امید و اعتماد به تالار شیشهای بازمیگردد؟
بازار سهام پرفرازونشیب در چند روز اخیر روی سبز خود را تا حدودی نشان داد به طوری که از دو روز قبل شاهد بازگشت در بازار سرمایه هستیم. شاخص بورس دیروز با رشد بیش از ۴۴ هزار واحد، در ارتفاع یکمیلیون و ۷۰۰ هزار واحدی قرار گرفت. بسیاری افت شدید یک ماه گذشته را ناشی از اصلاح بازار و طبیعت آن دانستند که بعضی از عوامل بیرونی هم توانست بر آن تأثیرگذار باشد، اما به نظر میرسد بازار در فاز نوسانی به سر میبرد که گاهی آن را مثبت و گاهی منفی میکند، ولی در کل پیشبینی میشود روند بازار با شیبی آرام صعودی باشد.
بهزعم کارشناسان و تحلیلگران بازار شاید دیگر صعودهای شارپی که در ابتدای سال در بورس تجربه شد، اتفاق نیفتد و فضای آرمانی ایجاد نشود، اما بازار در روزهای اخیر نشان داده که میل به مثبت بودن پیداکرده است. در این میان عوامل متعددی همچون افزایش نرخ دلار تا ۲۷ هزار تومان، تصمیم حقوقیها برای تشکیل صندوقهای بازار گردانی، انتشار گزارش عملکرد ۶ماهه، عرضه اوراق تبعی و سپردهگذاری صندوق توسعه ملی در صندوق تثبیت و توسعه بازار هم توانست به این روند صعودی کمک کند.
وضعیت بورس در مهرماه مثبتتر از شهریورماه خواهد بود
محمدرضا آرام بنیار مدیرعامل اسبق شرکت تأمین سرمایه نوین و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «رسالت»، درباره دلایل بالا رفتن شاخص بورس گفت: اولین معیار ایجاد رونق در بورس میزان حجم معاملات است که خوشبختانه اکنون حجم معاملات در بازار تا حدودی به روال سابق بازگشته است، گرچه برخی فروشنده و تعدادی هم خریدار هستند. دوم اینکه گرچه شرکتهای صادراتی سه ماه اول سال به علت محدودیت کرونا و بسته ماندن مرزها نتوانستند صادرات داشته باشند، اما در سهماهه دوم توانستند عملکرد بهتری داشته باشند. بنابراین گزارشات ۶ماهه شرکتها که از اول مهرماه منتشر میشود، نشاندهنده عملکرد بهبودیافته شرکتها خواهد بود و این مسئله به کمک شاخص بورس خواهد آمد.
وی ادامه داد: حمایتهای وزارت اقتصاد از بورس و وزارت نفت از شرکتهای پالایشی و پتروشیمی در ارائه تخفیف خوراکی که شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به این شرکتها داد، میتواند به میزان بالایی سود شرکتها را افزایش دهد. اگر تخفیف خوراکی پالایشگاهها برای سال گذشته هم اعمال شود، به نظر میرسد وضعیت سودآوری شرکتهای پالایشی و پتروشیمی بهبود پیدا کند.
آرام بنیار وضعیت عمومی بازار سهام را دارای روندی مثبت دانست و فرصت به وجود آمده را برای سرمایهگذاری مغتنم بیان کرد و افزود: نوساناتی که به دلیل نرخ تورم، ارز و بهره بانکی پیش میآید، وضعیت بورس را گاهی مثبت و یا منفی کند. من تصور میکنم شاخص بورس قله ۲ میلیون واحد را دوباره فتح کند و احتمالا وضعیت بازار در مهرماه مثبتتر از شهریورماه خواهد بود.
این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به سپردهگذاری صندوق توسعه ملی در صندوق تثبیت و توسعه بازار بیان کرد: این اقدام میتواند به ایجاد روند مثبت بازار کمک کند. شروع بازار گردانی شرکتهای بزرگ، انتشار اوراق تبعی، انتشار گزارش عملکرد ۶ماهه که پیشبینی میشود عمده شرکتها وضعیت بهتری داشته باشند و حمایتی که وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از شرکتهای پالایشی و پتروشیمی کردهاند، شاخص را بالا میبرد.
آرام بنیار درباره تأثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در وضعیت بورس گفت: انتخابات ریاست جمهوری در آبان ماه هیچ تأثیری در وضعیت بورس نخواهد گذاشت چون اگر ترامپ و یا بایدن هرکدام رأی بیاورند، هیچ تغییری در وضعیت فعلی پیش نمیآید. تصور اینکه احتمالا تحریمها بیشتر میشوند و یا از تعداد آنها کاسته میشود، رخ نخواهد داد.
وی بالا رفتن نرخ ارز را اثرگذار در وضعیت بورس دانست و افزود: امیدوارم که نرخ ارز بیشتر از این میزان بالا نرود، اما درصورتیکه روند صعودی نرخ ارز ادامه داشته باشد میتواند باعث بالا رفتن سودآوری شرکتها شود که درنتیجه آن امکان بالا رفتن شاخص در بورس هم وجود دارد.
رشد مثبت بازار به دلیل خوشبینی حقیقیها از حمایت حقوقیهاست
حمید محمدی دیگر کارشناس بازار بورس، بازار صرفا مثبت را در شرایط فعلی خوشخیالی دانست و به «رسالت» گفت: در بعضی از نمادها صف خرید شکلگرفته، اما صفهای فروش طولانی هم ایجادشده است. بازار ما با ابهام بزرگی مانند بازشدن نماد پالایشیها روبه روست که چگونه قرار است بازگشایی شوند. درروزهای اخیر نمادهای خودرویی مانند سایپا بازگشایی شدند و توانستند تا حدودی جلوی فشار فروش را بگیرند.
محمدی ورود حقوقیها را در وضعیت بازار مؤثر قلمداد نکرد و افزود: حقوقیها آنطور که انتظار میرفت نقشی در خرید نداشتند اما حقیقیها را خوشبین به خرید کرد. ورود حقیقیها به بازار دلایل متعددی ازجمله بالا رفتن نرخ ارز دارد. تورمی که در اجناس مصرفی و مسکن و خانه به وجود آمد و فضای ایجادشده حمایت حقوقیها از بازار، باعث خوشبینی حقیقیها و ایجاد نوسان مثبت در بازار شد.
وی با اشاره به تمدید مهلت پذیرهنویسی پالایشی دارا یکم افزود: باید دید درصورتیکه نمادهای پالایشی مثبت بازشوند، چقدر از آنها حمایت صورت میگیرد، زیرا اگر ریزش داشته باشند، فروشندگان بالقوهای که وجود دارند، اقدام به فروش میکنند. بنابراین بازشدن نماد در زمان مثبت بودن بازار میتواند ریسک بازار را بالا ببرد، زیرا این نمادها در قیمتهای پایینتر فروشندههای زیادی داشتند. باوجود حمایتهای لفظی از این صندوق، تمدید مهلت پذیرهنویسی نمیتواند برروند مثبت بازار تأثیرگذار باشد.
محمدی اضافه کرد: اگر نمادهای پالایشی مثبت بازشوند، احتمال دارد فشار فروش دریکی دو روز اول کاهش پیدا کند درحالیکه این نمادها در زمان اصلاح بازار بسته بودند و این مسئله میتواند پتانسیل ریزش داشته باشد.
وی بابیان اینکه ثبتنام از صندوق پالایشی دارایکم تاکنون موفق نبوده است، افزود: ثبتنام از این صندوق خیلی ناموفقتر از آن چیزی بوده که افراد خوشبین به آن داشتند. با تمدید مهلت پذیرهنویسی مجدد از این صندوق، لاجرم از داخل بازار فروشهایی انجام میشود که سهام این صندوق خریداری گردد، یعنی مقداری از نقدینگی حقیقیها در داخل بازار جمع و وارد این صندوق شده و بلوکه میشود، درحالیکه تجمیع نقدینگی شاید برای روند صعودی شاخص خوشایند نباشد.
وی با تأکید بر اینکه بازار بورس کشور، بازار پر ابهامی است، افزود: روند صعودی که در روزهای اخیر شکلگرفته صرفا به دلیل خوشبینی است که حقیقیها به آن پیدا کردند. ضمن اینکه اگر باوجود بالا رفتن نرخ دلار، بازارساز بخواهد با نرخ دلار بازی کند و به آن شوک وارد نماید، امکان اصلاح شدید در بازار را ایجاد میکند.
محمدی در پایان سخنانش پیشبینی خود از روند بازار را اینطور بیان کرد: وضعیت بازار ارتباط زیادی با نرخ دلار دارد. اگر نرخ دلار روند صعودی داشته باشد احتمال بالا رفتن شاخص وجود دارد اما در شرایط فعلی قیمت بسیاری از سهام، واقعی نیست بلکه گران هم است، اما در صورت بالا رفتن نرخ دلار توجیهی برای ارزشمند بودن و معامله شدن دارد.
بازار سرمایه , بورس , شاخص بورس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.