بازدارندگی به سبک ایرانی
سعید امینی
جمهوری اسلامی ایران یکی از قدرتهای تأثیرگذار در منطقه و در جهان محسوب میشود. همیشه قدرت نظامی یکی از مؤلفههای مهم در افزایش قدرت ملی بهحساب میآید که این مؤلفه در جمهوری اسلامی ایران همواره موردتوجه قرار داشته و دارد؛ لذا بهواسطه اهمیت قدرت نظامی و تأثیرگذاری آن در افزایش قدرت منطقهای و جهانی، افراد بسیاری برای تقویت توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران تلاش کردهاند و با رشادتها و ازخودگذشتگیهایشان در مسیر تثبیت قدرت منطقهای ایران گام برداشتهاند که شهید حسن طهرانیمقدم بهعنوان یکی از این افراد نقش مهمی را در این حوزه ایفا کرده است؛ بنابراین نمیتوانیم از صنعت نظامی و پیشرفت صنایع موشکی سخن به میان آوریم، اما از سردار شهید حسن طهرانیمقدم یاد نکرد.
قدرت موشکی امروز ایران، مرهون تلاشها و زحمات شبانهروزی سردار شهید حسن طهرانیمقدم است. او شخصیتی بود که فرمانده معظم کل قوا برایش سه صفت «دانشمند برجسته»، «مدیر بلندهمت» و «پارسای بیادعا» را برگزیده بود. از شهید طهرانیمقدم بهعنوان پدر موشکی ایران نام میبرند؛ درواقع او بنیانگذار صنعت تولید موشکهای بالستیک در ایران است که موشکهای بالستیک شهاب یک، شهاب دو و شهاب سه حاصل زحمات و تلاشهای بیوقفه اوست.
دهه ۷۰ آغاز جهش علمی جمهوری اسلامی ایران در حوزه موشکی است. در این سه دهه دستاوردهای بسیاری را در حوزه صنعت موشکی شاهد هستیم که امروز این دستاوردها به اوج خود رسیده است. زمانی فقط به این فکر بودیم که موشکی ساخته شود تا در برابر حملات عراق از خود مقاومت نشان دهیم و برای ما بُرد و دقتش خیلی اهمیتی نداشت، اما امروز برد موشکهای ایرانی به بیش از دو هزار کیلومتر میرسد و در صورت تهدید یا هرگونه تهاجمی به سرزمین ایران، میتوانیم اسرائیل یا قلب اروپا را مورد هدف قرار دهیم.
توانایی ایران در ساخت موشکهای بالستیک و کروز
در این سه دهه در حوزه ساخت موشکهای بالستیک و هم در حوزه ساخت موشکهای کروز به توانمندی فوقالعاده بالایی دست پیداکردهایم که در این گزارش به چند نمونه از مهمترین موشکهای بالستیک و کروز اشاره خواهد شد. اما پیش از ورود به بحث لازم است به تفاوت موشک بالستیک با موشک کروز اشارهای شود.
وجه تمایز موشک بالستیک و کروز
مهمترین تفاوتی که میتوان میان موشک کروز و بالستیک قائل شد در سیستم پیشران، پرتاب و نوع فرود است. موشک کروز از موتور جت بهره میبرد، اما پیشرانی که برروی موشک بالستیک قرارگرفته از نوع موشکهای راکت است. همچنین موشک کروز بهصورت افقی از روی لانچر پرتاب میشود و بهصورت افقی هم برروی هدف فرود میآید، اما موشک بالستیک بهصورت عمودی پرتاب و نیز بهصورت عمودی به هدف اصابت میکند.
از دیگر ویژگیهای موشک کروز هدایتپذیری آن است، اما موشک بالستیک هدایتپذیر نیست. موشک کروز از قدرت تخریب کمتری نسبت به موشک بالستیک برخوردار است و مسافت کمتری را نسبت به موشک بالستیک طی میکند. این موشک به دلیل اینکه در ارتفاع پایین به پرواز درمیآید، از مزیت رادارگریزی برخوردار است، اما اغلب موشکهای بالستیک رادارگریز نیستند، البته جمهوری اسلامی ایران به فناوری ساخت موشکهای بالستیک رادارگریز همدست یافته است.
موشک کروز را میتوان در ناوچهها مستقر کرد، اما موشک بالستیک باید برروی زمین و در یک مکان ثابت مستقر شود. موشکهای کروز برخلاف موشکهای بالستیک از بُرد کمتری برخوردار هستند، اما موشکهای بالستیک تا هزاران کیلومتر بُرد دارند.
گونهشناسی موشکهای بالستیک و کروز
در میان موشکهای بالستیک که توسط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ساختهشده، باید به موشک «شهید حاج قاسم سلیمانی»، موشک «ذوالفقار» و موشک «خرمشهر» اشاره کرد. موشک شهید حاج قاسم سلیمانی که در شهریور امسال رونمایی شد دارای ۱۴۰۰ کیلومتر بُرد، هفت تُن وزن و سرجنگی ۵۰۰ کیلوگرمی است. این موشک در زمره موشکهای بالستیک تاکتیکی محسوب میشود که از زاویه پرتاب برخوردار است و با سرعت ۱۲ هزار و ۷۰۰ کیلومتر بر ساعت میتواند مسافت تعیینشده را طی کند و با نزدیک شدن به هدف با سرعت بیش از پنج هزار کیلومتر به آن اصابت کند.
موشک ذوالفقار از دیگر بالستیکهای نسل پیشرفته ایرانی است. این موشک در زمره موشکهای کوتاهبرد تاکتیکی و نقطهزن قرار دارد و سیگنالهای الکترونیکی مخرب برروی آن اثرگذار نیست. ذوالفقار با کلاهک ۵۰۰ کیلوگرمی خود مسافت ۷۰۰ کیلومتری را با سرعت پنج برابر صوت بهواسطه استفاده از موتور تکمرحلهای طی میکند. تاکنون از موشک ذوالفقار در دو عملیات برونمرزی استفادهشده که برای نخستین بار در عملیات لیلهالقدر از آن استفاده شد. در این عملیات مقر تروریستهای داعشی در دیرالزور پس از حمله آنها به ساختمان اداری مجلس و حرم مطهر امام راحل هدف قرار گرفت و نام دومین عملیاتی که از موشک ذوالفقار در آن استفاده شد، «ضربت محرم» نام دارد. در پی حمله گروه تروریستی الاحوازیه به رژه نیروهای مسلح در اهواز در سال ۹۷ تعدادی از هموطنانمان به شهادت رسیدند؛ لذا پسازاین حمله تروریستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی عملیاتی مقر سرکردگان این جنایت را در کشور سوریه نابود کرد.
سومین بالستیک ایرانی که لرزه بر اندام دشمنان ایران اسلامی انداخته، موشک خرمشهر است. این موشک دو هزار کیلومتر بُرد دارد و قدرتمندترین بالستیک ایرانی لقب گرفته است. موشک خرمشهر در دسته موشکهای بدون باله به شمار میرود که کلاهک آن هزار و ۸۰۰ کیلومتر وزن دارد. موشک دوربرد خرمشهر نخستین موشک بالستیک ایرانی است که از سرجنگی چندکاره بهره میبرد و همچنین از بازتابش امواج راداری و دیده شدن توسط رادارها در امان است.
اما در میان موشکهای کروز ایرانی باید به موشک کروز «هویزه» و «ابومهدی» اشاره کرد. موشک کروز هویزه هزار و ۳۵۰ کیلومتر بُرد پروازی دارد . آمادهسازی و واکنش سریع، ارتفاع پروازی پایین، دقت بالای ناوبری و اصابت به هدف و قدرت تخریب زیاد را از ویژگیهای برجسته موشک کروز هویزه است.
همچنین موشک ابومهدی در زمره کروزهای دریایی قرار دارد و بُرد آن بالای ۱۰۰۰ کیلومتر است و قابلیت پرتاب از روی انواع سکوهای دریایی، زمینی و دریایی را دارد. این موشک از موتور توربوجت از خانواده طلوع بهره میبرد که سابقه عملیاتی بالایی در پهپادهای کرار و موشکهای کروز خانواده نور، قادر و قدیر دارد. به سبب تواناییهای کنترل رانش این نوع موتور موشک ابومهدی قابلیت پرواز با گستره سرعتی متنوعی را داراست.
سعید امینی , صنایع موشکی , موشک
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.