بازار خودرو در انتظار اصلاح
گروه اقتصادی
بحث قیمت خودرو یکی از چالش برانگیزترین موضوعات اقتصادی شرایط فعلی کشور است، قیمت خودرو همراه با کیفیت بالا یکی از مواردی است که می تواند خودروهای یک کشور را برند ساخته و برای صادرات نیز بسیار جذاب سازد، اما دولت سیزدهم سعی دارد با نگاهی کارشناسی هم وضعیت داخلی بازار خودرو را سامان بخشد و هم با واردات خودروهای با کیفیت بازار خودرو را ساماندهی کرده که انصافا تا به امروز در این امر موفق عمل کرده است. دیروز سخنگوی وزارت صمت از نام خودروهای وارداتی به ایران رونمایی کرده که خودروهای با کیفیت ژاپنی، کره ای و چینی در بین آن دیده می شود.
درباره قیمت گذاری دستوری خودرو در دولت قبل و اصلاح رویه به ویژه آغاز واردات با فربد زاوه به گفتوگو نشسته ایم:
آقای زاوه در ابتدای گفتوگو به استاندارد قیمت خودرو از نظر شما بپردازیم. شرایط حال حاضر صنعت خودرو و قیمتهای فعلی را چطور میبینید؟
سنجش و اعلام یک وضعیت قیمتی استاندارد برای بازار خودرو نادرست است. بنابراین نمیتوانیم بگوییم که استاندارد خودرو و قیمت خودرو چیست. این موضوع نه تنها در صنعت داخلی کشور بلکه در صنعت خودروسازی دنیا نیز نامفهوم است. به طورمثال خودرو لندکروز مدل سال ۲۰۱۳ در پروسه قیمتی حال حاضر ۳۰۰ هزار دلار اعلام میشود درحالی که مدل سال۲۰۲۰ هشت سیلندر همین خودرو در آمریکا ۶۰ هزار دلار اعلام میگردد. در دبی نیز همین خودرو با مشخصات عنوان شده، ۷۰ هزار دلار و در کوبا ۵۰۰ میلیون دلار قیمتگذاری میشود. دلیل این اتفاق چیست؟ آیا کلیه این قیمتگذاریها بر مبنای یک استاندارد جهانی تعریف شدهاند؟ به طورحتم خیر! کلیه این قیمتگذاری متاثر از سیاستهای کلان اقتصادی، سیاسی و بازار تقاضا هستند و به سبب تفاوت این متغیرها در هرکشور، قیمتگذاریها نیز تفاوت دارند.
عوامل موثر در قیمتگذاری خودرو کدامند؟ و سیاستهای تاثیرگذار چطور پی ریزی میشوند؟
هر مارکت یا بازار فروش متناسب با میزان عرضه، میزان رقابت، سیاستهای کلان دولت، سیاستهای پولی و بودجهای تعیین قیمت میشوند بنابراین فرض اینکه یک خودرو، استاندارد قیمتی مشخصی در دنیا داشته باشد، از ریشه نادرست است. باید و نبایدی در عرصه قیمتگذاری خودرو و چه بسا علم اقتصاد وجود ندارد. میتوان در مواقع لزوم قیمت خودرو را تغییر داد و با کاهش و افزایش همراه کرد اما مسئله تعیین یک قیمت واحد، نادرست است و ممکن نخواهد بود. شایان ذکر است تا بگوییم که با قیمت گذاری دستوری و اخذ راهکارهای مُسکن قیمتها تغییر و بهبود پیدا نخواهند کرد. شوروی و برخی از کشورهای دیگر سالها به دنبال چنین رویکردی بود و در نهایت امر نیز موفق نشد.
متعادل سازی قیمت کارخانه در یک سال اخیر را می توان اقدامی مناسب جهت افزایش تولید دانست.
حال که نحوه قیمتگذاری خودرو از یک استاندارد واحد جهانی برخوردار نیست، چطور میتوان سیاستهای داخلی تاثیرگذار را در وضعیتی مطلوب قرار داد؟
این موضوع به سیاستهای کلان بستگی داشته و سیاست های کلان اقتصادی در عرض یک سال نمی تواند اثرگذار باشد زیرا به عوامل کلانی مانند پایه پولی، تورم و غیره بستگی دارد و این عامل نه تنها در صنعت خودرو بلکه در سایر حوزهها همچون لوازم خانگی، مرغ، گوشت و کلیه اقلام مصرفی نیز شرایط به همین شکل میباشد. آنچه که در شرایط حال حاضر اهمیت دارد ایجاد یک فضای رقابتی و حقیقی است. میبایست
رقابت پذیری در جامعه را به شکلی واقعی ایجاد کنیم تا نوع نگاه حاکم بر صنعت خودرو و قیمتگذاریها تغییر پیدا کند.
آقای زاوه لازمه ایجاد فضای رقابتی حقیقی چیست؟
ایجاد فضای رقابتی حقیقی چندان دشوار نیست. دراین راستا ضرورت دارد تا نوع رقابت پذیری در جامعه را آزاد کنیم. به طورمثال تعرفه واردات را حذف کنیم تا هرکس از هر نقطهای که مایل بود، کالا و اجناس مورد نظر خود را وارد کند. افزون براین هر فرد ایرانی در داخل کشور قادر به صادرات باشد. لازمه تحقق این امر است که پیمان صادراتی و ورودی وجود نداشته باشد. همچنین گسترش تعاملات بین المللی نیز در فرآیند ایجاد یک رقابت حقیقی بسیار اثرگذار است. بنابراین اهمیت دارد تا تعاملات بین المللی خود را بیش از پیش افزایش دهیم. اقداماتی مانند پیمان شانگهای و ادامه این روند تعامل با شرق و غرب می تواند اقتصاد را وارد فضای فاز رقابتی کند.
واردات خودرو چطور؟ این اقدام را به عنوان رکن اثرگذار در ایجاد یک فضای رقابتی حقیقی قبول دارید؟
واردات خودرو وضعیت صنعت خودرو را بهبود خواهد بخشید اما باید به موازات آن اقدام دیگری مانند اقتصاد کلان نیز انجام شود،در پایان شایان ذکر است بگوییم که به منظوربررسی قیمت خودرو نمیتوان تنها صنعت خودرو را مورد بررسی قرار داد. باید چند پله فراتر از صنعت خودرو برویم و مسائل موجود را از نگاه کلان مورد بررسی قرار دهیم.
اعلام خودروهای خارجی وارداتی
به گزارش« رسالت»، روز گذشته امید قالیباف، سخنگوی وزارت صنعت درباره واردات خودرو گفت: واردات خودرو از میان خودروهایی با برند کرهای، ژاپنی و اروپایی انجام شده و خودروهایی مانند هیوندایی اکسنت، هیوندایی ۱۰، میتسوبیشی میراژ، چانگان سی اس ۳۵، ام جی ۳ و ام جی ۶، سیتروئن C۳ و محصولی از شرکت فولکس واگن (سئات) در زمره خودروهایی است که قرار است به کشور وارد شوند که این خودروها در محدوده قیمت حدود ۱۰ هزار یورو قرار دارند.
اما دولت قصد دارد در آینده با واردات خودروهای با قیمت پایین تر برای قشر متوسط و کم درآمد جامعه نیز خودرویی مناسب تهیه کند که این شجاعت دولت برای واردات بسیار ستودنی است، در ۶ماه اخیر نیز با واقعی سازی قیمت کارخانه خودروهای داخلی و کاهش زیان دهی در صورتمالی خودروسازان گام دیگر برای کیفی سازی صنعت خودرو انجام شد.
واردات خودروهای کارکرده اما با کیفیت با قیمت های ۳هزار دلار تا ۷ هزار دلار نیز راهکار دیگری است که می توان آن را اجرایی کرد، این راهکار قبلا در کشور اجرا شده و نتیجه مطلوبی را نیز داشته است، به شرطی که همزمان خدمات پس از فروش این نوع خودروها نیز اجرایی شود.
رقابتی سازی خودروسازان با توجه به کیفی سازی، افزایش تولید همراه با واردات آغاز شده و امید است دولت بتواند با ادامه روند فعلی وضعیت بازار خودرو را بهبود بخشد.
بازار خودرو , قیمت خودرو , واردات خودرو
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.