انتخابات خبرگان در چهار استان - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 45263
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 24 خرداد 1400 - 6:53 |
همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود

انتخابات خبرگان در چهار استان

همزمان با برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراهای شهر و روستا، انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی نیز در 28 خردادماه امسال برگزار خواهد شد.
انتخابات خبرگان در چهار استان

مصطفی هدایی
همزمان با برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراهای شهر و روستا، انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی نیز در ۲۸ خردادماه امسال برگزار خواهد شد. 
رقابت‌ها در دومین انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری، برای ۶ کرسی است که در ۱۵ ماه گذشته به دلیل رحلت خالی‌شده‌اند. استان‌های تهران، خراسان رضوی، مازندران و قم محل برگزاری انتخابات خبرگان رهبری خواهد بود تا از میان ۱۶ گزینه تایید صلاحیت شده، ۶ نفر به مجلس راه یابند. 
اسامی فقهایی که در بیش از یک سال اخیر از دنیا رفته‌اند، نشان از اهمیت جایگاه این کرسی‌ها در مجلس خبرگان رهبری می‌دهد. آیت‌الله مصباح یزدی، آیت‌الله محمد یزدی، آیت‌الله نورالله طبرسی، آیت‌الله محمدعلی تسخیری، آیت‌الله سید هاشمی بطحایی و آیت‌الله ابراهیم امینی نجف‌آبادی از بزرگانی بودند که ملت ایران از وجود آن‌ها محروم شد. 
 اهمیت خبرگان رهبری
مجلس خبرگان رهبری، راهبردی‌ترین مجلس در میان جایگاه‌های انتخاباتی در ایران محسوب می‌شود. اهمیت این مجلس تا به حدی است که در سال ۹۴، ائتلافی از رسانه‌های معاند فارسی‌زبان و اپوزیسیون داخلی تمام تلاش خود را به کاربردند تا نتایج را تغییر دهند و یکی از سنگین‌ترین هجمه‌های تبلیغاتی پس از انتخابات در دوره چهارم رقم خورد. 
با توجه به اهمیت و جایگاه خبرگان، فضای تبلیغاتی و انتخاباتی برای آن  سم مهلک می‌تواند باشد. دوره چهارم اصلاح‌طلبان و ائتلاف خارجی آن‌ها دوقطبی‌های کاذب و خطرناکی را حول انتخابات خبرگان شکل دادند و «مثلث جیم» ازجمله کثیف‌ترین اقدامی بود که آن‌ها رقم زدند تا آیات جنتی، مصباح یزدی و محمد یزدی از حضور در آن دوره بازمانند. 
اکبر گنجی؛ فعال سیاسی معاند و فراری، طراح اصلی مثلث جیم بود که موبه‌مو از سوی سران اصلاحات در ایران اجرایی شد. هرچند در دوره پنجم فقهای بزرگوار وارد مجلس خبرگان شدند ولی مشخصا انتخابات خبرگان هرگز نباید وارد دوگانه سازی‌ها
 و مهندسی‌های سیاسی احزاب و جریانات شود. 
 وظیفه مجلس خبرگان
مجلس خبرگان سه وظیفه اصلی بر دوش داد. ازجمله این وظایف، انتخاب رهبر نظام اسلامی است. انتخاب رهبرى در ايران، مانند بسيارى از كشورها به‌صورت‏ دومرحله‌ای است؛ مردم در مرحله اول، به خبرگان مورد اعتماد خود رأى می‌دهند و در مرحله دوم، نمايندگان مردم، از فقهاى واجد شرايط، بهترين آن‌ها را براى رهبرى انتخاب مى‌کنند. 
دومرحله‌ای بودن فلسفه وجودی بسیار مهمی دارد. درصورتی‌که انتخاب رهبر جمهوری اسلامی تک‌مرحله‌ای بود، بدون شک باید شاهد رقابت‌های مسموم سیاسی و زد و بندهایی می‌بودیم که جایگاه رهبری را دچار خدشه می‌کرد. فضای انتخاب رهبر باید به‌دوراز هیجانات و تبلیغات باشد و حضور فقها و بزرگان در مجلس خبرگان و وظیفه انتخاب رهبر از سوی آن‌ها، اطمینان بیشتری برای انتخاب یک گزینه مناسب ایجاد می‌کند که خارج از فضای تهییجی و تبلیغی صورت پذیرفته است. 
رهبر در نظام اسلامی علاوه بر داشتن صلاحیت‌های اولیه ازجمله سن، تابعیت و اقامت باید دارای جنبه‌های دینی و مدیریت اسلامی برتری نسبت به دیگران باشد.
انتخاب و گزینش «فقيه عادل و باتقوا، آگاه به زمان، شجاع، مدير و مدبّر» باید از سوی متخصصین این امر که فقها و علما هستند صورت گیرد و این ویژگی نظام جمهوری اسلامی را از سایر نظام‌های سیاسی در جهان متمایز می‌سازد؛ چراکه مجلسی متخصص و عالم علاوه بر گزینش رهبر، در ادامه بر همان گزینه برگزیده‌شده، نظارت دارند. 
نظارت بر رهبر؛ دومین وظیفه سنگین مجلس خبرگان است. نظارت بر توانایی رهبری و استمرار شرایط آن با نظارت نمایندگان مجلس خبرگان انجام می‌شود که در صورت عدم احراز این شرایط در طول دوره رهبری، این مجلس وظیفه سوم خود یعنی عزل رهبری را اعمال می‌کند. در قانون‏ اساسى در سه مورد، بركنارى رهبرى پیش‌بینی‌شده است:
۱٫ ناتوانى از انجام وظايف رهبرى
۲٫ از دست دادن يكى از شرايط رهبرى
۳٫ كشف فقدان يكى از شرايط از آغاز
در هر يك از اين موارد، قانون‏ اساسى، تشخيص و تصميم را بر عهده مجلس‏ خبرگان نهاده است. اصل يك‏صد و يازدهم مى‏‌گويد:
هرگاه رهبر از انجام وظايف قانونى خود ناتوان شود، يا فاقد يكى از شرايط مذكور در اصول پنجم و يك‏صد و نهم گردد، يا معلوم شود از آغاز فاقد بعضى از شرايط بوده است، از مقام خود بركنار خواهد شد. تشخيص اين امر، به عهده خبرگان مذكور در اصل يك‏صد وهشتم است. 
با در نظرگرفتن اهمیت و جایگاه خبرگان رهبری، انتخاب نامزد دارای صلاحیت بالاتر از سوی مردم برای ورود به آن بسیار مهم است که باید بر اساس مطالعه دقیق و آینده‌نگرانه صورت گیرد، چراکه این مجلس در کلام امام خمینی (ره)، مهم‌ترین رکن نظام اسلامی است و به فرموده رهبر معظم انقلاب نیز این مجلس باید رهبری را انتخاب کند که« در مقابل هجمه دشمن بایستد، به خدا توکل کند، شجاعت نشان دهدو راه امام را ادامه دهد.»

نویسنده : مصطفی هدایی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای انتخابات خبرگان در چهار استان بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.