اقتدار کارساز ایران
حانیه مسجودی
پسازاینکه خبر قطعنامه ضد ایرانی را اروپاییها در شورای حکام سازمان ملل در بوق و کرنا کردند و از احتمال تصویب آن بهمنظور حمایت تروئیکای اروپایی از آمریکا نوشتند و تحلیل کردند. تحلیل نخست همان موضوع تکراری «محدودیت ایران در فعالیتهای هستهای» بود. اما دومین تحلیل بر «محدودیت فعالیتهای موشکی به بهانه اقدامات خطرآفرین هستهای» بود که به نظر میرسید اروپاییها با تصویب این قطعنامه درصدد حمایت از آمریکا بودند. کشوری که پس از خروج از توافق برنامه جامع اقدام مشترک۵+۱ با ایران وجهه بینالمللی خود را از دست داد.اما پس از گمانهزنیهای بسیار از تصویب قطعنامه علیه ایران و عواقب آن خبر آمد که تروئیکای اروپایی از تصویب این قطعنامه و همراه کردن سایر کشورها با خود علیه ایران، عقبنشینی کرده است.
چرایی عقبنشینی اروپا از قطعنامه ضد ایرانی
در همین راستا به چند دلیل و علت عقبنشینی تروئیکای اروپایی از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره میکنیم.
۱٫پی بردن به عواقب تصویب این قطعنامه و ترس از واکنش شدید ایران به ادامه سیاستهای خصمانه بهواسطه قدرت گرفتن از قانون مصوب مجلس شورای اسلامی
۲٫فهم بیفایده و بیخاصیت بودن مصوبهها و لوایح و قوانین ضد ایرانی در سالهای اخیر و قدرتمند شدن ایران
۳٫آغاز تغییر مسیر فشار حداکثری به سمت فشار هوشمندانه به جمهوری اسلامی ایران
۴٫پی بردن به قدرت ایران و چیره شدن عقلانیت
واکنش ایران به عقبنشینی اروپاییها
سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به عقبنشینی اروپا عنوان کرد: با تلاشهای فشرده دیپلماتیک و همچنین همراهی چین و روسیه، طرح قطعنامه (علیه ایران در شورای حکام) منتفی شد. تحول امروز میتواند مسیر دیپلماسی را که ایران و آژانس بازکردهاند، حفظ نموده و زمینه را برای اجرای کامل تعهدات از سوی تمامی طرفها فراهم آورد. ایران امیدوار است، طرفهای مشارکتکننده در برجام، بتوانند با استفاده از این فرصت و با همکاری جدی، اجرای کامل برجام از سوی همه را تضمین کنند.
همچنین همزمان با انتشار اخبار درباره عقبنشینی تروئیکای اروپایی از ارائه قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نماینده ایران در وین گفت که سرانجام عقلانیت چیره شد.
غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز پنج شنبه با اعلام خبری کوتاه به خبرنگاران گفت: در اثر تلاشهای گسترده دیپلماتیک، فرآیند صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام متوقف شد.
غریب آبادی ضمن انتقاد از اقدامات باانگیزههای سیاسی و سوءاستفاده از آژانس برای مقاصد چانهزنی، از هوشیاری و تدابیر اعضای آژانس بهویژه شورای حکام و مدیرکل، در تلاشهای خود برای جلوگیری از ایجاد تنشهای غیرضروری و حفظ فرصتهای موجود برای دیپلماسی، استقبال کرد.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه هفته گذشته آغاز به کارکرد. این شورا تصمیمگیرنده در آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که هرسال چند نشست برای تصمیمگیری در مورد مسائل مهم این سازمان برگزار میکند.
هفته گذشته خبر آمد که آمریکا و سه کشور اروپایی باقیمانده در برجام قصد دارند تا پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کنند که در آن از ایران به دلیل توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام انتقاد شده است. در همین پیوند نیز وزیر امور خارجه فرانسه سهشنبهشب هفته گذشته مدعی شده بود که قطعنامهای علیه ایران به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه میشود و آن را انتقادی خواند. «ژان ایو لودریان» ادعا کرد که این قطعنامه در روزهای آینده ارائه خواهد شد.
جدیت ایران در اجرای تهدیدها، کارساز واقع شد
اما پس از رسمی شدن این خبر و ارائه پیشنویس قطعنامه مذکور به اعضای شورای حکام، مقامات ارشد کشورمان تروئیکای اروپایی را به اقدام شدید متقابل تهدید کردند. تهدیدی که به نظر کارساز رسید و اروپاییها را از این تصمیم منصرف کرد.
حتی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز هفته گذشته با رئیس سازمان انرژی و وزیر امور خارجه کشورمان در مورد چگونگی اقدامی و واکنش جدی ایران به قطعنامه ضد ایرانی اروپا تصمیمگیری کرده بودند.
در همین راستا سخنگوی دولت نیز تهدید کرده بود اگر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای علیه ایران صادر کند، تهران تفاهم اخیر خود را با آژانس موردبازنگری قرار خواهد داد. علی ربیعی در یک نشست خبری گفته بود که در صورت تصویب هر قطعنامهای علیه ایران بهطورقطع واکنش مناسب اعمال و تصمیمات مقتضی اتخاذ خواهد شد، ازجمله بازنگری در توافقنامه بین آژانس و سازمان انرژی اتمی.بنابراین بهطور مستقیم هشدارهای جدی ایران و اجرایی سازی وعدههایی که تهران تاکنون داده، بر عقبنشینی غربیها بیتأثیر نبود. چند روز پیش در پی انتشار خبر تکاپوی تروئیکا برای صدور قطعنامه علیه ایران، «علیاکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: درصورتیکه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نسبت به اقدام ایران مبنی بر توقف پروتکل الحاقی قطعنامهای را علیه کشورمان صادر کنند، ایران واکنش مناسبی را خواهد داشت و در این راستا نامهای هم ارسالشده است.از سوی دیگر شاهد چند هشدار جدی از سوی دستگاه وزارت امور خارجه بودیم. ظریف در آستانه اجلاس شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داد که «پیگیری قطعنامه علیه ایران در شورای حکام باعث بههمریختگی شرایط کنونی میشود» و همانطور که بالاتر اشاره شد «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه نیز با تأکید بر اینکه اتهام زنی و تهدید علیه ایران جواب نمیدهد، تأکید کرد «اقدام مثبت را با اقدام مثبت پاسخ میدهیم و اگر عمل متفاوت مشاهده کنیم، پاسخ متناسب خواهیم داد.»
قدرت و زور قانون مصوب مجلس به بازوی دیپلماسی کشور
بنابراین به نظر میرسد اروپاییها بعد از مدتها یک تصمیم عاقلانه گرفتند یا حتی اگر هم قصدشان این بود که عقبنشینی از تصویب قطعنامه مذکور علیه ایران عاقلانه به نظر برسد، به هدفشان رسیدند. اما مسئله مهمی که میتوان بهراحتی آن را به تصمیمات و رفتارهای سران سلطه در قبال ایران ربط داد، قانون مصوب مجلس تحت عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمهاست» قانونی که ایران را پس از ۵ سال انتظار و معطل بودن برای اجرای تعهدات طرفهای مقابل به کشوری فعال، تهدیدکننده و دارای برگ برنده تبدیل کرد و تمام اینها از سیاست تکیه به توان که مدنظر نمایندگان مجلس یازدهم است، نشئت میگیرد. سیاستی که اگر دولتمردان در سالهای اخیر به آن توجه کرده بودند، سانتریفیوژها چرخشان بیشتر میچرخید، انرژیهای کمتری از دست میرفت، سفرههای مردم کوچک و کمرشان زیر بار مشکلات اقتصادی داخل خم نمیشد.
آژانس انرژی اتمی , اروپا , برجام , حانیه مسجودی , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.