بازار لوازم خانگی در انتظار بازگشت آرامش - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 59968
  پرینتخانه » اجتماعی, اسلایدر, اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 13 بهمن 1400 - 22:00 |
انجمن و اتحادیه‌های لوازم‌خانگی از توضیح درباره گرانی لوازم‌خانگی طفره می‌روند

بازار لوازم خانگی در انتظار بازگشت آرامش

اوایل سال جاری برخی از تولیدکنندگان در نامه‌ای به رهبری خواستار ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی کره‌ای شدند که ایشان نیز با این درخواست موافقت کردند و مقرر شد واردات این گروه کالایی ممنوع شود، اما روند رو به رشد قیمت لوازم‌خانگی باعث گلایه مستقیم ایشان در دیدار با تولیدکنندگان شد .
بازار لوازم خانگی در انتظار بازگشت آرامش

نفیسه امامی
اوایل سال جاری برخی از تولیدکنندگان در نامه‌ای به رهبری خواستار ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی کره‌ای شدند که ایشان نیز با این درخواست موافقت کردند و مقرر شد واردات این گروه کالایی ممنوع شود، اما روند رو به رشد قیمت لوازم‌خانگی باعث گلایه مستقیم ایشان در دیدار با تولیدکنندگان شد و با ابراز گلایه از برخی تولیدکنندگان داخلی لوازم‌خانگی گفتند که «با وجود حمایت‌هایی که از این تولیدکنندگان شد اما گفته می‌شود برخی محصولات آن‌ها تا دو برابر افزایش قیمت داشته که نباید این‌گونه باشد.»

ممنوعیت ورود لوازم‌خانگی دو برند ال‌جی و سامسونگ به کشور از کره جنوبی سال ۹۷ اعلام  شد و پاییز سال جاری هم واردات تمام برندهای کره‌ای لوازم‌خانگی ممنوع اعلام گردید. وزارت صمت طبق ماده ۱۶ قانون استفاده حداکثری از توان فنی و مهندسی کشور، می‌تواند واردات کالاهای مشابه تولید Aداخل که به‌اندازه کافی و با کیفیت مناسب تولید می‌شوند را ممنوع کند. 
این موضوع در برنامه ششم گنجانده‌شده و انجمن صنایع لوازم‌خانگی ایران در نامه‌ای به رئیس کمیسیون‌های صنایع و اقتصادی مجلس درخواست کردند برای یک دوره ۵ ساله این ممنوعیت استمرار داشته باشد و در برنامه هفتم هم دیده شود. 
در همان زمان که ورود لوازم‌خانگی به کشور ممنوع گردید، ۵ شرکت از ۱۲ شرکتی که خواستار ممنوعیت واردات بودند، قیمت تولیدات خود را افزایش دادند. ممنوعیت در واردات لوازم‌خانگی به کشور به جهت حمایت از کالای ایرانی و تقویت تولید داخلی انجام شد، اما شواهد حاکی از آن است که از یک‌سو ممنوعیت در واردات نه‌تنها باعث نشد که صنایع مورد هدف، کیفیت خدماتشان را ارتقا دهند، بلکه درعین‌حال قیمت محصولات خود را نیز افزایش داده‌اند. 
به عقیده بسیاری از فعالان بازار ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی در دوره‌های زمانی بلندمدت، تولیدکنندگان داخلی را از عرصه رقابت‌پذیری با محصولات خارجی به دور می‌کند و اولین بازخورد این اتفاق روزمرگی شرکت‌های داخلی و عدم رعایت حقوق مشتری خواهد بود. 
 اظهارنظری درباره دلایل گرانی نمی‌کنم
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی در گفت‌وگو با «رسالت»، درباره وضعیت بازار لوازم‌خانگی می‌گوید: رکود کامل در بازار حاکم است و افراد در شرایطی که مجبور به خرید شوند و یا درصدد تهیه جهیزیه باشند، اقدام به خرید لوازم‌خانگی می‌کنند. مردم اکنون قدرت خرید ندارند و بیشتر تمایل به تعمیر و استفاده مجدد از لوازم‌خانگی دارند. 

پازوکی در پاسخ به این سؤال که دلایل اصلی افزایش قیمت لوازم‌خانگی چیست ،می‌گوید: باید از سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و انجمن تولیدکنندگان لوازم‌خانگی سؤال شود. اتحادیه از کارخانه کالا خریداری می‌کند و بر اساس سود در نظر گرفته‌شده آن را به فروش می‌رساند. این در حالی است که اکنون کالا به‌مراتب کمتر از سود مصوب به فروش می‌رسد چون مشتری در بازار کم است.
وی که سال‌ها در حوزه خریدوفروش لوازم‌خانگی فعالیت می‌کند، می‌افزاید: من هیچ نظری درباره مشکلات تولید و گرانی لوازم‌خانگی ندارم. تولیدکنندگان و انجمن باید درباره دلایل گرانی قیمت لوازم‌خانگی توضیح دهند. تولیدکنندگان معتقدند قیمت مواد اولیه بالا رفته و نوسان قیمت ارز و کمبود مواد اولیه باعث شده تا قیمت‌ها افزایش پیدا کند.    
پازوکی درباره پیش‌بینی خود از ماه‌های آتی بازار قیمت‌های لوازم‌خانگی گفت: بازار لوازم‌خانگی مشخص نمی‌کند که در ماه‌های آینده چه اتفاقی درروند قیمت‌ها رخ خواهد داد. 
 وعده وزیر صمت برای کاهش قیمت‌ها
لوازم‌خانگی داخلی با نداشتن رقیب خارجی پیوسته گران می‌شوند. با وجود اعلام افزایش تولید لوازم‌خانگی در داخل، دست‌اندرکاران این صنعت می‌گویند قیمت‌ها به‌طور چشمگیری بالا رفته است. به‌عنوان نمونه اکنون یک یخچال دوقلوی ایرانی در حدود ۳۰ میلیون تومان یا یک ماشین لباسشویی ایرانی ۱۲ یا ۱۳ میلیون تومان قیمت دارد.

  سید رضا فاطمی امین، وزیر صمت هم با تأیید اینکه در ۲ سال اخیر افزایش قابل‌توجهی در قیمت لوازم‌خانگی رخ داده گفته است « در چند ماه گذشته این موضوع مدیریت شده است و در یکی دو موردی که تولیدکنندگان افزایش قیمت داشتند، برای برگرداندن قیمت‌ها به قبل اعلام آمادگی کردند.»
وزیر صمت با اشاره به اینکه صنعت لوازم‌خانگی صنعت رو به رشدی است، می‌گوید: «تولید لوازم‌خانگی در سال، از ۸ میلیون دستگاه به ۱۶ میلیون دستگاه رسیده است که رشد قابل‌توجهی در تولید و تنوع محصول داشتیم.»
بررسی آمارهای رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت از ابتدای امسال تا پایان مهرماه حاکی از تداوم روند رو به رشد تولید انواع لوازم‌خانگی در کشور است، به‌طوری‌که در دو بخش ماشین لباسشویی و یخچال و فریزر به ترتیب رشدهای ۵۲/۹ درصدی و ۲۴/۶ درصدی به ثبت رسید. در این مدت یک‌میلیون و ۱۶۸ هزار و ۷۰۰ دستگاه یخچال و فریزر در کشور تولید شد. مقایسه این رقم با تولید ۹۳۸ هزار و ۲۰۰ دستگاهی هفت‌ماهه پارسال حاکی از ثبت رشد ۲۴/۶ درصدی است.
 در بخش ماشین لباسشویی نیز کارخانجات داخلی توانستند در مدت یاد شده ۵۴۹ هزار و ۶۰۰ دستگاه تولید داشته باشند. این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (تولید ۳۵۵ هزار و ۳۰۰ دستگاه) رشد چشمگیر ۵۲/۹ درصدی نشان می‌دهد. در این مدت، اما تولید کولر آبی با افت ۱۸/۱ درصدی مواجه شد و به ۶۹۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه رسید.
 فراوانی کالای قاچاق
باوجوداینکه بیش از دو سال و نیم از ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی به کشور می‌گذرد، قاچاق لوازم‌خانگی و دیگر کالاها همواره در جریان بوده است. به‌عنوان نمونه کالاهایی مانند یخچال فریزر و ماشین لباسشویی بعد از خروج رسمی شرکت‌های کره‌ای از ایران، به‌صورت غیررسمی به کشور وارد می‌شوند. بعضی از کالاها هم بدون نام به کشور قاچاق می‌شوند و بعد از زدن برچسب کره‌ای در بازار فروخته می‌شوند.

گفته می‌شود بخشی از کالاهایی که با برچسب ال‌جی و سامسونگ فروخته می‌شوند، محصولات متفرقه و بی‌کیفيتی هستند که تنها با جعل نام خریداری شده‌اند. این کالاها از مرز و به‌وفور به کشور وارد شده و متقاضیان خود را هم دارد.
  عرضه اختصاصی ورق‌های فولادی
گرانی، رکود و قاچاق توصیف کوتاه وضعیت بازار لوازم‌خانگی در ایران است. بازار لوازم‌خانگی بعدازآنکه ممنوعیت واردات به کشور اعلام شد دچار التهاب گردید و به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت‌ها به نوسان در قیمت ارز بازگردد. کیوان گردان، دبیرکل دفتر صنایع برق، فلزی و لوازم‌خانگی وزارت صمت اعلام کرده است «با عرضه اختصاصی ورق‌های فولادی به تولیدکنندگان لوازم‌خانگی در کشور، قیمت لوازم‌خانگی تا پایان سال جاری کاهش می‌یابد و با این اقدام انتظار داریم درزمینه کاهش قیمت لوازم‌خانگی در کشور تا پایان سال جاری گام‌های اساسی برداشته شود.»به گفته گردان، پیش‌بینی می‌شود با کاهش قیمت ورق‌های فولادی قیمت لوازم‌خانگی در بازار از یک تا سه ماه آینده، برای مصرف‌کنندگان در بازار کاهش یابد.اگرچه گرانی مواد اولیه و افزایش حقوق و دستمزد بر نرخ فروش تولیدکنندگان لوازم‌خانگی مؤثر بوده است اما نباید از نظارت بر نحوه قیمت‌گذاری این محصولات توسط نهادهای ناظر مانند سازمان حمایت و تعزیرات بی‌اعتنا عبور کرد و اجازه قیمت‌گذاری سلیقه‌ای کالاها توسط برخی تولیدکنندگان را داد. 

ممنوعیت ورود محصولات خارجی اقدام مهمی برای حمایت از کالای ایرانی بود تا تولیدکنندگان بتوانند با ارتقای کیفیت محصول و ارائه خدمات مناسب بعد از فروش، اعتماد مشتری ایرانی را جلب کنند، اما ظاهرا انحصاری شدن بازار برای تولیدکنندگان داخلی، فرصت سوءاستفاده و رشد بی‌دلیل و غیرمنطقی قیمت‌ها را فراهم کرده است و این مصرف‌کننده ایرانی است که چاره‌ای جز خرید کالای بعضا باکیفیت پایین و قیمت بالا را ندارد. 

نویسنده : نفیسه امامی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای بازار لوازم خانگی در انتظار بازگشت آرامش بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.