت و گو با «رسالت» عنوان می کند: « چنانچه ۶ ماه از تزریق آخرین واکسن گذشته باید دُز یادآور را تزریق کرد، مدرسه با سایر اجتماعات متفاوت است و باتوجه به آن‌که پروتکل های بهداشتی در مقاطع پایین تحصیلی رعایت نمی شود، در صورت عدم تزریق دُز سوم، در ایام پاییز شرایط به نفع کرونا تغییر می کند. حتی نمونه هایی را سراغ داریم که ماسک کودکان پس از بازگشت از مدرسه تغییر کرده و هنگامی که والدین علت را جویا شده اند، کودکان پاسخ داده‌اند که ماسک دوستمان قشنگ تر بوده است، بنابراین خیلی نمی توان انتظار داشت کودکان پروتکل ها را رعایت کنند. در صورت تزریق واکسن اگر ماسک کمی بالاتر یا پایین‌تر برود، نگرانی ها کمتر است. دانش آموزان خود را به استفاده از ماسک  و رعایت فاصله گذاری ملزم نمی دانند و اغلب، در کلاس های درس امکانی برای رعایت فاصله گذاری فیزیکی وجود ندارد؛ همه این موارد ریسک ابتلا را بالا می برد و از طرف دیگر پاییز، فصل شیوع بیماری های تنفسی است و حتی پیش از کرونا هم با پیک های آنفلوآنزا در فصول سرد سال مواجه بودیم که آن هم از طریق تماس ها و ارتباطات منتقل خواهد شد. 
یکی از کانون‌های انتشار آنفلوآنزا در منازل، دانش آموزان هستند که در مدارس، بیماری را می گیرند و به اعضای خانواده و بزرگترها منتقل می کنند. بنابراین باید واکسیناسیون را به عنوان پیوست دیگری در کنار رعایت توصیه های بهداشتی مدنظر قرار داد.» 
یزدی تصریح می کند، «یکی از مهم‌ترین اصول پیشگیری، تزریق واکسن است و در صورت غفلت، حتما در بزنگاهی دچار مشکل خواهیم شد. مطابق پیش بینی های علمی، در فصول پاییز و زمستان با پیک هایی از بیماری های تنفسی مواجه می شویم و خوشبختانه واکسن کرونا در دسترس است و با برنامه ریزی درست و مدون می توان قبل از آغاز سال تحصیلی جدید، دانش‌آموزان را برای دریافت دُز سوم فراخواند، آنگاه، در صورت ابتلا نیز، به بیماری سبکی مبتلا خواهند شد و از سوی دیگر تزریق دُز سوم در آمار و ارقام مبتلایان و جانباختگان، اثر کاهشی خود را نشان می دهد.»
می گویند تا هنگامی که واریانت جدیدی رخ نداده، وضعیت آرام است، اما تجربه نشان داده که نمی توان آینده را پیش بینی کرد و اگر در هر جامعه ای، واریانت جدیدی شکل بگیرد، خطر بیخ گوش ما نیز احساس می‌شود. یونسیان در این زمینه عنوان می‌کند: «چنانچه واریانتی جدیدی پیدا شود، همه معادلات به هم می ریزد، بنابراین تا زمانی که یک نهاد رسمی بین المللی مثل سازمان جهانی بهداشت اعلام نکرده پاندمی تمام شده، هنوز باید نگران بیماری بود.»
دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ در رابطه با احتمال بروز موج جدید کرونا در پاییز مطرح می کند که «مشخص نیست چگونه و برچه اساسی این پیش بینی ارائه شده، اما تا زمانی که واریانت جدیدی رخ ندهد، نمی توان در این باره اظهارنظر کرد. به طورکلی دو مؤلفه می تواند یک موج را پیش بینی کند، اول این‌که واریانت جدیدی شکل بگیرد و دوم، رعایت نکات بهداشتی کاهش یابد که البته رعایت پروتکل ها به شدت کاهش یافته، اما در این شرایط تنها مؤلفه تعیین کننده، که نشان می دهد آیا موج دیگری رخ می دهد یا خیر، شکل گیری واریانت جدید است و بی تردید پیدایش واریانت و زمان وقوع آن قابل پیش بینی نیست.» 
 هنوز از کرونا عبور نکرده ایم
با این حال، یزدی تغییر شرایط و وقوع موج جدید کرونا در پاییز را محتمل دانسته و به طورکلی می گوید: «ما از کرونا عبور نکرده‌ایم، چون ویروس به لحاظ بیماری‌زایی هیچ تغییری نکرده، بلکه جامعه تا حدی زیادی واکسینه شده، اما ایمنی حاصل از واکسن کرونا با گذر زمان کاهش می یابد که در این صورت بیماری می تواند غلبه کند، بنابراین تا چندین سال با این شرایط مواجهیم و بهترین سلاح در برابر آن، واکسیناسیون است.» 
رفتار ما در برابر کرونا، تابع شرایطی است که کرونا رقم زده و هرگاه با پیک بسیار شدیدی روبه رو بوده ایم، میزان رعایت ها نیز به تدریج بیشتر شده و هرگاه با عبور از پیک به شرایط نزولی ابتلا وارد شده ایم، رعایت پروتکل ها هم به طرز معناداری کاهش یافته است،
 بر این اساس رئیس مرکز تحقیقات واکسن دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید: «راه منطقی و عقلانی برخورد با کرونا، تزریق واکسن است. وقتی به ابزار واکسن دسترسی داریم، چرا باید از تزریق آن امتناع کرد، وقتی که می دانیم با فاصله گرفتن از آخرین دُز واکسن، احتمال ابتلا بیشتر می شود، عقل و منطق حکم می کند که افراد دُز بوستر را دریافت کنند،چون در صورت ابتلا، به نوع سبک تری از این بیماری مبتلا می شوند. همچنین آمار و ارقام به وضوح تأثیرات واکسن را نشان می دهد و به فکت علمی هم نیاز نداریم. کسانی که واکسیناسیون شان را تکمیل کرده اند، به راحتی از این بیماری عبور می‌کنند. این واقعیت و حقیقت علمی را هیچ کس نمی تواند کتمان کند.»
 ویروس ضعیف نشده، مردم از نظر ایمنی قوی شده اند
رئیس مرکز تحقیقات واکسن دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه از حد نصاب دریافت دُز سوم می گوید و این‌که «هرچه حد نصاب بالاتر باشد، بهتر خواهد بود، اما به طورکلی بالای ۸۰ درصد جامعه باید دُز سوم را دریافت کنند، تا با خیال راحت بگوییم جامعه ایمن است. در حال حاضر کشورهای مختلف جهان در حال تزریق دُز چهارم هستند و تأثیراتش را به چشم می بینند. هم اکنون در جامعه ما نیز این مسئله قابل لمس است. می بینید که از روزی ۷۰۰ کشته به ۴۰- ۳۰ جانباخته رسیده ایم؛ ویروس به لحاظ بیماری زایی تفاوتی نکرده، اگرچه مردم تصور می کنند ویروس ضعیف شده اما این‌گونه نیست، بلکه به عنوان یک کارشناس علمی تأکید می کنم ویروس ضعیف نشده، مردم از نظر ایمنی قوی شده اند و این قوی شدن از طریق تزریق واکسن به‌دست آمده است. در کشور ما اعلام شده که افراد بالای ۶۰ سال باید نسبت به تزریق دُز چهارم اقدام کنند، ولی معتقدم حداقل تا دو سال بعد از پیک های کرونا باید تمام افراد دُزهای یادآورهای سالانه را تزریق کنند، تا از این شرایط عبور کنیم. تفاوت آنفلوآنزای اسپانیایی با کرونا در تزریق واکسن خود را نشان می دهد. صدسال پیش که آنفلوآنزا دنیا را فرا گرفت، واکسنی در دسترس نبود و ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون نفر کشته شدند، اما در حال حاضر که واکسن در دسترس است، می توان امن تر و با تعداد تلفات کمتری از این شرایط گذر کرد.» 
 الزام دانش آموزان به تزریق دُز یادآور
یزدی با تأآکید بر این‌که تزریق دُز سوم حتما باید از سوی ستاد ملی کرونا الزامی شود، عنوان می کند: «وزارت آموزش و پرورش و بهداشت و درمان باید برای این مسئله برنامه ریزی کنند. هنوز هم زمان هست و اگر در حال حاضر اعلام شود که دانش آموزان باید تا هفته انتهایی شهریورماه دُز سوم را تزریق کنند بازهم کفایت می کند. چون پاسخ‌های ایمنی در دُزهای یادآور خیلی سریع به حد تکامل می رسد.»
مسعود یونسیان، دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ نیز پیشنهاد می دهد که «حداقل برای مدارس تزریق دُز سوم الزامی باشد، به این علت که سلامتی جامعه ممکن است به مخاطره بیفتد. خوشبختانه سلامتی دانش آموزان و یا دانشجویان در صورت عدم تزریق دُز سوم در معرض خطر جدی قرار نمی گیرد، به این علت که بیماری در آن‌ها بسیار کم عارضه است و اغلب آن‌ها دو دُز واکسن را دریافت کرده اند، اما نگرانی ما از بابت ابتلای دانش آموزان نیست بلکه نگرانیم که عفونت را به سالمندان و سایر افراد جامعه منتقل کنند.» یونسیان، نه فقط واکسیناسیون که رعایت پروتکل های بهداشتی را هم مهم دانسته و می گوید: «آموزش و پرورش باید پیش از بازگشایی مدارس اعلام کند که برای تهویه داخل کلاس ها چه کرده است، این سؤال را بارها مطرح کرده ایم اما هیچ گاه پاسخ شفاف و روشنی داده نشده و معمولا به دلیل عدم تعامل مناسب میان جامعه و نهادهای مختلف، پیام‌های متعدد و متناقضی به جامعه منتقل می شود، بنابراین اظهارات نهادها دوگانه و چندگانه است، درحالی که طبیعتا باید حرف نهایی را ستاد ملی مقابله با کرونا بزند و تعامل مناسبی هم بین وزارتخانه ها برقرار باشد. اما نکته حائز اهمیت آن است که تعطیلی مراکز آموزشی لطمات سنگینی به جامعه وارد کرده و باید ببینیم در یک شرایط نسبی چه چیزی را از دست می دهیم و چه چیزی را به‌دست می آوریم. ما نمی گوییم بازگشایی مدارس، تأثیری بر بیماری کرونا ندارد، اما به هر روی این تصمیم درست است و اگر موج جدیدی رخ داد، آموزش و پرورش باید در راستای مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا عمل کرده و به محض آن‌که پیامی جدی از سوی وزارت بهداشت داده شد، مبتنی بر توصیه های علمی اقدام کند.» 
|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای بازگشت به مدرسه بدون واکسن؟ بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.