ایران، آغازگر استراتژی فشار در برابر فشار
گروه سیاسی
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با «رسالت» ضمن اشاره به آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی ایران پس از اقدام خرابکارانه اسرائیل در نطنز و تأثیر آن در مذاکرات برجامی بیان کرد: از مدتها قبل جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که حسن نیت را با حسن نیت و همکاری را با همکاری و تعامل را با تعامل و احیانا فشار را با فشار پاسخ میدهد و در برابر اقدامات مخربی که صورت گیرد عقبنشینی نمیکند.
وی افزود: بنابراین در روزهای اخیر اقداماتی که صورت گرفته با این هدف که قدرت مانور ایران را در مذاکراتی که بین ایران و ۱+۴ است تحت تأثیر قرار دهد درراستای همان استراتژی تعهد در برابر تعهد یا فشار در برابر فشار ایران تصمیم گرفت غنیسازی اورانیوم را به ۶۰ درصد برساند.
رهبری به سیاست فشار در برابر فشار و تعهد در برابر تعهد اشاره کرده بودند
ابوالفتح ادامه داد: پیشازاین نیز رهبری دریکی از سخنرانیهایشان تأکید فرمودند که اگر لازم شود ما برای تأمین سوخت پیشرانهای دریایی این کار را انجام میدهیم. بنابراین رهبری به سیاست فشار در برابر فشار و تعهد در برابر تعهد اشاره کرده بودند و این اقدام قابل پیشبینی بود. اما این کار دقیقا بعد از خرابکاری در نطنز بسیار تأثیرگذار بود.
این کارشناس روابط بینالملل خاطرنشان کرد: از طرفی اتفاقی که در نطنز افتاد نیز با این هدف انجام شد که روند غنیسازی ایران دچار وقفه شود و به برنامه هستهای جمهوری اسلامی آسیب وارد شود و با دستپر در مذاکرات حضور پیدا نکند و مذاکرات شکست بخورد و به خواستههای آمریکا تن بدهند.
او گفت: اقدامی که اکنون انجامگرفته است قدرت مانور ایران را افزایش میدهد. یعنی لطمهای که به نطنز واردشده، ایران آن را چند برابر بیشتر جبران میکند. پیشازاین ایران در دوران قبل از برجام غنیسازی ۲۰ درصد را انجام داده بود اما توافق برجام این میزان را به ۳٫۶۷ درصد رساند و در سالهای اخیر نیز این غنیسازی هیچگاه بیشتر از این مقدار ذکرشده نرفت.
ابوالفتح ابراز میکند که غنیسازی ۶۰ درصدی، پاسخ قاطعی به طرف مقابل است و اگر بخواهند فشاری به ایران وارد کنند و دست به اقدامات خرابکارانه بزنند، جمهوری اسلامی ایران نهتنها عقبنشینی نمیکند بلکه گامهای بسیار بلندتری نیز برمیدارد.
تحلیلگر روابط بینالملل تصریح میکند: این پیام بسیار آشکاری نسبت به برنامه هستهای ایران دارد که ورود به غنیسازی ۶۰ درصد است. حتی ایران توان و امکان غنیسازی بیشتر از این عدد را نیز دارد اما فعلا تصمیم بر این است که غنیسازی تا ۶۰ درصد انجام شود.
اثر غنیسازی ۶۰ درصد بر مذاکرات برجامی چیست؟
وی در تشریح اثر غنیسازی ۶۰ درصد بر روند مذاکرات برجامی افزود: این اقدام قطعا باعث ناخرسندی و اعتراض طرف مقابل میشود و جریانهایی در آمریکا، اروپا و منطقه غرب آسیا برای شکست دادن مذاکرات فعال میشوند تا ایران را تحتفشار قرار دهند. بهطور مثال ممکن است از مکانیسم ماشه استفاده کنند. حتی پیشبینی اقدامات خرابکارانه بزرگتری هم قابلتصور است. شاید بعدازاین اقدامات غیرمستقیم هم نباشد و مستقیم باشد.
ابوالفتح میگوید: اما بااینحال ایران تصمیم دارد این فرآیند را بهگونهای پیش ببرد که طرف مقابل درنهایت راضی به برداشتن تحریمها شود. زیرا ایران معتقد است که اگر در این شرایط عقبنشینی کند و متوقف باقی بماند طرف مقابل هیچ علاقهای به برداشتن تحریمها ندارد و اگر هم آنها را بردارد امتیازات دیگری میخواهد.
کارشناس مسائل آمریکا یادآور شد که اکنون دولت جو بایدن رسما اعلام کرده است هرگونه مذاکره با ایران چه مستقیم و چه غیرمستقیم که منجر به برداشته شدن تحریمها شود ایران باید بپذیرد که در مفاد برجام تجدیدنظر کند و مذاکرات موشکی و منطقهای داشته باشد. بلینکن، وزیرامورخارجه آمریکا رسما گفته است که ما قدم اولمان بازگشت به برجام است اما برای بازگشت به برجام حتما باید حوزههای موشکی و منطقهای ایران نیز اضافه شود.
او در انتها عنوان کرد: اما اینها مسائلی هستند که ایران هیچ تمایلی به ورود به آنها ندارد و اگر دستپر نداشته باشد و باقدرت وارد مذاکرات نشود طرف مقابل تن به خواستههای ایران نمیدهد. البته این استراتژی مخاطرات خاص خودش را دارد و میتواند یکسری حرکات را مجددا علیه ایران راه بیندازد و فشارها و اقدامات خرابکارانه مستقیم را تشدید کند اما به نظر میرسد نظام راهی جز این ندارد و حاضر است چنین هزینهای را برای رفع تحریمها بپردازد.
آمریکا , امیرعلی ابوالفتح
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.