افزایش واردات با ارز دولتی تولید را با مشکل روبهرو کرد
گروه اقتصادی
جعفر قادری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «رسالت»، در خصوص تأثیرات ارز ۴۲۰۰ تومانی در معیشت مردم گفت: برخلاف برآورد اولیه که بر این باور بودیم، در طول سال ۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی کفایت میکند ولی الان بهجایی رسیدیم که حدود ۱۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی نیاز داریم و تأمین این مقدار ارز برای کشور امکانپذیر نیست. بنابراین، ناچار هستیم سقف آن را کاهش دهیم که طبعا یک سری از کالاها از آن دیگر برخوردار نخواهند شد و برای کالاهای دیگر باید امکان کنترل در شبکه توزیع وجود داشته باشد مثل گندم و دارو که میتوانیم تأمین ارز کنیم.
وی ادامه داد: هدف از اجرای ارز۴۲۰۰ تومانی این بود که قدرت خرید مصرفکنندگان حفظ شود ولی به دلایلی چون ارز کامل قابل تأمین نبود و کانالهای توزیع هم تحت کنترل و اشراف دولت نبوده و نیست، کالا را با ارز ترجیحی وارد کردند و در بازار باقیمت ارز آزاد به فروش رساندند که این مسئله باعث ایجاد سوءاستفادهها و افزایش تقاضا برای ارز بیشتر شد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بر این باور است: عدهای از ارز ترجیحی استفاده کردند و رانتهایی را به جیب زدند و طبیعی است که به شکلهای مختلفی جوسازی کنند تا جلوی حذف آن گرفته شود. دولت قبل هم نمیخواست تاوان این مسائل را بدهد بنابراین عزم و ارادهای برای حل معضلات و مشکلات کشور به وجود نیامد و این باعث شد که عملا سیاست ارز ترجیحی را ادامه بدهد.
قادری با اشاره به بروز مفاسد ارز ۴۲۰۰ تومانی، اظهار کرد: طبیعی است که هر یک دلار ارز ترجیحی اگر باسیاست صحیح باز توزیع همراه نباشد، میتواند آثار و پیامدهای بسیار بدی برای سفره مردم و بیتالمال داشته باشد. متأسفانه ارزی که ما برای طول یک سال در نظر گرفته بودیم در کمتر از۶ ماه اول سال مصرف شد که به همین علت در شرایط سختی قرار گرفتیم.
این نماینده مجلس در خصوص راهکارهای جایگزین حذف ۴۲۰۰ تومانی افزود: در حال حاضر چند سناریو وجود دارد یکی از آنها ادامه وضع موجود است که با توجه به وضعیت کلی، امکانپذیر نیست. اصلیترین راهکار جایگزین حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، حذف در مدتزمان مشخص است بهنحویکه ارز در بازار فروخته شود و مابهالتفاوت ارز ترجیحی به شکل یارانه به مصرفکننده نهایی پرداخت شود.
قادری در پایان با اشاره به اینکه سیاست ارز دولتی موجب تقویت واردات شده، گفت: وجود ارز آزاد و ارز یارانهای باعث میشود تولیدکننده داخلی نتواند با کالایی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود، رقابت کند و تولید داخلی عملا کاهش پیدا میکند. از سوی دیگر به علت وجود رانت در ارز ۴۲۰۰ تومانی، تقاضا برای واردات افزایش پیدا میکند و این باعث میشود حجم قابلتوجهی از تقاضاها در بازارها ایجاد گردد و تقاضاها افزایش پیدا کند و تولید داخلی را با مشکل جدی مواجه کند.
جعفر قادری
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.